Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Instalarea plăcuțelor tip SPD în talpa pantofilor de ciclism poate părea simplă la început. Practic tot ce ai de făcut este să fixezi niște șuruburi. Însă treaba nu este atât de simplă. În primul rând trebuie să strângi cu un cuplu maxim admis, altfel riști să strici filetul din talpa, iar în al 2lea rând e vorba de „bike fitting” și de poziționarea corectă a plăcuțelor. O instalare defectuoasă îți poate provoca dureri de gleznă, genunchi și solduri. Pentru a fixa o nouă pereche de plăcuțe de șosea am fost la partenerul nostru tehnic pe 2017, magazinul Spokes din București.
Instalarea plăcuțelor de pedala în pantof nu este simplă, în special la cele de șosea. Fiind mai mari, plăcuțele de șosea susțin mai bine pantoful de ciclism. Asta înseamnă că nu ai prea mult joc între plăcuță și pedală care să compenseze o instalare greșită. Iar dacă instalarea nu este corectă atunci poți avea probleme cu gleznele, genunchii și șoldurile. Motivul este simplu. Pedalarea nu se face în poziția naturală a picioarelor. De aceea recomandăm ca instalarea plăcuțelor să fie făcută într-un service specializat de biciclete.
Primul pas este determinarea poziției capătului osului metatarsian al degetului mare. Plăcuța trebuie fixată în pantof în așa fel încât axul pedalei să fie fix deasupra capătului osului. Marchează cu pixul sau cu orice dorești, această poziție. Nu-ți fie teamă că strici pantofii pentru că acea poziție este de mare „frecuș”, atingându-se de multe ori de brațul pedalier. Semnul se va șterge singur în scurt timp.
Următorul pas este fixarea temporară a plăcuțelor în talpă. Strângi șuruburile doar atât cât să se miște puțin plăcuța.
Apoi vine pasul cel mai important – folosirea unui șablon de instalare, pe care în general îl vei găsi doar la un service de biciclete. Forma interioară a șablonului diferă în funcție de marca plăcuțelor.
Cu ajutorul șablonului vei afla corect poziția față-spate a plăcuței în relație cu axul pedalei.
Apoi șablonul trebuie mișcat stânga-dreapta astfel încât călcâiul pantofului să fie ușor spre interior, spre bicicletă. Cât de mult spre interior ține de călcătura persoanei respective. Iar călcătura o poți afla făcând un bike fitting separat. Spokes oferă acest serviciu de bike fitting.
Ultimul pas este strângerea finală a șuruburilor. În general se strânge cu 8 Nm. Dacă faci operațiunea acasă, trebuie să ai și o cheie dinamometrică.
Valoarea maximă de strângere este cea prevazută de fabricantul pantofilor și a plăcuțelor. Dacă valorile diferă atunci se va strânge cu valoarea cea mai mică. Semnul că plăcuțele sunt strânse corect este să nu se vadă lumină printre plăcuță și pedală.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.