Acum citesti
L’Etape România by Tour de France – o realizare de excepție marca MPG dedicată tuturor cicliștilor

Trebuie să recunosc un aspect neplăcut: de când am auzit despre intenția celor de la MPG (cunoscuți deja tuturor pasionaților pentru cursele deja clasice din circuitul Riders Club și a fantasticei curse Carpathian Epic a cărei reveniri o așteptăm cu drag) să organizeze în București o cursă din ciclul L’Etape de Tour de France, nu am prea avut încredere că e un proiect cu șanse mari de reușită… Zeci de km de bulevarde închise traficului pentru o cursă de ciclism în București mi se părea o treabă de domeniul științifico-fantasticului, cu atât mai mult cu cât Pasajul Unirii este în renovare.

Dar iată că echipa plină de ambiții a organizatorilor a realizat ceva ce părea imposibil: în dimineața zilei de 28 august 2022, Turul Franței a poposit la București și a primit la linia de start toți amatorii doritori de o experiență unică. Și i-a așteptat nu oricum ci cu un traseu de 42 km care traversează centrul orașului în toate direcțiile!

Da, au mai existat curse profesioniste de ciclism în București, au fost și etape din Turul României, dar nu se compară cu efortul imens logistic de a pregăti un astfel de traseu pentru cicliștii amatori, a căror cursă durează mai mult și care în mare parte nu sunt obișnuiți cu ceea ce implică o astfel de competiție!

Am fost acolo cu sufletul împărțit în trei direcții: o dată cursa mea, pentru că nu puteam să merg acolo și să nu mă bucur și eu de această oportunitate, chiar dacă am ales traseul scurt de 42 km pentru a putea să mă ocup de restul. Apoi cursa elitelor, pentru că spectacolul oferit de cei mai buni dintre cei buni, chiar dacă pentru spectatori e de doar câteva secunde, e ceva de excepție. Nu în ultimul rând, am mers să văd și să împărtășesc celor ce nu au ajuns acolo care a fost atmosfera, să vorbesc cu cât mai mulți cicliști amatori și să aflu cum s-au simțit. Oarecum îmi doream să îmi aduc aminte și de mine când am descoperit pentru prima dată cursele de ciclism de șosea, o experiență atât de diferită de orice îți închipui până le încerci pe propria piele.

Un mic film în care se regăsesc și câțiva iubitori de ciclism și părerile lor la linia de finish am pregătit mai jos:

Cu siguranță cursa a avut problemele ei, nu există nimic perfect, doar că eu care am stat acolo până în ultimul moment, după premiere, nu am prea observat nimic ce aș putea reproșa. A fost o sărbătoare a ciclismului extrem de reușită! Iar cursa a fost una absolut autentică, cel puțin în jurul meu.

Deși am spus inițial că o să încerc să filmez câte ceva pe traseu, practic lucrul acesta e extrem de periculos, nu doar pentru mine ci și pentru alții, așa că după o mică tentativă am renunțat, mi-a fost foarte greu să intru din nou în traseu la viteza la care se rula. M-am bucurat de cursă până la final și chiar am avut regrete când am ales banda care mă ducea la sosire, în locul celei care deschidea o nouă tură, pe unde au mers aproape toți cei cu care am parcurs ultimii km. Dar am avut ocazia să vorbesc cu oameni deosebiți, să aflu multe păreri frumoase și să mă reîntâlnesc cu prieteni vechi.

Cursa amatorilor mi s-a părut reușită. Nu am văzut pe nimeni să nu termine cu zâmbetul pe față, indiferent de bicicleta cu care a participat sau de ora la care a ajuns. Mă bucur enorm că organizatorii au oferit această șansă tuturor și îi felicit pe toți cei care au luat startul! Nu au lipsit personaje deosebite! De asemenea, nu au fost limite în ceea ce privește bicicletele pe care le-am văzut pe traseu!

Cursa celor mai buni a fost și ea incitantă!

Rezultatul a fost destul de previzibil, cu primele două locuri adjudecate de Eduard Grosu și Serghei Tvetcov. Lor le-a urmat la distanță considerabilă Bidilici Cosmin, care a fost urmat imediat de plutonul cu restul concurenților ce aspirau la un loc pe podium. La fete s-a impus Maria Ecaterina Stancu, urmată de Antoanela Manac și de Miriam Stan.

Tricourile speciale Tour de France sunt în poza de mai sus. Cel galben, al câștigătorilor clasamentului general masculin și feminin, au revenit lui Eduard Grosu și Mariei Ecaterina Stancu. Cel verde a fost adjudecat tot de Eduard Grosu la băieți și de Miriam Stan la fete. Tricoul alb, pentru cei mai buni cicliști tineri, a fost oferit celor sub 18 ani și a fost câștigat de Raissa Costea și Cătălin-Luca Câmpian. Îi felicităm și noi pe această cale!

O prezență deosebită pe traseu a fost și Ministrul Tineretului și Sportului, domnul Eduard Novak!

Felicităm toti riderii amatori sau nu, toti organizatorii, toți spectatorii și toate autoritățile care au făcut posibil acest concurs! Sperăm să ne revedem în număr mult mai mare la ediția 2023!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × 2 =