Acum citesti
Părerile participanților despre Metal Enduro, primul Campionat Național de Enduro

Știam că Metal Enduro va fi o reușită, competiția evoluând pozitiv de la un an la altul, însă am vrut să aflu cum s-a văzut prin ochii câștigătorilor, dar și a celor care au participat pentru prima dată la o astfel de competiție. Am discutat așadar cu cei doi noi Campioni Naționali la Enduro, Sorin Parău și Patricia Plumbotă, dar și cu Arpad Kelemen, o apariție rară la acest gen de concursuri și cu Eugen Mustață, entuziast, aflat pentru prima dată la un concurs de enduro.

Sorin Parău (Campion național) – BikeHouse Crew

sorin-parau

1.Salut Sorin și felicitări, ești noul Campion Național la Enduro! A fost o surpriză și pentru tine sau aveai convingerea că vei intra în posesia titlului?

Salut! Nu m-am gandit la titlul de Campion National, am abordat concursul ca pe oricare altul, distrandu-ma in antrenamente alaturi de prieteni, testand pizzeriile si berariile din Resita.

2.Cum s-au prezentat ceilalți concurenți? Pe cine ai luat în vizor ca un concurent direct?

Stiam ca merg bine la Metal Enduro si aveam sperante la titlu dar stiam ca Kelemen era la Resita de miercuri si invata probele. Avand in vedere background-ul lui Kelemen de 4x si DH stiam ca va merge bine, mai ales ca pe toate cele 4 probe speciale era de pedalat.

3.Cum a fost organizarea acestei ediții față de precedentele?

Organizarea a fost buna ca si intotdeauna dar au fost si probleme din punctul meu de vedere. Marcajul traseelor mi s-a parut foarte slab. Daca voiai sa scurtezi traseul, organizatorii nu au fi putut face nimic pentru ca nu era banda. Unde nu este banda o iei pe unde vrei, nu pe poteca pe care ar trebui sa mergi.

4.Cum s-au prezentat traseele și care dintre probele speciale ți-a plăcut cel mai mult?

Traseele au primit imbunatatiri majore, preferatul meu fiind PS4 dar si PS1 si PS2 au fost foarte distractive.

5.Ai întâmpinat evenimente deosebite pe traseu?

Nu am intampinat evenimente neplacute pe traseu, nu am prins din urma concurenti, dar asta si datorita faptului ca mi-am organizat echipa si m-am asigurat ca am 2 oameni in fata pe care sa nu ii prind din urma.

6.Pe ce bicicletă ai participat și cum s-a comportat în competiție?

M-am dat pe o bicicleta Nukeproof Mega model 2015 imprumutata de la un prieten, deoarece mi-am vandut bicicleta de enduro si am preferat sa mai astept o luna sa primesc modelul 2017.

7.Cum vezi toată treaba pe care au făcut-o cei de la ADMR cu cele două Cupe? Ce a fost bine și ce poate fi îmbunătățit?

Implicarea celor de la ADMR a fost benefica organizatorilor. La DH au facut o treaba foarte buna, am vazut concursuri organizate perfect, in schimb, la enduro puteau sa se implice mai mult. Datorita lor, cred ca MTB s-a dezvoltat foarte mult anul acesta. Astept sezonul urmator sa vad cum continua treaba buna pe care o fac. Felicitari pentru implicare ADMR!

Vreau sa multumesc BikeHouse pentru ca ma sustin si imi ofera posibilitatea sa am biciclete Nukeproof foarte performante si cel mai bun echipament de protectie de pe piata (Troy Lee Designs).

Felicitări încă o dată pentru rezultat!

Patricia Plumbotă (Campioană națională) – Giant LIV România

patricia-foto-tatiana-cotiga
Foto: Tatiana Cotiga.

1.Bună Patricia și felicitări pentru reușită! Cum te simți ca noua Campionă Națională la Enduro? Ai muncit specific pentru acest rezultat?

Buna, multumesc! Sunt bucuroasa ca am obtinut acest titlu, pentru ca imi place foarte foarte tare disciplina enduro! Anduranta si spiritul de competitie vin de la XCO si probele de maraton. Acolo m-am pregatit eu anul acesta si deasemenea am mers in fiecare weekend la cate un concurs de genul. Asta m-a ajutat la concursul de la Resita deoarece pe probele speciale au fost si zone de pedalat.

2.Cum s-a prezentat concurența? Ai avut pe cineva în vizor?

Fetele se dau foarte bine! Florina Cont m-a batut anul trecut aici, deci stiam ca va merge foarte bine. Petra Zagrean e foarte tare, merge mai bine decat multi baieti, dar ea din pacate a avut un incident, a cazut si si-a pierdut cipul. Mai sunt si zile mai putin norocoase, ma bucur ca nu s-a lovit. Oricum, felicitari tuturor fetelor!

3.Care sunt planurile tale pentru concursurile de enduro de anul viitor?

Anul viitor vreau sa ma dau mai mult cu bicicleta de enduro, o sa mai agat bicicleta de XCO din cand in cand in cui si o sa ma pregatesc mai mult pentru probele de coborare.

4.Ce bicicletă ai folosit pentru această cursă și mai ales, ce a motivat decizia ta?

Eu fac parte din echipa Giant LIV Romania si merg pe un Giant Reign 2 LTD. Bicicleta este achizitionata de curand si am ales-o deoarece aveam nevoie de o bicicleta full suspension care sa vina cu un drop seat post, cu suspensii cu cursa mai lunga, cu alta geometrie fata de bicicleta mea de XCO.

5.Cum ți s-a părut organizarea? Și care anume dintre probe ți-au plăcut cel mai mult?

Concursul a fost organizat foarte bine si atmosfera a fost foarte calduroasa. Au fost foarte multi voluntari pe traseu, oameni care au facut asta din placere, iar noi concurentii am simtit-o din plin. Mi-a placut foarte tare ideea probei speciale nr. 4, care a avut finishul in oras, consider asta o idee foarte buna deoarece concursul va atrage  multi spectatori.

Cel mai mult mi-a placut proba speciala nr. 3, deoarece mi s-a parut cea mai tehnica, mi-a placut foarte tare zona de rock garden si faptul ca a fost lunga si concentrarea ne-a fost solicitata la maxim.

6.Te vom vedea și la concursurile de Downhill?

Imi doresc foarte tare sa particip si la un concurs de downhill, anul viitor voi incepe cu un concurs mai usor, iar dupa ce imi pun la punct cateva elemente tehnice nu mai scapati de mine!

7.Cum vezi evoluția fetelor pe scena gravitațională din România? Și ce anume s-ar putea face ca să vedem mai multe fete la astfel de concursuri?

Eu sunt sigura ca in cativa ani se vor inmulti si fetele din zona acestei discipline, la fel cum s-a intamplat si la xco si probele de maraton. Este foate bine ca se acorda facilitati pentru fete, am inteles ca la cateva concursuri de downhill inscrierea pentru fete a fost gratuita, acesta este un mare plus. Multumim freerider.ro pentru interviuri ca acestea, astfel promovam si cum se descurca fetele la concursurile din scena gravitationala. Noi promovam deasemenea si speram sa inspiram si incurajam mai multe domnisoare. Este un sport frumos si la fel de potrivit atat baietiilor cat si fetelor.

Arpad Kelemen (Vice-campion național) – NoMad Merida

kelemen1.Arpi, ești o prezență rară la competițiile de enduro. De ce nu te vedem mai des la astfel de concursuri?

Salut! Asta e a treilea concurs de enduro unde am participat, anul trecut am castigat la Harghita Enduro, si am iesit pe locul 4 la Off Camber Enduro. Tot anul trecut am vrut sa merg si la Ciucas Enduro, am facut si recunoastere traseu, dar din pacate nu am putut sa particip ca erau ocupate cele 100 de locuri.
Dar e greu sa ajung la un concurs de enduro, pentru ca in fiecare weekend am concurs de XCO sau maraton, de unde nu vreau sa lipsesc. 🙂
Anul asta de exemplu, Baisoara Enduro a fost suprapus cu campionatele nationale de maraton.

2.Cum ți s-a părut traseul de la Reșița? Ce anume ți-a lipsit ca să termin pe prima poziție a podiumului?

La prima vedere mi s-a parut ca sunt prea mici muntii acolo si m-am mirat cum se poate organiza in acea zona un concurs de enduro, dar dupa o zi de dat, am recunoscut ca baietii au scos maximul din cei 2 munti mici, traseele au fost superdistractive. Cred ca au suferit modifcari traseele de la an la an, asa mi sa parut si dupa filmarile din anul trecut.
Din pacate am facut cateva greseli foarte banale, care dupa parerea mea m-au costat mai mult decat 4 secunde, dar nu cred ca exista vreun concurent care a facut cele 4 etape fara nicio gresala. De exemplu dupa startul PS2 am mers 150 de metri pana cand am reusit sa clipsez SPD-urile si pana acolo tot mi-a cazut piciorul de pe pedala.
Dar cred ca a contat mult ca nu fac antrenamente specifice pentru enduro, si nici n-am fost obisnuit cu bicicleta imprumutata.

3.Tu ai un background în downhill. Dacă ar fi să alegi, ai participa la concursuri de downhill sau de enduro? De ce?

Enduro. Deoarece imi place tare mult sa si pedalez si la enduro am ocazia, e faina senzatia cand ajungi sus la un varf de munte, prin propria ta putere, unde te asteapta peisajul superb. Si dupa aia mai vine si coborarea.
La downhill nu poti sa apreciezi aceste lucruri, cand urci cu telecabina de 15 ori pe zi. Dar, probabil nu toata lumea e acord cu mine.

4.Anul viitor ai planuri concrete pentru Cupa Națională de Enduro? Te vom vedea mai des la astfel de competiții?

N-am planuri in legatura cu CNE, pentru ca n-am cum sa ajung la toate etapele, dar probabil o sa-mi incerc norocul si la anul, la campionatul national de enduro, daca nu va fi suprapus cu un concurs de maraton sau XCO important.

5.Cum ți s-au părut concurenții de la Reșița?

Nu stiu, mai trebuie sa ma obisnuiesc cu atmosfera diferita fata de un eveniment de cross-country, dar am intalnit cu oameni super ok si prietenosi. Am si banuit cam cine o sa fie adversarii mei, din pacate nu prea ne-am intalnit foarte des in timpul antrenamentelor libere pe trasee.

6.Pe ce bicicletă ai ales să pedalezi și mai ales, de ce?

De cateva luni de cand am vazut prima data poze pe net cu bicicleta noua de enduro Merida One Sixty, care va apare in 2017, m-am indragostit de ea 🙂
Cand am vazut caracteristicile si am comparat si geometria cu alte biciclete de enduro, am stiut ca inginerii de la Merida nu au stat degeaba.
Si echiparea e de ultima generatie, are axuri boost, ghidon de 800mm cu diametru de 35, sistem Sram 1×11, Rock Shox Yari nou cu torque cap, frane Sram Guide cu 4 pistoane, roti tubeless ready etc..

Inca nu stiu daca pot sa fac rost de una, dar am avut ocazia sa testez acest prototip la Merida test camp la Cheile Gradistei acum de o saptamana si imediat am cerut in imprumut ca sa o testez si in conditii de concurs.
N-am regretat, a iesit bine planul ca am prins si podium. Si sunt sigur, ca n-am scos maximul din bicicleta, pentru ca sunt obisnuit cu prudenta mai mare si cu viteza mai mica de la bicicleta de cross-country.

7.Tu cum vezi inițiativa celor de la ADMR de a pune pe picioare o Cupă Națională de Enduro și de Downhill? Cum va ajuta acest prim pas în creșterea scenei?

E un lucru foarte foarte bun, ca asa motiveaza si concurentii sa ajunga la toate etapele indiferent cat de departe sunt, motiveaza sa antreneze mai mult si mai serios, dar cred ca asa si organizatorii concureaza cumva intre ei. 🙂
Clar ca asta creste si nivelul concursurilor in tara, deci scopul pare atins.

Multumesc ca am avut ocazia sa raspund la aceste intrebari.

Eugen Mustață (locul 50, categoria Open)

eugen-mustata1.Salut Eugen, te-am invitat aici în calitate de participant pentru prima dată în viață la un concurs de enduro. Cum ți s-a părut traseul?

Salut, multumesc pentru invitatie! Ca sa fiu succint, mi-au placut PS4, PS2 si PS1, in ordinea asta. PS3, care a fost si cel mai dificil din punctul meu de vedere, nu mi-a placut mai deloc. Acolo am mers cel mai incet, nu m-am simtit foarte in largul meu, nu mi-am gasit un ‘flow’ iar in cursa am cazut tot pe el. In retrospectiva, a fost pe alocuri mai tehnic decat stiu eu sa ma dau. Restul au fost foarte faine iar PS4 isi merita numele. ‘Poezie’ nu altceva, flow-ul este incredibil!

2.Cui crezi că îi este adresat un astfel de traseu? Te întreb în ideea în care mulți poate că ți-ar dori să participe dar nu știu exact cu ce se mănâncă această disciplină. Cum i-ai încuraja să participe?

Cred ca o astfel de cursa se adreseaza tuturor pasionatilor de MTB carora le plac traseele de viteza si vor sa-si testeze atat abilitatile tehnice cat si cele fizice. Am fost surprins de necesitatea celor din urma. Intotdeauna am suferit de prejudecata/preconceptia ca cei care se dau “la vale”, nu pot la deal. Nimic mai gresit. Ai nevoie de o conditie fizica excelenta, traseele fiind foarte solicitante.

De incurajat as (si voi) incuraja pe toata lumea dar, fiecare trebuie sa stie clar in ce se baga. Cand rulezi cu 30-40 de km/h pe poteci, printre copaci, accidente se pot (si se vor) intampla. Daca abia te-ai suit pe bicla si merci la concursurile de XC prin paduri pe plat, genul acesta de concursuri nu sunt inca pentru tine. Insa mergi pe munte, incearca trasee mai grele si usor-usor vei ajunge acolo. Si eu inca incerc sa ajung acolo! 😀

3.Care ți s-a părut cea mai dificilă manșă a concursului?

PS3, zisa si Canada. Cei drept, (doar) pe ea am cazut si in antrenamente si in concurs si, ca atare, nu o prea am la suflet. Este tehnica spre foarte tehnica pe alocuri. Rock-garden-ul de la final inca mai am pana reusesc/gasesc o linie a.i. sa-l fac tot pe bicicleta.

4.Cum te-ai descurcat în porțiunile de transfer? Este lejer timpul limită?

Timpii de transfer au fost mai mult decat ok. Mergand in ritm de urcare XC-istica, am ajuns cu 18, 23, 30 si respective 15 minute inainte de startul specialelor.

5.Ce probleme ai întâmpinat pe traseu?

Nu am intampinat nicio problema pe niciuna dintre cele 4 speciale. Unde am intampinat probleme de parcurgere a unor bucati/portiuni de traseu, vina era a lipsei mele de abilitati tehnice, nu a traseului. Unde eu, de exemplu, ma chinuiam, altii zburau pur si simplu peste.

6.Cum ți s-a părut organizarea? Ce anume ai schimba?

Organizarea a fost cel putin decenta. Prezenti pe trasee de joi, organizatorii au facut tot ce era necesar pentru a asigura conditii de desfasurare propice. Eu unul nu am intalnit ceva de care sa ma plang si nici nu am auzit pe la altii. All good!

7.Ce planuri ai pentru 2017 în ceea ce privește concursurile de enduro?

Pentru 2017 am in plan sa devin un pic mai fit pentru astfel de concursuri. In ciuda a ceea ce se crede, este necesar sa ai o conditie fizica si o rezistenta peste medie. Altfel, ajungi ca mine, aproape pasager pe PS4, cu mainile aproape sarite de pe ghidon pe ultima bucata tehnica a specialei (scarile din pasaj).

Altfel, am sa incerc sa merg la mai multe concursuri de tipul asta. Insa, nu stiu daca am sa merg la Ciucas :D. Din ce am auzit, Metal Enduro este cel mai usor dpdv al transferurilor, iar Ciucas cel mai greu. Iar personal, transferul catre speciala numarul 4 mi se parea ca nu se mai termina. Mai greu de atat, aproape ca nu prea mi-as dori.

Acestea fiind spuse, gasca si oamenii de la enduro sunt faini, mult mai faini fata de alte tipuri de concursuri de MTB. Atmosfera e cu totul si cu totul alta. Aproape ca merita sa mergi chiar si numai pentru asta. Glumesc, merita sa mergi pentru a te da pe trasee misto, la viteze de-ti lacrimeaza ochii.

**nota personala, e timpul pentru niste goggles**

Clasamentul, pe categorii:

Clasament CNE Seniori:

1.Sorin Parău – 20:03
2.Arpad Kelemen – 20:07
3.Simon Cobianu – 20:12

Clasament CNE Juniori:

1.Matei Moisil – 21:26
2.Razvan Sacuiu – 21:38
3.Ion Munteanu – 22:15

Clasament Open Masculin:

1.Andrei Carciag – 20:54
2.Christian Rakosy – 20:56
3.Max Ciumer

Clasament Open Feminin:

1.Larisa Cobianu – 31:55
2.Anamaria Dragota – 33:02

Clasament CNE Feminin:

1.Patricia Plumbotă – 24:25
2.Florina Cont – 26:26
3.Elena Fodor – 31:28

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nine + 13 =