Acum citesti
Cum să eviţi cinci greşeli în timpul antrenamentului de iarnă

În timpul sezonului rece este mai greu să continui să practici sportul tău preferat mai ales dacă ai avut experienţe mai puţin plăcute în trecut cum ar fi gâtul roşu după ce te-ai întors de la o tură de bicicletă. Totuşi nu trebuie să fi descurajat pentru că există soluţii. Iată 5 greşeli des întâlnite la oamenii care continuă antrenamentele şi iarna.

cinci greseli in timpul antrenamentului de iarna2

1. Să te îmbraci prea gros

Ei bine da, frigul nu presupune neapărat haine groase, mai ales când faci sport. Pe de altă parte este greu să stabileşti câte straturi trebuie să ai pe tine. Vrei să te simţi bine la început, când nu eşti încă încălzit, dar îmbrăcămintea groasă va duce la transpiraţie doar câteva minute mai târziu. Când transpiraţia se răceşte crede-ne că nu va fi bine. Soluţia este să te îmbraci puţin mai subţire decât ai face-o în mod normal. În loc de 4 straturi în partea superioară alege doar 3. Îţi vor trebui mai multe încercări până când vei obţine echilibrul perfect, dar ideal este mai bine să-ţi fie puţin mai frig la început, până te încălzeşti.

2. Să nu foloseşti ochelari de soare/protecţie.

Poate consideri că o pereche de ochelari de soare nu este necesară iarna, când nu este cald, însă ochelarii nu oferă protecţie doar faţă de soare ci şi faţă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, pe care le întâlneşti des iarna. În plus la viteze mari vântul rece este mult mai greu de suportat de ochi. Aşadar o pereche de ochelari, cu lentile deschise la culoare, este foarte recomandată.

3. Să nu te hidratezi la timp

Chiar dacă iarna nu vei transpira la fel de mult ca vara, întrucât ştim foarte bine că „iarna nu-i ca vara”, tot vei pierde din hidratarea organismului tău, iar iarna acest lucru îl simţi mai greu până când este prea târziu. Până să-ţi dai seama de problemă vei observa că viteza îţi scade inexplicabil. Din acest motiv este bine să-ţi pui un reminder pe ceas sau ciclocomputerul bicicletei pentru a-ţi aduce aminte să te hidratezi periodic. Ţine minte şi că iarna vei consuma cam jumătate din cantitatea obişnuită de lichide folosită vara.

4. Să nu faci suficientă încălzire.

Suna ciudat, dar muşchii funcţionează la fel ca o friptură. Dacă afară este frig va dura mai mult ca temperatura ideală a muşchilor să fie atinsă. Dacă forţezi înainte de a-ţi încheia încălzirea rişti să te accidentezi. Ideal este să ai cel puţin 10 minute de încălzire. Dacă tura ta de antrenament pe bicicletă nu începe direct din faţa casei poţi pedala normal, fără grabă, până la locul de întâlnire, iar de acolo să începi să accelerezi gradual.

5. Să faci efort prea mare prea devreme

Chiar dacă ai făcut încălzirea cum trebuie nu este o idee bună să-ţi începi imediat antrenamentul propriu-zis la nivel maxim. Pentru primele trei minute rezistă dorinţei de a pedala tare doar pentru motivul că este frig afară. Dacă îi dai tare din prima îţi va fi mai greu să menţii ritmul la fel de-a lungul antrenamentului. Cel mai bine este să măreşti gradual intensitatea şi să ignori frigul. Iar mai bine este să te gândeşti la ceaiul fierbinte sau cafeaua aburindă care te aşteaptă acasă la întoarcere.

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

10 − three =