Acum citesti
Fabricat în România – wOOdwish

Din ciclul „Fabricat în România” îţi prezentăm azi wOOdwish. În drumurile noastre prin ţară descoperim multe poveşti interesante care merita făcute cunoscute şi promovate. Este şi cazul de faţă. La Ploieşti l-am cunoscut pe Şandru Marian în vârstă de 23 ani, un meşter în adevăratul sens al cuvântului. Pasiunea lui pentru obiecte fabricate din lemn datează din copilărie însă abia în vara lui 2015 a decis că a venit vremea să pună în practică ce a învăţat de-a lungul anilor.

Pasiunea lui Marian cu lemnul nu este o întâmplare. Părinţii lui au puternice legături la rândul lor cu acest material – tatăl tâmplar şi mama sculptoriţă. Aşadar continuarea meseriei şi pasiunii în familie a fost pentru Marian naturală. „Ajutându-i la diverse proiecte şi văzând cât de mulţumiţi erau atunci când terminam un proiect , mi-am descoperit şi eu pasiunea pentru obiectele lucrate de mână”, spune el. „Totodată iubesc lemnul, textura sa, mirosul său. Este un material foarte plăcut şi totodată este unul din puţinele lucruri la care mă pricep foarte bine.”

Numele pe care l-a ales pentru produsele pe care le creează a venit mulţumită pasiunilor sale comune pentru lemn şi bicicletă. „Dragostea pentru lemn şi pasiunea pentru biciclete mi-au stârnit curiozitatea şi dorinţa de a le îmbina. Rezultatul este wOOdwish”, mărturiseşte Marian.

În vara anului 2015 a dorit să construiască în atelierul său ceva nou, special, dar şi elegant. Ceva deosebit şi destinat bicicletelor de oraş, fixie. „Totul a pornit de la o discuţie între prieteni pe subiectul lemn şi biciclete”, spune el. „În momentul acela mi-am imaginat ce aş putea face pentru o bicicletă, până să o construiesc în totalitate din lemn. Rezultatul a însemnat primul ghidon din lemn”. Mai departe Marian a dezvoltat ideea ajungând să facă şi pedale din lemn. Dar nu s-a oprit aici. „Lucrând într-un magazin de articole sportive am văzut cât de relaxantă este o plimbare pe longboard şi am zis că trebuie să fac ceva în acest sens. Astfel au apărut şi longboard-urile wOOdwish”.

L-am întrebat pe Marian şi dacă plănuieşte să construiască în viitor biciclete complete din lemn. „Nu am de gând să fac cadre de bicicleta. Merg doar pe această idee de accesorii din lemn pentru bicicletă”. Dar cine ştie, spunem noi. Niciodată să nu spui „niciodată”!

Provocarea lucrului cu lemnul este relativă. Este mai greu sau mai uşor să lucrezi cu acest material în funcţie de experienţa şi pasiunea proprie. Când însă îţi place ceea ce faci nimic nu mai este dificil. „Dacă îţi place să lucrezi cu lemnul şi îţi doreşti să iasă ceva „handmade”, diferit şi acorzi atenţia necesară detaliilor, nu este foarte greu să obţii un rezultat care să te mulţumească în primul rând pe tine”, mărturiseşte Marian.

Materia primă este însă interesantă. Lemnul brut, care ajunge să fie prelucrat în atelier, nu arată deloc promiţător la început. Însă în mâinile pricepute ale lui Marian acesta prinde viaţă, iar rezultatul nu este departe de spectaculos.

Marian foloseşte în principal lemn din import. „Folosesc lemn de esenţă tare, elastic, flexibil şi rezistent totodată (stejar, nuc, mahon, zebrano, fag, arţar, frasin etc. ). Detaliile despre caracteristicile fiecărui lemn în parte diferă. Frasinul, ca esenţă, este flexibil, dar în acelaşi timp şi foarte rezistent. În trecut era folosit la schiuri şi rachete de tenis.

Se lucrează destul de uşor şi îl scoate în evidenţă foarte mult culoarea sa gălbuie şi fibrele pe care le are. Ţara de origine America de Nord. Mahonul de asemenea este un lemn de esenţă tare, tropical, rigiditate scăzută, rezistent la şocuri. Provine din Africa, are o culoare roşie-maroniu şi este excelent pentru sculptură şi finisaje bune.

Arţarul este foarte greu, se îndoaie foarte uşor are rigiditate medie şi este rezistent la şocuri (de aceea este folosit adesea pentru pardoselile de bowling). Are o culoare alb-crem cu tentă roşiatică. Provine din America de Nord şi este puţin mai dificil de lucrat cu el.

Mă bazez mai mult pe lemnul importat deoarece are mai multe caracteristici şi îmi oferă posibilitatea să aleg dintr-o gamă mai variata de nuanţă, fibre, etc. Costurile diferă de la o specie de lemn la alta şi la fel si calitatea. Din ţară folosesc prea puţin lemn aşa că nu pot spune că este mai convenabil să cumperi de aici sau nu. În plus atunci când îţi doreşti şi vrei să îţi iasă ceva frumos nu te mai uiţi la costuri.”

„Esenţa de baza în ceea ce wOOdwish creează este tare, lemn nobil, foarte dur şi rezistent. Ne asigurăm că fiecare produs wOOdwish este controlat calitativ constant. Acestea sunt migălite artizanal, acordând atenţie fiecărui detaliu. Realizarea unui ghidon variază între 2 şi 4 zile în funcţie de model. Paşii pe care îi urmez pentru ca rezultatul să fie satisfăcător sunt răbdarea, imaginaţia, liniştea şi sporul. Nu există grabă la wOOdwish. În rest totul este confidenţial.”

Întrebat fiind dacă produsele de până acum reprezintă ideile sale Marian a spus că da. „Până în momentul de faţă produsele sunt creaţie proprie. De la nuanţele de culori până la design şi formele finale ale lemnului. Fiecare din produsele noastre este unic. Clientul este însă liber să îmi propună ideile lui. Pentru mine va fi o provocare care nu o voi refuza”.

Produsele wOOdwish sunt:

  • Ghidoane: drepte 45 euro, curbate 60 euro, riser 80 euro, bullhorn 80 euro.
  • Pedale: 50 euro
  • Longboard: deck-uri 100 euro, longboard complet 160 euro.

Produsele wOOdwish pot fi găsite la:

wOOdwish este la această oră în tratative cu câteva magazine din Bucureşti. Aşadar în curând le vom găsi şi fizic la vânzare.

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

6 − one =