Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Aflat la cea de a doua ediție, World Bicycle Day este un eveniment organizat de World Cycling Alliance, și susținut în România de Asociația Green Revolution și I’Velo.
Ziua internațională a iubitorilor de biciclete se sărbătorește pe 3 iunie.
De 200 de ani, bicicleta rezistă alături de noi și oricâte sute de ani s-ar aduna, vom avea mereu motive serioase pentru a păstra bicicleta în viețile noastre. Gândiți-vă numai câte născociri omenești considerate, la vremea lor, seducătoare și indispensabile au dispărut ca și cum n-au fost niciodată. Vă amintiți magnetofoanele, casetofoanele, pagerele, cărțile de telefon, casetele? Toate s-au dus, toate au fost înclocuite de alte invenții mai spectaculoase. Nu și bicicletele!
Sunt în jur de 2 miliarde de biciclete în lume, iar estimările vorbesc despre 5 miliarde până în 2050, după cum spune World Bank blogs. Acest lucru inseamnă că mai mult de jumătate din populația planetei va merge pe bicicletă.
Mersul pe bicicletă e una dintre cele mai sănătoase abordări ale vieții cotidiene. E bucurie și e libertate. Și e, deloc în ultimul rând, una dintre cele mai simple și mai eficiente căi de a ne purta prietenos cu Pământul.
Noi știm mai bine, căci în cei 10 ani de funcționare, programul I’Velo a reusit să scoată peste 1.700.000 de români la pedalat, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 din atmosferă cu aproximativ 2.500 de tone și să fim prezenți în 7 orașe din țară: București, Constanța, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Oradea, Iași.
Misiunea noastră este să promovăm mersul pe bicicletă ca mijloc de transport în beneficiul populației din întreaga lume și să promovăm bicicleta ca un simbol global unificator, accesibil tuturor. Ne dorim, prin proiectele noastre de biciclete, să convingem cât mai multe persoane că bicicleta poate fi un mijloc de transport utilitar, dar și un mijloc de relaxare, vital într-o capitală ca a noastră. Bicicleta reprezintă o soluție pentru diminuarea impactului uman asupra climei și o tranzitie către un mediu mai curat și o societate mai sănatoasă”, Raluca Fiser, Președintele World Cycling Alliance și Green Revolution.
Campania globală de comunicare a fost realizată cu sprijinul echipei Hogarth Romania și vorbește tocmai despre această bucurie simplă a mersului pe bicicletă, un sentiment care leagă oameni din întreaga lume într-o comunitate care crește semnificativ, de la an la an.
Oricine ne face o vizită la sediu poate vedea o frumoasă parcare de biciclete. Nici că se putea o întâlnire mai potrivita. Ne simțitm onorați să facem parte din această mișcare și am fost foarte bucuroși că World Cycling Alliance ne-a oferit șansa de a colabora pentru această campanie. Sperăm la cât mai multe ediții și la o creștere semnificativă a comunității iubitorilor de biciclete și în România”, spune Anamaria Nicoda, Creative Director Hogarth România.
Noi acest lucru vrem să împărțim, împărtășim și împrăștiem: bucuria de a fi flexibil, mobil și liber cum numai pe bicicletă poți fi. Iar responsabilitatea socială și de mediu sunt magnifice efecte secundare.
Există studii care arată că, dacă oamenii ar face o trecere masivă de la mașini la biciclete, între anii 2015 și 2050 s-ar economisi 24 de trilioane de dolari, iar emisiile de CO2 provenite din transportul urban de pasageri s-ar reduce cu 11%!
În București, evenimentul principal care susține comunicarea acestei mișcări va avea loc sâmbătă, 9 iunie, la Roaba de Cultură din parcul Herăstrău.
Așadar, la mulți ani, bicicletă!
Despre World Bicycle Day:
Prima ediție World Bicycle Day a avut loc în 2018 și a fost organizată de World Cycling Alliance. Inițiativa a fost recunoscută de Națiunile Unite și s-a decis ca fiecare stat membru să aibă libertatea de a o sărbatori conform specificului local. Această inițiativă încurajează statele membre să acorde o atenție sporită folosirii bicicletei în strategiile lor de dezvoltare. De asemenea, scopul acestei inițiative este de a promova mersul pe bicicletă ca o alternativă realistă de mijloc de transport, cu beneficii atât pentru starea de bine a populației, cât și pentru calitatea aerului în marile orașe și pentru accesul la educație în zonele defavorizate.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.