Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
De fiecare data cand am fost nevoiti sau am avut placerea de a ne achizitiona o bicicleta, aceasta intrebare ne-a pus in dilema : cum merita s-o cumpar? Deja asamblata sau pe piese? La urma urmei, ramane doar o problema de costuri, aceasta fiind si motivul pentru care am abordat aceasta tema.
Asadar, din punct de vedere al costurilor, iesim in avantaj cu o bicicleta construita din piese? O sa luam ca si exemplu o bicicleta Cube Attention 2010, datorita faptului ca este plasata intr-un interval mediu de cost si pentru faptul ca este un model destul de popular. De asemenea, configuratia bicicletei este potrivita pentru activitati de Cross Country, Trails sau simple plimbari la munte.
Aceasta este oferita la un pret mediu de 2.800 Lei. In continuare, vei gasi lista de componente ale acestui model de bicicleta, alaturi de pretul mediu cu care pot fi achizitionate.
Furca : Suntour XCM – 270 Lei
Cuvete : FSA No. 10 – 100 Lei
Angrenaj : Shimano M442 – 150 Lei
Bottom Braket : Shimano BB UN26 – 60 Lei
Lant : Shimano HG-53 – 50 Lei
Pinioane : Shimano HG50 – 80 Lei
Schimbator foi : Shimano Deore – 100 Lei
Schimbator pinioane : Shimano XT Shadow – 280 Lei
Manete schimbator : Shimano Deore Rapidfire Plus – 200 Lei
Ghidon : FSA XC 300 Lowriser – 70 Lei
Tija de ghidon (pipa) : FSA OS-190 – 130 Lei
Frane : Hayes Stroker Ryde x 2 – 280 Lei x 2 = 560 Lei
Butuci : Shimano M475 x 2 – 70 Lei x 2 = 140 Lei
Anvelope : Schwalbe Smart Sam 2.1 x 2 – 125 Lei x 2 = 250 Lei
Jante (cercuri) : ZX 24 x 2 – 50 lei x 2 = 100 Lei
Tija de sa : Scape Light – 60 Lei
Sa : Scape – 55 Lei
Pedale : aproximativ 70 Lei
Rezulta un total de 2725 Lei, pret in care n-am inclus : spitele, niplurile, camerele, cheita de sa, cheitele de roti (in cazul in care nu sunt livrate cu butucul), mansoanele, cablurile de schimbatoare si cel mai important, cadrul bicicletei.
In clipa aceasta, ar trebui sa fii in masura sa-ti faci un calcul cu respectivele componente pentru un cadru care-ti place. Evident, pretul unui cadru de o calitate medie se invarte in jurul a 500 de Lei. Ceea ce automat, face ca o bicicleta gata asamblata sa fie cu minim 20-25% mai ieftina decat una construita din componente.
Daca totusi doresti sa construiesti o bicicleta din componente, mai ai o varianta cu piesele second hand. Aceastea sunt oferite la preturi mai mult decat acceptabile si sunt mari sanse sa gasesti modele cu performante decente, bune sau foarte bune. Totul este sa le cauti si sa le testezi, in masura in care piesa iti permite. Unele piese la mina a 2a ascund si defecte care ies mai tarziu la iveala. Acestea se regasesc insa la : furci, angrenaje, schimbatoare sau frane.
Un alt dezavantaj din punct de vedere al costurilor este manopera pe care trebuie s-o platesti service-ului care-ti va asambla bicicleta. Lipsa de scule potrivite te va determina ca la un moment dat sa apelezi la un service.
Avantajele achizitionarii unei biciclete gata asamblate sunt : costurile reduse, garantia care se acorda pentru intreg produsul (in majoritatea cazurilor) si garantia ca toate componentele sunt compatibile cu cadrul. Dezavantajele se refera la componente mai putin performante care echipeaza respectivul model. Spre exemplu cazul furcii Suntour XCM 2009 testata si de Freerider : performante slabe, capata joc in timp si dezamageste la capitolul amortizare.
In cazul in care nu esti un profesionist care este nevoit in majoritatea cazurilor sa-si construiasca bicicleta din componente, noi iti recomandam achizitionarea unei biciclete gata asamblate, careia poti sa-i faci nenumarate upgrade-uri, evident in timp. Iesi in avantaj, deoarece poti vinde componentele pe care vrei sa le inlocuiesti, astfel incat iti recuperezi o parte din suma investita in noile componente.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
sa presupunem ca as cumpara o bicicleta completa dar de la un magazin online. Cum va fii ea livrata? asamblata sau nu? pt ca daca o livreaza neasamblata, caz in care trebuie sa o asamblez eu, e preferabil sa iei una pe piese..Sau gresesc?
Salut! Toate bicicletele trimise de pe magazinele online sunt asamblat si reglate. In cel mai rau caz va trebui sa montezi roata de fata si tija de sa. Nu livreaza nimeni o bicicleta pe bucati, deci nu ai de ce sa-ti faci griji!
Salut, Am avut O bicicleta trek 3700 facuta din bucati, asa a fost sa fie, am avut una mai veche care careia i-a cedat cadrul si am cumparat alt cadru cu furca, sa, pipa toate SH, monobloc, si cuvete noi si cam atat, restul erau bune cat de cat de pe aia veche.
Intre timp am schimbat una alta, rotile: am pus jante remerx (elegant si grand rock), cauciucuri Schwalbe Black Jack si butuci Shimano, pipa Octane Chemical, ghidon FSA.
Acum, furca veche era un suntour in stare proasta si cum vroiam si alt gen de cadru si mai rezistent, am luat un cadru Polar X bts (sh din decembrie 2011) si o fruca noua Rock Sox Dart 3 noua. Acum vreau sa imi cumpar frane Shimano Deore si am in plan sa schimb si schimbatoarele (foi/pinioane) si manetele lor (tot ceva mai bune, entry spre mid level). Rotile sunt ca noi au fost folosite foarte foarte putin.
Intrebarea mea este daca se merita sa continui cu upgrade-ul sau mai bine imi iau una noua si o vand pe asta asa cum e??
Stiu ca am povestit ceva :), dar vroiam sa va faceti o idee cam ce am pe ea si cam care ar fi planurile de viitor…
Dacă poți investi în PolarX de ce n-ai continua? Singurul minus pe care-l văd este greutatea cadrului.
Pai na asa ma gandeam si eu, dar am zis totusi sa intreb, nu sunt asa experimentat si vreau sa fac cea mai buna alegere. Acum am aflat ca trebuie sa imi schimb si butucul/butucii, cei care ii am acum nu au sistem de prindere a discului…
Despre cadru ce imi mai puteti spune, in afara ca e cam greu (cam cat are?), eu am gasit foarte putine informatii despre el.
Mai multe despre cadru nu-ti pot spune.