Acum citesti
Asigurare pentru biciclete ?

asigurarea_bicicleteiOdata cu numarul in crestere al biciclistilor, deci implicit si al bicicletelor, a crescut si numarul de furturi, mai ales in aceasta perioada cand este mult mai usor pentru infractori sa dea in cap, decat sa mearga la munca. Dar cum acestia nu fac obiectul discutiei noastre, o sa trecem direct la subiect: cum ma apar de furtul de bicicleta? Raspunsul ar surveni in mod firesc foarte rapid: o asigur!

Buna idee, sa stii insa ca nu esti singurul care s-a gandit la aceasta varianta. Pasul urmator? Mergem la o firma de asigurari unde discutam pe larg posibilitatile asigurarii unei biciclete. Din tot ce-am citit pe forumuri, majoritatea biciclistilor erau dezamagiti ca societatile de asigurare nici macar nu-i iau in seama. Asa ca am trecut si noi la treaba: la inceputul acestei saptamani am trimis mail multe mailuri si am incercat sa luam legatura cu mai multe societati de asigurare care sa ne poata raspunda intrebarii: imi pot asigura bicicleta impotriva furtului sau nu?

UPDATE: între timp au apărut două companii care oferă asigurări pentru biciclete. Link-urile pot fi accesate mai jos:

Grawe România și Allianz Țiriac

Continuarea articolului din 2009 care nu mai este de actualitate:

Bineinteles, asa cum suntem obisnuiti in Romania, au existat foarte putini care au acordat atentie cererii noastre. Mai exact doar doua companii de asigurare (si pe deasupra au fost si amabili): este vorba despre cei de la Asigura.ro si de la Allianz Tiriac (care in cele din urma ne-au plimbat de la un departament la altul pina ce ideea s-a pierdut pe drum). Singura varianta viabila prin care-ti poti asigura bicicleta, este aceea de a o asigura cu toate bunurile din apartament. Asta inseamna (in mod pur teoretic) ca daca cineva iti sparge casa si dai bicicleta pierduta, inseamna ca o sa-ti recuperezi banii pe ea.

Noi am adresat intentia de a asigura o bicicleta de 1.500 de euro (sa zicem ca este o necesitate sa ai asigurata o bicicleta cu aceasta valoare). Calculul se face astfel: 0.3 % din valoarea bunului adica o suma de 4.5 euro aferenta asigurarii anuale. Ceea ce este o valoare buna, 4.5 euro/an pentru o bicicleta de 1.500 de euro se prezinta ca fiind o oferta mai mult decat decenta. Problema este insa ca bicicleta este asigurata in perimetrul locuintei sau al casei dar si in curte. Ultima varianta este si cea mai plauzibila si reprezinta un avantaj pentru cei care beneficiaza si de o curte aferenta casei. Nu ne-am facut o astfel de asigurare deoarece nu detinem o curte, dar am discutat cu oameni care au reusit sa incadreze bicicleta in totalul bunurilor de casa asigurate. Ceea ce nu este deloc o idee rea si poate repzenta o varianta dar depinde foarte mult si de circumstante.

Din pacate, niciuna dintre companiile din Romania, nu se sinchisesc sa asigure biciclete, desi valoarea unora pot ajunge foarte usor la 4-5.000 de euro. In Europa, exista companii care ofera diferite tipuri de asigurari pentru biciclete : pentru biciclete in afara sau in interiorul oraselor, pentru copii intre 12 si 15 ani, doar pentru iesirile din afara orasului, cu recuperarea bicicletei in cazul in care aceasta nu mai este functionala, sau pentru participantii la diferite competitii – in special probele de triatlon. Impresionant nu? Exista societati care au limita de 2.000 de euro pentru asigurarea bicicletei, dar multe nu au niciun prag standard pentru valoarea bicicletei si mai mult decat atat companii precum Cycle Cover ofera o polita de asigurare si pentru biciclistii care parasesc teritoriul tarii respective. Preturile se situeaza in functie de bicicleta intre 10 si 50 de euro, o suma decenta daca te bucuri de o bicicleta foarte scumpa. La urma urmei poti sa stai linistit, pentru ca mai devreme sau mai tarziu iti vei recupera intreaga suma pe care ai cheltuit-o pe bicicleta respectiva.

Dar cum noi (cel mai probabil) ne plasam in Europa doar in acte si tratate de aderare, este evident ca societatile de asigurare nu o sa arunce nici macar o privire la sumele modice de asigurare a bicicletelor. Tinand cont ca numarul de biciclete este in crestere si exista multi dornici sa-si faca o asemenea asigurare pentru o suma modeste (sa zicem 5 euro/luna), afacerea ar putea deveni chiar profitabila. Pina atunci, ia in calcul varianta expusa mai sus, adica sa asiguri bicicleta odata cu casa. Si in acest caz, mai sunt variante sau sanse sa-ti mai recuperezi ceva din suma. Altfel, nu putem spera decat ca hotii se vor reprofila pe alte domenii, desi biciclete se fura de cand lumea si pamantul. Mai precis -in lume – una la 4 secunde.

Ride safe!

Vezi Comentarii (3)
  • asa-i, cine stie poate daca se insista se va reusi sa se asigure si bicicleta.
    si eu as vrea asta in curand, insa daca tot nu merge si tot nu merge, m-am gandit si la ideea de a contacta o firma de asigurari din alta tara, gen Danemarca sau Suedia unde sunt specializati in asta si sa cad de comun acord sa platesc ceva in plus pt asigurarea in romania. vb ta, cand ai o bicicleta de la 1000 euro in sus ti-ar conveni sa dai 50-100 euro pe asigurare pe an, sau varianta pe care am vazut-o in franta, o legi cu lanturi de scutere:)) si ti-o mai taie doar cu flexu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 + 6 =