Acum citesti
Mitas 4 Islands 2019 – etapa 4 finală

Ultima etapă a maratonului mtb din Croația, Mitas 4 Islands, a fost cea mai scurtă, 40 km cu 900 m urcare, probabil special făcută așa pentru a fi pe placul cât mai multor concurenți. A avut loc pe o altă insulă, Losinj mai precis și deși a semănat ca geografie cu celelalte etape, a avut și aceasta particularitățile ei.

foto Mitas 4 Islands

„Aș putea spune că a fost ziua potecilor înguste străjuite de ziduri și a labirinturilor din piatră”, spune colegul nostru Dan Mazilu care a participat. „Mare parte din cei 40 km s-au desfășurat pe astfel de poteci, înguste și întortocheate. Evident că nu au lipsit pietrele ascuțite care au macinat anvelopele”.

Vremea a fost de data asta bună, singura cu soare din cele 5 de concurs. Așa că și optimismul era ridicat. „Startul s-a dat din portul turistic al insulei, iar aici toată lumea era calmă și abia aștepta să plece pe traseu”, continuă Dan. „Startul fiind abia la ora 11, mulți au avut timp să-și bea cafeaua relaxați la una din terasele din port, admirând peisajul rustic al zonei.”

foto Mitas 4 Islands

Profilul traseului era relativ cunoscut din anii trecuți în care Dan a participat. „Vorbim aici de două urcări principale și o coborâre criminală”, povestește Dan. „Prima urcare s-a facut în mare parte pe asfalt însă nu a fost ușor pentru că rampa era mare și susținută. După asta a urmat o coborâre relativ tehnică pe un drum forestier, drept în jos spre mare, foarte abrupt și plin de grohotiș. Trebuia aici să ții viteza sub control pentru că altfel nu te mai opreai.

A doua urcare a fost celebra rampa continuă și aproape verticală cu două benzi de beton pentru roțile de mașina. Ciclocomputerul a afisat la un moment dat 30%!! Și nu cred că a exagerat pentru că toată lumea din jur era la push. Cu excepția mea :)) Pentru prima oară de când particip aici am reușit s-o urc pe toată pe bicicletă. A fost greu, dar nu maxim de greu, dacă mă uit la pulsul de pe bucata aia, și care e 166.

Mai departe s-a continuat cu potecile de care vorbeam la început. Foarte multe, foarte virajate, înguste și pline de pietre, trepte și stâncă. Din păcate nu am reușit să mă bucur de ce-mi place mai mult – tare la vale pe chestii tehnice, pentru că de ieri furca începuse să-mi facă probleme. Astăzi nu a mai avut compresie decât 1-2 cm, iar la decomprimare ajungea la capăt și făcea un zgomot foarte descurajant. Așa că am lăsat-o încet pe coborâre.

foto Mitas 4 Islands

Însă după urcarea „epică” de mai sus am început să mă simt din ce în ce mai bine pe restul cățărărilor reușind să-i ajung pe cei care mă depășeau la vale. Împreună cu colegul de echipă Edi, am ținut-o într-un sprint continuu restul de 4-5 km de fals plat spre finiș, atingând viteze de peste 45 la oră. Și pulsul era în tavan. Computerul îmi spune că am urcat și la 172, o valoare rar întâlnită la mine. Dar acum merita puțin exagerat, pur și simplu era frumos.”

foto Mitas 4 Islands

Mitas 4 Islands 2019 s-a încheiat cu un loc 34 la Master General, din 47 de finisheri, pentru echipa noastră Freerider Supersonic, cu un timp total de 19 ore și 41 minute. O poziție cât se poate de onorabilă având în vedere spiritul și pasiunea simplă a lui Dan și Eduard pentru mtb, dar ținând cont  și de nivelul mult mai ridicat de competitivitate decât la concursurile din România.

NoMad Alpinbike formată din Suzi Hilbert și Veronika Cseh, a terminat pe locul 5 la Feminin General UCI, din 12 echipe, cu un timp total de 15 ore 56. La Masculin General, Bike VeloXpert Team formată din Lucian Neaga și Valentin Iancu, a terminat pe locul 45 din 77, cu un timp total de 15 ore 40 în timp ce echipa Velox Cycling Team formată din Ovidiu Țîru și Claudiu Mihăilescu, a terminat pe 64 tot la Masculin General. Din păcate echipa Profructta înscrisă la Grand Master și formată din Marius Măcărescu și Gabriel Biriș, nu a reușit să termine în timp util pentru a fi inclusă în clasament.

Mitas 4 Islands este un concurs cu o logistică foarte complexă, cu 4 trasee desfășurate pe patru insule, cu cazări la patru hoteluri diferite și o mulțime de transferuri între ele cu autocarul și feribotul. Este un eveniment care are loc relativ aproape de noi, în Croația și la care merită să participi măcar o dată în viață, chiar și doar pentru a vedea cum este la un maraton mtb pe etape.

(galerie foto – Mitas 4 Islands)

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × four =