Acum citesti
Bețele telescopice Ski Trab Magico 16/14 Carbon (2019)

Împreună cu schiurile Ski Trab Altavia 6.0 am avut ocazia să testez și o pereche de bețe telescopice din carbon de la același producător de top italian, Ski Trab Magico 16/14 Carbon, model care mi-a plăcut suficient de mult încât să consider că merită un mic review separat.

Bețele telescopice sunt foarte utile nu doar la schi ci și la alergare și mers pe munte, sunt o armă de bază în arsenalul oricărui iubitor de munte. Există pe piață o grămadă de modele, unele extrem de ieftine, dar ajungând să le folosești îți dai seama repede de unde vine diferența de preț între modelele de supermarket și cele ale unor producători de top.

În primul rând cel mai important element care dă calitatea unui set de bețe telescopice este clar mecanismul de blocare. Acesta poate să facă diferența între un set bun și unul dezastruos. Din propria experiență cele mai performante mecanisme sunt cele cu clapetă, la care pur și simplu apăsăm o clapă ce blochează bățul în poziția dorită. Modelele cu blocaj prin rotire mi se par niște aberații, funcționarea lor depinde de o grămadă de factori și au nevoie de o întreținere dificilă, aveam la un moment dat în casă o ladă cu bucăți de astfel de bețe cărora le-a cedat mecanismul.

După cum spuneam, clapeta e sfântă iar la Ski Trab Magico găsim fix un astfel de mecanism. Însă pentru ca o clapetă să își facă treaba, aceasta trebuie pretensionată corect, mai mult, trebuie pretensionată corect pentru lungimea de băț ce o dorim, deoarece elementul mobil are o grosime variabilă și strângerea clapetei va trebui să fie mai puternică dacă dorim un băț mai scurt și mai slabă dacă dorim un băț mai lung. Colac peste pupăză, șuruburile astea de reglare nu sunt foarte fixe așa că au prostul obicei să se desfacă în voie la transport, de la vibrațiile din mașină de exemplu, așa că nu de puține ori ajungi la baza traseului și vezi că ar mai trebui strâns puțin mecanismul clapetei. Ei bine, micul producător din Bormio s-a gândit la asta și a venit cu un sistem foarte deștept: clapeta nu se pretensionează cu un șurub și implicit nu mai e nevoie de o șurubelniță, totul se face de la o mică rotiță. Rotiță care se întâmplă să fie chiar cu niște dinți ce o fac să poată fi acționată chiar și cu cele mai groase mânuși fără probleme. Genial!

În rest, bețele folosesc materiale excelente, aluminiu de top în partea de sus și fibră de carbon în cea de jos, fiind formate din 2 elemente, combinația mea preferată. Niciodată n-am fost fan al bețelor din 3 elemente, singurul lor avantaj fiind că se fac mai mici când sunt strânse.  Greutatea lor este destul de bună, 260 g.

Mânerul este extrem de ergonomic, buclele pentru palme de asemenea, fiind croite evident pentru a fi folosite ca puncte de tracțiune. Din acest motiv sunt dotate și cu niște catarame extrem de ușor de reglat și care nu alunecă. Rar am văzut așa bucle bune și ușor de reglat, doar cele de la Leki cu prindere rapidă mi s-au părut superioare, dar acelea sunt de competiție.

În final, în partea de jos regăsim clasicul vârf din oțel carbon și rozetele de calitate ce se înfiletează, cele standard fiind chiar modelul meu preferat, mari și cu un decupaj ce ajută la mers.

Am folosit multe bețe telescopice, în general din categoria medie spre ieftină, dar pot să spun că Ski Trab Magico m-au impresionat. Combinația între calitatea generală excelentă și sistemul de blocaj reglabil în orice condiții fără efort fac din acest model clar unul din preferatele mele, un set de bețe pe care aș fi încântat să le dețin în arsenalul meu personal!

Importator: Ski&Bike Centre

Preț: 445 lei (redus de la 559 lei)

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

six + 11 =