Acum citesti
Rubena, anvelopele cu tradiție de decenii întregi

Când vine vorba despre livrarea produselor de top, experiența acumulată de o companie ajută foarte mult la obținerea acelui avantaj competitiv care face dintr-o simplă firmă o marcă de renume. Aici este și cazul Rubena, care se îndeletnicește cu producția anvelopelor din 1908 și cu cea a anvelopelor de bicicletă din 1928.

Compania este originară din orașul cehesc Nachod, unde fabricile de lubrifianți, izolanți sau derivate din cauciuc erau la ele acasă. Josef Kudrnáč a fost cel care a fondat unitatea de producție numită inițial Kudrnáč Co., și el a făcut echipă cu Jaroslav Hakauf, un inginer ce a contribuit la rafinarea tehnicii de fabricare a anvelopelor de bicicletă. După parteneriatul format de cei doi, numele fabricii s-a schimbat în Gumovka – Ing. Jaroslav Hakauf și fiii, iar succesul de care compania celor doi s-a bucurat a fost unul mare.

Vremuri tulburi au urmat și după Cel De-al Doilea Război Mondial, întreprinderea este naționalizată, ocazie cu care primește numele de Rubena Nachod. Fabrica fuzionează cu alte unități industriale din zonă și producția este împărțită între acesta. În anii 60, s-a folosit pentru prima dată presa cu injecție pentru a produce cauciuc tehnic. De la fondare și până în prezent, fabrica nu și-a oprit în niciun moment activitatea, nici chiar pe timpul războiului. Proprietarii inițiali nu s-au mai întors în Cehia după încheierea conflictului, iar uzina a intrat sub controlul direct al ministerului industriei.

Cea mai renumită marcă produsă în fabrica cehească a fost Barum, care în 1993 a devenit Rubena, după ce germanii de la Continental au cumpărat drepturile de proprietate intelectuală asupra primei mărci. În momentul de față, Rubena produce anvelope pentru majoritatea tipurilor de biciclete: BMX, Extreme, mountain bike, ciclocros, oraș, trekking și șosea.

După evenimentele din 1989, Rubena Nachod se desprinde de conglomeratul industrial, dar după alți 3 ani ajunge sub tutela CGS, ce mai deține divizii de anvelope pentru alte vehicule, o divizie de unelte și alte companii. În anii recenți Rubena Nachod s-a transformat în Rubena a.s. Hradec Králové, după fuziunea cu Gumokov Hradec Králov, un alt jucător industrial important din Cehia.

Vezi Comentarii (3)
  • Vreau 2 anvelope RUBENA 3.50 7…pentru o remorcuta de scuter…se mai fabrica ??? daca ..da..cum le comand online ??? Va multumesc anticipat pentru raspuns…

    • Dimensiunea asta nu pare de bicicleta, anvelopele de bicicleta sunt aduse in Romania de un importator specializat care nu stim sa aduca modele pentru alte scopuri. Probabil ar trebui gasit un importator Rubena pe domeniul respectiv.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen − 14 =