Acum citesti
Turul Italiei 2014: Ploaia surâde australienilor

Montecassino nu se dezice de faima câștigată cu ocazia celui De-al Doilea Război Mondial și, de această dată, este scena unui episod dramatic, și probabil și decisiv, din Turul Italiei. Vechiul și neobositul dușman al cicliștilor, ploaia, a modelat în bună măsură primele 6 etape ale Il Giro 2014, dar amprenta cea mai puternică și-a lăsat-o ieri, în ziua când liderul de la general, Michael Matthews (Orica-GreenEdge), și-a apărat într-o manieră împunătoare tricoul roz.

giro_2014

Cei 257 de kilometri ai etapei au fost în mare parte însoriți și liniștiți, Marco Bandiera (Androni Giocattoli), Edoardo Zardini (Bardiani-CSF), Andrea Fedi (Neri Sottoli) și Rodolfo Torres (Colombia) formând evadarea zilei. Ultimii 30 de kilometri s-au desfășurat sub zodia ploii, dar asta nu a împiedicat echipele Sky, Orica-GreenEdge, Giant-Shimano sau Trek Factory Racing să pună punct aventurii celor 4 fugari cu 12 kilometri înainte de final.

Zodia ploii nu este nicidecum o metaforă dacă ne referim la ziua de ieri, căci șoselele devenite alunecoase, combinate cu un pluton agitat, unde favoriții se luptau pentru pozițiile fruntașe, au reprezentat prima triere serioasă pentru candidații la victoria finală. O căzătură ale cărei victime s-au întins pe câțiva zeci de metri pe șosea a frânt plutonul în două grupuri: cei din față, care au scăpat basma-curată, și cei din spate, prinși în busculadă, pentru care cățărarea de la Montecassino urma să fie parcursă agale.

Cei din față nu erau mulți, dar printre cei 8 rutieri era Cadel Evans (BMC), tras puternic de coechipierii Daniel Oss și Steve Morabito, știind că are o șansă serioasă să pună timp între el și principalii săi oponenți. Legea nescrisă a fair-play-ului s-a dovedit a fi flexibilă, fiind vorba de aplicarea ei doar când nu e nicio miză mare în joc, iar cum ieri se jucau cărțile pentru cine ar putea lua acasă tricoul roz la 1 iunie, aceasta a fost cotată ca fiind de interes mai scăzut. Drept urmare, Michael Matthews a dat şi el drumul „motorului” său la turaţie maximă, beneficiind de aportul coechipierilor Luke Durbridge şi Ivan Santaromita şi se ține scai de locomotiva roşie de 37 de ani. Ba mai mult, Matthews o şi întrece şi ajunge primul la linia de sosire, bifând cea mai mare victorie a sa de până acum, plus satisfacţia că a reuşit să o obţină din postura de lider al clasamentului general.

Articolul complet îl puteți citi aici.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 2 =