Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Să zicem că ai deja o bicicletă și îți dai seama că ai vrea să ieși cu ea la ture mai lungi, dar te uiți în dulap și echipamentul tău de sport constă în: pantaloni de trening, tricouri de bumbac și pantofi sport. Chiar dacă se poate ieși cu bicicleta cu orice fel de haine (mai mult sau mai puțin), sunt unele echipamente speciale care te ajută ca ieșirea ta cu bicicleta să fie una cât mai plăcută și confortabilă.
În primul rând și probabil una dintre cele mai importante piese de echipament este casca. În afară de faptul că îți apără capul de soare și îți ține părul prins, aceasta are și un rol foarte important pentru siguranța ta. Evenimentele petrecute pe bicicletă pot fi de multe ori neprevăzute și chiar dacă tu crezi că nu se poate întâmpla nimic e mai bine să fii protejată indiferent de situație. Căștile sunt de mai multe feluri dar în principiu fac același lucru, așa ca una simplă și pe mărimea ta ar trebui să fie numai bună. Ca să te asiguri că o cască ți se potrivește poți să îți măsori circumferința capului pentru a afla mărimea căștii potrivite și să probezi casca cu pricina. Asigură-te că după ce strângi casca pe cap aceasta nu se mișcă liberă dar nici nu te strânge. Încearcă să probezi mai multe modele ca să vezi care ți se potrivește cel mai bine.
Girl tip: încearcă să găsești o cască sub care să îți poți prinde pǎrul într-un mod confortabil. Unele căști special făcute pentru fete au în spate un spațiu între sistemul de prindere și cască prin care poți să îți scoți coada, dacă preferi să îți prinzi parul așa. Dacă preferi să îl împletești atunci poți căuta o casca cu decupaj la spate.
Îmbrăcămintea specifică de ciclism este unul dintre elementele din echipament care îți vor face ieșirile mult mai confortabile. Materialul special din care sunt făcute tricourile și pantalonii de ciclism permit pielii să respire și nu păstrează umezeala, detalii care devin destul de importante la ture mai lungi. În funcție de tipul de ciclism pe care îl practici îmbrăcămintea poate să difere, dar un articol care nu ar trebui să lipsească de la o tura mai lungă de o oră sunt pantalonii cu bazon. Aceștia sunt special concepuți pentru ciclism și cea mai importantă caracteristică a lor este întăritura din dreptul șezutului care are ca rol îmbunătățirea contactului dintre șa și rider. Fiind unul dintre cele mai importante puncte de contact dintre om și bicicletă, șaua este foarte importantă și cu toate că găsirea șeii potrivite este necesară, nu este singurul lucru pe care îl poți face pentru a crește confortul pe bicicletă. Un pantalon cu bazon de calitate are rolul de a limita frecarea la nivelul pielii și de a proteja țesuturile moi. Poți încerca să cauți pantaloni speciali de fete pentru a te asigura că designul bazonului este potrivit pentru zona intimă feminină, dar cel mai important este să găsești niște pantaloni calitativi. Din păcate multe dintre hainele de bicicletă de fete sunt din materiale mai slabe decât cele de băieți așa că încearcă să le compari între ele pentru a-ți face o idee despre ce să cauți. Tricourile de ciclism le recunoști după buzunarele plasate pe spate care fac ușor de transportat obiecte mici ca telefonul, banii, cheile sau chiar și ceva de mâncare.
Girl tip no.1: în general pantalonii de ciclism au bretele pentru a fi foarte confortabili. La modelele de fete în schimb există variante și fără bretele. De ce să alegi unii sau alții? Cei fără bretele îți vor ușura pauzele de toaletă, dar s-ar putea să te deranjeze dacă elasticul este prea strâmt. În schimb cei cu bretele sunt comozi dar va trebui să îți dai jos tricoul pentru a-i putea da jos, așa că poate vei vrea să alegi un tricou cu fermoar până jos pentru a ușura procesul. Oricum ai face, să știi că toate trecem prin asta și nu e un motiv de stres sau rușine.
Tip no.2: Pantalonii de bicicletă se poartă fără lenjerie intimă! Poate pare ciudat la început, dar fii sigură că este cea mai bună metodă de a evita iritațiile și disconfortul.
La categoria pantofi sunt multe opțiuni, de la pantofi normali de sport la cei speciali de bicicletă cu prindere “clipless”. Pentru cineva care se apucă acum de ciclism cea mai la îndemână variantă sunt pantofii sport, pe care cel mai probabil îi ai deja acasă și nu necesită niciun fel de investiție. Deși unii îi preferă pe aceștia și după mai mulți ani de ciclism, recomandarea mea este ca după ce ești cât de cât obișnuită cu bicicleta să încerci un “upgrade” la pedale clipless și pantofi speciali. La început poate părea ciudat să ai piciorul prins de pedale dar cu timpul vei simți beneficiul oferit de aceștia.
Acestea sunt principalele elemente de echipament de care ai nevoie la o tura cu bicicleta, la care se mai adaugă și alte accesorii cum ar fi mănuși, ochelari sau în funcție de lungimea turei, un rucsac mic.
Mănușile sunt destul de utile în turele de MTB din mai multe motive: îți protejează mâinile în cazul unei căzături și te ajută să nu îți alunece mâinile de pe ghidon în cazul în care transpiri. Puțină întăritură în palmă atenuează din vibrații și sporește confortul, dar dacă e prea multă poate să facă mai dificilă prinderea ghidonului. Ca să fii sigură că sunt bune, verifică prinderea pe o bicicletă din magazin, atunci când probezi mănușile. Un alt lucru pe care trebuie să îl iei în considerare la mănuși este dacă au degete sau nu. La MTB mănușile lungi cu ceva fel de material aderent pe degete pot fi folositoare la acționarea manetelor de schimbător sau frână, garantând că nu îți vor aluneca degetele atunci când ai cea mai mare nevoie. În plus, un mic velcro la încheietură asigură o fixare bună a mănușilor pe mâini, dar dacă acestea ți se potrivesc bine și sunt de calitate, nu este neapărat necesară existența lui.Ochelarii au de asemenea un rol în plus față de cel evident și anume că te protejează de soare: te protejează și de vânt, praf sau insecte. Dacă ai, ca mine, fața puțin mai îngustă va fi greu să îți găsești niște ochelari care să ți se potrivească, dar poți căuta modele special făcute pentru fete sau chiar de copii.
Rucsacul nu este neapărat un accesoriu indispensabil, dar poate fi util în turele mai lungi în care vrei să îți iei ceva mâncare în plus sau o foiță de ploaie și nu ai destul loc în buzunare. Unul de dimensiuni reduse poate să te ajute fără să iți creeze prea mult disconfort.
Acesta este echipamentul de care ai putea avea nevoie pentru o tura mai lungă cu bicicleta. Nici unul din articole nu e obligatoriu sau indispensabil, dar îți pot face viața mai ușoară, excepție făcând casca, pe care e bine să o porți mereu. Cel mai important este să ieși și să te simți bine și în timp îți vei da seama de ce ai sau nu nevoie.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.