Acum citesti
Replica secretarului general al FRC la opiniile rezultate in urma comunicatului din 4 ianuarie 2018

În urma publicării comunicatului Federației Române de Ciclism privind alinierea organizării concursurilor din România la regulamentul international UCI, s-au iscat o mulțime de discuții pro și contra. Pentru a ajuta la lămurirea situației, Traian Goga – Secretar general al FRC, a venit cu explicații suplimentare, care doresc să detensioneze relația dintre Federație și cluburile afiliate. De asemenea am aflat „pe surse”, că în februarie se dorește a avea loc o întâlnire între cluburi și federație, pentru a discuta detaliat și direct, cum vor urma să aibă loc concursurile de ciclism în sezonul 2018.

„Am urmărit îndeaproape valul de reacții vis-a-vis de acest comunicat și doresc să le mulțumesc tuturor pentru contribuția în feedback oferită. Ca precizare separată, pentru mine personal a fost interesant de urmărit reacția în on-line a unora cu care am discutat și colaborat pe viu. Oricum, în cele ce urmează, voi trece din abstract în concret, practicând unul din „sporturile” mele preferate, spusul lucrurilor pe nume.

În primul rând, reglementările care au cauzat vâlva existau în documentele Uniunii Cicliste Internaționale de mult timp. Puțini s-au obosit să le implementeze și să le aplice cât mai atent, din diverse motive. Poate reprezentanții Federației au fost indolenți, poate a fost vorba de neștiință din partea organizatorului, alte motive se leagă de resursele limitate și probabil mai sunt destule elemente de adăugat pe listă, dar ceea ce a fost, să rămână în trecut.

Eu vreau să fiu conștient de prezent și să mă uit spre viitor. Norocul face că sunt înconjurat de oameni care au aceleași aspirații, fie că se află în conducerea Federației sau sunt cei care cu truda lor fac posibile competiții minunate. Cred că drumul corect este respectarea regulilor, așa cum sunt acestea. De asemenea, refuz să privesc ciclismul din România ca pe unul de mâna a doua, mereu în căutare de derogări, excepții, scuze și circumstanțe atenuante. Suntem la început? Foarte bine, e cel mai potrivit moment să ne îndreptăm busola spre drumul care trebuie. Avem situații particulare? Suntem la un mail sau  telefon distanță. Sunt prea dure regulile? Acestea sunt pentru toată lumea la fel și acum, mai mult ca niciodată, suntem în contact cu acea lume exterioară care le respectă. De ce să nu fim în rând cu cei pe care îi admirăm și spre care aspirăm?

Evident, în comentariile apărute, s-a strecurat și paranoia. Cristian Silaghi afirmă că de fapt amenințăm voalat organizatorii să se înscrie în calendar, altfel ei neprimind avizul. Pe lângă că e penibil să faci o asemenea presupunere, nimeni nu a amenințat sau condiționat pe nimeni. Ca exemplu, de bună voie și nesiliți de nimeni, organizatorii din România au înscris în calendarul FRC din 2017, 100 de competiții.

Bogdan Alecu deduce, la rândul lui, un „șiretlic” insidios al FRC, anume că va suspenda sportivii care participă la competiții care nu sunt în calendar. Va trebui să îl dezamăgesc și pe acesta și să spun că nimeni din conducerea Federației nu merge la vânătoare de sportivi. Desigur, nu vom trece cu vederea această prevedere, dar ținând cont de campania de conștientizare pe care o derulăm, nu văd cum se va ajunge la sancțiuni. Și, pe lângă asta, chiar și acei puțini organizatori care nu sunt în calendarul FRC, ne-au contactat să ne informeze de acest lucru.

De asemenea, a avea arbitrii la competiție e un lucru cât se poate de firesc, din motive care încep cu sfaturi utile privind traseul și alte amenajări, până la soluționarea disputelor care pot apărea. Pe urmă, comisarul poate fi la fel de bine un consultant de nădejde al organizatorului, asistându-l cu sfaturi și îndrumându-l atunci când e cazul. Vorbesc de o relație amicală, pozitivă, unde desfășurarea în condiții optime a unui eveniment să fie dezideratul principal. Desigur, există și organizatori care deja le știu pe toate și consideră expertiza internațională un fleac complet neglijabil și există și arbitri care nu-și conștientizează pe deplin rolul, dar aceste lucruri sunt inerente și complet depășibile. Prezența arbitrilor la competițiile de ciclism își  va dovedi utilitatea în timp și, ca să citez suplimentar un caz, cei care au găzduit curse UCI își pot aminti că acest comisar delegat, mereu a fost deschis la a oferi sfaturi și ajutor și a adus un capital de cunoștințe care altfel ar fi necesitat mai mult timp pentru a fi dobândit.

Ceea ce comunicăm de la Federație în materie de reglementări nu sunt „decrete” de la stăpânire, ci sunt doar niște bune-practici, menite să asigure siguranța celor implicați și egalitatea de șanse. Cred în continuare cu aceeași tărie că dialogul deschis este cel care ne va uni și care ne va face să lucrăm mai bine și mai cu drag. Cred că încă trebuie să ne cunoaștem unii pe alții, să ne înțelegem și să nu plecăm de la premisa relei-credințe. Nimeni nu pândește pe nimeni, nimeni nu vrea răul nimănui. Ceea ce avem uneori sunt neînțelegeri și, cum zice Cătălin Gavrilă, mă voi asigura personal ca din partea conducerii Federației aceste lucruri să se explice ori de câte ori este nevoie. Vă mulțumesc încă o dată pentru feedback-ul oferit!” – Traian Goga

Vezi Comentarii (3)
  • Nu m-as arunca asa departe sa spun ca am ajuns sa cochetez cu paranoia , dar pot spune ca am proprietatea cuvintelor
    Următoarele citate sunt elocvente.
    „Evident, în comentariile apărute, s-a strecurat și paranoia. Cristian Silaghi afirmă că de fapt amenințăm voalat organizatorii să se înscrie în calendar, altfel ei neprimind avizul. Pe lângă că e penibil să faci o asemenea presupunere, nimeni nu a amenințat sau condiționat pe nimeni.”

    „Concluzia este că un concurs trebuie să respecte aceste reguli dacă este înscris în calendarul FRC. Totuși un organizator nu este obligat să-și înscrie concursul la FRC, concurenții participanți aici trebuind să respecte doar regulamentul specific concursului respectiv. Însă pot apărea probleme dacă nu este și la FRC. În primul rând Poliția, Jandarmeria, Primăria sau alte entități implicate în organizarea evenimentului, pot solicita acordul Federației care se obține doar dacă concursul este înscris în calendar.”
    Sunt citate din cele 2 articole prezentate pe acest site.

  • E clar ca cei de la federatie vor sa fie mai catolici decat papa. Am scris mai demult si repet: am participat la peste 50 de competitii locale, regionale sau nationale in Elvetia, tara nr. 1 in xco. Am 3 prieteni care au organizat concursuri de xcm si enduro. Nu a existat niciun arbitru la aceste concursuri. De asemenea nu au fost inscrise in calendarul oficial si totusi au participat sportivi licentiati ( Ralpf Näf, echipa de juniori a Australiei si multi altii). Nici nu se pune problema de sanctiuni. Ce nu inteleg sefii federatiei e ca afara exista multa suplete in interpretarea regulilor. Vrei sa spui ca daca primaria unui oras organizeaza un concurs de Craciun nu pot participa sportivi licentiati pentru ca vor fi sanctionati? E cel putin absurd. Sau arbitri de traseu. Unde? Pe varful dealului la un maraton ca sa faca ce? Sa scrie in condica ca poteca e cu pietre sau cu iarba?
    Eu zic ca trebuie sa ascultati mai degraba de organizatorii locali, nu sa faceti pe marii sefi pentru ca o sa pierdeti. Parca ati fi mereu in criza de personalitate si trebuie sa va ratoiti. Iar limbajul e inacceptabil, sa faci paranoici pe oamenii care nu sunt de acord cu tine. Parca aveati mai mult bun simt prin 2009 cand ati aparut cu freerider.
    Sincer, nici nu cred ca va intereseaza siguranta participantilor ci faptul ca vrei sa scoateti si voi ceva nou din joben. Ati mai dat un rateu cu amatorii licentiati crezand ca vor fi sute sau mii sa-si cumpere licenta.
    Sunteti de cativa ani buni la conducere si nu se vede mare lucru, totul vine de la organizatorii privati. Ocupati-va de recrutarea de talente si ajutati-i prin programe coerente si apoi veniti cu stalpi de metal si alte pretentii. Voi trebuie sa oferiti un cadru bun sportivilor, nu sa stresati organizatorii privati care fac deja eforturi mari in Romania. Din pacate desi sunteti tineri raman lacune comuniste, gen vine inspectia si trebuie sa gaseasca nereguli, nu ajute la ameliorarea problemelor.
    Am fost critic, desi personal am o parere buna despre Traian Goga. Nu sunt organizator de concursuri, dar oamenii au deja cheltuieli. Nu-i mai impovarati cu taxe pentru arbitrii la concursuri unde nu e nevoie. Trebuie aplicat in spiritul nu in litera legii.

  • E corect ce zici , organizatorii privati sunt cei care ridica intodeauna stacheta peste tot , ei ar trebui sprijiniti !!!Nu cred ca exista vre un orghanizator privat care sa vrea sa dea chix ca a doua oara nu i mai vine nimeni !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven − eight =