Acum citesti
Cum imi aleg bicicleta potrivita?

Atenție! Un articol actualizat (2015), poate fi accesat aici: Cum aleg o bicicletă?

In acest moment exista pe internet diferite si numeroase sfaturi despre cum iti poti alege o bicicleta potrivita. Am incercat sa oferim in acest articol toate informatiile necesare de care trebuie sa tii cont in momentul in care te decizi sa-ti achizitionezi o bicicleta.

De asemenea, articolul poate fi util si pentru detinatorii de biciclete care vor sa treaca la un nivel superior in ceea ce priveste activitatea de biking.

Pentru ce vreau sa utilizez bicicleta?

Ca sa intelegi care dintre biciclete ti se potriveste, trebuie mai intai sa-ti cunosti activitatile. Evident ca exista intotdeauna posibilitatea sa descoperi noi pasiuni, insa acesta este un punct bun de plecare. Iti place aventura sau iti plac plimbarile lejere? Iti place muntele sau esti mai mult pe plaja? In functie de aceste criterii vei putea lua o decizie simpla in ceea ce priveste exploatarea ulterioara a noii tale biciclete.

Acesta fiind punctul de plecare pentru decizia ulterioara, trebuie sa te gandesti cum esti dispus sau cum vei vrea pe viitor sa exploatezi noua achizitie. Bicicletele se impart in patru categorii mari : cursiere, urbane (City Bike), de munte (Mountainbike – prescurtat MTB) si cele dedicate sporturilor extreme (BMX, DirtJump, Downhill, Trial).

Cursiera trezeste emotii celor pasionati de viteza si de performanta pe bicicleta, in general pe distante foarte lungi. Bicicleta urbana iti poate fi un partener util atat in deplasarile prin oras cat si in plimbarile prin parcuri. Iar pe Mountainbike-uri te poti bizui atunci cand abordezi diferite trasee montane sau drumuri forestiere. Bicicletele pentru sporturile extreme apar ca o etapa ulterioara a dezvoltarii tale ca biciclist. Trebuie sa ai o anumita inclinatie catre una din probe, iar aceasta apare in general cu timpul. Sau nu apare niciodata.

Ce buget am disponibil pentru noua mea bicicleta?

Odata ce ti-ai stabilit clar scopul in care vei utiliza bicicleta, vei fi nevoit sa-ti intorci privirea catre buget. Acesta este cel care dicteaza in general calitatea bicicletei pe care urmeaza s-o achizitionezi. O bicicleta foarte ieftina inseamna batai de cap mai tarziu prin prisma faptului ca majoritatea componentelor care o echipeaza, sunt de slaba sau foarte slaba calitate. O bicicleta scumpa iti ofera siguranta unei durabilitati crescute in timp si o perioada mult mai lunga de exploatare.

Insa aici trebuie sa revenim dinnou la primul punct si anume : care este scopul utilizarii acelei biciclete? In cazul in care nu esti pasionat si de abia pasesti in acest domeniu, probabil ca nu vei gasi niciun rost la o cheltuiala mare pentru prima bicicleta. Si nici nu este indicat sa faci asta. Pentru inceput iti poti stabili un buget intre 1.000 si 1.500 de lei, in aceasta suma putand sa gasesti oferte atat pentru biciclete urbane cat si pentru biciclete de munte.

In cazul in care te decizi pentru o bicicleta de munte (Mountain Bike), asigura-te ca aceasta este echipata cu o furca cu amortizor. In segmentul de pret mai sus numit, o furca cu amortizor ar trebui sa fie standard! Poate ca vei intalni si biciclete dotate cu suspensii atat pe fata cat si pe spate in acest buget sau poate chiar mai ieftine. In general este bine sa le eviti datorita calitatii slabe de fabricatie. Poate ca arata bine, insa ulterior vei avea doar batai de cap cu ele.

O bicicleta urbana buna poate fi achizitionata cu un buget care se invarte in jurul sumei de 1.600 de lei. Pretul unei biciclete de munte calitative porneste de la aproximativ 1.500 de lei si poate ajunge la cateva mii de euro.

Defapt, de unde aceasta diferenta imensa de costuri intre biciclete?

Calitatea fabricatiei, rezistenta sau materialul din care este realizat cadrul, cat si componentele bicicletei dicteaza pretul final al acesteia. Toate acestea insa nu constau doar in aspectul bicicletei. Exista producatori ale caror biciclete arata foarte bine, in schimb durabilitatea acestora lasa de dorit. Vanzatorul din magazin ar trebui sa te consilieze cel mai bine in acest sens. Nu uita sa ceri si o a 2a parere, indiferent de magazinul la care apelezi!

Materialul cel mai des intalnit este in principiu aluminiul. Pe langa acesta exista titanul, carbonul dar si otelul, care traieste in aceste vremuri o revenire spectaculoasa. Otelul de slaba calitate, intalnit indeosebi pe bicicletele ieftine, este de evitat.

Ce dimensiune trebuie sa aiba cadrul bicicletei in functie de inaltimea mea?

Exista doua modalitati prin care poti stabili ce cadru ti se potriveste. Prima se refera la inaltimea ta iar mai multe detalii poti obtine citind articolul : Cum imi aleg bicicleta in functie de inaltime? A doua metoda care este ceva mai precisa se refera la lungimea piciorului tau. Pentru aceasta, am inclus mai jos un tabel cu marimile corespunzatoare. Atenție, lungimea se va măsura dintre picioare și până la sol.

Pentru a testa daca datele masurate de tine au fost corecte, ridica saua la o inaltime medie iar una din pedale (eventual cea din dreapta) coborata la maxim. Urca-te pe bicicleta si pune piciorul drept pe pedala. Piciorul ar trebui sa fie intins ca sa poti pedala corect. Asigura-te ca tija de sa este suficient de lunga (in cadru ar trebui sa ramana 1/3 din lungimea acesteia) si daca saua este comoda!

Ce componente sa aleg pentru noua mea bicicleta?

In general daca bicicleta este echipata cu piese Shimano sau Sram ar trebui sa ofere garantia calitatii. Daca te decizi pentru Shimano, sau daca bicicleta este echipata cu asemenea componente, asigura-te ca aceastea sunt minim modelul Acera. Modele mai performante sunt urmatoarele : Alivio, Deore, SLX, Deore XT si XTR care reprezinta varful de gama.

In familia Sram, modelele X.3 reprezinta entry-level-ul. Urmeaza apoi X.4, X.5, X.7, X.9, X.0 si XX – varful de gama. Daca doresti o bicicleta cu componente de o calitate medie, poti alege de la Shimano modelul Deore iar de la Sram modelul X.5.

Asigura-te ca bicicleta de munte este dotata cu frane bune (testeaza-le inainte de a achizitiona bicicleta) si daca jantele sunt duble (jantele simple nu rezista prea mult pe trasee montane, descentrandu-se). Intr-un segment de pret entry-level poti gasi V-Brake-uri sau frane mecanice pe disc. Ar fi de preferat ca acestea sa provina de la un producator renumit, precum Shimano.

Cumpar bicicleta din magazin sau online?

Magazinele care vand pe internet au in general preturi mai bune. Dezavantajul este ca in majoritatea cazurilor nu poti testa bicicleta si nici nu ofera service. Totusi daca ai posibilitatea de a testa bicicleta inainte de a o achizitiona, poti ulterior s-o repari in alte service-uri, asadar situatia nu este dramatica.

Cumparand dintr-un magazin de biciclete ai siguranta ca poti reveni cu bicicleta in service-ul magazinului ori de cate ori ai nevoie. Pretul pentru bicicleta este insa ceva mai mare.

Merita bicicletele de Supermarket?

Clar si raspicat : nu! Bicicletele din Supermarketuri sau Hypermarketuri sunt intr-adevar foarte ieftine. Poti gasi unele modele pentru aproximativ 300 de lei. Calitatea este foarte slaba iar majoritatea nu ofera servicii de service dupa achizitionare.

Concluzii

Pe piata exista in clipa de fata foarte multe oferte, care de care mai atractive. In general inainte de a-ti achizitiona o bicicleta, uita-te atent la componente si compara fisele tehnice cu cele ale altor biciclete. In acest fel vei putea opta pentru o bicicleta care-ti ofera un raport calitate/pret optim. De urmarit sunt si bicicletele cu reduceri. Cu toate ca sunt modele ale anilor anteriori, acestea au prestatii bune si sunt avantajoase din punct de vedere al costurilor.

Ai si alte sfaturi sau propuneri? Le asteptam mai jos!

Vezi Comentarii (116)
  • Salut !
    Puteti completa acest articol cu o chestie.Sau puteti face un articol nou .
    Daca ati putea lua fiecare stil in parte (Downhill ,Dirt jump ,Xc , etc ) si sa il exemplificati cam care e treaba cu fiecare si ce bicicleta iti cam trebuie .Poate pare un articol prost pt cineva care stie.Insa daca vrei sa convingi pe cineva sa isi ia bicicleta si acel cineva vrea un stil anume ,nu stie ce sa caute .
    Eu unul am doar o idee despre ce inseamna fiecare .Fac „reclama” la bicicleta mereu si primesc intrebarea ,”-De care bicicleta sa imi iau ? VReau sa fac ….. ?” .
    Oricum siteul e foarte tare !!! Si de cand ma tot uit pe el si l-am mai dat si altora , am prieteni pe care am reusit sa ii fac sa isi ia bicla ( 4 oameni de 27 ani )

    Eu nu am gasit ceva de genul asta pe site la voi .Daca exista , imi cer scuze .

  • salut, de ce nu dati nici macar o sansa cadrului de otel? sunt mai rezistente, fiabile si mai flexibile decat cele de aluminiu (da recunosc ca greutatea cadrului este factorul cel mai important.. dar.. nici macar o sansa acolo:D?

  • O alternativa excelenta la otel este Cromul. Asta daca nu vrei neaparat aluminiu, titan sau carbon. Cum se spune…otelul a avut anii lui de glorie si a ramas doar pentru impatimiti. Cromul renaste insa din propria-i cenusa, nu mai este un secret pentru nimeni. Uita-te doar la cati producatori au lansat cadre din Crom in 2010.

  • Cadrele NS ce poarta denumirea de Trimoly, sunt o combinatie de Crom cu otel. Triunghiul cadrului, incluzand aici teava furcii, teava superioara si cea inferioara sunt realizate din crom, pe cand bascula este realizata din otel. Combinatia este menita sa ofere o rezistenta mai buna cadrului, insa este penalizata la capitolul greutate. Dar NS Bikes nu utilizeaza otel pentru intreaga constructie a cadrului. Cred ca si marketingul are un cuvant de spus in toata aceasta constructie. 🙂

  • pentru inaltime 181 si lungime picior 82 ce cadru recomandatio pentru o bicicleta de oras (gen cube travel sau town)astfel incat sa am o pozitie verticala a corpului. Vreau sa evit aplecarea in fata, care duce la sprijinirea greutatii in palme pe ghidon si necesita o pozitie a capului ridicata fata de trunchi, cu presiune pe gat.

  • In mod normal o bicicleta cu un cadru de 18 sau 19 ar trebui sa-ti fie suficienta. Partea cu pozitia dreapta o poti corecta in doua feluri : din sa (o reglezi cat mai in fata) si din ghidon, alegand o pipa scurta cu un ghidon a carui pozitionare este trasa spre tine. Astfel, vei micsora considerabil distanta dintre sa si ghidon (adica cea care-ti va stabili pozitia verticala pe bicicleta).

  • Multumesc, 18 sau 19 am inteles ca sunt masuri pentru mtb (in inch)?

    Eu am probat o bicla de oras cube travel de 58 cm si mi se pare mare:
    stand pe sa reglata bine abia ating cu varful pamantul
    stand cu talpile pe pamant cadrul ma incomodeaza intre picioarel
    la ghidon simt ca m-ar avantaja sa fie cu aprox 3-4 cm mai aproape de sa, ca s astau mai drept…

    Credeti ac e o chestioe de acomodare sau ca imi trebuie mai mica..56 sau chiar 54?

    Multumesc

  • Care ar fi clasa unde s-ar clasifica Trekking-ul, numesc asa bicicletele folosite atat la oras cat si la munte, preponderent oras: 70% vs. 30% ? Cum se mai poate numi ? Imi foloseste raspunsul pentru a-mi usura alegerea a doua biciclete.
    Multumesc !

  • Poti utiliza o bicicleta de Trekking cel mult pe drumuri de tara, muntele este deja prea mult pentru aceasta. Se utilizeaza preponderent pe sosea si atunci cand este cazul pe poteci de pamanat dar fara denivelari puternice (majoritatea beneficiaza de furci cu o cursa de aproximativ 60 mm). Rotile unei biciclete de Trekking sunt mai mari (28″) si mai subtiri decat cele ale unui MTB.

  • Stimata redactie …..am primit link-ul catre acest site de la un prieten care tocmai a „gafat” pe o bicicleta din zona de pret de 500 EUR;
    Desi am inteles ca la capitolul „ciclism” super si hyper-marketurile ies din discutie, ce parere puteti oferi despre un magazin de profil sportiv? – adica Decathlon/Hervis, care au o gama destul de variata de modele si ofera si service, consultanta etc ???
    Intrebarea este pusa in sensul in care in aceste magazine gasim oferta pentru „tiganeli” ….biciclete de 3,4,5 milioane, alaturi de „king-size-urile” din domeniu ….adica preturi de 5.000, 7.000, 8.000 de Ron;
    Poate imi puteti indica si elementele sensibile ale unui vehicul pe doua roti; adica ce anume cedeaza la o bicicleta proasta ? furca, lantul, etc ? Am deja un prieten ce detine un MTB din zona ieftina de pret ( respectiv 100 de eur dati acum freo 2-3 ani ) si in fiecare an o face bucati, o unge, o degreseaza, etc ….inteleg ca la una de 20-30 milioane astfel de operatii nu vor fi necesare ? curge rugina singura de pe ea ? sau nu rugineste/ nu se blocheaza nici un angrenaj ptr ca scrie Shimano pe el ????

  • Salut! Legat de Decathlon, am vazut in urma unei vizite modelele expuse. Intr-adevar in gama low price cumperi biciclete cu componente ceva mai slabe iar in gama high end se gasesc biciclete de 8.000 de lei cu componente bune. Din pacate despre calitatea cadrelor nu ne putem propunta deoarece nici nu am avut ocazia sa testam vreun model, nici n-am primit plangeri din parte altor utilizatori.
    Revenind in zona bicicletelor scumpe de la Decathlon, am impresia ca unele modele high end sunt ceva mai scumpe decat alte modele concurente insa cu aceleasi componente. Dar cum ziceam si mai sus, nu am facut o analiza amanuntita. Stim insa ca cei de la Decathlon vand multe biciclete, asadar cerere exista.

    La o bicicleta pot ceda multe componente in functie de calitatea lor dar strans legat de felul in care este exploatata respectiva bicicleta. Probleme comune sunt intalnite la furci, angrenaje, butuci, pinioane (majoritatea capata joc in timp). Evident, o componenta de calitate – spre exemplu un schimbator de pinioane – iti va oferi reprize de schimbare mult mai bune si mai rapide decat unul low cost. Aceeasi poveste si cu componentele mai sus numite : o pereche de butuci de calitate (atentie, pe rulment) vor fi mult mai durabili decat o pereche de butuci pe coroane (intalniti pe bicicletele low cost). Iar acesta este doar un exemplu.

    Intretinerea bicicletei este necesara indiferent de modelul pe care-l cumperi. In general cu cat o bicicleta este mai scumpa cu atat va necesita operatiuni de intretinere mai costisitoare. Un exemplu din aceasta zona este revizia furcii. O furca de calitate va avea nevoie de cel putin 1 revizie pe an, care costa in jur de 100 – 150 de lei, in functie de model. La fel si in cazul franelor pe disc hidraulice : vor avea nevoie de aerisire, de schimbarea placutelor etc – deci, costuri mai mari. Rugina este ultima problema a zilelor noastre, deoarece majoritatea componentelor sunt realizate din aluminiu, iar aceasta problema eliminata.

    O bicicleta decenta care poate fi exploatata si la munte fara probleme porneste din zona 2.000 – 2.500 de lei. Aceasta iti ofera siguranta ca nu vei ramane cu ghidonul in mina sau vei cadea deoarece ti s-a rupt furca, insa va avea nevoie de intretinere periodica. Un lant care nu este degrasat si uns corespunzator va distruge in timp atat pinioanele cat si foile.

    Sper ca am fost destul de clar. Am punctat prin exemple ca sa intelegi de ce anume trebuie sa tii cont cand achizitionezi o bicicleta mai scumpa. Oricum, costurile de intretinere merita, deoarece bicicleta va rezista mai mult timp. Daca mai ai intrebari iti stam oricand la dispozitie!

  • Foarte clar si explicit; din cate vad aici revizia de la bicicleta se apropie ca si complexitatea de cea de la un motor sau scuter; ca in orice alt domeniu, recomandarea pare a fi ” don’t buy cheap because you’ll buy twice”;
    Este corect ca rezistenta/fiabilitatea componentelor tine si de modul de exploatare; si din nou intrebare: cam cat ar trebui sa reziste o bicicleta ? adica ti-o cumperi pentru 1-2-3 sezoane sau e un articol care trebuie sa te tina 10 ani ?
    Si care ar fi conditiile de depozitare ? daca n-o pot tine in casa ce fac ? in garaj, in boxa, in depozit – trebuie sa fie spatiu incalzit ? ce facem cu praful/alte depozite care apar pe perioada de iarna ?

  • Legat de durabilitatea bicicletelor, componentele dar si cadrul ar trebui sa reziste mai bine de 5 ani. Depinde foarte mult si de calitatea acestora, bineinteles. Majoritatea fac upgrade-uri componentelor dupa 2-3 sezoane si practic imbunatatesc calitatea bicicletei constant. Si cum spuneai si tu, da, exista bicicleta care tin si 10 ani cu o mentenanta corespunzatoare.
    Ideal ar fi ca bicicleta sa fie acoperita. Unele componente (furci sau frane) nu mai functioneaza corect la temepraturi foarte scazute (sub 0 grade), de aceea ar fi de preferat ca bicicleta sa fie depozitata intr-o boxa. Eu spre exemplu am depozitat biciclete si pe balcon, insa functionalitatea unor componente era greoaie dupa perioade lungi de sedere. Cu toate acestea nu am avut probleme cu nici una din componente.
    Intr-adevar, iarna daca sta mult (mai ales intr-un mediu deschis) se strange un praf ciudat pe bicicleta, care nu poate fi indepartat pur si simplu cu o carpa, trebuie curatat la modul serios. In concluzie, ideal ar fi ca bicicleta sa fie stocata intr-o boxa pe perioada iernii si cel putin de 2 ori pe luna s-o scoti la o mica plimbare. Atentie, daca te dai cu ea pe zapada, trebuie s-o cureti corespunzator astfel incat sa nu ramana zapada/apa pe aceasta.

  • Salut! O intrebare! Cum ti se par bicicletele ORBEA. Ma refer la brand, dotari, rezistenta dar si la pret. Comparativ cu celelalte brand-uri cum este? Eu unul am auzit numai de bine dar……inca o parere nu strica. Ma gandesc la un Tuareg sau Toubkal. Multumesc!

  • Salut! Nu sunt rele deloc. In 2010 ce-i drept, am pedalat pe modele high-end, care aratau si prestau foarte bine. Despre modelele plasate mai jos in gama nu cunosc foarte multe, insa producatorul spaniol este cunoscut pentru calitatea cadrelor sale. Dar as alege totusi modelul Toubkal, la Tuareg echiparea este destul de slaba (furca, schimbatoare).

  • vreau un sfat am vrut sa incep un nou topic pe forum da nu pot nustiu din ce cauza:ce bicicleta imi recomandati/recomanzi intre trek 4300 disc sau felt q520.o vreau pt drumuri forestiere si mai putin drumuri asfaltate

  • Intre cele doua diferenta este facuta in mare de frane (hidraulice la Trek, mecanice la Felt). Despre furca Spinner 300 (cea instalata pe Trek) nu cunosc prea multe, deoarece nu am avut ocazia sa testam una. In orice caz este cu aproximativ 3-400 de grame mai usoara decat furca de pe Felt, care nu impresioneaza prea mult din punct de vedere al performantelor. In orice caz, amandoua ofera o cursa de aproximativ 100 de mm.

    Din punct de vedere estetic Felt-ul imi place mai mult (forma mai agresiva a cadrului).

  • eu ma refer mai mult la componente pt rezistenta cat mai indelungata a componentelor in timp.care din modelele acestea beneficeaza de componente mai calitative

  • Salut!Am vazut ca Focus Super Bud 2010 are un pret Ok in acest moment. Crezi ca merita? Furca mi se pare cam slabuta. Multumesc anticipat.

  • O ultima intrebare si scapati de mine. Pentru un Full suspension dimensiunea cadrului se calculaza ca la un HT. Multumesc si bafta multa!

  • Dimensiunea in inci este acceasi, indiferent daca este vorba de HT sau FS. Ai in imaginea de sus inaltimea potrivita a cadrului in functie de lungimea piciorului. Bineinteles, mai poti face ajustari din tija de sa, fara probleme.

  • salutare….felicitari pentru articole…sunt foarte interesante si utile…as vrea sa achizitionez o bicicleta pentru plimbari de week-end (padure, parcuri)..bugetul meu ar fi cam 700-750 ron…imi poti, te rog, recomanda ceva?…multumesc

  • Salut!

    Sunt pescar si as dorii sa-mi cumpar o bicicleta. Ieri am studiat piata, am vazut in principal niste „reprezentanti” pe piata, multe biciclete, destul, dar am dat… si de un magazin cu reprezentanti de la Shimano. Marca o stiu de la pescuit, relativ buna (personal inca nu i-am incercat pe balta). Problema e urmatoarea: la o inaltime de 1,66 cam ce ar trebuii sa aleg? Intreb deoarece as vrea s-o folosesc atat pe drumuri de tara cat si pe dealuri si pante. De asemenea.. e prima oara cand intentionez sa achizitonez asa ceva, iar preturile.. sunt cam scumpicele la Shimano, prin urmare nu am de gand sa risc prea mult.

    Spor si numai bine!

  • foarte interesant articolul,felicitari.nu am inteles modul in care se masoara lungimea piciorului,adica ce repere se iau.sunt in situatia de a alege dimensiunea cadrului pt un cube acid 2011 si ma incadrez la 19”dupa ce dau ei pe cube.de ori ei au doar de 18” si 20”.am 180cm si 73 de kg.e suficient un cadru de 18 oare nu ma incomodeaza la trasee lungi de sosea?nu pot testa nici unul din cadre pt ca am doar optiunea comenzii on line.Va multumesc pentru ajutor.

  • Picioarul se masoara imediat de sub mijloc (pe laterala) pina jos in dreptul labei piciorului. Nu are ce sa te incomodeze, deoarece daca iei un cadru mai mic, mai poti compensa prin ridicarea tijei de sa. Trebuie sa vezi ca teava superioara a cadrului sa nu fie prea scurta pentru tine, deoarece vei sta mai drept pe bicicleta. Dar chiar si asa poti compensa cu o tija de ghidon mai lunga. Urca-te pe el si vezi cum te simti.

  • Salut. As vrea sa imi cumpar o bicicleta noua.. am una de doi ani pentru cross country( suspensie fata, v-brake, cadru usor, roti 26 x 2.00 ). As vrea sa ma apuc de downhill.. am niste zone bune pe langa mine pentru asta si chiar imi place.. :D. As vrea una full suspension.. dar stiu ca sunt scumpe.. am un buget de 1000 euro. Mi-as lua un Cube Acid, mi se pare ok. Dar se descurca la downhill ?.. eu ma tin la gropi/hopuri/curbe .. dar poate o stric in conditiile astea. As vrea sa stiu daca e buna asta 😀 .. sau poate imi recomandati alta. Mersi.

  • Salut Adi! Am inteles ca te intereseaza o bicicleta full suspension noua de max 1000 euro. Dupa cum poti citi mai sus eu am cumparat in primavara un Focus Super Bud model 2010.( Nu am mai luat-o de la Maros ci de la un magazin din Bucuresti, din centru).Sincer, sunt foarte multumit de ea. .Adica am reusit sa merg cu ea pe trasee unde cu un HT m-am cam chinuit. Daca te intereseaza ma poti contacta la adresa [email protected]. Bafta!

  • Am nevoie de un sfat. Vreau sa-mi cumpar o bicicleta pe care sa o pot folosi atat de trasee usoare (gen drumuri forestiere), cat si pe drumuri de munte. Intrebarea e…ce mi-ati recomanda? Mi-a fost recomandata o bicicleta Legend, dar am inteles ca nu e superba. N-as vrea sa dau banii aiurea si nu ma pricep chiar atat de bine la a pricepe care-i treaba cu fiecare model in parte. Pretul poate varia pana la 2000 lei.
    Am inteles ca un MTB ar fi super, dar care?

  • Am sa iti pun intrebarea aici …. O data cu sezonul rece am inteles ca s-ar fi facut reduceri la cube acid zicea cineva de 2.800 lei ai idee cumva pe ce site? Si consideri ca e o bicicleta ok petru drum de orash ( mai sunt si cateva gropitze ) 70% si 30% drum forestier ? Daca da maine cred ca o voi achizitiona daca nu stii site’ul

  • Eu tot nu inteleg de ce toata lumea isi cumpara CUBE. Este un brand destul de scump pentru ceea ce ofera. La banii aceia poti achizitiona Cannondale, Orbea, Scott sau alte brand-uri adevarate. In Romania toata lumea isi cumpara CUBE. DE CE?

  • buna ziua, va rog mult as dori sa stiu ce parere aveti despre bicicleta cross scorpion 24…sau 26, nu ma pricep. daca ati putea sa-mi dati mai multe detalii despre ea ca nu am gasit ceva complet pe net…. de ex. daca are cadru de otel sau crom, daca e indicata pentru cei care nu sunt f pasionati de biciclete etc. va multumesc

  • draga Free Rider,
    navighez de mult timp pe net si tot nu gasesc ce am nevoie,
    vorbind de categorii de biclete, in ce categorie intra bicicleta cu care vreau sa fac curse lungi, nu neaparat viteza mare?
    bicicleta de care am nevoie – insotitor intr-o calatorie lunga (sa spunem 500-1000 km), durabila, viteza legera, in jur de 150 km pe zi, teren variabil.
    multumesc

  • Salut, am achizitionat anul trecut un CUBE ATTENTION 2011 de teste de la un magazin care le importa, la un pret ok, iar singura bicicleta la vanzare era una de 16′, de mentionat ca eu am 172cm inaltime. Tija de la sa este cred la ultimul punct al gradatiei iar cand stau pe bicicleta cu picioarele intinse nu ating pamantul nici daca intind laba biciorului, cu toate astea problema este ca imi amortesc degetele de la maini cand merg pe distante lungi si cred ca una din cauze ar fii pozitia pe bicicleta, credeti ca ar fii indicat sa schimb bicicleta sau cauzele pentru care imi amotesc mainile pe ghidon ar fii altele. Cei de la CUBE din cate stiu nu au cadru de 17 avand doar de 16 18 20 22 samd caz in care urmatoarea obtiune ar fii o bicicleta cu cadru de 18′ care pentru mine cred ca ar fii cam mare.

  • Buna ziua…vreau si eu un sfat…cum iti dai seama ca bicicleta chiar are cadru de aluminiu?am gasit la un magazin din Oradea biciclete. Merida incepand de la 730 lei ….iar pe site specializat modelele din 2011 pornesc de la 1100 lei…Va multumesc

  • Buna,

    Pentru un incepator in ale ciclismului, pe carari si drumuri domoale de munte bicicleta Gepida Mundo este ok? sau recomandati altceva, dar care sa nu depaseasca un buget de 1500 de lei!

  • Salut! Mi-am achizitionat de curand o bicicleta avand cadrul Cross GR8 (Ground Explorer), furca reglabila XCM, jante Cross GR6, frane hidraulice si restul componentelor Shimano Acera, 2 perechi de cauciucuri Kenda si am platit in jur de 2000 de lei. As vrea sa stiu daca este un pret corect pentru tipul acesta de bicicleta. V-as mai ruga sa imi spuneti in ce consta intretinerea la biciclete. Precizez ca sunt motociclist de multa vreme si intretinerea la motocicleta o fac singur. Asa ca, un curatat si uns lant, un schimb de semeringuri si ulei in jambe, o aerisire la frane cred ca m-as descurca sa o fac. Va multumesc anticipat pentru raspuns! Stefan.

  • Salut Free Rider! Multumesc mult pentru raspuns chiar daca este partial. Este vina mea pentru ca am fost superficial in descrierea componentelor. La o verificare mai amanuntita am constatat ca furca este un SR Suntour XCM, schimbatoarele sunt Shimano SLM360, frana Shimano BLM445, butucii Shimano FH-M475, discurile Shimano CS-HG 30-81, samd. Voiam sa stiu mai multe despre cadrul Cross GR8. Am inteles ca sunt fabricate in Bulgaria, dar ca performante nu stiu prea multe despre el. Mentionez ca sunt novice in ceea ce priveste capitolul „bicicleta”, dar vreau sa il invat. Multumesc inca odata si numai bine! Cu respect, Stefan.

  • Am nevoie. De putin ajutor…m-am decis asupra unei bicilete Kross hexagon x2 2012 deoarece se incadreaza in bugetul meu de 1200. Lei…..Dar exista o mica problema….Inaltimea piciorului meu este de 90 cm….iar ei au cadru de 19 si 21….ce sa aleg din moment ce pt mine ideal ar fi unul de 20…..apoi exista si problema componentelor….oare sunt fiabile?va multumesc anticipat

  • Te poti descurca si cu un cadru de 19 inci, nu-ti face probleme. Mai bine iei un cadru mai mic si ajustezi inaltimea din tija de sa, decat sa iei unul mai mare, care devine greu de exploatat. Pentru intrebari tehnice legate de bicicleta, te rog acceseaza forumul.

  • Multumesc pentru sfat…am sa incerc si forumul pt parte tehnica…inainte sa iau hotararea finala de a achizitiona o bicicleta…

  • Buna ziua!
    Sunt intr-o mare dilema: am 1.69 si as dori sa achizitionez o bicicleta Merida Crossway 10V marimea 46 cu cadru de dama. As vrea sa stiu daca este potrivita pentru mine?
    De asemenea as vrea sa stiu daca UNIVEGA TERRENO 100 HE marimea 55 este potrivita pentru un barbat cu inaltimea de 1.75 m?

  • Criteriile mele de alegere a bicicletei se pliază perfect peste cele din articol. Bugetul maxim maximorum 2000Ron. Am început căutările şi la final a ieşit câştigătoare Cube LTD CLS mărime cadru 50cm (inalţimea 1,75m). Au pierdut întrecerea Univega Terreno 200 (dotări inferioare si impresii după test) şi Felt QX60(furcă fixă şi dotări inferioare).Mărimea cadrului diferă nu numai după mărime ci şi funcţie de geometria acestuia. Verificarea corectă: încalecă bicicleta şi cu picioarele pe pământ bara superioară să nu atingă ce nu trebuie să atingă.

  • Dupa cum spuneam – nu inteleg de ce toata lumea isi cumpara CUBE. Este un brand destul de scump pentru ceea ce ofera. La aceeasi bani poti achizitiona Cannondale, Orbea, Scott, Focus sau alte brand-uri adevarate. In occident CUBE – nu exista, in schimb in Romania toata lumea isi cumpara CUBE. DE CE? Mi se pare destul de aiurea ca atunci cand iesi cu bicla la plimbare toata lumea sa aiba acelasi brand. Eu personal , ma simt super atunci cand ies cu bicla ( nu dau nume – nu fac reclama) pe strada si nimeni nu mai are celasi brand – si este o bicla sub 2000 Ron. Astept pareri si injuraturi.

  • Acum o lună de zile pentru mine bicicleta era formată din cadru, două roti şi cam atât. Când am intrat in magazinul cu pricina mi-a plăcut mult această bicicletă. Atunci nu ştiam aproape nici o marcă de biciclete. După o documentare de o lună am aflat câte ceva despre mărci, cadre, tipuri de schimbătoare, frâne -pe jantă sau pe disc, furci, etc. Sunt mărci care nu au reprezentanţe în toate oraşele. Pe bicicleta cu pricina, Cube LTD CLS, m-am simţit cel mai bine. După mine putea să se numească brendul şi „Lapte acru”. Alegerea a fost facută mai mult cu sufletul şi ochii, dar nici dotarea nu este de lepădat la acest nivel. Am aflat de la un amic care a fost în Elveţia că nici marca de ceasuri Doxa – celebră la noi – nu se vinde la ei acasă. Mai înţelege ceva dacă poţi! Vă doresc alegere uşoară!

  • Salutare! Acum 2 saptamani m-am hotarat sa-mi iau o bicicleta. Bugetul meu alocat acestei achizitii este in jur de 700-800 lei. De atunci, din pacate, am ramas doar la stadiul de cautari, am rasfoit 1000 pagini de internet, forumuri, magazine, intrebat prieteni… Din intamplare am gasit in unitatea Kaufland din orasul meu (Braila) un DHS Chuper la pretul de 699… Am dat cu copy-paste specificatiile de pe un site:
    Descriere:
    Cadru : Aluminiu 26
    Furca : Suspensie
    Handlebar : Otel
    Schimbator fata : „”SHIMANO”” FD-TZ30
    Schimbator spate : „”SHIMANO”” RD-TX31
    Manete Schimbator : „”SHIMANO”” RS31-3L/7R
    Frana : „”ALHONGA”” HJ-805ADO Taiwan F/S
    Janta : DHS Aluminiu Dubla 26″”*36H
    Sa : „”IBEROSELLE”” PORTUGALIA ”
    Astept cu nerabdare si interes opiniile voastre, trebuie sa recunosc ca sunt destul de incepator in ceea ce priveste detaliile tehnice ale sportului pe 2 roti, desi la varste fragede am pedalat ani intregi zeci de km pe zi…
    Multumesc anticipat oricui imi poate da o mana de ajutor! Toate cele bune!

  • Salut sunt novice in lumea bicicletelor si as aprecia un sfat din partea voastra in ceea ce priveste calitatea bicicletelor Nakamura vandute de cei de la Intersport,ma tenteaza unul dintre modelele lor insa ezit,cu multumiri anticipate Razvan Popescu din Bucuresti.

  • Bună!
    Vreau doar să vă întreb Shimano Tiagra unde se află pe scară calităţii?

    Felicitări pt un site excelent!
    Mulţumesc!

  • Buna ziua…as dorii si eu sa mi achizitionez o bicicleta de oras si am un buget de 1100 lei…inaltimea mea e de 1.91 si lungimea piciorului de 85…e suficient cadrul de 19 ? Cel de 21 ar fi prea mare? Va multumesc anticipat

  • buna seara ,

    va solicit si eu ca o novice in ale pedalatului o intrebare si un sfat :

    Vreau sa-i fac cadou fratelui meu o bicicleta ..motivul ..vrea sa slabeasca si are si o gramada de amici care ies cu bicicletele la plimbare .Are 38 ani , 182 cm , 95 kg..
    – mentonez ca o sa iasa cu ea in special in oras aprox 30-50 km /zi . dar poate sa mearga cu ea si pe drum de tara neasfaltat ..unde are o proprietate…sigur nu o sa urce pe munte , dar e destul de grasut si daca mai urca ceva borduri sa tina
    – ca si buget pot sa achit aprox.1500-2000 ron…dar vreau ceva bun …sa nu il lase balta dupa 1 an .

    Va multumesc anticipat , Bianca.

  • Salut,
    Vreau sa-mi cumpar o bicicleta pentru plimbari, mers la serviciu si unele iesiri pe drumuri de tara sau prin padure dar doar ca plimbare. Am vazut la un magazin de profil o bicla AVALANCHE 3.0 DISC la pretul de 1530. Cred ca este model 2009 sau +- un an caci am vazut pe site la DHS ca acelasi model 2012 merge pe la 2300 lei. Vinzatorul se declara necunoscator el fiind specialist, zice el, in pise auto si ca indatorire suplimentara are si raionul de distributie de la DHS. Diferenta de modele pe care am obsevat-o eu la componente este la anvelope. La 2012 este MAXXIS iar la asta este KENDA NEVEGAL. Furca pare XCM prima varianta si nu modelul V3-MLO .La restul de componente diferenta este nesemnificativa, ca de exemplu, la pinioane HG-30 ch HG -31. La genti la fel. As putea sa aflu anul fabricatiei din seria de pe cadru? Eu am 184 cm si 84 kg, bicicleta este marimea M si asta nu stiu cat se traduce in inch. Ideea este daca e marimea potrivita si daca i-si merita banii.

  • Salut! Eu am o bicicleta marca firstbike impuls XT, este un FS si o folosesc pentru plimbar, trasee montane, nu downhill. am dat pe ea 550 RON si asi vrea sa stiu daca est buna pentru ce o folosesc?

  • Salut!

    In 1994 am avut un Schwinn cu cadru Crom-Molibden…am iubit-o;;;
    De unde pot achzitiona o alta bicicleta Schwinn?
    Multumesc!

  • Buna! Pentru un MTB HT cu un buget pana in 1500 ron ce mi-ati putea recomanda sa achizitionez? V-as multumi tare mult daca mi-ati raspunde la aceasta intrebare! O zi buna!

  • Salut,

    Am o dilema. Am ales o bicicleta al carui cadru poate avea inaltimea de 40/44/48/52/56 cm. In mod ideal mie (183cm / 86cm) mi-ar trebui un cadru cu inaltimea de 50cm, deci fix la mijlocul distantei intre 48cm si 52cm. Am incercat atat 48cm cat si 52cm. 48cm mi se pare un pic cam mica (saua e la limita de 1/3) si as opta pentru 52cm. As dori sa intreb pe cei cu mai multa experienta, care ar fi alegerea lor si de ce?
    Eu voi utiliza bicicleta pe drumuri de munte / forestiere 50% (dificultate mica) si prin oras 50%. Multumesc, Razvan

  • Salut, de curand m-am decis sa-mi iau o bicicleta si asta din doua motive: am luat in greutate datorita unei probleme la ligamentele incrucisate de la un genunchi care mi-a redus practic activitatea fizica si urmaresc acum sa dau jos surplusul pedaland si al doilea motiv e chiar ,,gimnastica” piciorului necesara recuperarii musculaturii atrofiate in perioada tratamentului si insuficient dezvoltata dupa sedintele de kineto.
    Doresc sa-mi iau o bicicleta cu care sa fac un tur prin tara. In principal pe sosea dar as vrea sa o pot folosi la nevoie si in rampa sau pe un drum neasfaltat. In plus, vreau sa pedalez usor si sa am in acelasi timp spor la drum. Bicicleta ar trebui sa fie una nu foarte grea dar rezistenta. In plus, ca fiecare, vreau sa fie una de incredere si sa nu coste mult.
    Care e sfatul dvs? Am tot auzit pareri despre bicicletele trekker si nu stiu daca asa ceva imi trebuie mie. Inaltimea mea e 1,75, iar acum am 85 kg. Ce dimensiune mi se potriveste?
    Mai am o o intrebare: stiu ca marcile Scott, Giant, Cube, Felt, si altele, sunt considerate premium. Recomandarea dvs e sa evit bicicletele din supermarket-uri ca si pe cele fabricate in India sau China. Daca gama premium e totusi scumpa iar in second hand-uri n-am incredere, ar putea fi brandul bulgaresc Drag o optiune de luat in seama? Multumesc!

  • Salut. Nu prea ma pricep in domeniul de biciclete si vreau sa imi cumpar o bicicleta pe nume Raleigh Technium Olympian seamana cu o semicursiera si este echipata cu piese shimano 300 lx exage(clesti frana, schimbatoare, butuc, foi s.a). Vreau si eu parerile voastre care va mai pricepeti in domeniu ca nu as vrea sa raman pe drum cu ia.Va multumesc

  • Salutare. Imi poti spune parerea ta despre bicicletele dhs ? La inceputul verii mi am cumparat o bicicleta Dhs MOUNTEC alu.freerider, modelul acela alb cu negru. cu suspensie doar pe fata . Am vazut ca pe ea scria german tehnology. In plus , mi a placut cum arata si ca este echipata shimano. Ce zici .e buna pentru facut naveta , doar mers pe drumuri asfaltate? Am facut cu ea 560 de km . In 2 luni si jumatate si merge la fel ca in prima zi , singurul lucru pe care l am schimbat au fost cauciucurile.am pus unele netede, de sosea.

  • salut! am gasit sa cumpar o merida flx 800 carbon , dar are cadrul de 22′. eu am 182, E ok sau ar trebui ceva mai mic?
    As vrea sa stiu si cat de competenta e bicicleta pentru downhill usor??

  • Buna ziua!Doresc sa imi achizitionez o noua bicicleta iar bugetul meu este de 600 de lei.Am gasit putine biciclete care sa se ridice standardelor dorintelor mele la pretul acesta si as avea nevoie de un sfat din partea dv.
    Sunt incepator si nu stiu cum sa postez o intrebare pe forum.Ma puteti ajuta sa pun acolo si pozele cu respectivele biciclete? Multumesc,o zi buna!

  • Salut!
    Foarte bun articolul. Multumesc pentru informatii!
    Urmeaza o intrebare grea 🙂
    Poti sa faci o recomandare in functie de brand? Sunt atat de multe branduri si modele, incat nu stii dupa ce sa te uiti…
    Exista un top al brandurilor? Sau macar exista o lista cu branduri de evitat?

  • salut, poate ca va suparati, dar ce ziceti de o bicicleta tip Tohan, barbateasca, veche?
    as vrea sa o reconditionez.
    stiu ca e robusta, din anii de glorie ai socialismului, cind mergea si la oras si la tara.
    exista un atelier prin Bucuresti?
    multumesc.

  • Salut.Ma poti ajuta cu alegerea unei biciclete pentru oras m-am gandit la un HT .Am 1,70cm si 76 kg. As vrea sa investesc 1000-1200 ron. Mutumesc

  • Salutare! In asteptare pt achizitia unei biciclete de ceva vreme , cred ca a venit momentul sa ma decid nu inainte de a cere si parerea unor specialisti. Asadar am ajuns la urmatoarele:
    http://www.marosbike.ro/mtb-29er/bicicleta-focus-whistler-evo-29-27g-albastra-2016.html
    http://www.click4sport.ro/bicicleta-corratec-x-vert-0-4-29siquot-R103517.html
    http://www.emag.ro/bicicleta-ktm-peak-deore-29-pentru-barbati-marime-cadru-19-1987447-19/pd/D1GWN3BBM/
    Va rog asadar sa ma sfatuiti care dintre ele intruneste conditia de raport pret calitate cea mai buna? Multumesc!

    • Salut!

      Te rugăm de acum să pui întrebări de genul acesta pe forum unde avem secţiune specială.

      Dintre cele trei, KTM stă mai prost la partea de transmisie, având doar 8 pinioane, Focus şi Corratec sunt cam la fel. Poţi să iei liniştit care îţi place mai mult cum arată dintre ele. Ambele sunt mărci bune şi sunt echipate cam la fel.

  • Salutare
    Salutare! In asteptare pt achizitia unei biciclete de ceva vreme , cred ca a venit momentul sa ma decid nu inainte de a cere si parerea unor specialisti. Asadar am ajuns la urmatoarea : Pegasus Solero SL disc 2018.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 + 10 =