Acum citesti
Echipament de ciclism: Totul despre pantofii de ciclism

După ce ai făcut cunoștință destul de bine cu bicicleta, apare dorința de specializare. Vrei piese mai performante, accesorii mai deosebite și echipament cât mai profesionist. În această ultimă categorie se înscriu pantofii de ciclism. De ce sunt așa speciali, în rândurile de mai jos.

Scopul pantofilor de ciclism

În primul rând, pantofii de ciclism sunt făcuți pentru a se prinde de pedalele bicicletei, practic fiind inutili fără acestea. Firește, nu de pedalele obișnuite, ci de cele automate, sau cu sistem de prindere. Adesea, le vei mai găsi și sub denumirea de pedale clipless. Atașarea pantofului de pedale nu a fost gândită cu scopul unei aderențe perfecte, ci pentru a eficientiza pedalatul. Apeși în jos cu un picior, în timp ce cu celălalt tragi în sus de pedală (ilustrație). Astfel rezultă o aplicare a forței picioarelor de-a lungul celor 360 de grade a rotației pedalelor. Tipul acesta de pedalat se numește pedalat rotund.

Pedalele automate funcționează pe același principiu toate, chiar dacă cele de mountain bike sunt diferite de cele pentru cursiere. O plăcuță atașată tălpii pantofului este prinsă într-un sistem de prindere inserat în pedale. Pentru o înțelegere mai bună a sistemului, te poți gândi la clăpari și la legăturile schiurilor. Este exact aceeași poveste, doar că sub altă formă.

Reluând ce ziceam mai sus, pantofii de ciclism și pedalele automate formează o pereche inseparabilă. Degeaba ai pantofi dacă nu ai pedale adecvate și invers. De aceea, achiziția de pantofi și de pedale este făcută de persoane care au acumulat ceva experiență în ale pedalatului. Multe persoane se simt nesigure având picioarele prinse de pedale și este adevărat că trebuie o perioadă de acomodare cu acestea, dar nu îți va lua mai mult de o lună de zile să te obișnuiești cu ele.

Tipuri de pantofi de ciclism

În general, există două mari tipuri de pantofi de ciclism:

  • Pentru șosea , cu talpa perfect rigidă și plăcuța de prindere în pedală ieșită în relief. Talpa rigidă a acestora asigură un transfer eficient al energiei spre pedale, dar și confortul în cazul unei ture lungi de zeci sau chiar sute de kilometri. Aceștia sunt ușori, aerodinamici și asigură o așezare fermă a gleznei. Mersul pe jos avându-i în picioare nu este recomandat întrucât afectează rigiditatea tălpii

  • Pentru off-road, cu talpa rigidă, dar ceva mai flexibilă și care au plăcuța sub nivelul crampoanelor de pe talpă. Talpa mai puțin rigidă este foartă utilă pentru momentele când trebuie să te dai jos de pe bicicletă și să o împingi.

Dincolo de aceste două mari tipuri de pantofi, mai putem enumera:

–          Pantofi pentru touring: sunt un hibrid între o pereche de încălțăminte pentru aventură și una de pantofii de ciclism de off-road. Sunt gândiți pentru cei care fac ture de mai multe zile pe bicicletă și au nevoie de o pereche de pentofi cu care să poată pedala, dar și merge. Există o gamă largă de astfel de încălțăminte, care poate lua forma sandalelor, bocancilor sau ciar a unor teniși.

–          Pantofi pentru freeride/downhill: sunt pentru cei care se află în căutarea celei mai rapide coborări, așa că a controla bicicleta este esențial. Pantofii au o platformă lată, sunt mai rigizi în zona gleznei și îți protejează mai bine degetele picioarelor. Nu toți agreează acest tip de pantof pentru downhill (în special începătorii), deoarece sunt de părere că-ți poate răpi din control, atunci când trebuie să reacționezi rapid și să pui piciorul jos (în viraje spre exemplu).

–          Pantofi pentru triatlon: sunt, practic, o pereche de pantofi de șosea cu o buclă amplasată la călcâi pentru a fi mai ușor de încălțat sau descălțat.

Ce pantofi mi se potrivesc?

O pereche de pantofi de ciclism perfect potrivită ție o poți găsi la fel ca în cazul încălțămintei obișnuite. Probând perechile și descoperind-o pe cea în care piciorul tău nu este strâns de pantofi, dar nici nu stă larg. Trebuie să fie o potrivire ca și in cazul căștii de ciclism – nici prea strânsă, nici prea largă. Confortul este vital în cazul pantofilor, dar nu trebuie să neglijezi nici eficiența. Nu vei apăsa pe pedale cu toată forța dacă piciorul tău se mișcă în pantof. Cel mai important este ca pantoful să țină ferm călcâiul tău, fără a-i permite să se miște cât timp piciorul parcurge cele 360 de grade ale rotației pedalelor.

De asemenea, există modele destinate femeilor și bărbaților. Fiecare dintre acestea sunt croite pe particularitățile anatomice ale picioarelor celor două sexe. Nu uita să menționezi acest lucru când mergi să îți cumperi următoarea pereche de pantofi de ciclism.

Cum imi dau seama de calitatea pantofilor?

Materialul din care este fabricată talpa este principalul indicator al calității pantofului. Modelele entry-level au talpa dintr-un plastic mai dur, pe când modelele de high-end o au integral din carbon. Carbonul este foarte rigid, ceea ce optimizează transferul de energie.

Pe urmă, modelele de top sunt fabricate din piele autentică, pe când cele inferioare din piele sintetică. În plus, primele au un sistem de prindere al piciorului care nu presează anumite puncte ale labei piciorului, ci tensiunea este distribuită uniform, lucru care previne amorțeala. Pantofii de ciclism care strâng cu șireturi sunt nerecomandați, întrucât acestea pot să se înfășoare în jurul pedalei sau pot fi prinse de lanț.

Vezi Comentarii (5)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × three =