Acum citesti
Ce este Slope Style-ul?

slopestyle_artwork_freeriderSlope Style este o disciplina extrema de mountain bike, la fel ca Dirt Jump-ul sau Trial-ul. Este un nou trend care incearca sa se impuna de aproximativ 2 ani incoace, acest fapt regasindu-se chiar si in oferta producatorilor de biciclete care sunt nevoiti sa tina pasul cu tendintele impuse de rideri.


De unde a aparut Slope Style-ul?


Slope Style-ul s-a dezvoltat din dorinta de a impinge limitele executarii trick-urile si de a combina mai multe discipline intr-una singura. Deci, cum bine ti-ai dat seama, discutam de un segment de nisa. In acest stil gasesti combinate atat Dirt Jump-ul, cat si BMX Dirt-ul dar si formele unei biciclete de downhill. Ca sa facem mai precis diferentierea o sa descriem corespunzator o bicicleta de slope style.


Ce este o bicicleta de Slope Style?


Forma este cea a unei biciclete agresive de downhill, dotata cu fullsuspension, dar care nu imprumuta acelasi gabarit si piese. Este doar o asemanare la prima vedere. Apoi, au fost imprumutate elemente de la bicicletele de DirtJump : aici mentionam furca, pedalierul, single speed (doar un pinion) ba chiar si unele tehnici ale trick-urilor. In fond, este rezultatul unei nopti amoroase lungi cand o bicicleta de downhill a intalnit una de dirt jump. Iar rodul dragostei lor a fost bicicleta de Slope Style. Constructia si unghiurile acestor biciclete sunt diferite fata de cele ale bicicletelor de Downhill sau DirtJump, modificate astfel incat sa ofere o foarte mare libertate in realizarea trick-urilor : aici folosesti si mainile si picioarele, faci 360-uri in aer, faci no-hand, footplant pe scurt combini toate trick-urile pe care le-ai invatat atat la dirt jump cat si pe rampe cu bmx-ul.


Cum bine ai intuit, astfel de trick-uri reusesc in general doar in bikepark-uri, acesta fiind si locul de joaca pentru care aceste biciclete au fost create. Utilizarea acestora in afara bikepark-urilor insa nu este exclusa. Dotarile o fac eligibila si pentru plimbari la munte, de genul All Mountain. Bineinteles, depinde de configuratia de piese pe care o alegi : daca te dai pe un fixie (un singur pinion) iti va fi greu sa te descurci la munte cu urcarile, dar daca optezi pentru un set de 7 pinioane, atunci toata treaba se schimba. La fel de simplu, bicicletele de Slope Style pot fi folosite in afara serviciului chiar si pentru Trails-uri, unghiurile acestora si rezistenta la socurile laterale reusind sa le faca accesibile pentru mai multe probe.


Acum ca ai aflat de faptul ca poti folosi o bicicleta de Slope Style si in civilie, trebuie sa fii atent cu ce componente o echipezi. Un test realizat de Freerider.ro de curand cu anvelopele WTB Prowler SS a demonstrat ca acestea nu se descurca deloc bine in conditii de umiditate. Fiind create special pentru Slope Style, acestea actioneaza perfect pe pamant sau ciment uscat. Dar atat! Asadar mare atentie pentru ce piese optezi in constructia bike-ului tau de slopestyle daca iti doresti sa-l utilizezi si in afara bikepark-urilor.


Ce biciclete de Slope Style ofera producatorii?


Din pacate producatorii nu s-au inghesuit cu oferte pentru acest segment, deoarece in general segmentele de nisa sunt privite cu scepticism, mai ales la debutul acestora in lumea biking-ului. Producatori precum Norco, Rocky Mountain, Corsair, Specialized sau Kona au introdus in gama lor de biciclete cate un model dedicat Slope Style-ului. Dar numele mari precum Trek sau Scott (si multi altii) lipsesc cu desavarsire din peisaj. Si asta datorita faptului ca exista inca putini producatori care se avanta sa investeasca in modele pentru trick-uri.


Cum arata o bicicleta de Slope Style?


Ca sa-ti poti face o idee despre cum arata o bicicleta de Slope Style, o sa prezentam cateva informatii vitale care descriu cat mai precis, din punct de vedere tehnic, o astfel de bicicleta. Furca ce echipeaza o astfel de bicicleta este una de DirtJump, precum Marzocchi Bomber DurtJumper sau chiar Bomber 55 ATA Micro in general cu o cursa de 100 de mm in unele cazuri cu maxim 160 de mm, amortizor spate cu o cursa de 100 de mm si in unele cazuri cu maxim 130 de mm. Forma cadrului este cea pe care o intalnesti in general la bicicletele de Freeride (nu de Downhill), iar greutatea totala se situeaza intre 15 si 16 kg. Deci nu se numara nici printre cele mai usoare biciclete, cele de DirtJump reusind sa se pozitioneze cu valori mai scazute in piata.


In concluzie


De ce sa te apuci de Slope Style? Pentru ca este ceva cu totul nou, deci poti fi printre primii cei mai buni, combina multe stiluri de trick-uri si-ti ofera foarte multa libertate in executarea acestora, necesita o bicicleta pe care o poti folosi si in afara bikepark-urilor la munte si bineinteles, vei ajuta la popularizarea unei noi discipline.



Vezi Comentarii (2)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eighteen − thirteen =