Acum citesti
Raport de cursă – București MTB Race 2018

Concursul de MTB XCO București MTB Race a avut loc anul acesta sâmbătă pe 27 octombrie. Este o dată cu grijă aleasă din câteva motive importante despre care vom povesti imediat.

Evenimentul este o cursă compactă de ciclism offroad pe un traseu de 6 km ce trebuie parcurs de 6 ori. În momentul cand primii cicliști termină turele, cei din spate, care au parcurs mai puține, se vor opri și ei în momentul în care trec linia de finiș.

Bucuresti MTB Race 2018 – foto Traian Olinici

Anul acesta București MTB Race a fost abia la a 2a ediție, însă deja s-a transformat într-un concurs de referință pentru ciclismul din București și împrejurimi. Cursa are loc în Parcul Natural Văcărești, „Delta dintre blocuri” cum este supranumită, iar numărul de participanți este limitat la 200 pentru adulți și 100 pentru copii.

Concursul se întâmplă târziu toamna, pentru ca organizatorii să fie siguri că toate păsările migratoare care trăiesc în deltă sunt deja plecate. Traseul este marcat pe pe digul care împrejmuiește Parcul și pe potecile principale, în afara zonelor de protecție, astfel încât prezența cicliștilor să aibă impact zero asupra ecosistemului. Mai mult, după concurs zona se pare că rămâne mai curată și cu mai puține gunoaie decât era înainte, mulțumită organizatorilor și voluntarilor care se ocupă de traseu.

Bucuresti MTB Race 2018 – foto Emi Iordache

Pentru 2018, București MTB Race a fost o adevărată sărbătoare a ciclismului offroad. „A fost excelent”, spune Cătălin Sprînceană, team manager BikeXpert Racing Team. „Am avut transmisie în direct pe toată durata concursului. Au fost opt camere pe traseu, dronă și filmare de pe bicicletă, toate în tip real și toate montate în direct, din carul de emisie. A fost și foarte scump, dar a meritat pentru cât de bine a ieșit”, mărturisește Catalin.

Evenimentul a avut toate ingredientele pentru a fi un succes: vreme bună, locație convenabilă aproape de casă, peisaj veritabil de deltă chiar dacă eram la doi pași de blocuri și traseu accesibil, dar cu suficiente provocări pentru cei mai experimentați.

Dovada că București MTB Race devine repede un concurs de referință pentru București, dar și pentru România, este „lineup-ul” de la start alcătuit din cicliști de top. Printre alții, la ediția 2018 au luat startul Ede Molnar, Vlad Dobre, Ciprian Comișan, Gerhard Moldansky (fost Dumitrescu), Lucian Logigan, Salome Bondor, Ștefan Chivu, Tudor Oprea, Alex Ciocan, Andrei Nechita, Ciprian Roșca, Robert Gustav sau Marius Ionașcu.

Bucuresti MTB Race 2018 – foto Brindusa Mutoiu

Traseul de la București MTB Race a fost o combinație de obstacole naturale și artificiale, răsfirate de-a lungul celor 6 km în așa fel încât, chiar dacă geografia nu oferă difrență de nivel semnificiativă, efortul să fie cât se poate de susținut.

Bucuresti MTB Race 2018 – foto Traian Olinici

Pe „versanții” digului care înconjoară delta Văcărești, au fost amenajate poteci care urcă și coboară neîncetat, obligându-te la ruperi permanente de ritm. De asemenea, au fost „rock garden-uri” amenajate cât și „drop-uri” de sărit, toate pentru a oferi spectacol spectatorilor, provocare participanților și imagini bune fotografilor.

Bucuresti MTB Race 2018 – foto Emi Iordache

Toate astea au făcut ca participanții să stea cu „pulsul în gât” cel puțin pe jumătate din lungimea unei ture. Pe partea cealaltă, în interiorul deltei, traseul a fost mai cursiv și gandit să ofere concurenților momente de respiro, echilibrând astfel momentele de efort cu cele de revenire.

Câștigător la categoria Elite a fost Ede Molnar de la BikeXpert Racing Team, iar la feminin Salome Bondor de la NoMad Merida CST. Ede Molnar a făcut 6 ture obținând un timp final de 1:23:14, în timp ce Salome Bondor a pedalat 5 ture cu un timp final de 1:31:15. Lucian Logigan de la Scott Geiger Team, a fost și el în față, evadat împreună cu Ede Molnar. Din păcate Lucian a făcut pană, iar după reparație nu a mai reușit să recupereze, la final el terminând pe locul 4 la Elite.

Bucuresti MTB Race 2018 – foto Brindusa Mutoiu

București MTB Race este însă și o cursă a copiilor, cu două categorii de participare pentru ei, Cadeți 15-16 ani și Juniori 17-18 ani. Pentru ei a fost Cupa Națională de MTB pentru Copii, etapa finală, traseul de 6 km trebuind a fi parcurs de  1, 2 sau de 3 ori în funcție de categorie și timpii de la antrenamente. Rezultatele complete pot fi consultate pe site-ul competiției.

Bucuresti MTB Race 2018 – foto Tudor Felix

Pentru 2019 București MTB Race promite și mai multe, fiind deja înscrisă în calendarul internațional UCI. Urmând a avea loc pe data de 26 octombrie 2019, cursa va fi de nivel UCI C2.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seventeen − 4 =