Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Garmin produce unele dintre cele mai complexe dispozitive de monitorizare a activităților sportive de pe piață, indiferent dacă vorbim de computerele de ciclism sau de ceasurile multi-sport și de alergare.
Aceste dispozitive ne prezintă o mulțime de metrici legate de activitățile noastre. Multe dintre acestea sunt extrem de utile, dar sunt mulți utilizatori care nu le cunosc și le ignoră, neavând curiozitatea să afle ce reprezintă și cum îi pot acestea ajuta.
Iată în continuare câteva dintre aceste metrici cu scurte explicații despre ele, pentru alergare, ciclism și înot – denumirile vor fi în limba engleză, identic cu cele de pe dispozitiv:
ALERGARE
Pace/speed, distance, time
Acestea sunt datele de bază folosite de orice alergător. Diferența dintre pace și viteză este că prima este exprimată în min/km și a doua în km/h. Alergătorii preferă să folosească Pace-ul. Aceste metrici sunt de multe ori fragmentante în detaliu pentru fiecare tură, care poate fi o tură fizică sau o anumită distanță (în mod standard 1 km).
VO2 max
Această valoare este o estimare a volumului maxim de oxigen ce poate fi procesat de organism prin bătăile inimii la intensitate maximă a efortului. Urmărirea acestei valori dă indicații despre nivelul de antrenament.
Recovery Advisor
Odihna suficientă e esențială pentru a evita accidentările și a păstra nivelul de performanță. Recovery Advisor indică timpul necesar de odihnă în funcție de performanțele măsurate după puls. La puțin timp după începerea unei activități este afișat nivelul de recuperare atins, apoi la final este afișat timpul de recuperare necesar, care e de maxim 4 zile.
Race Predictor
Acesta estimează timpii în care ai putea termina cursele de distanțe clasice în funcție de valoarea VO2 Max. Este nevoie de folosirea unei centuri de puls sau a senzorului de puls optic iar datele fiziologice din profilul personal trebuie să fie corecte.
Stress Score
Stress Score prezice cât de pregătit e organismul pentru o sesiune de antrenament. Se calculează după un test de repaos de 3 minute, valoarea fiind între 1 – foarte pregătit și 100 – foarte stresat.
Heart Rate Zone
Pulsul poate fi împărțit în mai multe zone ce reflectă nivelul de efort depus. Un plan de antrenament bun include antrenamente la toate nivelurile. Dispozitivele de top sunt capabile să modifice aceste valori după datele fiziologice personale.
Lactate threshold
Orice sportiv are un nivel de oboseală peste care apare durerea și epuizarea, acesta e pragul lactic. De obicei acesta apare cam la un puls de 90% din cel maxim. Dacă alergi sub valoarea acestuia vei putea trage mai tare, dacă o depășești te vei epuiza rapid, așa că această metrică e foarte utilă în competiții.
Vertical Oscillation
Această metrică reprezintă balansul pe verticală la alergare: cu cât acesta e mai mic cu atât mișcarea în față e mai eficientă și deci alergarea e mai rapidă și mai puțin obositoare.
Vertical Ratio
Această metrică reprezintă raportul dintre oscilația pe verticală și lungimea pasului, exprimat în procente. Acesta reprezintă o măsură a energiei pierdute pe verticală iar o concentrare asupra valorii la antrenament poate îmbunătăți viteza și economisi energia.
Performance Condition
La fel ca Stress Score, și această metrică e un indicator a energiei rămase în timpul antrenamentului și oferă informații dacă ritmul trebuie mărit sau micșorat. Monitorizează variația pulsului pentru a măsura oboseala organismului.
Cadence
Reprezintă numărul de pași pe minut și reflectă eficiența alergatului. Dacă valoarea scade sub 160 spm se pierde energie fără a câștiga viteză, cu cât valoarea se apropie de 200 spm viteza crește.
Stride Length
Aceasta e lungimea pasului și reprezintă exact acest lucru. E o valoare importantă la alergarea în sală, unde e folosită pentru a calcula distanța și viteza.
Ground Contact Time și Balance
Timpul de contact cu solul este timpul petrecut pe sol la fiecare pas. Este măsurat și balansul timpilor de contact de la ambele picioare. Aceștia trebuie să fie cât mai asemănători.
CICLISM
Speed, Distance, Time, Laps
Acestea sunt cele mai comune metrici de ciclism. Viteza, distanța sau timpul pot fi măsurate pe toată activitatea sau pe ture.
Cadence
Aceasta este practic numărul de rotații pe minut a angrenajului și este un parametru de maximă importanță pentru ciclismul în sală sau afară. Valoarea ei trebuie supravegheată pentru a pedala la o rotație optimă.
Power/Total power în W/Kjoul
Aceasta e măsura puterii totale aplicată de picior în pedală. Cu cât se apasă mai tare în pedală, cu atât se merge mai repede. Cicliștii de performanță sunt obsedați de valorile acestea și le folosesc în antrenamente pentru rezultate de top. Practic e cea mai bună măsură a unei ture pe bicicletă.
Training Stress Score (TSS) – necesită powermetru
TSS este o măsură a stresului aplicat organismului la un antrenament și ghidează cicliștii de performanță să obțină un echilibru între antrenamentele de intensitate și cele de volum. Practic măsoară cantitatea de glicogen arsă la o tură, o valoare sub 150 spune că nu e nevoie de timp de recuperare în timp ce o valoare peste 450 face ca recuperarea să dureze mai multe zile.
Normalized Power (NP) – necesită powermetru
Pe șosea e naiv să ne închipuim că apăsăm pedalele la maxim tot timpul. NP egalizează tura luând în considerare și perioadele când nu s-a pedalat și oferă o imagine mai bună asupra efortulu decât o medie simplă a puterii pe timpul antrenamentului.
Intensity Factor (IF) – necesită powermetru
Acesta e raportul dintre puterea normalizată și puterea limită (FTP), cu cât e mai mare ne indică că efectuăm un interval de intensitate mai puternică.
Torque effectivness – necesită powermetru dual
Prezintă ce procent din puterea dezvoltată în pedală e folosit pentru a mișca angrenajul, permițând reducerea pierderilor de energie.
Pedal smoothness – necesită powermetru dual
Aceasta este o măsură a constanței aplicării puterii pe toată rotația angrenajului, permițând antrenarea unei pedalări perfect rotunde.
INOT
Lenght, Distance, Pace
Acestea sunt metricile de bază și sunt înregistrate automat.
Stroke Count/Rate
Acesta e un indicator important al eficienței la înot și prezintă cât de repede este apăsată apa la fiecare mișcare a brațului.
Stroke Type
Ceasurile Garmin nu doar numără bătăile în apă ale brațelor dar poate identifica și tipul de înot, fiind disponibile patru clase: spate, bras, crowl și freestyle.
Articol inspirat de pe wearables.com
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.