Acum citesti
Colțul începătorului: avem nevoie de pantofii de bicicleta?

Acest articol face parte dintr-o serie dedicată începătorilor, o serie în care încercăm să explicăm cât mai simplu și mai clar, cum ne ajută anumite biciclete, componente sau piese de echipament la pedalat.

Mai mult ca sigur că majoritatea celor dintre noi s-au urcat prima dată pe bicicletă cu o pereche de încălțăminte de strada. Când am încput să mă dau pe bicicletă, în urmă cu aproximativ 20 de ani, cu greu exsta noțiunea de pantofi de bicicleta. Fiecare se dădea cu avea pe acasă, de regulă încălțăminte sport care desigur, nu aducea niicun beneficiu real pedalatului. Iar încălțămintea dedicată pentru pedalele clipless, era ceva rezervat unui grup mic de cunoscători. Dar odată cu piața de biciclete a evoluat și cea a echipamentului, prin urmare din ce în ce mai mulți achiziționau la început încălțăminte pentru pedalele platformă, ca mai apoi, mulți dintre aceștia să facă trecerea la pedale clipless/SPD. În articolul de față vom dezbate care sunt variantele pe care le ai la îndemână cât și avantajele și dezavantajele acestora.

Pantofii sau încălțămintea de bicicletă se poate împărți foarte facil, în două mari categorii: cele pentru pedale platformă și cele pentru pedale clipless sau SPD în limbaj popular (termenul este de fapt îmrpumutat de la Shimano: Shimano Pedalling Dynamics).

Pantofi de bicicletă pentru pedale platformă

Acest tip de încălțăminte poate fi folosit pentru pedalele drepte, de preferat cele cu pini auxiliari pentru o aderență sportiă și cu o platformă mai mare. De fiecare dată când vorbim despre încălțăminte, trebuie să amintim neapărat și de pedale deoarece aceste se află într-o corelare importantă: spre exemplu, degeaba ai o pereche de încălțăminte cu o talpă moale, aderentă și performantă dacă pedale nu îndeplinește cel puțin două dintre aceste criterii. Pedalele ieftine din plastic sau aluminiu cu care sunt livrate de regulă bicicletele, nu au acei pini mai sus numiți care oferă aderență suplimentară. Dimensiunea platformei pentru aceste pedale este mică, iar sprijinul oferit pentru picioar este redus. Nici nu este de mirare că sunt oferite gratuit împreună cu bicicleta.

O pereche de pedale platformă cu mai mulți pini, cu un corp din aluminiu și dotate cu rulmenți pentru o durabilitate mai mare vor fi desigur mai scumpe, însă vor oferi și performanța pe care o cauți.

Alegerea unei perechi de încălțăminte potrivite se va face după mai multe criterii. În primul rând, mprimea, care evident că trebuie să fie cea corespunzătoare piciorului tău. Apoi este vorba despre talpă: cu cât o pereche de încălțăminte este mai scumpă, cu atât talpa este mai performantă. Nu este de mirare că producători precum Michelin au intrat în industria încălțămintei pentru biciclete, punându-și know-how-ul la bătaie pentru crearea unui mix de gumă ideal pentru tălpile de calitate. Alt exemplu, cei de la Adidas au cumpărat brand-ul FiveTen, care devenise notoriu tocmai datorită tălpii Stealth ce oferea o aderanță fără cusur.

Desigur, mai sunt și alte elemente de luat în calcul: confortul și protecția. Confortul este dat tot de talpă, iar unele perechi de încălțăminte pentru probe mai dificile, cum ar fi enduro sau downhill, au o talpă mai dură și ranforsări suplimentare pe vârf și călcâi, tocmai pentru a oferi mai multă protecție, totodată oferind mai puțin confort la mersul pe jos (foarte redus în unele cazuri). Alte perechi, au o talpă mai moale care-ți permite să mergi și în oraș cu respectiva pereche de încălțăminte, dar care, pe bicicletă, va oferi o protecție redusă în cazul în care piciorul tău se întâlnește pe traseu cu o piatră sau un ciot.

Aceste perechi de încălțăminte vor fi desigur și cele preferate de către începători, deoarece nu te fixează de pedalele bicicletei, oferindu-ți posibilitatea să pui piciorul jos ori de câte ori simți că este nevoie.

Nu în ultimul rând, în această categorie putem să amintim și încălțămintea hibrid, cu talpă drepată, dar care-ți permite să montezi un set de plăcuțe cu ajutorul cărora de prinzi de pedalele clipless/SPD. Plăcuțele pot fi înlăturate la nevoie.

Așadar, ce trebuie să reținem, este că acest tip de încălțăminte este dedicat începătorilor sau celor care vor să fie mereu siguri că pot pune piciorul jos la nevoie. Există trei categorii de astfel de încălțăminte: cu talpă mai moale, mai dură și cele hibride, cărora le poți monta plăcuțe adiționale. Cea mai importantă este talpa, după care nivelul de protecție oferit și alte opțiuni suplimentare, precum prinderea cu șiret sau cu arici/chingi, rezistența la apă sau frig și nu în ultimul rând, tipul: sandale, teniși, bocanci (da, pasionații au la dispoziție de la Shimano și sandale cu talpă specifică).  Decizia o vei lua în funcșie de prefrințe, utilitate dar și de buget. Prețurile pornesc de pe la 200 de lei și pot ajunge până la 600 de lei în cazul unei astfel de perechi. Iar astfel, reprezintă și varianta mai ieftină. Pedalele de top platformă, pornesc de pe la 250 de lei (cele decente, desigur) și ajung chiar și la 1.200 de lei – pentru cele foarte ușoare cu corp din magneziu și ax din titan.

Pantofi de bicicletă pentru pedale clipless/SPD

În această categorie deja lucrurile se diversifică mult. Avem la dispoziție încălțăminte clipless pentru aproape orice disciplină în parte: Cross Country/Maraton, Enduro, Downhill sau Șosea. Există încălțăminte specifică pentru vară sau iarnă și există numeroase tipuri de talpă cu combinații de crampoane, astfel încât să se potrivească cât mai bine cu disciplina pe care o practici.

Aceste încălțări trebuie împărțite mai întâi pe categorii, adică cele enumerate mai sus, iar mai jos îți voi prezenta avantajele și dezvavantajele fiecărei categorii în parte:

1.Încălțăminte clipless pentru CrossCountry/Maraton

Sunt cei mai ușori dintre toți cei oferiți pe piață, iar modelele entry-level încep de pe la 300 de lei și pot ajunge la aproximativ 2.000 de lei pentru modelele de top, asta doar ca să-ți imaginezi câte variante și opțiuni există care sunt responsabile pentru diversificarea puternică a prețului.

Cei entry-level au o talpă ranforsată, de regulă foarte dură, cu crampoane mari (ca să te ajute să împingi bicicleta la deal pe teren accidentat), iar materialele sunt de bază: plastic, piele artificială, prinderine curea cu arici.

La polul opus, se află încălțăminte cu un calapod extrem de confortabil, care stau perfect pe picior, au talpă din carbon cu crampoane interschimbabile, un sistem de rpindere complex care sporește confortul și rapiditatea în utilizare și au de asemenea protecții suplimentare pentru vârf și călcâi. Toate acestea, cu o greutate foarte mică a produsului finit, asta traducându-se printr-un confort și mai mare.

2.Încălțăminte pentru Enduro

Acest tip de încălțăminte este mai robust, are crampoane mai mari, în unele cazuri o construcție mai înaltă pentru protecție suplimentară, ranforsări mai multe, iar de regulă cântăresc mai mult. Pot avea un sistem simplu sau mai complex de închidere și chiar cei mai ieftini dintre ei sunt mai scumpi decât entry-level-urile de cross country despre care am discutat mai sus. Aceștia sunt recomandați pentru cei care preferă mai mult aventura pe munte decât performanța, deoarece tapa este solidă și mai bine adaptată terenului denivelat, atunci când va trebui să împingi bicicleta către următorul vârf.

3.Încălțăminte pentru Downhill

Cumva similară cu cea pentru All-Mountain/Enduro, încălțămintea pentru Downhill oferă un plus de protecție la nivel de structură și de regulă, nu prea există modele ieftine.

4.Încălțămintea pentru șosea

Se remarcă printr-o talpă dreaptă și cu un sistem de prindere de pedală diferit față de MTB-uri. Nici nu este indicat să folosești o pereche de șosea pentru bicicleta de munte deoarece nu vine cu ranforsările sau protecție adițională, iar talpa dreaptă nu te va ajuta deloc la un push-bike. În cel mai bun caz, doar se va zgâria teribil.

Și aceștia cunosc o gamă largă, de la cei ieftini până la cei mai scumpi și mai ușori, împărțind de princpiu caracteristici similare cu cei pentru MTB.

Mai exista cateva categorii pentru incălțămintea clipless: cei pentru copii, sandalele sau bocancii, adaptați desigur nevoilor fiecăruia.

Pe scurt, se poate spune despre încălțămintea clipless/SPD că reprezintă următorul pas după ce renunți la pedalale platformă și treci la cele clipless. Despre pedale vom vorbi într-un articol următor, tot ceea ce trebuie să știi acum este că există mai mulți producători de pedale, care oferă sisteme diferite de prindere, iar plăcuțele pentru încălțăminte trebuie să fie compatibile cu pedalele. Prinderea pentru plăcuțe de pe încălțăminte este standard, constând în două găuri și un sistem de reglaj. Așadar, când cumperi încălțămintea nu trebuie să-ți faci grijă de compatibilitate. Trebuie doar ca plăcuțele pe care le montezi pe încălțăminte să fie compatibile cu marca pedalelor pe care dorești să le achiziționezi.

Concluzie

Încălțămintea pentru pedalele platformă este mai ieftină și este orientată către începători, deoaece oferă libertate picoarelor. Încălțămintea clipless/SPD este dedicată celor cu experineță și necesită obișnuință și adaptare, însă cu ajutorul acesteia devii unul cu bicicleta și pedalezi mult mai eficient, folosindu-ete de mușchii picioarelor ca să și tragi de pedale în sus.  De aștfel, acestea din urmă oferă și cele mai variante și performante modele, fiind ceea ce este de la sine înțeles, încălțămintea firească pentru biciclete.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven + 8 =