Acum citesti
Noile furci FOX CTD – cum funcționează?

Fox a lansat de curând noua serie de furci, echipată cu sistemul CTD. Pentru că este un produs nou și pentru că va fi disponibil inclusiv pentru modelele Evolution de la Fox, adică cele cu prețuri mai rezonabile, nu doar pentru cele de top, am considerat că este util să facem o trecere în revistă a ceea ce aduce nou acest sistem.

Despre ce este vorba?

CTD este prescurtarea de la Climb/Trail/Descend (urcare, potecă, coborâre) și reglează setările suspensiei în funcție de urcare, de pedalat pe teren variat și de coborâre. Cele trei poziții ale robinetului pot fi setate direct de pe brațul din dreapta al furcii, în partea superioară.

Poziția de Climb acționează asemenea Lock-Out-ului, întărind furca. Unele furci Fox au și setarea pentru Lock-Out force, iar astfel poți stabili cât de dură vrei să devină furca atunci când o blochezi. O poți seta fie pe cursă 0 mm, fie pe 1-2 mm. De aceea, Climb nu înseamnă neapărat o funcție pe care o utilizezi atunci când urci ci și atunci când mergi pe asfalt.

Poziția de Trail este varianta de mijloc ce poate fi utilizată pe orice fel de teren. Modelele superioare oferă chiar alte trei poziții separate pentru această funcție, pentru un reglaj cât mai precis. Noi am utilizat funcția de Trail de pe o furcă Evolution (versiunea entry-level), iar aceasta nu a beneficiat de reglaje suplimentare.

Așa cum poți ușor anticipa, funcția de Descent este folosită pentru coborâri sau pentru situațiile în care dorești ca sistemul să fie deschis, iar furca să funcționeze la cursa maximă.

Ce s-a schimbat de fapt?

Fox urmărește simplificarea setărilor cu noul sistem CTD. Ce este cu adevărat nou este funcția de Trail care reprezintă o combinație între circuitul complet închis și cel complet deschis. Climb este Lock-Out-ul pe care-l știi deja, iar Descent nu face altceva decât să deschidă complet circuitul, astfel încât să profiți de capacitatea de amortizare a furcii tale.

Față de anul anterior, cei de la Fox au îmbunătățit vizibil modelul de intrare Evolution, noi având la dispoziție o furcă Fox Float cu o cursă de 120 de mm. Aceasta s-a comportat bine pe traseu, a ținut roata de față bine lipită de sol în viraje, a funcționat lin, dar încă nu ne-a convins pe deplin la amortizările denivelărilor mici. Funcționalitatea este mult mai bună decât cea a modelelor 2012.

Concluzie

Pe scurt, CTD nu revoluționează cu nimic industria, însă simplifică viața utilizatorului, în special a celor care se încurcă în setări. Urmează să demontăm în viitorul apropiat o furcă cu acest sistem pentru a vedea cum a fost proiectată în interior.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one × 1 =