Acum citesti
Banat Mountain Bike Marathon

Banat Mountain Bike Marathon a ajuns in 2010 la a 6-a editie. Putem afirma ca exista deja o traditie. Cum s-a nascut si evoluat in framantarile unei asociatii de oameni pasionati de natura si de mersul pe bicicleta: Asociatia Bike Attack Resita, ne povesteste Catalin Gavrila.


Mergand cu prietenii la ture in zona noastra ne gandeam cum sa facem sa le aratam si altora ce “bunataturi” avem aici. A fost prima editie a maratonului de la Miercurea Ciuc, noi am participat acolo si am realizat ca este exact ce ne trebuie, modelul perfect aplicat in Romania, in plus cursa avea distanta lunga dar si variantele mai scurte, deci lume multa care avea de unde sa aleaga. Doream sa facem un eveniment dedicat biciclistilor, in care acestia se simt bine si totul este facut pentru ei. Nu prea stiam in ce ne bagam dar ne-am luat inima in dinti, entuziasti fiind. Traseele au fost gandite in jurul Resitei, sa combine cat mai multe feluri de suprafete de rulat, sa cuprinda si asfalt, poteci, drumuri forestiere. Am vrut ca traseele sa treaca si prin localitati specifice Banatului de Munte pentru a le arata oamenilor “bogatia” culturala si etnica a zonei. Am ales inceputul de septembrie si a fost bine; evenimentul a fost bine primit, 90 de participanti dar pentru vremea aceea era un numar record, dar mai ales pentru noi ca si asociatie/club. Am vazut ce inseamna cu adevarat sa organizezi un maraton de MTB, ce probleme apar si cam care e nivelul in Romania, iar noi am simtit ca am realizat ceva nemaipomenit numai prin munca ca voluntari.


La editia urmatoare pentru am vrut sa se bucure si mai multi biciclisti, adica si altii decat cei care participau la maraton xc asa ca am construit o zona pentru concurs de trial, am marcat niste poteci pe care sa coboare cei care indragesc mai mult free-ride-ul decat un maraton XC. Pentru ca ne-am intins mai mult decat era plapuma am scapat din vedere anumite aspecte si am gresit pe ici pe colo, nu grav, dar atat incat sa deranjeze cativa participanti care s-au si apucat sa critice evenimentul pe liste de discutii si prin e-mail-uri catre autoritati. Era incredibil si nu puteam intelege cum este posibil, noi dadeam cu suflet si drag de la noi, munceam ca oaspetii veniti sa sesimta bine si de fapt eram criticati si desfiintati cand lumea incepuse sa faca pasi timizi in organizarea de maratoane sau concursuri xc. Foate demotivant, nu mai doream sa organizam nimic, dar pentru ca am considerat ca putem sa imbunatatim si am luat-o mai mult ca o critica constructiva (desi a fost facuta intr-un mod foarte violent) am facut si a 3-a editie tot la Resita, pe ploaie si vreme rece. A fost ultimul BMM facut in “civilizatie” pentru ca ideea noastra de a promova cultura Banatului prin organizarea unei curse nu a fost tocmai stralucita; marcajele dispareau din localitati imediat ce erau puse, oamenii, din motive “romanesti” total necucoscute aruncau cu tot felul de obiecte spre biciclistisi si erau foarte neprietenosi.


Pentru BMM 2008 ne-am mutat la Garana, la 1000 m altitudine in muntii Semenic, localitatea celebra prin organizarea Festivalului International de Jazz. Garana oferea altceva : altitudine, peisaj montan locuri frumoase, cazari variate, lac de agrement, dar ne puneam piedica cu inca 30 de km in plus la drumul obositor din tara pana la Resita. Am riscat in ideea ca BMM este deja cuonscut si in plus aveam un buget bunicel prin implicarea firmei Alubel. A fost o editie foarte reusita si eram nerbdatori sa dam mai mult si mai bine si am reusit.


Motivati dupa editia de 2008, in 2009 a fost insa destul de complicat de organizat deoarce bugetul suferea. Cu toate astea 2009 o editie foarte buna, desi nu am mai beneficiat de sprijinul companiei Alubel, traseul foarte bun cu urcari provocatore, coborari in forta, peisaje minunate, si voluntari amabili si caldurosi.
Pe traseu au fost prezenti 48 de comisari de cursa si voluntari la punctele de alimentare.


S-au folosit: 400 de placute de marcaj, 20 km de banda, 15 zile de lucru pe teren, nenumarate ore de lucru pentru parteneriate si publicitate.
S-au folosit 1 camion, 2 microbus-uri, 7 autovehicule, 3 ATV-uri, 4 motociclete, 3 autovehicule 4×4.


A fost inchiriata o tabara la Brebu Nou pentru cazarea a 45 de voluntari si a fost asigurata masa la Pensiunea-Restaurant Lupo din Garana.


Am avut sprijinul serviciului Salvamont care a adus multa logistica si echipamente. Parteneri au fost Centrul de Voluntariat Resita, primaria Brebu si Lupo Touring fara de care nu am fi reusit. Sponsorii … este ciudat sa vorbesti despre cei care au dat ca tu sa poti sa faci ceva, trebuie sa-i tratezi cu respect, cu responsabilitate si onestitate.. dar in acelasi timp ta apasa  o ciuda cand te lasa balta fara sa te mai bage in seama chair atunci cand primesti sperante ca sunt alaturi de tine. Multumim celor care au fost si sunt alaturi de BMM, au fost mai mult inimosi decat sa urmareasca un avantaj, asta se simte si este intr-adevar apreciat.


In 2010 – ce facem? Pastram tot ce e bun din editiile precedente inclusiv locatia; schimbam traseele de 50 si 80, bagam cronometrarea cu cip-uri, inscrierea se face on-line, facem asigurari in caz de accident (se includ in taxa de participare 50 lei), dam cadouri si suveniruri fiecarui participant, aducem un site nou (la care inca se lucreaza) si pregatim surprize faine pentru participanti. Organizatorul media este Radio Romania Actualitati care asigura promovarea media dar si un spectacol sportiv in ziua de sambata. In plus mai pregatim un eveniment in septembrie, dar acesta e in ca in stadiul de documentare. Cu siguranta cititorii FreeRider o sa fie informati din timp.


De ce facem noi BMM?


Pentru ca am vrut sa facem ceva pentru biciclisti ca noi, pentru ca ne dorim sa promovam zona Banatului montan perfecta pentru mountain biking si pentru ca nu consideram un efort prea mare pentru niste volntari sufletisti. In cele 6 editii am dat premii in valoare de peste 15 000 euro si am adus zona noastra pe harta biciclistilor. BMM a ajuns un eveniment de referinta, prim curaj, pasiune de mlte ori inovare si cel mai important sufletul si modestia organizatorilor. Desi este greu de organizat, bugete la limita de fiecare data iti trebuie o motivatie puternica… dar faptul ca nu vrem sa dispara un eveniment care aduce bucurie si satisfactie biciclistilor.


Am dorit ca Banat Mountain Bike Maraton sa ramana in mintea participantilor ca un eveniment bine pus la punct, bine organizat, la care se simt bine si vor reveni si la urmatoarele editii. BMM a crescut de la an la an fiind inclus in toate calendarele evenimentelor sportive de profil, s-a ajuns la performanta de a fi un etalon pentru organizare, foarte multi inspirandu-se din modul nostru de a organiza, iar atunci cand se alege o data pentru a organiza un alt eveniment in Romania suntem intrebati in ce data fixam maratonul fiind eveniment pilon al anului. Comunitatea biciclistilor din Romania a crescut si din cauza Banat MountainBike Maraton, un eveniment de masa din ce in ce mai interesant pentru cei implicati in industria bicicletei, a turismului dar si societati comerciale care realizeaza ca este o buna oportunitate de a face publicitate directa la un public educat.


Mai multe informatii despre BMM pe bikeattack.ro.




Vezi Comentariu (1)
  • Dragilor,
    Felicitari pentru tenacitatea voastra.
    Sunt convins ca ceea ce ati construit pana acum, se va dezvolta exponential in continuare.
    Nu va cunoasc, dar pentru ce faceti, va consider foarte frumosi.
    Am si o intrebare pentru voi: care este limita de varsta pentru participare ? Am 58 de ani si as dori sa particip la acest fel de evenimente, exista si grupa pentru veterani ?
    Va multumesc pentru raspuns.
    Dan Ghitescu
    Bucuresti
    [email protected]

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty + 18 =