Acum citesti
Care sunt disciplinele de mountain bike?

disciplina_mountainbikeProbabil ai auzit peste tot, chiar si pe acest site, vorbindu-se despre Downhill, Cross Country sau Dirt Jump. In articolul urmator iti vom explica pe larg la ce se refera fiecare disciplina in parte.

Enduro

Este o noua disciplina ce implica abordarea unor trasee pe etape, preponderent cu coborari dar si cu urcari. Deplasarea intre portiunile de etapa se poate face fie pe bicicleta, fie cu telescaunului sau alt mijloc de transport, modul in care concurentii se deplaseaza fiind stabilit de organizatori. Doar etapele cu o lungime de 1-4 km sunt cronometrate, restul de distante dintre etape au timp limita.

Cross Country

Reprezinta disciplina cea mai raspandita si presupune abordarea unor trasee de dificultate medie si mare (o cursa standard – 40, 50 km – o cursa lunga – 80 km), cu ajutorul bicicletei. In general bicicletele pentru Cross Country sunt dotate cu suspensie fata si cu cadru hardtail sau full suspension. Traseele se desfasoara in general in zone montane cu urcari si coborari simple sau dificile. Proba presupune terminarea unui traseu montan (potetci, drumuri de pamant etc) intr-un timp cat mai scurt desfasurandu-se intr-un circuit inchis (startul si sosirea sunt in acelasi loc).

Pentru maraton sunt utilizate biciclete asemanatoare, cu mentiunea ca traseul competitiei are startul si sosirea in locuri diferite.

Downhill

Una dintre cele mai dificile probe ale mountain biking-ului. Se refera la coborarea unui traseu dificil, cu o viteza cat mai mare, astfel incat timpul parcurs pentru deplasarea pe traseu sa fie cat mai scurt. In aceasta proba sunt intalnite diferite obstacole precum road gap-uri (sarituri peste portiuni de drum), drop-uri (salt de la un nivel superior) sau wall ride-uri (contrapanta artificiala construita din lemn pentru a permite deplasarea mai rapida pe traseu). Bicicletele folosite sunt in general scumpe datorita durabilitatii mai mare, aceastea avand nevoie de amortizoare cu o cursa mare (200 mm) atat pe fata cat si pe spate, pentru a atenua din socurile puternice si pentru a tine bicicleta pe cursul pe care il dictezi. Franele sunt deasemenea printre ele mai performante din segmentul mountain bike-urilor si utilizeaza discuri cu dimensiuni mari (ex. 200 mm).

Dirt Jump

Proba se refera la parcurgerea unui traseu scurt cu doua sau mai multe rampe. Acestea sunt realizate in general din pamant. In timpul sariturii se executa pe bicicleta diferite trick-uri, care trebuie incheiate fara greseala pina la aterizare. Este o proba care solicita bicicleta foarte mult, de aceea este recomandata utilizarea pieselor sau a bicicletelor concepute special pentru asa ceva. Majoritatea bicicletelor sunt echipate cu o furca cu amortizor doar pe fata, cadrul fiind rigid (hardtail).

Trial sau Biketrial

Proba care se desfasoara pe un traseu restrans si solicita participantului sa traverseze mai multe obstacole, precum cutii, catarari pe diverse obiecte (caroserii de masini, box paleti etc). Bicicletele concepute pentru aceasta proba au cadre cu inaltime foarte mica – in general 12 inch sau mai putin. Important in parcurgerea traseelor este ca riderul sa atinga solul cat mai putin, un arbitru fiind intotdeauna prezent langa acesta pentru a-l monitoriza.

Freeride

Este fratele mai mic al downhill-ului. Traseele sunt in general presarate cu diverse obstacole : rampe de pamant, contrapante, north-shore-uri. Aceasta proba lasa riderului libertatea de a alege traseul prefarat.

Four cross ( 4x )

In cadrul acestei probe, competitorii, care pornesc in numar de 4 de la start, trebuie sa se intreaca pe un traseu inchis. Procedura de eliminare este simpla, fiecare castigator din cei 4 rideri calificandu-se mai departe si concurand cu alti 3 competitori. Aceasta disciplina vine ca sa inlocuiasca Dual Slalom-ul, care presupunea intrecerea in paralel pe un traseu a doi competitori.

 

Vezi Comentarii (9)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 1 =