Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Cei de la GMBN au realizat un scurt și curpinzător film despre cele mai comune greșeli la setarea suspensiilor.
Sfaturile pentru aceste reglaje se adresează celor cu amortizoare pe aer.
1.Prima greșeală este aceea de a nu le regla deloc. Sunt recomandate cel puțin setările standard menționate în manualul de utilizare al bicicletei, acesta fiind un prim pas.
2.Apoi, sunt aduși în discuție cei care nu experimentează cu setările suspensiei la schimbarea traseului. Suspensiile reglate corespunzător pot face o diferență uriașă pe diversele tipuri de traseu.
3.Reglajul rebound-ului: cei de la GMBN recomandă un rebound (revenire) setat către minus (sau broască țeastoasă în cazul furcilor Rock Shox), astfel încât roata să stea mai mult timp lipită de sol. Din moment ce sare dintr-o parte în cealaltă, cu siguranță tura nu va fi una plăcută, iar controlul, greoi.
4.Setarea incorentă a SAG-ului: acesta se măsoară cu ajutorul inelului montat pe unul dintre brațele furcii sau pe amortizor. Valoarea ar trebui să fie de 25-30% pentru amortizor și 20% pentru furcă. În cazul în care îl setezi corect pentru furcă și totuși te trezești cu un bottom out, este recomandată instalarea unor distanțiere în interior (air volume spacers).
5.Prea mult aer în furcă sau amortizor: mulți preferă să introducă mai mult aer pentru a urca mai eficient, însă la vale lucrurile se schimbă radical. Se pierde confortul dar și controlul pe porțiunile denivelate, iar bicicleta este mai rigidă.
6.Reglajele în funcție de condiții meteo: când este frig afară, uleiul din interior devine mai vâscos, rebound-ul devine mai încet, iar suspensia mai dură. Pe de altă parte, când este cald afară, suspensia este mai moale, iar rebound-ul mult mai rapid.
7.Utilizarea completă a cursei: nu este neapărat necesară, decât în cazurile în care te poate salva din anumite situații. Dacă ajungi prea des în capătul cursei, spre exemplu la aterizare, poți sări peste ghidon.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.