Acum citesti
Alexandru Stancu: Fenomenul ciclismului în România a început și nu se mai oprește

Dacă ești un obișnuit al curselor de mountain bike, nu ai cum să nu fi auzit de el. Alexandru Stancu, în vârstă de 21 de ani, este un protagonist de serviciu al majorității curselor la care participă, reușind să obțină câteva rezultate notabile, printre care și titlul național la Cross-Country Olimpic. Dar mai multe despre el ne spune omul în persoană, în materialul de mai jos.

alexandru_stancu

  • Salut, Alexandru! Spune-ne câteva vorbe despre tine: cum ai început ciclismul, de cât timp îl practici, care sunt rezultatele tale cele mai bune.

Salutare, Freerider! Practic ciclismul din copilărie, de atunci de când am primit de la părinții mei o semicursieră de 30 kg, evident mare de mine și cu schimbătoare pe cadru. Pe la 13 ani m-am inscris la primul meu club din Câmpulungul natal, C.S. Olimpic. Prin 2009 am ajuns la Dinamo cu recomandarea  bunului meu prieten Răzvan Jugănaru și cu acordul antrenorului nostru de la acea dată, Alexandru Ciocan.

  • Ai practicat și ciclismul de șosea o bună bucată de timp, iar acum te-ai reprofilat pe mountain bike. Care este motivul?

Faptul că fenomenul este mai extins la mountain bike ca în ciclismul de șosea este că nu există la fel de mulți bani investiți în acesta din urmă și acest lucru m-a determinat să merg cu ambele segmente în paralel. Prima mea dragoste a fost șoseaua, dar, ulterior, același Răzvan Jugănaru m-a direcționat către mountain bike. Am simțit imediat că rezonez cu această disciplină, am continuat să o practic cu plăcere și ușor-ușor am început să iau startul la cât mai multe competiții de profil. În 2011 am reușit să devin campion național la categoria Under 23, deci cred că m-a prins destul de bine toată treaba.

  • Care dintre cele două discipline îți place cel mai mult? Și pe care o consideri mai dificilă?

Grea întrebare… Iubesc ciclismul cu totul, deci ambele în egală măsură. La șosea ador libertatea întinderii, pe când la mountain bike adrenalina coborârilor și explorarea naturii.

  • Plănuiești să îți continui cariera în mountain bike? Dacă da, ce obiective îți propui pentru anii următori, dat fiind că ești un sportiv tânăr?

Din păcate, lucrurile n-au mers așa bine cu echipa mea de anul trecut, C.S. Otopeni, aceasta desființându-se. Mi-aș dori să revin la ciclismul de șosea, dar cum nu am reușit să am susținerea unui club de profil,  m-am axat exclusiv pe mountain bike, unde am toată susținerea echipei mele, BikeXpert Racing Team. Ideal ar fi să alerg la amândouă. Îmi doresc să revin în marile concursuri din România, precum Turul României, Turul Sibiului sau Turul Dobrogei, și, de ce nu, în afara țării.

  • Cum apreciezi că s-a dezvoltat sportul cu două roți în România? Și, mai ales, cum crezi că va evolua? Vom vedea echipe autohtone puternice anii următori?

Evident, ciclismul a luat amploare în ultimii ani. Asta se vede în special în segmentul amatorilor. Din ce în ce mai multe curse, din ce în ce mai mulți bicicliști pe șosele sau pe cărări și, de când stau pe lângă BikeXpert, observ și volumul crescut de vânzări. Ne uitam în trecut la țările civilizate și priveam România ca pe o piață imatură. Lucrurile se schimbă rapid, totuși. Cred că fenomenul a început și nu se mai oprește.

De asemenea, echipe puternice au început să apară în peisajul amatorilor, încă din anii trecuți. Cred că este o chestiune de timp până când vor apărea și echipe continentale de șosea (link) în România. Totul ține de talentul atragerii de sponsori și lucrul acesta cred că acum se poate exploata mai mult ca niciodată. Cum bine spuneam, ciclismul e pe val. Mă declar optimist în ceea ce privește expansiunea fenomentului, atât la nivelul amatorilor, cât și la cel al profesioniștilor.

  • Un mesaj pentru cititorii noștri, te rog!

Keep on riding, în primul rând pentru sănătatea minții și a trupului, după care pentru rezultate!

Vezi Comentarii (3)
  • Quote: {Faptul că fenomenul este mai extins la mountain bike ca în ciclismul de șosea este că nu există la fel de mulți bani investiți în acesta din urmă și acest lucru m-a determinat să merg cu ambele segmente în paralel.}

    Woot 😛

  • Stancu ,este singurul ciclist din Romania care putea ajunge in ciclismul profesionist de sosea , daca ar fi ajutat va ajunge chiar in Turul Frantei , este cel mai talentat ciclist din ultimii ani din Romania

  • Alex este un sportiv talentat si modest. Merita sprijin acum si nu mai tarziu…. Mi se pare incredibil ca un om de valoarea incerca sa supravietuiasca din job-uri part time sau modestele premii de la concursuri.Mare pacat ca asemenea talente se irosesc, evident in defavoarea clor si implicit a clismuli romanesc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

16 − twelve =