Acum citesti
Robert Dobai despre victoria de la Păltiniș, cursa de XCO și XCP

Robert Dobai s-a impus pe traseele de XCO/XCP de la Păltiniș, din cadrul Triadei MTB. Am stat de vorbă cu el pentru a afla mai multe detalii despre defășurarea cursei.

dobai-21.Salut Robert și felicitări pentru rezultat! Ești marele învingător de la Păltiniș, pe probele de XCO/XCP. Cum a fost experința? Ți-ai propus cea mai înaltă treaptă a podiumului?

Salut, mai intai de toate multumesc pentru interesul acordat. In ceea ce priveste weekend-ul de la Paltinis acesta a fost unul destul de interesant pentru mine. Am ajuns acolo miercuri seara pentru a avea timp de o recunoastere mai serioasa a traseului de XCO, dar si pentru o eventuala recunoastere a celui de XCP. Din cauza vremii n-am reusit sa pracurg partea finala a traseului de XCP asa ca m-am multumit cu parcurgerea celui de XCO. Din pacate in dimineata cursei de sambata o mica neatentie din partea prietenului meu a avut ca urmarea inchiderea cheii de la masina in portbagaj, alaturi de o parte din echipamentul de concurs. Astfel am concurat cu o pereche de pantofi imprumutata care din pacate ma strangeau si pe care nu reuseam sa le scot din pedale cand imi doream, lucru care a facut coborarile mult mai grele pentru mine…

N-am mers la concurs cu gandul ca voi castiga, nu-mi propun niciodata un rezultat anume, dar incerc tot timpul sa scot cat mai mult din forma mea fizica de la acel moment.

2.Cum ai descrie traseul pe înțelesul tuturor? Și care a fost cea mai dificilă parte a acestuia?

Traseul de XCO m-a surpins placut, cu toate ca ma asteptam la un traseu mai dificil dpdv. tehnic. Cred ca acest traseu se situeaza dpdv. tehnic undeva la nivel mediu, avand totusi cateva portiuni mai dificile. Pentru majoritatea persoanele cu care am discutat, partea cea mai grea din traseu era cea din padure, acolo unde existau cateva viraje ascutite cu sol afanat si radacini, atat pe coborare, cat si pe urcare. Mie partea aceasta mi-a placut cel mai mult, insa aveam un viraj spre dreapta intre doi copaci pe coborare unde nu reuseam sa trec pe bicicleta in concurs.

dobai-1Traseul de duminica a avut de toate, de la urcari pe drum forestier si urcari destul de abrupte pe bolovani cu aderenta redusa, pana la coborari tehnice pe singletrail-uri intre stanci ascutite si radacini…. acolo unde nu prea era loc de greseli. A fost un traseu scurt, dar care datorita dificultatii tehnice te lasa repede fara forte.

3.Ai avut concurenți puternici. Cum a fost lupta pentru podium? Te-ai duelat cot la cot sau te-ai distanțat semnificativ de ceilalți?

La Cross-Country n-am avut nicio sansa la victorie, antrenamentele din ultima perioada au fost axate mai mult pe efortul specific maratoanelor asa ca mi-a lipsit forta pe urcarile scurte. De asemenea am urcat la altitudine cu 3 zile inainte de competitie, lucru care mi-a mai rapit din forma fizica pe care ma asteptam sa o am. Am comis si o gramada de greseli in timpul cursei, unele s-au soldat chiar cu cazaturi si cu o taietura destul de adanca la genunchi care m-a cam incurcat a doua zi la pedalat.

In cursa de duminica s-a pornit lejer asa ca nu mi-a fost foarte greu sa fiu pe pozitia a treia pe prima coborare – un element important deoarece nu prea puteai depasi si era foarte usor sa pierzi vremea dupa oameni care mergeau intr-un ritm mai lent pe acolo. Ajuns pe drumul forestier si am mers intr-un ritm pe care stiam sigur ca pot sa-l duc pana la sfarsit. Cu toate ca nu ma simteam foarte puternic, am reusit sa ma distantez usor de restul concurentilor fara a fi nevoit sa atac sau sa merg mai repede decat imi doream. Spre finalul urcarii pe forestier s-a apropiat Alex Stancu de la Bikexpert care s-a tinut destul de aproape de mine pana la final cursei. Am reusit sa ma concentrez pe urcarile mai tehnice si sa fac tot traseul pe bicicleta, fapt care m-a motivat si mi-a permis sa merg constant, asa incat pe ultima parte am lasat-o chiar mai moale banuind ca era ceva distanta fata de Alex.

dobai-34.Cum ți s-a părut organizarea? Ai dori să vezi mai multe concursuri în acest format în România?

In opinia mea, organizarea a fost buna, cu mult peste media evenimentelor de gen din Romania. Cu toate aceastea, nu pot sa trec cu vederea anumite neajunsuri care sunt incredibil de usor de corectat si pe care nu inteleg de ce nu le corecteaza nimeni. Cel mai mult ma enerveaza atitudinea oamenilor din punctele de alimentare care efectiv nu realizeaza ca noi suntem intr-un concurs, ca tragem 30 de minute pentru a pune cateva secunde fata de adeversari si ca orice ezitare a lor ne face sa pierdem foarte mult timp. Nimeni nu s-a intins cu un pahar sau cu o banana cu toate ca treceam primul prin punctele de alimentare, ba mai mult erau mult mai preocupati de ordinea paharelor pe masa decat de alimetarea concurentilor. E ceva tipic pentru concursurile din Romania(si nu numai) si din pacate nu vad o evolutie la capitolul asta.

Marcajul traseului a fost bun, intuitiv si cu persoane amplasate in intersectiile importante. La final a existat o portiune unde marcajul te baga pe langa sosea, pe o suprafata unde nu puteai sa rulezi in viteza. Am inteles ca multa lume a luat-o pe asfalt fara a fi penalizata ulterior. Ma intreb oare daca aceeasi atitudinea o aveau organzatorii si fata de mine daca o luam eu pe asfalt si castigam cu un avans mic…

5.Ai cunoscut o evoluție importantă în ultima perioadă. Ne spui secretul?

Planul meu de antrenament se axeaza in principal pe 2 varfuri de forma asa ca in perioada in care ma apropiu de un varf de forma obtin rezultate bune, in rest nu ma prea intereseaza rezultatele de la concursurile pentru care nu ma pregatesc in mod special. Am cateva perioade in care imi doresc sa fiu in forma maxima, perioade pe care le stabilesc la inceputul sezonului, asa incat la competitiile aferente obtin performante mai bune decat in rest.

De asemenea am cateva probleme legate de sistemul digestiv pe care incerc sa le controlez prin alimentatie, probleme care nu-mi permit tot timpul sa-mi urmez planul de antrenament stabilit.

Mulțumim pentru timpul acordat și multă baftă în continuare!

Multumesc si ne auzim!

Vezi Comentariu (1)
  • Atentie la ce scrieti pe acolo. Robert Dobai nu a castigat proba de XCO ci „combinata” XCO-XCP sau, sa zicem asa, a castigat Paltinis Mtb project.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × four =