Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
În articolele publicate anterior pe această temă, vorbeam despre avantajele antrenamentelor făcute iarna în țările unde clima caldă favorizează lucrul ăsta. Sunt mai multe locuri unde poți merge, dar stațiunea Alanya din Turcia este consacrată pentru acest subiect, din mai multe puncte de vedere.
În primul rând echipele românești de șosea și mtb merg aici. Avantajul este ca te poți “lipi” de ele și profita de logistica și programul lor de antrenament. Spre exemplu anul acesta Dinamo – BikeXpert Racing Team a anunțat că perioada lor va fi între 20 februarie și 4 martie. Dacă decizi să faci acest pas este important să știi să fii „observator de la distanță”și să nu încurci atunci când echipa este în timpul antrenamentelor.
Un alt avantaj ține de contactele de la fața locului. Echipele apelează la Velo Alanya o agenție de turism specializată fix pe asta, cantonementele echipelor și concursuri de mtb și șosea. Agenția facilitează tot, de la transport cu avionul, la transfer de la aeroport la hotel plus toate serviciile de la hotel. Important de menționat este că în pretul biletului de avion este inclus și transportul gratuit al bicicletei. În acest moment prețul biletului dus-întors este de 180 euro.
Este vorba și de vreme. În timp ce în România în februarie, suntem cu toții zgribuliți, încercând să tragem de trainere și rolouri prin casă, în Alanya temperatura medie este de 17 grade. Deci imaginați-vă cât este maxima! Peste 20 desigur.
Un alt avantaj este infrastructura din Alanya, parcă special pregătită pentru antrenamentele de șosea. Există multe trasee pe care le poți face în fucție de tipul antrenamentului dorit. Mai scurte sau mai lungi, cu diferență de nivel sau fără. Una din recomandări este „Tura de Gundogmus”. Cu o lungime de 143 km și aproape 3000 m diferență de nivel, traseul este considerat „regina” antrenamentului din Alanya. Într-un sejur de 10 zile este recomandat să-l faci de două ori, câte o dată în fiecare sens.
Dacă doriți să scăpați de „infernul alb” din România și să vă pregătiți pentru sezonul care vine, alocați-vă 10 zile la final de februarie pentru un cantonament în Alanya. Însă este important de reținut că la întoarcere va trebui să continui antrenamentele indoor și outdoor, pentru a nu pierde ce ai acumulat în Turcia.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.