Acum citesti
Antrenamentul – Un concept amplu și dinamic

Ce să vedeți, veni și ziua în care mi se cere să aberez pe tema unei activități pe cât de uzuale printre toate categoriile de cicliști, pe atât de complexe, dinamice, inepuizabile, înșelătoare, chinuitoare, satisfăcătoare. N-ați ghicit, nu e vorba de diagnosticarea mentalității socialo-politico-economice, ci „doar” de antrenament și lucruri conexe. Înainte de a începe cu o timidă tentativă de abordare a acestui amplu și inepuizabil subiect, am aruncat o scurtă privire peste articolele de genul ăsta apărute atât pe site aici, cât și pe platforme autohtone și străine asemănătoare. Și pentru că o parte importantă a articolelor îți dau într-un timp foarte scurt senzația că sunt scrise de deținatori ai adevărului absolut sau pur și simplu îți prezintă câteva noțiuni și fac trecerea direct la tipuri și modalități de antrenamente, cu toate că tratează în opinia mea relativ superficial tema, am decis să am o abordare mai subiectivă și defalcată pe un lung șir de articole care vor urma. Dacă vă așteptați să primiți “mură în gură” atunci nu sunteți deloc în locul potrivit!

N-am să vă povestesc prea multe despre experiența mea cu mountain biking-ul și cu antrenamentul aferent și implicit despre concluziile la care am ajuns de-a lungul timpului, deoarece aș risca să vă plictisesc și să vă pierd pe parcus. „Povestea” are loc sub rezerva faptului că abordarea nu are să fie una dintr-o perspectivă certificată, avizată sau academică, având în vedere că nu dețin niciun fel de certificat care să ateste cunoștințe ale domeniilor pe care le atinge sau ar trebui să le atingă orice dezbatere mai serioasă a noțiunii de antrenament. Cu alte cuvinte, nu sunt nici medic, nici antrenor, nici profesor, nici coach și nici dumnezeu, așa că îmi asum și-mi doresc chiar orice critică, corectură, desființare, îngropare, blamare socială pe care ar putea să o atragă abordarea mea subiectivă, atât timp cât critica are la bază argumente pertinente și implicit mai puțin subiective.

Ceea ce observ cu ușurință în articolele de pe la noi care tratează tema, articole citite pe site-urile de ciclism care abordează subiectul ăsta, este în primul rând faptul că sunt vehiculați foarte mulți termeni într-o manieră relativ individuală și simplistă, termeni de genul: rezistență, anduranță, forță, putere, aerob, anaerob, acid lactic, lactat, prag lactic, abilitiăți, calități motrice sau proteine, carbohidrați, tipuri de fibre musculare, densitate musculară, ritm cardiac, zone de puls, zone de putere, intervale, bază, volum, intensități și o grămadă imensă de alți termeni. Ăsta nu e un lucru rău în sine, doar că nu e finalizat și lipsește ceva esențial înțelegerii oricărui subiect, mai precis e vorba de crearea unei tablou de ansamblu, inserarea fiecărei noțiuni în aceeași schemă, astfel încât cititorii să înțeleagă în linii mari ce se intâmplă în organism, la diferite nivele, în momentul în care o persoană face un anumit tip sau o anumită formă de efort fizic. Mai mult, ce legătura are alimentația cu toate procesele alea metabolice, dar refacerea? Hm, de aceea mi-am propus ca într-o primă fază să stabilim anumite noțiuni de bază și să le aprofundăm puțin mai mult pentru a putea mai târziu să jonglăm cu noțiunile astea într-o imagine de ansamblu.

În aceeași ordine de idei, trebuie să menționez din start că NU există o metodă de antrenament unică, demonstrată și irefutabilă care să genereze o îmbunățire sportivă optimă și un randament maxim. Din acest motiv NU există un program de antrenament perfect pe care să-l cunoască anumiți maeștri și pe care urmându-l, să ajungi la performanțele mult visate. De ce? Simplu, pentru că fiecare individ, fiecare organism e incredibil de complex și unic. Asta înseamnă pur și simplu că două organisme supuse la același stimul nu vor avea exact aceeași reacție. Fiecare individ e cumulul experiențelor sale, iar viața unică pe care a avut-o până într-un anumit moment i-au format nu doar personalitatea, ci și organismul. Pe scurt, fiecare are un alt punct de plecare și asta trebuie reținut, deoarece are o importanță capitală asupra modului de răspuns și a vitezei de adaptare la anumiți stimuli. Din acest motiv, conlucrarea strânsă cu un antrenor, efectuarea anumitor teste, feedback-ul constant sunt menite să ducă la reevaluarea și adaptarea programului personalizat. Acest proces nu poate fi suplinit niciodată de un program de antrenament stabilit fără analiza prealabilă a celui care-l urmează.

Coach

Mai mult, caracterul unic al fiecărui individ va face ca anumite persoane să răspundă tot timpul mult mai repede și mult mai eficient la stimuli, pe când alții să necesite mult mai multă muncă pentru a ajunge în același loc. Vedeți voi, când vine vorba de antrenament nu există un consens în lumea cercetătorilor, antrenorilor sau a sportivilor cu privire la o anumită abordare, ba nici chiar cu privire la existența anumitor noțiuni universale, însă înțelegând chiar și într-o manieră simplistă o serie de procese din organism, vom putea să identificăm câteva reguli care să ne ghideze efortul. De asemenea sunt necesare și noțiuni de bază privind alimentația, deoarece între antrenament și alimentație există o legătură intrinsecă. Odată făcute aceste mici clarificări, putem începe cu descrierea unor mecanisme și procese fundamentale care au loc în organism. Să începem deci:

Atp-ul sau “valuta energetică universală”

În organismul tuturor ființelor vii există o moleculă cu un rol capital, moleculă care poartă denumirea de adenozin trifosfat sau ATP. Pe scurt, ATP-ul furnizează energia necesară celulei musculare prin cedarea unei molecule de fosfat și transformarea ATP-ului în adenozin difosfat, adică ADP. Odată ce această cedare a avut loc, organismul va transforma ADP-ul înapoi în ATP pentru a fi folosit din nou, adică în termeni uzuali are loc o “reciclare”. Nu are rost să intrăm în detalii mai mult, deoarece nu cred că ne va fi de folos acum. “Problema” care apare este că organismul are o capacitate extrem de limitată de înmagazionare a acestei molecule, astfel încât atunci când cerințele energetice sunt ridicate(în timpul efortului fizic), rezervele de ATP se consumă în câteva secunde. Ca urmare, organismul e nevoit să refacă ATP-ul în cel mai scurt timp pentru a putea face față acestei cereri. Ca să vă formați o imagine mai bună a acestui proces, aflați că organismul uman conține în jur de 250 grame de ATP, cu toate că anumite studii susțin că ar conține mult mai puțin, iar pe durata unei zile “reciclează”, în funcție de cerere, până la 160 de kg de ATP, adică de două ori greutatea corporală medie a unui bărbat adult.Rock-climbing-energy“Reciclarea” ATP-ului despre care încerc să vă povestesc, poate avea loc în organismul uman prin intermediul a 3 căi metabolice diferite. Care dintre aceste căi e folosită de organism depinde în principal de intensitatea efortului, de rezervele de ‘combustibil’ și mai ales de nivelul de antrenament al individului în cauză. Pe lângă deja celebrul metabolism aerob și metabolism anaerob a căror rol este acela de a produce ATP-ul, există și un al treilea, mai puțin cunoscut, denumit sistemul fosfagen. energy
Auzim des vehicularea acestor termeni pentru a descrie diferite intensități ale efortului, însă câți dintre noi ne-am pus problema ce înseamnă mai exact acești termeni? Păi, cererea de ATP la nivel celular e dictată de intensitatea efortului fizic. Cu cât intensitatea este mai mare cu atât cererea va fi mai mare. Astfel, dacă e să plecăm de la mic la mare, adică de la o intensitatea mică la una mai mare, vom începe cu sistem aerob, vom continua cu cel anaerob și vom termina cu cel fosfagen. Înainte de a descrie pe scurt ce face fiecare, trebui să discutăm un aspect de bază legat de “combustibil”, adică alimentație.

O mică paranteză: Fiecare aliment pe care-l consumăm are o valoare energetică exprimată popular în Kcal(kilocalorii) sau Kilojouli și poate să conțină unul, doi sau toți cei trei macronutrienți: proteine, carbohidrați(glucide) și lipide. Din punct de vedere energetic un(1) gram de carbohidrați furnizează 4 kcal, la fel ca și un(1) gram de proteine, pe când un(1) gram de lipide furnizează nici mai mult, nici mai puțin de 9kcal. În timpul efortului, în funcție de intensitatea acestuia, organismul folosește în raport diferit carbohidrați și lipide. Proteinele au un rol principal în repararea a țesutului muscular și sunt folosite ca sursă de energie numai în cazuri foarte rare, de deficit caloric mare sau malnutriție severă.Macronutriente

Revnind la căile metabolice de producere a ATP-ului, le voi defini pe scurt și simplist în felul următor:

Sistemul aerob (numit și oxidativ) și cel mai complex dintre cele trei presupune producerea ATP-ului în prezența oxigenului și în principiu a carbohidraților(glicogen sau glucoză) și a lipidelor. Utilizarea carbohidarților și a lipidelor într-un anumit raport, depinde de intensitatea efortului precum și de nivelul și calitatea antrenamentului individului în cauză. E cel mai eficient dintre cele trei sisteme, însă și cel mai lent în producerea ATP-ului. Glicogenul utilizat în metabolismul energetic se transformă în celebrul acid lactic, despre care vom vorbi mai târziu mai multe.

Sistemul anaerob(glicotic) presupune producerea ATP-ului în absența oxigenului și exclusiv din carbohidrați(sub formă de glicogen sau glucoză). Este un metabolism ineficient deoarece produce o cantitate mică de ATP , însă o produce foarte repede! De asemenea metabolismul anaerob, datorită cantității ridicate de glicogen folosit va produce și mai mult, ați ghicit, acid lactic. Tradițional, acidul lactic era privit ca un reziduu și din câte observ, mulți au rămas adepții acestei perspective, însă lucrurile sunt mult mai complexe de atât. Mă voi limita la a afirma că acidul lactic produs în urma utilizării glicogenului va fi la rândul său metabolizat și va avea loc și aici o „reciclare” a acestuia în glucoză. De fapt, potrivit studiilor relativ recente, ceea ce limitează utilizarea metabolismului anaerob nu este acumularea de acid lactic, ci acumularea unor ioni de hidrogen și a unor compuși metabolici care sunt responsabili cu crearea unui mediu acid, care inhibă contracțiile musculare. Mai multe detalii pe tema asta, vom discuta într-un alt articol.

Sistemul fosfagen presupune utilizarea fosfocreatinei pentru a produce ATP, fiind cel mai rapid mod de a produce ATP-ul necesar celulei musculare. Acest metabolism nu se bazează nici pe carbohidrați și nici pe lipide și este de asemenea un proces anaerob, având loc în absența oxigenului. Este sistemul folosit predominant pentru eforturi la intensități maxime care durează numai câteva secunde. energy_system_durations

 

Ce legătura are înțelegerea ATP-ul și căile metabolice prin care acesta este produs de către organism cu antrenamentul? Una foarte importantă.

Lucrurile nu sunt alb și negru așa cum crede foarte multă lume cu care am avut rolul de interacționa. În primul rând trebui să înțelegem că la orice moment în timpul efortului atât sistemul aerob, cât și cel anaerob funcționează concomitent, dar în procente diferite. Să presupunem că pornim de pe loc cu bicicleta, nu sunt mulți cei care cred că acest efort banal este unul preponderent anaerob. Da, ați auzit bine. Datorită cererii ridicate de ATP în acestă fază inițială și pentru că organismul nu este capabil să furnizeze necesarul de oxigen pentru a suplini această cerere instant, organismul se va baza preponderent pe sistemul anaerob, până când pulsul și frecvența respiratorie cresc, moment în care cantitatea de oxigen transportată satisface cererea și metabolismul aerob e în măsură să producă ATP-ul necesar. Și acum să nu credeți că efortul devine 100% aerob…nu, el are o componentă anerobă chiar și la cele mai mici intensități. Pe măsură ce intensitatea crește, vor fi utilizate căi metabolice anaerobe într-un procent tot mai mare până când metabolismul anaerob devine utilizat într-un procent majoritar. Aici ne apropiem de zona pragului anaerob sau lactic despre care vom vorbi cu o altă ocazie în care vă voi prezenta și modul în care viziunea comunității științifice asupra acestei noțiuni a evoluat de-a lungul timpului și ce implicații are acest lucru asupra anumitor antrenamente.

Ce trebuie să reținem? Capacitatea organismului de a stoca ATP-ul este extrem de limitată, de aceea acesta trebuie produs constant. Sistemele energetice de producere a ATP-ului funcționează permanent și concomitent, ceea ce variază este raportul în care acestea sunt utilizate de organism, raport care depinde de o serie de parametrii, dar în principal de intensitatea efortului și a “combustibilul” disponibil.
Atât pentru azi!

Data viitoare vom discuta despre cum evaluăm intensitatea cel mai eficient și cum antrenamentul la anumite intensități modifică raportul dintre utilizarea sistemelor de către organism, dar și despre principalele tipuri de fibre musculare, caracteristicile acestora și care e legătura dintre tipul de fibră , intensitatea efortului și sistemele energetice.

Vezi Comentarii (9)
  • In organism, unde este localizat ATP-ul? N-am inteles procesul de dezintegrare al ATP. Nici de formare al ATP din ADP. De ce molecula de trifosfat constituie energia celulei musculare. Cum stimuleaza molecula in cauza muschiul sa produca lucru mecanic?
    Si daca tot suntem la teorie, ce inseamna valoare energetica a unui aliment. Popular asa este, tot poporu a invatat la scoala ca energia (mecanica, termica, electrica, chimica,..) se masoara in SI in jouli. O alta UM pentru energie este caloria folosita in general in termodinamica. Kilo inseamna 1000.

  • Bună florinch,
    Voi încerca să răspund la nelămuririle tale, însă vreau să ai în vedere că scopul final al articolelor pe care le voi publica este acela de a crea o imagine generală și simplistă asupra unor procese metabolice esențiale pentru efortul fizici și implicit pentru antrenamentul în mountain bike.
    ATP-ul este localizat în fiecare CELULĂ a organismului uman și e molecula fără de care viața nu ar putea exista. Fiecare aliment pe care-l consumâm are în principal următoarele elemente chimice nitrogen(azot), carbon, hidrogen și oxigen. În organism, aceste elemente se regăsesc în mii de molecule mai complexe, cum ar fi apa H2O, dioxidul de carbon CO2 sau amoniac NH3, ca să enumăr câteva. Foarte general, Atp-ul se formează ÎN CELULĂ pe cale aerobă. atunci când carbonul, hidrogenul și oxigenul se combină cu O2(din aerul inspirat), reacție chimică care va genera H2O(apă) și CO2(dioxid de carbon). Fiecare celulă își produce propriul ATP pentru cerințele energetice. Dacă vorbim de metabolismul aerob, atunci trebui să știi că fiecare celulă are o organită denumită mitocondrie în care are loc formarea respectivei molecule de ATP în prezența oxigenului. Deci, ATP-ul e format din N nitrogen, H hidrogen, C carbon plus 3 molecule de Fosfor( de unde denumirea de trifosfat). Fosforul se leagă de oxigen(O) și impreună poartă denumirea de fosfat. Când celula are nevoie de energie, un grup de fosfat se rupe, moment în care se generează respectiva energie, Un mol de fosfat care se rupe din compusul ATP generează în jur de 10 calorii.(1 mol e 602,000,000,000,000,000,000,000 molecule.) În urma acestui proces, ATP pierde un fosfat și se transformă în ADP( difosfat).
    În contextul nostru vom discuta de celula musculară. Mușchiul e compus din fibre, iar fibrele astea au în principiu două mari tipuri de proteine: actina și miozina, ambele formând filamente. În cazul contracției musculare o porțiune din filamentul de miozină aderă la actina, adică se strâng. În acest proces mușchiul se „scurtează” și astfel trage osul de care e legat.(explicat foarte rudimentar) Pentru acest proces e nevoie de energie și implicit de ATP. Procesul e declanșat prin semnale transmise de nervi care în final duc la eliberarea de calciu din organite celulare specializate. În prezența acestui calciu are loc ruptura grupului fosfat despre care am discutat mai sus și producerea respectivei energii. Sper că e mai clar acum. Mai în detaliu nu pot să intru deoarece nu am cunoștințele necesare și nici nu am fost curios să înțeleg procesul la scară și mai mică(proces FOARTE complex) având în vedere că nu mă ajută la obiectivul pentru care am studiat acest proces și anume antrenamentul fizic. Cred ca ai înțeles în mare cum e eliberată energia cuprinsă în alimentele consumate, la nivel celular. În articolele care vor urma voi discut și despre nutriție și modul în care alimentele sunt procesate de organsim, cum stochează organismul energia și cum o eliberează la nevoie.(tot în termeni generali, fără să insist pe detalii care nu ne aduc avantaje în practicarea sportului și a alimentației aferente)

  • Tata, m-ai convins cumva de ce exista pachetele de nutrienti pentru biciclisti… Dupace am facut 100 km cu road bike sunt varza, (undeva la 50 km am facut o pauza si am baut 2 cafele mari dulci) dar tot varza am ramas. O singura data am rusit cumva sa acopar, de moment, varza asta – gasind inca o cafenea cand ai aveam 10 kilometri pana la final…
    Ideea de baza este urmatoarea: Am stat 3 zile acasa, timp in care in prima si a treia zi am avut o plimbare de cate 10 kilometri fiecare… ulterior am avut un trip de 96 kilometri, ulterior la munca, adica, bicicleta – 8,5 km – tren – 2,6 km bicicleta – stat in picioare 13h sau aproape – sa zicem 10 ore intors pe acelasi traseu – bicicleta 2.7 km – tren – 8,5km bicicleta – unde, conform Strava si inca o aplicatie care urca informatiile pe Strava.com aveam vreo 3 Personal Record…
    Inteleg cumva ca acest tip de ATP trebuie ajutat sa cresca, iar tu spui ca va creste cu ajutorul efortului… dar cum pot sa il suplinesc in timp… Adica, urmand exemplul de mai sus – un efort in fiecare zi te ajuta sa mentii in forma acest ATP… Ce ii dai de mancare? Doar carbohidrati? zahar, carne? Care de altfel sunt de moment…
    Idea de baza este ca imi place carnea… dar cum o mananc – ca „ghita” sau… imi plcae zaharul in diverse produse: prajituri, cafea – nu foarte mult in cea de dimineata…
    Concret, numai vreau sa resimt dupa 100 kilometri pe road bike ca o cafea dulce de la Starbucks imi atenueaza necesitatile. Vreau sa ajut organismul… Cum o fac? Multumesc!
    PS. Desi intrebarea mea cea lunga pare sa de-a raspuns, nu stiu raspunsul… Nu fac misto, si nu sunt ironic… Multumesc de intelegere.

  • Salut! Atp-ul e o moleculă pe care o produce fiecare celulă fiind utilizat pentru nevoile respectivei celule. În corpul uman, în fiecare secundă se reciclează miliarde de molecule de ATP prin ciclul descris in articol. În cadrul unor solicitări musculare, cardiovasculare(care tot musculare sunt) etc, celule musculare din tesuturile angrenate produc și folosesc propriul ATP în cantități mult mai ridicate pentru a putea degaja energia care susține activitatea fizică respectivă. Dintr-o perspectivă generală, ca să înțelegi mai bine, dacă atp-ul respectiv nu ar mai fi produs, nu ar mai exista viața. Am plecat de la ATP in articolul de față pentru a reduce o serie de factori care ar fi influențat raționamentul. Scopul tău nu e să menții în formă ceva, ci e acela de a face organismul mai eficient în a-l produce. Eu explicam doar că în funcție de intensitatea la care faci efort, organismul produce preponderent atp-ul printr-un metabolism, celălalte căi metabolice de producere a atp-ului fiind mai puțin utilizate. Factorii principali pentru interesul nostru, care influențează modul în care se produce atp-ul, sunt intensitatea efortului și disponibilitatea unui anumit tip de combustibil(glicogen, glucoză, grăsime-termen popular, aminoacizi-care se pot transforma prin gluconeogeneză în glucoză, etc). Orice mânânci se transformă la „nevoie” în atp. Organismul va utiliza carbohidrații și lipidele (grăsimiea)ca si combustibil pentru efort, proteinele fiind utilizate într-un procent foarte redus în general. Acest procent crește numai în cazul unor eforturi de lungă durată și în absența unei surse importante de carbohidrați. Pe scurt, carnea are un rol infim în susținerea efortului cardiovascular sau muscular. Bineînțeles că metabolismele din organism folosesc diferite enzime(majoritatea enzimelor fiind proteine)…dar ele sunt ceva de genul uleiului la motor. Au un rol primordial în repararea țesutulurilo, în cazul sportivilor fiind utilizate pentru recuperare-refacere dar nu pentru a susține sau a alimenta efortul. Cea mai eficientă sursă de combustibil pentru corpul uman sunt lipidele, însă acestea pot fi folosite de organism numai la intensități mici. ÎN rest carbohidrații joacă cel mai important rol. Cu un antrenament structurat vei face organismul mai eficient în a folosi resursele disponibile, precum și în a le stoca mai eficient. Zahărul e un carbohidrat, iar acesta te va ajuta la efortul fizic de intensitate ridicată însă datorită absorbiție rapide și a răspunsului glicemic ocazionat, e indicat numai daca faci efortui foarte intense și numai în vecinătatea temporală a efortului(înainte sau imediat după). ÎN rest o varietate de carbohidrați complecși, cu indice glicemic mai mic, vor fi sursa potrivită de combustibil(pâine, cartofi, orez, paste, legume etc.) Legumele sunt esențiale deoarece majoritatea vitaminelor necesare organismului uman se află în plante. Cafea ajută organismul, însă e indicat să fie utilizată cu măsură din diferite cauze. In principiu in timpul efortului e ok sa mananci o data la 30 de minute ceva cu conținut de carbohidrați(banană, pâine, biscuite, etc.) Cât mânânci depinde de intensitatea și durata efortului. În km se măsoară lungimea unui traseu, nicidecum cea a unui antrenament din motive nenumărate, de logică generală. Timpul e indicatorul folosit, astfel durata antrenamentului împreună cu intensitatea influențează decizia cu privire la alimentația( în principiu…). Pentru refacere, e important ca imediat după efort să consumi o masă bogată în carbohidrați și săracă în grăsimi. La 2-3 ore după poți consuma și alte alimente(de ex. carne).

  • Observatie: o cafea sau o tigara, scade cu 40% capacitatea de efort a organismului, rezistenta fizica.
    Adica: daca dupa antrenament ai baut o cafea, se pierde 40% din antrenamentul pe ziua respectiva.
    Elimina chi-ul greu din organism( sau particula Ka – cum vreti sa-i spuneti), ala care iti da rezistenta la efort. A se vedea interviurile cu Cassius Clay, in care explica modul in care se incarca pentru meciuri.

    • Asta cu cafea e bună pe post glumă! Mă întreb ce studiu a ajuns la procentul ăsta de 40% și cum se traduce medical ceea ce numești tu „pierdere”. Citește ceva mai profund dpdv științific despre metabolismul uman înainte de a cita sau a te ghida după declarațiile unui boxer din anii 70, care nu e chiar un etalon demn de amintit îm materie de nutriție sportivă 🙂

  • Cu tot respectul!
    Aceeasi recomandare o am si io pentru tine, legat de energeticul uman.
    Imi amintesc de un interviu de al lui Cassius Clay in timpul careia un reporter mic de statura, un batranel, il loveste in burta. Cassius nu apuca sa se apere, si ii zice: ma doare, de ce ma lovesti, nu vezi ca nu sunt antrenat?
    Acum ma gandesc, oare cum de a reusit un amarat de reporter sa loveasca un boxer de performanta, acesta din urma neapucand sa se apere.
    Boxerul nu era incarcat cu chi greu, care iti da rezistenta, impuls, viteza, explozie…etc.
    Si daca domnul Cassius nu ti se pare un exemplu demn, vezi antrenorii de MMA din Thailanda, care stiu sa lucreze si cu energeticul uman, sau orice antrenor de arte martiale care stie sa vada dincolo de medicina alopata.

    O seara buna!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve − 1 =