Acum citesti
Controlul electronic al suspensiilor, e:i Shock: cum funcționează?

Pe scurt, grupul Accell (lapierre, HaiBike, Ghost) împreună cu Rock Shox, Trelock și Ecole Centrale Lyon, au pus pe picioare un sistem electronic care controlează variabil funcționalitatea suspensiilor bicicletei în funcție de teren. După 5 ani de cercetări.

Noua tehnologie este acum gata să cucerească inimile celor pasionați de electronică și de gadget-urile care le fac bicicletele mai performante. Și nu este neapărat un moft, deoarece cu siguranță e:i Shock va fi capabil să ia deciziile mai repede decât tine, atunci când vine vorba de reglajul amortizoarelor. În plus, tu nu vei mai face prea multe pauze pentru a face diverse ajustări, totul se întâmplă apăsând un buton. Iar astfel, te vei concentra mai mult asupra cursei.

Pe ghidon este instalat calculatorul central, asemănător unui ciclocomputer. Acesta măsoară viteza de deplasare a bicicletei și este legat la doi senzori de accelerație (unul montat sub pipă, altul brațul furcii) care denotă viteza de comprimare a furcii. Pe scurt, acesta identifică unde și cât de puternic acționează șocul din teren asupra suspensiei.

Dacă lovitura vine de sus, înseamnă că pedalezi, deci blochează amortizorul de spate. Dacă lovitura vine de jos, sistemul eliberează amortizorul de spate. În funcție de puterea loviturii și de viteza bicicletei, acesta poate controla starea amortizoarelor: deschis, semi deschis și închis. Un alt senzor se află în preajma angrenajului și măsoară cadența, pentru ca sistemul să știe permanent dacă tu pedalezi sau nu.

E:i Shock a fost conceput să funcționeze cu cablu și nu wireless, deoarece astfel, informația ar fi fost trimisă cu întârziere. Reușește să controleze amortizorul în mai puțin de 0.1 secunde și poate realiza maxim 120 operațiuni/minut. Cele patru moduri pe care le poți selecta sunt: automat, deschis, medium și lock-out (în acest mod, amortizoarele încă mai funcționează). Computerul central oferă și alte informații utile, precum viteza de deplasare, cadența, distanța parcursă și altele.

Pe moment, doar 10 modele de biciclete de la Lapierre, 7 de la Ghost și 5 de la Hai Bike vor fi disponibile pentru acest sistem. Toate vor fi disponibile doar cu shock Rock Shox Monarch.

Sistemul este rezistent la intemperii, oferă o autonomie de 25 de ore de pedalat iar în situația în care rămâi fără energie în acumulator, sistemul va păstra setările din acel moment. De asemenea, poți seta sistemul pe modul manual, cu ajutorul unei chei de imbus de 2.5 mm.

Filmul de prezentare:

Foto: producători, David Schultheiß

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 − thirteen =