Acum citesti
Cicliști din 23 de țări vor să cucerească munții la Carpathian MTB Epic 2018

Într-un timp foarte scurt maratonul mtb pe etape Carpathian MTB Epic, a devenit deja cunoscut. Aflat în 2018 la abia a 2a sa ediție și programat să se întâmple între 16 și 19 august, la start sunt înscriși cicliști din 23 de țări. Iar timp mai este, până pe 10 august când perioada dedicată înscrierilor se încheie.

foto MPG Romania

Carpathian MTB Epic este cel mai cunoscut maraton mtb pe etape românesc, în străinătate. Motivele sunt multiple și țin de peisaj, geografia locului și desigur faptul că pentru „vest”, România este un loc destul de exotic. Este considerată de mulți rideri străini drept unul din ultimele locuri salbatice din Europa. Un al motiv pentru care concursul devine din ce în ce mai atractiv pentru străini, este încadrarea sa la categoria UCI S2. Așadar este un concurs care aduce puncte și beneficii cicliștilor profesioniști. Este un concurs care aduce beneficii serioase și ciclismului românesc în general cât și turismului, prin deschiderea și expunerea pe care o oferă internațional.

CMTBE17 – foto Tibi Hila

Însă Carpathian MTB Epic nu se adresează doar riderilor sponsorizați ci oricărui ciclist pasionat de acest sport. Maratonul oferă două formate de concurs care se potrivesc indiferent de nivelul antrenamentului, cu condiția să fie peste medie. Asta întrucât Carpathian MTB Epic nu este totuși un concurs usor.

Având un format de participare „solo” cicliștii se pot înscrie la una din cele două secțiuni: „4-day Epic” – varianta de concurs cu 4 etape inclusiv prolog, sau „1-day Challenge” – varianta de concurs de 1 zi.

Matej Ulik – foto Tibi Hila

Față de anul trecut, concurența internațională la Carpathian MTB Epic este mult mai bogată. Și-au anunțat participarea cicliști cu rezultate notabile în topuri 3, 5 sau 10 internaționale. Am luat legătura cu câțiva dintre ei pentru a vedea cum procedează un sportiv de nivel Elite, atunci când trebuie să se pregăteasca pentru un concurs dificil.

Ariane Lüthi – Elveția, este ambasador CMTBE18. Nascută în Elveția, Ariane Lüthi în vârstă de 34 ani, este cunoscută între cicliști pentru neînfricarea și tenacitatea cu care concurează. Este multiplă câștigătoare a câtorva dintre cele mai grele maratoane mtb pe etape din lume, având un palmares impresionant: de 5 ori câștigătoare a Categoriei la Absa Cape Epic – la Mixt în 2012 și 2013 și de 3 ori la Elite Feminin între 2014 și 2016; de două ori campioană a Elveției la XCM în 2013 și 2016 și medaliată cu bronz la Campionatele Europene XCM 2018.

Ariane Lüthi – foto Craig Kolesky

Ce părere ai despre traseele anunțate pentru CMTBE18?

Este pentru prima oară când concurez la acest concurs și pentru prima oară când pedalez în această zonă, așa că pot vorbi doar din ce am citit pe website-ul concursului. Privind cifrele, va fi multă urcare pe distanță scurta. Ținând cont că vom concura pe macadam aspru sau chiar poteci, cred că ne așteaptă trei zile grele. Însă faptul că vom merge 40-50% din traseu pe poteci, promite că vom fi răsplătiți pe coborâri. Abia aștept!

Ariane Lüthi – foto Craig Kolesky

Cât de dificile consideri că sunt traseele de aici în comparație cu geografia Elveției?

Vom urca aproape la fel de mult per km, ca la o etapă din Swiss Epic. Însă aflând că munții Carpați sunt ultima regiune sălbatică a Europei, îmi imaginez că urcările nu vor fi la fel de netede ca la Swiss Epic. Așadar îmi imaginez că etapele de la CMTBE18 vor fi resimțite mai dur.

Ariane Lüthi – foto Sportograf

Ce strategie vei avea la acest concurs?

Strategia mea depinde clar în funcție de tipul de start, dacă vom pleca împreună cu categoria masculin sau nu. Sper ca organizatorii să ne ofere un start separat pentru a nu rămâne în urma bărbaților. În acest mod va fi o cursă mai corectă. În general este important să fiu bine organizată de-a lungul celor 3 zile și să economisesc energie oriunde e posibil.

Frans Claes – Belgia, ambasador CMTBE18, este câștigător la General în 2017 la UCI MTB Maraton. Încă din adolescență Frans este cu adevărat dependent de mtb, dispus să-și ducă bicicleta peste tot în lume și să participe la tot felul de concursuri. Și a reușit cu adevărat! Belgianul de 34 ani este pe locul întâi în clasamentul World Series Marathon. Frans este de asemenea, și campion național la XCM.

foto – Lynn Sigel

Cât de importantă este vremea la un concurs așa cum este CMTBE?

Concurăm într-o zonă cu munți înalți și este evident că vremea se poate schimba foarte repede. Categoric voi avea cu mine echipament de tot felul pentru a fi pregătit pentru orice condiții meteo.

Frans Claes – foto Jan Geys

Cât de mult crezi că rezultatul este influențat de vreme, ținând cont de faptul că participanții au parte pe traseu, cam de aceleași condiții?

Vremea e la fel pentru toți însă în funcție de locul unde te antrenezi și concurezi, e posibil să fii mai adaptat acelor condiții. Eu prefer vremea însorită și caldă. Din acest motiv nu mă deranjează să concurez în cuptorul din Africa de Sud, așa cum este la Absa Cape Epic.

Frans Claes – foto Jan Geys

În ultimii ani am învățat să mă protejez când vremea nu e bună, dar să concurez la 5 grade prin ploaie torențială, nu este ceva ce corpului meu îi place cel mai mult. Cât privește suprafața de rulare, nu mă deranjează deloc să concurez pe noroi. Din câte am văzut, zona Carpaților este foarte verde și umedă. Înseamnă că și potecile vor fi tehnice.

Ce strategie vei adopta pentru această cursă?

La un concurs pe etape precum CMTBE18, cu diferență mare de nivel parcursă pe teren accidentat, pentru a termina pe locul întâi este important să ai mintea odihnită. Pentru a avea un rezultat cât mai bun, voi încerca să fac diferența în zonele care mi se potrivesc cel mai bine.

Vitor Gamito – Portugalia, este ambasador GoldNutrition. Ciclist profesionist și antrenor, Vitor Gamito s-a născut la Lisabona. Are un istoric bogat în sport și rezultate admirabile. În ultimii doi ani Gamito, în vârstă de 48 ani, a câștigat titlurile de campion la Portugal UCI Tour MTB Race, Algarve Bike Challenge și la categoria Master la Alpen Tour Trophy. În 2015 a terminat pe locul 4 la Absa Cape Epic la categoria Master. Alte două evenimente notabile sunt victoria la cursa de șosea Turul Portugaliei din 2000 și participarea la Jocurile Olimpice de la Sydney.

Cât de importantă este nutriția sportivă într-un maraton pe etape?

La cursele cu etape, energia și recuperarea sunt cele mai importante două aspecte pentru a avea succes. Totul trebuie început cu antrenamentul. Organismul trebuie să fie antrenat să asimileze suplimentele nutriționale. Cel mai important este să știi să alegi corect mâncarea, suplimentele și cantitățile corecte care funcționează cel mai bine pentru tine.

Cum te pregătești pentru o cursă cu 4 etape? Înainte, în timpul și după concurs.

Cea mai importantă regulă în sport este să nu testezi ceva nou în timpul concursului. Este valabil și pentru mâncare sau suplimente. Totul trebuie testat înainte, cu ocazia antrenamentelor. În zilele ce preced concursul, cât și în timpul etapelor, dieta trebuie să aibă la bază mulți carbohidrați și puține proteine.

La mesele principale (mic dejun, prânz și cina) eu prefer paste, orez, cartofi sau cereale integrale, servite împreună cu proteine slabe – carne, pește sau ouă și legume. În timpul etapelor prefer batoanele energizante cum ar fi GoldNutrition Endurance Fruit Bar, GoldNutrition Endurance Salt Bar și gelurile GoldNutrition Extreme Fluid Gel și desigur, băutura izotonică Goldrink Premium. Regula principală în timpul curselor pe etape este să consumi 60-80 grame de carbohidrați per oră de efort.

Imediat după concurs iau întotdeauna o doză de GoldNutrition Fast Recovery. Înainte de fiecare etapă consum și o porție de GoldNutrition Pre-workout Endurance, care conține și ceva carbohidrați.

Cum vei aborda potecile tehnice de la CMTBE18?

Strategia va fi la fel ca la orice altă aventură la care am participat. Să mă antrenez cât pot de bine, iar când aventura începe, să mă bucur cât mai mult de poteci, peisaj, totul împreună cu ceilalți participanți.

Janka Keseg Števková – Slovacia, promotor CMTBE18, este câștigătoare a ediției 2017 Carpathian MTB Epic. Ultimul ei rezultat notabil este locul 3 la ASVÖ Raiffeisen Österreich Grand Prix in 2018 și locul întâi la Campionatele Nationale XCO – XCE si XCM din 2017.

Janka Stevkova_- foto arhiva personala

Dupa ce ai câștigat CMTBE anul trecut, care etapă ți s-a părut cea mai ușoară?

Prima etapă a fost cea mai ușoară pentru mine, deși a fost cea mai dificilă. M-am simțit foarte bine pe bicicletă, iar profilul traseului mi se potrivește, cum ar fi lunga urcare spre vârful Omu și apoi coborârea tehnică de după. A 3a etapă în schimb a fost cea mai grea pentru mine, venind după două etape cu adevărat grele. Pe la jumătatea etapei 3 cam rămăsesem fără energie.

Janka Stevkova- foto Tibi Hila

Formatul s-a schimbat anul acesta, fiecare etapă având 60 km. Însă ținând cont de experiența ta de anul trecut, ce sfaturi ai pentru noii veniți?

Să nu tragă prea tare începând cu prima etapă. Să păstreze ceva energie și pentru ultima întrucât traseul este imprevizibil. Pedalează cu grijă, nu-ți asuma riscuri. Simte-te bine pe bicicletă și bucură-te de peisaj, poteci și partenerii de concurs.

Îți vei schimba strategia de concurs având în vedere că se anunță concurență serioasă? Care va fi planul tău pentru a obține un nou loc pe podium?

Ar fi grozav să termin iar pe podium. Însă mai important este să nu mă accidentez, să mă simt bine în timpul fiecărei etape și să mă bucur de concurs și trasee.

Lejla Tanović – Bosnia si Hertegovina. Promotor CMTBE18, iar cele mai importante sale realizări din carieră sunt: de 10 ori Campioană națională, de 2 ori Campioană balcanică, de două ori medalită cu argint la Campionatele balcanice, Campioană absolută BiH în 2014 (XCO, XCM, șosea și Contratimp Individual). Lejla este speranța principală pentru Bosnia și Hertegovina pentru viitoarele Jocuri Olimpice de la Tokyo. Ultimul rezultat notabil este locul 1 la Pecka Marathon XCM (2018) și MTB Croatia Cup – Vodice.

Lejla Tanovic – foto arhiva personala

Traseele din România sunt destul de sălbatice, mult mai aspre față de vestul Europei. Cum crezi că te vei descurca pe astfel de poteci?

Mă bucur foarte mult că voi participa la CMTBE, în special pentru că traseele sunt tehnice și dificile. Chiar prefer astfel de poteci deci cred că evenimentul va fi foarte frumos.

Ce strategie de concurs vei aplica? Cât de pregătită ești pentru vremea rea la altitudine mare?

Strategia de concurs depinde de multe, dar cu sigurantă îmi voi da silința să am un rezultat bun și mă voi bucura de eveniment. Sigur că e greu să te pregătești pentru vremea rea la altitudine mare, însă asta face parte din sport. Împreună cu echipa voi face toate ajustările necesare pentru a face față provocărilor din timpul concursului.

Ivan Širić – Bosnia și Hertegovina. Promotor CMTBE18, iar ultimul său rezultat notabil a fost locul 1 la Pecka Marathon XCM (2018) și Campion național la XCO și XCE în 2017.

Ivan Siric – foto arhiva personala

Câte ore te antrenezi pentru un concurs cu etape? Ai și un plan nutrițional anume?

Mă voi antrena în jur de 4 ore pe zi pentru a fi cu adevărat pregătit pentru o cursă precum CMTBE. Va fi primul meu concurs cu etape din carieră așa că nu am un plan nutrițional anume pregătit. Voi mânca la fel ca deobicei și sper să fie bine. Cu siguranță acest concurs îmi va oferi experiența pentru următoarele concursuri cu etape. Strategia mea este să termin concursul fără probleme tehnice și să dau tot ce pot.

Peeter Pruus – Estonia. Promotor CMTBE18 și locul 1 la Campionatele Naționale XCM Estoina 2018, locul 4 la UCI MTB Marathon Series – Roc Laissagais.

Peeter Pruus – foto arhiva personala

Ce așteptări ai de la participarea ta la CMTBE? Ce tip de traseu ți se potrivește cel mai bine?

Am așteptări mari! Cred că avem o echipă puternică și cred că putem termina sus pe podium. Traseul preferat este cel care include cățărări până în 5 km și mai puțin tehnic.

Katazina Sosna – Lituania. Promotor CMTBE18 și locul 2 în 2018, la UCI MTB Maraton Series – Hero Südtirol Dolomites – MTB Alpine Cup, locul 3 la UCI MTB Maraton Series – VIII° Capoliveri Legend Cup, locul 1 la Volcat Gp Diputació De Barcelona. În 2017 locul 1 la Campionatele Lituaniele XCM.

Sosna Katazina – foto arhiva personala

Ce tip de bicicletă vei folosi la CMTBE18?

Mă bucur să concurez la acest eveniment și voi face tot posibilul să fiu pe podium. Cred că voi concura pe Torpado Matador Robot, care este un mtb full suspension, cu transmisie 1x.

Jovana Crnogorac – Serbia. Promotor CMTBE18, face parte din echipa Salcano a Turciei și a concurat în 2010 la Jocurile Olimpice pentru Tineret din Singapore. La Campionatele Mondiale U23 din 2014 a terminat pe locul 5 la categorie și 5 la General. în 2016 a participat la Jocurile Olimpice de la Rio la proba de MTB. În 2017 a devenit Campioană națională în Serbia. În 2018 a câștigat locul 1 la Misgav International (Israel) și la Grand Prix Bajaluka I și II (BiH).

Crnogorac Jovana – foto Bike Way

În munții înalți vremea este capricioasă. Se poate trece repede de la cer senin la ploaie și lapoviță. Ce sfaturi ai pentru ceilalți concrenți legat de echipamentul care trebuie folosit?

Altitudinea mare și chiar doar munții în general, reprezintă una din cele mai dificile provocări pe care le întâlnești la MTB. La acest tip de concursuri nu prea știi la ce să te aștepți. Așa că eu nu prea mă uit la prognoza meteo pentru că oricum nu o poți schimba. Așa că cel mai bine simte-te bine pe traseu!

Desigur însă că la astfel de aventuri trebuie să fii pregătit pentru orice. Ai nevoie să ai la tine o vesta, încălzitoară pentru mâini și picioare chiar și echipament de iarnă. Trebuie însă să fii pregătit și pentru vreme caldă. Și nu uita să-ți aduci atitudinea pozitivă și să nu iei totul atât de în serios. Asta contează cel mai mult!

Care e strategia ta având în vedere că sunt 3 etape fiecare cu câte 60 km, desfășurate pe trasee dificile?

Trei zile consecutive de concurs nu sunt o noutate pentru mine. Însă zona este nouă. Din câte mi s-a spus, regiunea e dificilă, iar concurența mare. Având în vedere că acest concurs este pentru mine de pregătire în vederea Campionatelor Mondiale, îmi voi da silința să fac o figură bună, să fiu cât mai rapidă, să iau cele mai bune decizii și desigur, să ma distrez cât mai mult!

Ramses Bekkenk – Olanda. Promotor CMTBE18 și locul 3 la Campionatele Europene Bicycle Beachrace 2018.

Cât de important e planul de recuperare după un efort atât de lung?

Părerea mea e că din punct de vedere fizic recuperarea nu-i așa problematică. După o săptămână de recuperare organismul ar trebui să fie iar gata de treabă. Pentru mine partea psihică e mai importantă, mai ales atunci când trebuie să trag tare 4 zile la rând. Psihicul spune „nu” atunci când exagerezi. Organismul are de suferit. E important să știi cum să-ți stabilești țelurile și cum să sari peste antrenamente atunci când psihicul nu face față.

Având în vedere că la CMTBE18 ai 3 zile consecutive de 60 km cu multă urcare, dacă excludem Prologul cum vei aborda fiecare etapă?

Doar la final de zi ma voi gândi la următoarea etapă. Mâncatul și hidratarea sunt mai importante decât cursa de a 2a zi. Poate poți accepta să pierzi câteva secunde pe traseu știind că mulțumită unei bune recuperări, poți anula întârzierea în următoarea zi. În plus, fiecare etapă este un concurs separat pentru mine. Singurul lucru care diferă față de alte concursuri este că aici e și mai important să termini. Așa că poate strategia este să-ți asumi mai puține riscuri și să ai la tine mai multe soluții ca să rezolvi orice problemă ar putea să apară pe traseu.

Care este planul tău de recuperare după fiecare etapă?

Recuperarea începe cu masa de după fiecare etapă. După asta, eu dorm puțin, dupa care mă documentez în privința următoarei etape. Îmi place să mă și plimb 30 de minute după cină, doar pentru a relaxa puțin picioarele.

Ce sfaturi ai pentru amatorii care vor participa la acest concurs?

În primul rând e important ca tu și bicicleta să rămâneți într-o bucată. Câteva secunde în minus la timpul final nu merită riscul. Bucură-te de tură! Știu că e ușor să te ia valul, dar adu-ți aminte ce te-a făcut în primul rând să pedalezi – este plăcerea pură de a merge pe bicicletă. Desigur, e nevoie să te asiguri și că bicicleta face față. Dacă e posibil, nu lua startul folosind o bicicletă nouă sau echipament nou, netestat înainte. Și nu uita să mănânci și să bei!

Lucian Logigan – România. Locul 2 la Napo Cup 2018, locul 3 la Petrovaradin Fotress Novi Sad 2018.

Lucian Logigan – foto Tibi Hila

Având experiența de la Cape Epic, ce sfaturi oferi concurenților care vor participa la CMTBE 2018?

O cursă pe etape e mereu mai complicată și mai distractivă decât te aștepți. Având mai multe etape, în cursele de acest gen contează foarte mult să fi un rider constant și să îți faci un plan pentru toată cursa nu doar pentru o etapă în parte. Asta dacă te interesează clasamentul general!

De obicei la cursele pe etape, cum e și Carpathian MTB Epic, poți să prinzi zile foarte bune, dar și zile mai proaste așa că, în oricare situație te-ai afla, trebuie să rămâi concentrat și să dai totul ca să nu pierzi timp sau în cel mai bun caz să îl recuperezi. Participarea la Cape Epic m-a învățat că oricât de lungă ar fi o cursă, micile detalii și experiența fac diferența între riderii de nivel apropiat!

Există grad de comparație între cele două curse sau sunt destul de diferite (teren, abordare, efort)?

Între Cape Epic și Carpathian MTB Epic există câteva diferențe, în primul rând în ce privește numărul etapelor: Cape Epic are 7 plus prolog, iar CMTBE are 3 și prolog. Ca grad de dificultate, deși etapele CMTBE sunt mai scurte ele sunt foarte dificile din cauza terenului și a altitudinii la care se desfășoară această competiție.  La Cape Epic mai ai și zone, să zicem de relaș unde poți să pedalezi în pluton iar etapele, deși sunt mai lungi, ele se parcurg cu o viteză medie mult mai mare. Ca efort, cursele sunt asemănătoare, dar pentru că există diferențele acestea de distanță și elevație, cred că antrenamentele trebuie să fie puțin diferite. De altfel, pentru orice cursă unde ai un obiectiv clar trebuie să te antrenezi specific pentru conditiile pe care le întâlnești pe durata ei.

Ce strategie vei aborda anul acest în cursa 4-day EPIC la eveniment?

Strategia e cel mai ușor lucru de făcut într-o astfel de cursă. Ce contează cu adevărat e modul în care reușești să duci la capăt strategia în condițiile de stres și oboseală din concurs. Anul trecut am forțat în unele zone unde simțeam că am avantaj față de ceilalți concurenți, dar lucrul acesta e destul de riscant deoarece poți să te lovești de probleme tehnice mult mai ușor decât dacă ai merge puțin mai orientat spre siguranță. Mă refer aici la coborârile tehnice pe pietre unde trebuie să fi atent să nu faci pană și să pierzi mult mai mult timp decât ai putea să câștigi mergând la maxim pe acea coborâre. Bineînțeles, cel mai important lucru într-o cursă pe etape este antrenamentul pe care în faci înainte de cursă.

Márton Blazsó – Ungaria. Locul 3 la CMTBE17.

Prima etapă din ediția 2017 a acestei curse, a fost cea mai grea pentru mine. Având în vedere ceața care a fost și vremea rece, a fost mai greu să navighezi și să vezi marcajele. Sfatul meu pentru organizatori este că ar trebui să evite zonele de “push-bike”, care poate fi ok din punctul de vedere al provocărilor. Doar că arbitri UCI nu le apreciază întotdeauna. De asemenea și marcajele ar putea fi mai dese.

Marton Blazso – foto Tibi Hila

Într-un concurs serios pe etape, ce-mi place este să găsesc un concurent care are un nivel similar cu al meu și care coborară repede, dar în siguranță. Mersul împreună cu cineva îmi oferă încredere în găsirea trasei ideale.

Alți concurenți de top care vor lua startul la CMTBE18 sunt:

  • Celina Carpinteiro – Portugalia. Locul 2 la Campionatul național XCM 2018, locul 3 la UCI MTB MARATHON SERIES – Meda100Marathon, Vale D’Aldeia și locul 1 la Alps Epic, categoria Mixt, Campion la XCM și șosea în 2017, Locul 1 la Tour de Timor și Portugal Tour MTB 2016, Campion la XCM și șosea în 2015, de 10 ori campioană națională la XCM, XCO și șosea
  • Riccardo Chiarini – Italia. Locul 1 la etapa 5 și locul 3 la etapa 7 de la Absa Cape Epic 2014

La categoria Elite internațional, vor mai participa: Matej Ulik (locul 2 CMTBE 2017), Andrea Juhásová și Martin Haring (Slovacia); Veronika Cseh, Andras Parti, Zsombor Zsombor, Regina Schmidel (Ungaria); Frédéric Gombert (Franta); Hans Comyn – ambasador CMTBE (Belgia); Miguel Angel Garcia Marti (Spania – câștigător la Ultramaraton MTB Europe Master 50); Pirmin Eisenbarth, Daniel Gathof, Michael Fuhrmann, Jakob Hartmann, Maxi Maier, Pirmin Sigel (Germania); Wolfgang Krenn (Austria); Jan Jobanek, Filip Adel and Milan Damek (Cehia); Maxim Ciumer (Moldova); Ilda Pereira (Portugalia); Bo Kamp Dudek (Danemarca).

Din România, cicliștii Elite, dar și Amatori, care vor ține piept concurenței internaționale la CMTBE18 sunt: Alexandru Stancu, Bogdan Duca, Marius Stancu, Jozsef Attila Malnasi, Ion Valentin Rosoaga, Ede Molnar, Daniel Bostan, Raul Sanza, Roberto Burta, Tudor Oprea, Itsvan Mura, David Kecskes, Sergiu Paraschivu, Andrei Nicolae Mititelu, Muntean Paul – Sebastian, Robert Dobai Joltvinschi.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eighteen − five =