Acum citesti
Roțile de 36 de inci: avem nevoie de așa ceva?


Nu intra în panică! Nu este vorba despre un nou trend, ci pur și simplu despre încercările unor mici producători de a prezenta „the next big thing” după bicicletele 29er.



Momentan, liga bicicletelor 36er este una foarte mică, restrânsă. Producătorii pot fi numărați pe degete, iar majoritatea fac asta doar din pasiune, nu neapărat pentru a-și impune conceptul pe piață. Practic, pentru a construi o bicicletă cu roți uriașe, micii producători nu au nevoie decât de furca (produs in-house), anvelopele, jantele și spițele corespunzătoare. Da, se fabrică anvelope pentru roțile de 36 de inci. Spre exemplu, Coker este un producător de la care poți achiziționa aceste anvelope, în formatul 36 x 2.20, la un preț de aproximativ 60 de euro/bucata. Cadrul, poate fi apoi proiectat în funcție de necesități iar restul de componente sunt adăugate ulterior.


Dar care este avantajul major al unei roți de 36 de inci? Același pe care o roata a unei biciclete 29er îl are față de roata clasică, de 26 de inci: viteză mai bună de rulare. Gropile, treptele, denivelările mari nu înseamnă mare lucru pentru o bicicletă 36er însă cu siguranță controlul este cel care are foarte mult de suferit. Dacă în cazul bicicletelor 29er, există mici incoveniente cauzate de roțile mari pe coborâri, în cazul roților de 36 de inci povestea se schimbă și mai mult: controlul bicicletei va fi foarte greoi iar agilitatea este un termen de care poți uita imediat ce începi să pedalezi pe respectiva bicicletă.


De asemenea, înălțimea bicicletei este considerabil mai mare, reportată la o bicicletă cu roți de 26 de inci. Ceea ce o face mai practică pe un teren foarte dificil, garda la sol fiind mare. Îți poți lense închipui că greutatea totală a bicicletei este destul de mare, majoritatea acestora fiind realizate în jurul unui cadru din crom și nu din aluminiu. Evident, în cazul bicicletelor 36er, carbonul iese momentan din discuție.


Urmează apoi latura practică. Fiind atât de mare, va fi foarte greu de stocat sau de transportat. Cu toate acestea, în Statele Unite ale Americii există deja câțiva împătimiți care participă cu astfel de biciclete în diferite concursuri. Și nimeni, nu are nimic împotrivă.



În acest moment, există diferiți producători dedicați ce au inclus în gama sa o bicicletă 36er. Este vorba spre exemplu de Black Sheep Bikes: producătorul este mic însă prețul pe care va trebui să-l plătești pentru bicicleta uriașa va fi proporțional cu dimensiunile acesteia. 4.000 de euro ne cer cei de la Black Sheep Bikes pentru modelul ZAMer. De asemenea, mai poți arunca o privire asupra celor de la innercitybikes.com.


Până una alta, bicicletele 36er rămân într-un un segment de dimensiuni microscopice, dedicat unor persoane cu adevărat fascinate de lucrurile mari. Mulți susțin că șansele ca aceste biciclete să se impună pe viitor sunt nule. Însă dacă privesc la ceea ce se afirma despre bicicletele 29er în urmă cu 4-5 ani, nu aș putea avea convingerea că somnul în care se află momentan bicicletele 36er nu va fi deranjat într-un viitor apropiat…



Vezi Comentarii (6)
  • De ce nu se gandeste cineva sa puna niste roti de tractor …

    O tampenie fara margini. Personal cred ca si 29 er este o prostie si bicla arta ca dracu.

  • Aici un posesor de 29er:
    Nu m-ar mira sa vad prin magazine astfel de biciclete, in vreo 10 ani. Macar asa… de fetish.
    29er-ele au prins rapid: 2009 – anonimat, 2012 – stoc de 29ere in fiecare magazin de profil.

    Ma gandesc ca astea de 36 ar fi foarte bune pentru indivizii de peste 2 metri inaltime.

  • PS: ma uitam peste pozele de mai sus si am vazut ca sunt cadre cu tubul seii putin deformat, pentru a face loc rotii de 36.
    Interesant, zic… poate asta va obliga la proiectarea unui nou tip de cadru, utilizabil atat pentru bicicletele cu roti de 36, cat si pentru restul, 29 si 26.
    Nu zic ca ce avem in prezent nu e bun, dar poate exista loc de imbunatatiri.

  • Or sa ajunga sa puna obligatoriu furci double crown fixe. La cata roata e acolo, imi imaginez parghia pe care o face furca daca vrei sa faci stoppie. Cred ca pocneste direct furca, inainte sa se indoaie :))).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 + 20 =