Acum citesti
Bicicletele contrafăcute din nou în prim-plan: Specialized avertizează

Specialized-contrafacuteMike Sinyard, persoana care a dat omenirii în 1981 primul mountainbike de serie, a avut fost implicat de curând într-un scandal cu un mic magazin/service de biciclete, pe nume Cafe Roubaix, care se întâmpla să aibe aceeași denumire ca modelele de șosea de la Specialized. După lungi discuții, conflictul s-a aplanat, iar Mike Sinyard a rămas în relații de prietenie cu patronul magazinului. Lăsând povestea cu final fericit la o parte, Mike Sinyard a subliniat astăzi într-un articol pe Facebook, în cadrul unei scrisori deschise către industrie, faptul că de la începutul anului și până acum au descoperit în diverse magazine online, componente și biciclete Specialized contrafăcute în valoare de 11 milioane de $. Cine s-ar fi gândit că pirateria poate ajunge atât de departe?

Deși am mai vorbit în trecut despre produsele contrafăcute, se pare că acum fenomenul a luat amploare și din păcate, rezultatele nu se lasă așteptate. Sinyard a dat exemplu un client care a cumpărat o cursieră Specialized contrafăcută, din carbon și al cărei headtube s-a rupt pur și simplu în timp ce pedala pe aceasta, alegându-se cu un umăr distrus. Evident, nu știa că pedala pe un Specialized fabricat într-o încăpere întunecată, însă ar fi trebuit să se gândească mai bine la asta atunci când a plătit mult sub prețul pieței pe o bicicletă de renume, nouă.

Vorbele lui Sinyard ar trebui să reprezinte o avertizare pentru toți cei care consideră că dacă achiziționează o marcă renumită la un preț de nimic, au făcut o afacere bună. Nu este nicidecum așa, deoarece persoanele dornice de a face bani rapid, ar fi în stare să construiască biciclete cu orice brand cunoscut pe ele la un preț de nimic.

Încă o dată, tentația este mare, dar când vine vorba de biciclete trebuie să fiți precauți. Nu este ca și cum ți-ai cumpăra o pereche de încălțăminte sport Adibas, Mike sau Rezbalak. Este vorba de materialele de slabă calitate folosite pe bicicletă care o pot face să cedeze atunci când te aștepți mai puțin. Iar cu furca rupându-se la o viteză mare pe munte, șansele să scapi întreg sunt foarte mici. Este atât de simplu și atât de logic.

Uită-te doar la fotografia de mai sus: ai putea să-ți dai seama că este vorba de produse piratate? Greu de spus, nu-i așa? De aceea, te sfătuim să cumperi biciclete și componente doar din surse sigure și în același timp să reziști tentației de a cumpăra un produs ieftin doar pentru că-i Specialized sau Scott. Pentru că s-ar putea să nu fie nici unul dintre acestea, iar stickere se găsesc peste tot. Atenție de asemenea și la ofertele second hand, verifică temeinic bicicleta înainte de a o achiziționa: are seria trecută pe cadru? Această serie corespunde cu cea a unor biciclete ale aceluiași brand? Modelul respectiv a existat vreodată în producție sau cel puțin are denumirea trecută pe cadru? Versiunea respectivă de cadru a fost vreodată fabricată din carbon sau doar din aluminiu?

Se pare că cei care s-au decis să pirateze au ales brand-uri mari. În gamele de componente au fost rare aceste exemple și majoritatea pentru componentele entry-level (Ex. Shimano). Dar la cum se prezintă lucrurile, nu avem de unde să știm ce ne rezervă viitorul apropiat.

 

 

Vezi Comentarii (9)
  • Cred ca problema s-ar rezolva daca produsele lor au niste serii care pot fi verificate pe site-ul oficial, altceva mai bun nu cred ca exista la momentul respectiv asa cum exista si-n industria IT.

  • Problema majora este ca 99,99% din ”contrafacute” sunt identice cu originalele ( calitativ si estetic ).
    Problema nu e pentru cumparator ci pentru producatorii de ”originale ” facute in China si doar branduite in Europa.

  • @alex

    E complet fals!! Nu stiu cum ai ajuns tu la procentele acelea (adică, prin ce calcule?) dar falsurile, deși seamănă cu originalele, nici nu se apropie din punct de vedere calitativ!!
    E relativ usor să imiți un font, un sticker sau o culoare, dar nu si un material, o structura, o imbinare, o geometrie etc.

  • Daca si bicicletele de firma ar avea un pret mai omenesc poate lumea nu s-ar mai uita la chilipiruri. Parerea mea ca preturile sunt exagerate la momentul de fata.

  • Citez din articolul link-uit de voi: „Mike Sinyard, fondatorul Specialized a cumpărat trei cadre de la Tom Ritchey, în dimensiuni diferite și le-a trimis în Japonia pentru a fi copiate. Apoi, au fost produse 500 de exemplare, vândute ulterior pe piața din Statele Unite ale Americii. Acestea semănau perfect cu cadrele lui Tom Ritchey, însă sub forma unei biciclete complete erau oferite pentru doar 750$, adică jumătate din prețul unei biciclete custom realizate de Ritchey.”
    Nu-i asa ca e ironic?

  • @alunelu: este într-adevăr. Au trecut mulți ani de atunci, iar consumatorii au uitat. Sau nici măcar nu au știut vreodată de mișcarea lui Sinyard. Bună remarcă, oricum!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

11 + thirteen =