Acum citesti
Toncu Ionuţ despre HPM Cycling Team şi ciclismul din Moldova

banner hpmAm stat de vorbă cu Ionuţ Toncu de la HPM Cycling Team Iaşi, vicepreşedintele Asociaţiei de Turism Montan „Hai pe munte!”. Am încercat să aflăm cât mai multe despre echipa lor dar şi despre ciclismul din zonă.

Freerider: Am observat cu toţii apariţia în ultimii ani a sportivilor de la HPM Cycling Team la diverse competiţii, în număr mare şi cu rezultate deosebite. Când s-a înfiinţat echipa voastră? Cum a început totul?

I.T. Echipa noastră s-a format efectiv în anul 2011, din dorinţa de a participa la Triada MTB din acel an. Forma de organizare a Triadei, prin punctajul pe echipe, ne-a încurajat să participăm pentru prima dată sub acelaşi nume. Până atunci am concurat individual, chiar dacă deplasările le făceam împreună. Practic, la acea vreme, echipa a adunat cei mai buni şi mai activi ciclişti din Iaşi. A fost pentru prima dată când Iaşul a fost reprezentat la o competiţie de nivel naţional de o echipă de ciclişti amatori şi cred că ne-am descurcat destul de bine. După cinci ani, echipa noastră este formată din acelaşi nucleu de oameni şi în fiecare an încercăm să aducem lângă noi ciclişti tineri care să înveţe din experienţa noastră.

Freerider: Încă de la primele apariţii aţi obţinut rezultate surprinzătoare. Eu am rămas în memorie cu rezultatele deosebite de la Geiger MTB Challenge, cel mai tare traseu de MTB din România după părerea mea personală. Aţi început direct în „top 10” şi foarte repede aţi ajuns pe podium. Aţi început direct cu sportivi bine antrenaţi sau aţi început ca un grup de prieteni şi, prin perseverenţă, aţi ajuns la rezultatele deosebite de acum?

I.T. Rezultatele noastre noastre au venit natural, fără a face ceva special în acest sens. Poate doar consecvenţa cu care am participat la concursuri, în general şi la Geiger MTB Challenge, în special. Şi acum ne este greu să ne considerăm “ sportivi bine antrenaţi” ci doar ciclişti amatori care ne folosim timpul liber pentru a fi cât mai bine pregătiţi la concursurile la care ne prezentăm. Aşa am reuşit ca la fiecare concurs la care am participat, inclusiv la Geiger, să nu trecem neobservaţi in clasamentele finale

IMG_1300Freerider: Zona Moldovei şi Bucovinei are o comunitate de ciclişti foarte activă. Îmi aduc aminte de forumul iasibike.ro care a fost unul dintre primele comunităţi de profil din România. Cum vi se pare scena ciclismului din nord-estul ţării? Cât de mult vă implicaţi? Sunteţi doar participanţi sau şi organizatori de evenimente?

I.T. Este clar că ciclismul în zona Nord-Est este în continuă creştere şi dezvoltare, lucru materializat prin apariţia mai multor echipe în oraşele mai mari ale Moldovei. Chiar dacă, fără falsă modestie, am reuşit să dominăm concursurile din această parte a ţării prin numărul de rezultate bune, incepând cu 2015 s-a observat că acest lucru a devenit din ce în ce mai greu de realizat. Tot mai mulţi ciclişti bine pregătiţi, biciclete pe măsură dar şi interes din partea sponsorilor care doresc să investească în imaginea lor prin intermediul acestui sport. In materie de concursuri, Iaşul va avea din 2016 primul concurs recunoscut de Uniunea Ciclistică Internaţională, respectiv Cetăţuia XCO şi ne bucurăm că în 2015 am dat şi noi o mână de ajutor la organizare.

Consider că ne implicăm în acest sport destul de mult. În primul rând am organizat, începând din 2011, concursul My MTB Race, un maraton desfăşurat în Pădurea Bârnova de lângă Iaşi. Apoi, tomna târziu invităm comunitatea ciclistică din Iaşi să participe la UpHill Contest, un concurs pitoresc desfaşurat în urcare pe o pârtie de schi, in sistem eliminator, ajuns in 2015 la a V-a ediţie. Dincolo de concurs, reuşim să ne adunăm, indiferent de echipă sau club şi să impărtăşim impresiile de peste an intr-un cadru mai relaxat decât cel al competiţiilor în general.

12074521_1246512102041435_4436776502833689924_nFreerider: Care sunt rezultatele de care sunteţi cel mai încântaţi până acum?

I.T. Un an de referinţă pentru noi este 2014, când am ocupat locul 4 pentru al doilea an consecutiv în clasamentul Triadei MTB pe echipe. Acest lucru a fost posibil prin rezultatele bune obţinute de colegii noştri la cele trei etape de la Braşov, Păltiniş şi Sibiu.

Freerider: Câte locuri pe podium aţi obţinut în 2015?

I.T. In 2015 nu am mai numarat locurile pe podium, ci ne-am mulţumit să ştim că media de locuri pe podium este de trei per concurs, noi reuşind să luam startul la 20 de competiţii. Astfel, ne-am menţinut la nivelul anului 2014 chiar dacă concurenţa a fost mult mai mare.

Freerider: Ce obiective principale aveţi pentru 2016 şi pe termen lung?

I.T. Obiectivul nostru în 2016 este ne menţinem pe linia rezultatelor din ultimii ani. Trebuie ştiut că nu ne fixăm obiective care să ne ia din plăcerea de a face ciclism, continuăm să o facem voluntar şi mai mult pentru bucuria de a fi în împreună pe munte şi la competiţii. Dacă ar fi să menţionăm nişte obiective pentru acest an, acestea ar fi participarea la concursurile de la Cluj, la Maratonul 4 Munţi şi bineînţeles la Triada MTB.

Pe termen lung dorim să ne organizăm din ce în ce mai bine, astfel încât să putem vorbi despre HPM Cycling Team şi peste câţiva ani, să reuşim să promovăm ciclişti tineri şi să lăsăm în urma noastră ceva palpabil pentru comunitatea ciclistică din Iaşi şi nu numai.

10527445_1582637185330285_3784921569933835500_nFreerider: Poate există şi alţi ciclişti talentaţi în zonă care ar dori să vi se alăture. Îi primiţi? Cum puteţi fi contactaţi?

I.T. In mod sigur există ciclişti talentaţi in zona noastră. Dacă un ciclist ne trezeşte interesul, sigur îl vom contacta. Important pentru noi, dincolo de talent şi capacitatea de efort, este să fie o persoană care se poate integra in grupul nostru. Comunicarea o putem face prin intermediul paginii noastre de facebook (www.facebook.com/hpm.cycling.team ) pentru recomandări sau alte discuţii legate de ciclism, concursuri sau ture la munte.

Freerider: Aveţi ceva rezultate internaţionale până acum? Aţi participat la competiţii în Republica Moldova sau Ucraina, care sunt aproape de voi? Aveţi ceva planuri de viitor în acest sens?

I.T. Nu ne putem lăuda cu o participare internaţională intensă. In 2014, în Cipru, la Axfentia Sunshine Cup colegul nostru Victor Ionuţ Chircu a ocupat locul II la categ. Master1, după patru zile de concurs. In acest an, Eugen Mocanu va participa la acelaşi concurs din Cipru de unde sperăm că va veni cu un rezultat bun.

Republica Moldova ne este foarte aproape, de aceea nu considerăm că participăm la un concurs internaţional. Încă din 2012 mergem regulat la competiţiile organizate la Chişinău şi întotdeauna ne-am întors bucuroşi de modul în care am fost primiţi. În tot acest timp ne-am imprietenit cu cicliştii şi organizatorii de competiţii moldoveni, functionând între noi şi o reciprocitate în ceea ce priveşte taxa de participare la concurs, care stfel nu se mai plateşte de niciuna dintre părţi.

Ultima experienţă competiţională în Republica Moldova a fost chiar în toamna anului trecut, la maratonul Wild Rock Chişinău, unde am obţinut 3 locuri I şi un loc II.

DSC07805Freerider: În ce procent v-aţi orientat până acum pe MTB şi pe ciclismul de şosea? Aveţi planuri să schimbaţi raportul acesta pe viitor?

I.T. Pot să vă spun ca anul trecut am avut un singur reprezentant la concursul de şosea de la Sinaia – Infernul Muntelui. Restul am preferat muntele, urcând cu o zi înainte pe vârful Omu. Aşadar, e clar că proporţia este în prezent de 99% şi nu dorim să schimbăm acest raport. Noi ne considerăm oameni de munte, facem de câte ori avem ocazia ture prin Munţii Orientali, apropiaţi nouă şi dincolo de asta se ştie că reprezentăm Asociaţia de Tursim Montan “Hai pe munte!”Iaşi, de unde şi numele echipei noastre.

Ne concentrăm toată atenţia pe concursurile de ciclism montan, însă nu excludem posibilitatea participării la unele curse de şosea, daca vreun coleg doreşte asta.

Freerider: În final, încercaţi în câteva cuvinte să convingeţi cicliştii răgăţeni, olteni, ardeleni şi bănăţeni să vină la voi la concursuri. Ce vom găsi frumos şi bun acolo? Ce iubiţi voi cel mai mult la „playground-ul” vostru?

I.T. Pădurea Bârnova este “playground-ul” nostru, aflată la aprox. 30 minute de centrul Iaşului. Aici sunt amenajate şi principalele trasee ale concursurilor din zonă . Noi vedem această pădure asemănătoare cu Făget de la Cluj sau cu cea în care s-a desfăşurat concursul de la Avrig. Este adevărat că foarte rar ne vin concurenţi din zonele menţionate aşa cum şi nouă ne este foarte greu să ajungem în Banat sau Oltenia. Nu vom exagera cu laude pentru traseele noastre, însă suntem ferm convinşi că o participare la unul din concursurile organizate în Munţii Orientali, cum ar fi cel din Obcinele Bucovinei, Rarău sau Călimani va schimba total percepţia despre această parte a ţării, văzută câteodată mai puţin bine.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven + eighteen =