Acum citesti
Ciprian Chelariu și Răzvan Juganaru despre Urban Trail XCC
  1. Ciprian Chelariu, coordonatorul proiectului Riders Club

Salut Ciprian! Văd că pentru începutul sezonului ne pregătești o surpriză interesantă. Ce fel de concurs este Urban Trail-ul, în ce categorie îl încadrezi?

Salut și mulțumesc pentru șansa de a mă adresa comunității FreeRider! Bine v-am găsit!

Începutul sezonului este, într-adevar, unul special și ne bucurăm să avem șansa de a oferi membrilor Riders Club ceva inedit și antrenant în același timp, cu porții bune de adrenalină. Ca de obicei, prioritatea noastră este să oferim participanților o experiență cât mai plăcută, multă distracție și nu neapărat să ne încadrăm în niște tipare stabilite de comunitatea internațională. Totuși, evenimentul care va fi organizat la Romexpo, pe 15 martie, se apropie foarte mult de ceea ce se numește MTB Cross Country Short Circuit sau, simplu spus, XCC. Prin natura traseului, cu urcări abrupte și scurte, coborari tehnice, viraje numeroase, prin numărul de concurenți care vor lua startul în cursă și prin timpul maxim pe care participanții îl vor petrece pe traseu, la care se adaugă ideea de circuit, competiția Urban Trail poate fi atribuită clasei XCC.

Cui i se adresează de fapt acest concurs? Poate participa și un amator?

Riders Club este un proiect care se adresează cu prioritate amatorilor, astfel că nici Urban Trail XCC nu face excepție. Totuși, participanții noștri au niveluri diferite de abilități, inclusiv în interiorul grupelor de nivel, de aceea traseele trebuie să fie adaptate acestora. Spre deosebire de alte evenimente Riders Club, diferența este aceea că traseul Urban Trail XCC presupune un nivel superior de pregătire tehnică și fizică. De asemenea, acest eveniment are o natura competitivă mai accentuată în comparație cu alte concursuri pe care le organizăm. Aceste aspecte conduc la ideea că riderii care au reușit să atingă performanțe notabile în sezonul trecut ar fi cei mai în măsură să beneficieze de acest traseu și să îl parcurgă în siguranță. Dar, oricine se simte pregătit să înfrunte un traseu mai solicitant este binevenit să se înscrie în competiție.

Cât de vizibil este evenimentul în cadrul Târgului de Turism? Traseul trece pe lângă zonele principale accesate de vizitatorii târgului?

Urban Trail XCC este un eveniment organizat cu ocazia lansării primei ediții Expo Sport și Agrement – 12-15 martie 2015, parte a Târgului de Turism al României. Pentru această expoziție cu profil sportiv am vrut să facem ceva special și să utilizăm cât mai bine terenul pus la dispoziție de partenerul nostru, Romexpo. În cadrul expoziției, competiția noastră va ocupa o poziție privilegiată, fiind evenimentul principal din ultima zi a târgului. Este un fapt îmbucurător că vizitatorii târgului se vor putea alătura evenimentului nostru din postura de spectatori și că vor putea intra în atmosfera intensă a concursului. Punctul de Start/Finish al Urban Trail XCC este poziționat foarte aproape de intrarea principală în spațiul expozițional Romexpo. Concurenții vor pedala apoi prin fața zonelor de acces în Pavilioanele C1, C2 și C3, spații importante ale Târgului de Turism.

Ce se întâmplă în caz de vreme rea, există un plan de back-up?

Vremea este un factor important în experiența cicliștilor pe un traseu MTB și este luată mereu în calcul atunci când proiectăm un eveniment. În cazul Urban Trail XCC traseul este unul foarte primitor din acest punct de vedere. Terenul pe care se va desfășura competiția se menține în condiții potrivite de parcurs inclusiv în condiții climatice adverse, iar puținele zone sensibile pot fi ocolite. Preferăm să ne gândim însă la faptul că vremea va fi în ton cu starea noastră de spirit, mereu pozitivă și energică, și că vom avea parte de o zi însorită.

Cum estimezi prezența participanților la acest eveniment? Și mai ales, câte locuri vor fi disponibile?

Pe lângă provocarea și bucuria de a organiza un eveniment interesant pentru riderii din comunitatea noastră, ne-a entuziasmat ideea de a le oferi surpriza unei curse ce are loc cu o lună înainte de startul oficial al sezonului Riders Club, care va fi dat cu Ziua B. Stim că, în general, cei pasionați de ciclism așteaptă cu nerăbdare trecerea sezonului rece pentru a pedala si a intra într-o competiție. Acest lucru ne-a fost confirmat de numărul mare al înscrierilor la Urban Trail XCC în numai cateva zile. Dacă vorbim de numărul de locuri disponibile, trebuie precizat că aceste caracteristici ale traseului și în special angajamentul pe care Riders Club l-a asumat pentru siguranța membrilor comunității ne-au limitat la un prag maxim de participanți, respectiv 50 de rideri pe cursă, iar în total 250 de concurenți. Desigur, locurile disponibile diferă în funcție de nivel și gen. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina evenimentului la secțiunea știri.

juganaru

  1. Răzvan Juganaru, consultant tehnic Riders Club, multiplu campion național MTB, Ciclocross și Velodrom

Salut, Răzvan! Descrie-ne un pic traseul. Am înțeles că vor exista viraje strânse și porțiuni de urcare și coborâre, dar hai să intrăm în detalii. Spune-mi, de asemenea, dacă vor exista și obstacole sau drop-uri.

Salutare tuturor! În primul rând, aș vrea să menționez că acest concurs este o provocare pentru mine din punct de vedere tehnic. Am avut la dispoziție aproximativ un kilometru pătrat, într-o zonă neamenajată, pentru a desena un traseu spectaculos și diferit de celelalte, pe care participanții să îl parcurgă cu plăcere și să se bucure de toate porțiunile sale. Ce a ieșit… evident că va trebui să vedeți neapărat pentru că este foarte atractiv și plin de adrenalină! Acesta va fi diferit de formatul pe care l-ați găsit la concursurile organizate până acum. Va fi un traseu de tip XCC ce va avea 3 ture a câte 4 kilometri fiecare. Chiar dacă diferența de nivel va fi foarte mică, nu putem spune că este un traseu de viteză deoarece el este la un nivel tehnic superior datorită celor aproapre 50 de viraje destul de strânse. Multe dintre acestea sunt chiar la 180 de grade. De asemenea, vor fi întâlnite diferite obstacole de care veți trece prin urcare sau coborâre. Este vorba de obstacole formate prin denivelări de pământ care, deși nu sunt foarte înalte, respectiv în jur de 2-3 metri, cel puțin unele dintre acestea trebuie abordate tehnic. Suprafața de rulare va fi una formată în mare parte din nisip și pietriș, deci aderența va fi scăzută, dar acest lucru va da savoare concursului.

Cât de lat este traseul? Întreb pentru că unii vor fi cu siguranță mai lenți. Vor putea fi depășiți în siguranță?

Traseul de la această competiție urbană va fi suficient de lat astfle încât să se poată depăși aproape pe toată lungimea sa. Acesta va fi delimitat pe toți cei 4 kilometri de bandă și va avea în majoritatea locurilor peste 2,5 metri lățime. Vor exista și câteva portiuni, vreo trei-patru, de single-track-uri dar acestea vor fi scurte, de maximum 20 metri. În plus, vor fi și câteva treceri scurte printre obstacole unde lățimea va fi de aproape un metru. De asemenea, primii 500 de metri din traseu vor fi pe șosea pentru a avea timp să se întindă plutonul, iar aici lățimea traseului va fi de 3-4 metri.

Care este durata estimată de desfășurare a concursului?

Durata estimată de desfășurare a Urban Trail XCC pentru fiecare start este de aproximativ 50–60 de minute. Un timp exact vă voi putea comunica imediat ce traseul va fi gata și voi putea “trage” câteva ture cap-coadă.

Mulțumim pentru timpul acordat și multă baftă cu organizarea!

Mulțumim pentru urări și vă așteptăm la start pe toți pentru a vă bucura, dar și pentru a admira spectacolul!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one + 16 =