Acum citesti
Despăgubiri serioase pentru un ciclist căruia i s-a deschis portiera în faţă

Door Lane (CC BY-NC 2.0 licensed by Gary Cavanaugh Flickr)

Judecătorii Tribunalului Timiş au emis sentinţa finală într-un proces deschis de un biciclist din Lugoj, rănit după ce un şofer i-a deschis uşa maşinii în faţă. Magistraţii l-au obligat pe şoferul neantent să-i achite biciclistului daune morale de 1.000 de euro, daune materiale de peste 5.000 de lei şi 2.750 de lei cheltuieli de judecată.

O anchetă penală a fost urmată de un proces penal şi un proces civil. Totul de la neatenţia unui şofer care a deschis uşa maşinii în faţa unui biciclist din Lugoj. Biciclistul a reuşit să evite impactul cu portiera, dar s-a dezechilibrat şi a căzut. Se întâmpla în 25 mai 2012, pe o stradă din Lugoj. „Din cauza deschiderii intempestive, fără a se asigura, a uşii autoutilitarei sale, în momentul în care a dorit să iasă din aceasta (n.r. şoferul), în timp ce reclamantul circula cu bicicleta în mod regulamentar pe lângă autovehicul, l-a determinat pe acesta să facă o manevră bruscă de evitare a impactului cu autoutilitara, care a condus la căderea reclamantului de pe bicicletă pe partea carosabilă şi lovirea acestuia”, arată un document de la dosar. Biciclisul a căzut şi s-a lovit la genunchi şi la umăr, necesitând 20 de zile de îngrijiri medicale.

În cadrul procesului, biciclistul rănit a arătat că şoferul neatent şi-a recunoscut într-o primă fază vina, căzând la pace cu biciclistul rănit. Acesta din urmă susţine că a fost doar un tertip pentru ca şoferul, care ar fi fost băut, să scape de prelevarea probelor biologice. „A apelat la un sentiment de compasiune, invocând insistent gravele repercusiuni ale constatării îmbibaţiei sale alcoolice pentru viitor, respectiv perspectiva pierderii carnetului de conducere necesar realizării unor venituri din transporturi de materiale in calitatea sa de zidar calificat”, a reclamat biciclistul. În urma neînţelegerilor dintre şofer şi biciclist s-a ajuns la un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Şoferul a fost, însă, achitat. Biciclistul a mers mai departe şi a deschis un proces civil în care a solicitat plata unor daune morale de 2.000 de euro şi alte aproape 2.000 de euro daune materiale. Mai mulţi martori audiaţi în dosar au depus mărturie în favoarea biciclistului, declarând că imediat după incident au luat parte la discuţiile dintre cei doi. Instanţa a decis în final obligarea şoferului neatent la plata unei sume de 1.000 de euro daune morale, 5.000 de lei daune materiale şi 2.730 de lei cheltuieli de judecată. „Pentru cele 20 de zile de îngrijiri medicale de care reclamantul (n.r. biciclistul) a avut nevoie pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, suma de 1000 euro acordată de judecătorie – 50 euro pe zi, respectă cerinţele unei juste şi echitabile despăgubiri, chiar dacă, în mod evident, dureri au mai fost resimţite şi după perioada exactă menţionată pentru vindecare. De altfel, din actele medicale (…) doar gonartroza dreaptă şi chistul osos pot fi puse în legătură de cauzalitate cu evenimentul traumatic din 25.05.2012”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, care este definitivă.

Foto: Gary Cavanaugh
Vezi Comentarii (4)
  • cea ce relatati mai sus este un caz fericit. Eu am avut in 2014 in jurul date de 20 august un accident de masina ( eu fiind biciclist ) in drum spre munca. In urma accidentului Bicicleta mea a fost facuta praf ( furca indoita disc stramb cadri fisurat in zona head tube) si eu am suferit o dubla hernie discala cu fractura la nivelul unei vertebre cu fragmente rupte dizlocate ( un fleac … ). Dupa operatie ( in 12 sau 15 septembrie ) dupa am ramas cu sechele cu nervul sciatic afectat, cu dureri, cu 30 la suta perdere senzoriala in piciorul stang si amorteli pana in tapla si bineinteles ca orice operatie invaziva serioasa meteo-sensibilatate acuta.
    Primul raspuns de la medicolegal mi-a dat 2 zile de ingrijiri medicale, am depus contestatie si de anul trecut pana acum nu am primit raspunsul.
    Pe langa asta dupa terminarea concediului medical cei de la mine de la munca ( magazin de biciclete nu dau nume desi ar merita asta. ) m-au dat afara scurt, nu au declarat accidentul de munca, si in luna decembrie mi sa terminat si asigurarea de santate ( de cand am fost operat sunt pe medicamete pentru refacera nervului afectat si pe angezice nu tocmai usoare si antiinflamatoare, care nu sunt ieftine deloc ). La politie am toate declatiile date numar de procuratura si ca sa poata inainta toata tevatura asteptam dupa IML.
    Poveste este mult mai complexa si daca va intereseaza o pot povesti. Eu mi-am pierdut total increderea in tara asta in sistemele de la oi din tara in legislatia de la noi din tara si sincer o sa fac tot posibilul sa plec din tara si sa nu ma mai intorc niciodata

    • În primul rând ne pare rău să auzim de accidentul tău. Sper că am înţeles bine, dar cel din articol nu s-a bazat pe ancheta procuraturii ci a dat el în judecată şoferul pentru plata despăgubirilor. Oricum, nu ştim cât a durat procesul ciclistului respectiv dar din propriile observaţii cred că un astfel de proces durează peste un an, dacă nu chiar 2-3 ani.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × three =