Acum citesti
Înecați în…gunoaie

Lumea dezolantă și multicoloră a gunoaielor… face deja parte din societatea noastră, ceea ce o face uneori imposibil de remarcat. A devenit deja o obișnuință pentru retină, care a asimilat-o și a atribuit-o cotidianului. Reușește să se strecoare pervers și să ocupe din ce în ce mai mult spațiu din orașe și din natură, răpindu-ne astfel din ce în ce mai mult spațiu din viața noastră, până în momentul în care vor ajunge să ne sufoce. Complet.


Nici sentimentele de bine și nici intimitatea nu mai sunt la fel atunci când îți petreci timpul liber înconjurat de deșeuri aruncate de persoane mult prea limitate, încât să-și conștientizeze propriile gesturi. În toate turele cu bicicleta din acest an, nu a existat un popas sau o zonă unde să nu fiu perturbat de prezența gunoaielor.


Cele câteva poze pe care le poți admira în acest articol sunt realizate chiar la intrarea în București. Bine ascunse de privirile trecătorilor, nu pot fi remarcate decât dacă te abați de la drumul principal. O gândire de lemn, dar aparent echitabilă pentru unii: „le arunc pe margine, nu mă vede nimeni! Prin urmare, nu cred că fac nimic greșit”. Semn că un drum până la cel mai apropiat punct de colectare al deșeurilor, este un efort fizic colosal.


La munte, povestea continuă în aceeași notă și crează un contrast imens între ceea ce ar trebui să fie natura și ceea ce a ajuns defapt. Aici argumentele pentru aruncarea iresponsabilă a gunoaielor sunt și mai puternice, deoarece priviriile care ar putea să-i judece pe făptași se află la mare distanță. În propria-i singurătate, omul care lasă în urma lui gunoaie nu-și mai face procese de conștiință, perversitatea gândirii sale fiind cu adevărat înspăimântătoare.


Când astfel de comportamente se află deja pe un drum greșit, este greu de crezut că se va mai putea corecta ceva. Depinde de fiecare ins în parte să înțeleagă consecințele faptelor sale. Din păcate toate aceste acte de cruzime față de mediul înconjurător spun multe despre unii care împart același spațiu cu noi.


Dacă ești decis să faci ceva în această priviință, aruncă un ochi pe inițiativa Let’s Do It, Romania.


Dragoș Mitroi
editor-in-chief
FreeRider.ro


Vezi Comentariu (1)
  • Din pacate numai noi putem face ceva pentru a proteja mediul. Tolerand astfel de actiuni nu ne face mai buni.

    Cred ca o colaborare intre mai multe organizatii pentru a atrage atentia asupra acestui lucru si pentru a se lua masuri ar fi cea mai buna solutie!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 + eighteen =