Acum citesti
Angrenaj planetar Supergear Retrodirect pentru biciclete cu 66 de viteze!

Tocmai când credeai că le-ai văzut pe toate vine cineva şi-ţi pune pe masă un angrenaj Supergear de la Ziegler-Lam Cycling. La prima vedere arată la fel ca orice alt angrenaj din anii 90 fabricat de un mic producător. De aproape însă vei vedea diferenţele. Rotit înainte se comportă ca orice alt angrenaj, dar dacă îl roteşti spre înapoi foile continuă să se învârtă înainte însă la jumătate din viteză, dublând astfel numărul de viteze disponibile.

angrenaj pedalier Supergear Retrodirect 1

Transmisiile Retrodirect reapar din când în când de-a lungul vremii, un sistem eficient folosit înainte de a apărea schimbătoarele de viteze eficiente. Supergear este însa ceva şi mai interesant întrucât dispune de 3 foi şi un sistem planetar. Acest sistem cel mai probabil este de pe vremea casetelor cu 7 pinioane din care rezulta o bicicletă cu 42 viteze dacă o cuplai cu acest angrenaj (7×3 + 7×3). Se potriveau însă şi casete cu 11 pinioane rezultând biciclete cu 66 viteze!

angrenaj pedalier Supergear Retrodirect 2

Lăsând însă la o parte partea mecanică, ea în sine extrem de interesantă şi ingenioasă, nu putem să trecem peste măiestria artiştilor din vremurile apuse care nu doar fabricau piese de bicicletă ci sculptau opere de artă.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

six + 11 =