Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Pentru cei ce doresc să facă performanţă cu adevărat, antrenamentul este o activitate continuă, pe tot parcursul anului, nu pot să îşi permită să „lase garda jos” pentru că, în timpul acela, adversarii nu stau. Chiar dacă în extrasezon nu se mai practică ciclismul la acelaşi nivel, se face sală şi se fac alte sporturi pentru a păstra nivelul de antrenament pentru sezonul următor.
Totuşi, unii ciclişti mai puţin competitivi nu îşi continuă antrenamentul şi în timpul iernii, foarte mulţi nici măcar nu mai aleargă sau nu merg la schi. Alţii pot fi nevoiţi să facă o pauză mai scurtă sau mai lungă din cauza unor boli, accidentări, dar şi probleme personale sau profesionale. Toţi aceştia vor pierde într-o anumită măsură efectele antrenamentului pe care l-au făcut până atunci. Cei de la cyclingweekly.co.uk au publicat un articol interesant în care prezintă cum dispare treptat nivelul de antrenament într-o perioadă (ipotetică, evident) de repaos total de 6 luni. O să prezentăm şi noi ideile din acest articol deoarece ni se par de interes acum că sezonul de pedalat este pe terminate pentru aproape toată lumea…
Ziua 0
Aceasta este ultima zi de antrenamet în următoarele şase luni. După tura de azi, bicicleta este agăţată în suportul din garaj, pantofii sunt puşi în fundul dulapului, vă întindeţi pe canapea cu telecomanda şi porniţi televizorul pe o emisiune, de exemplu Mireasă pentru fiul meu, care ar putea să vă ţină acolo pentru următoarele 6 luni, asemenea celor mai mulţi români….
Ziua 3
După trei zile de inactivitate, ar fi de aşteptat ca nivelul de fitness să înceapă deja să scadă. În realitate, pierderile sunt în acest moment foarte mici. Dacă v-aţi antrenat serios înainte de ziua 0, după 3 zile de odihnă probabil că performanţele cicliste vă sunt chiar îmbunătăţite.
Acest lucru se întâmplă deoarece în aceste trei zile muşchii au avut timp să îşi revină complet, rezervele de glicogen din muşchi s-au refăcut, fibrele musculare afectate în timpul antrenamenteleor dure s-au reparat iar în muşchi au avut loc schimbări metabolice favorabile. Acest vârf de performanţă este şi motivul pentru care nu ar trebui să vă antrenaţi chiar până în ziua dinaintea concursului…
Pe scurt, capacitatea de a susţine un efort de intensitate maximă, de exemplu un sprint de final, scade dramatic.
2-3 luni
După două luni de inactivitate, inima a pierdut multă masă musculară, grosmiea pereţilor musculari ai camerelor de pompare s-a redus cu până la 25 de procente. Mitocondriile muşchilor sunt mai puţin eficiente în folosirea oxigenului pentru a produce energie. Eficienţa acestora poate să scadă între 25 şi 45% la 12 săptămâni după oprirea antrenamentelor.
După trei luni începe să apară şi pierderea antrenamentului la nivel hormonal. Hormonii sunt chimicale produse de organism care reglează procesele biochimice. Cu scăderea nivelului de antrenamet încep să fie produşi mai mulţi hormoni de stres la efort, ceea ce înseamnă că acelaşi nivel de intensitate a antrenamentului devine mai stresant pentru organism, acesta necesitând perioade mai lungi de revenire.
6 luni
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.