Acum citesti
Românii și ora pământului

Într-un moment în care începusem să am o fărâmă de speranță că românii devin din ce în ce mai conștienți de faptul că omenirea consuma foarte multe resurse pentru a produce curentul electric și că este nevoie de economie, o veste aproape incredibilă îmi parvine în fața ochilor. Translectrica a anunțat că la Earth Hour (Ora Pământului), în intervalul orar în care luminile ar fi trebuit stinse, consumul a crescut defapt cu aproape 100 de megawați față de aceeași perioadă a weekend-ului anterior. Culmea este că vârful de consum s-a înregistrat chiar la orele 20:50, în intervalul în care luminile ar fi trebuit fi stinse. Și uite așa mai scriem un capitol de umor negru.

Transelectrica aruncă totul pe seama fenomenelor meteo de afară. Ar putea exista totuși alte două posibile cauze: fie mediatizarea evenimentului a fost precară, fie oamenilor pur și simplu nu le pasă. Țindând cont de faptul că evenimentul a fost anunțat și la TV, tind să cred că a avut un reach destul de mare în rândul populației. Alte companii de asemenea au anunțat public că vor stinge lumina în respectivul interval orar, dar ecoul s-a pierdut undeva în pădure și nu s-a mai întors niciodată.

Revenind la planul B, este inutil să acuzi populația că nu a stins lumina. Defapt nici nu sunt foarte sigur câți știu ce înseamnă cu adevărat Earth Hour și care este simbolistica acestui gest. Sau poate că nici măcar nu-i interesează. Cred că toți cei care citesc acest articol sunt conștienți de deschiderea aproape inexistentă a românilor pentru trend-ul eco. Ba mai mult, am avut suficiente ocazii de a aborda acest subiect cu diverse persoane, ca la final să fiu sfătuit să mă gândesc la lucruri mai serioase.

Astfel, subiecții mi-au explicat de ce consideră ei ca fiind normal să arunce gunoaie pe geamul mașinii (unde altundeva?), de ce nu li se pare imoral să lase mormane de gunoaie în urma picnicului organizat la munte (pentru că vin alții și curăță) sau de ce nu li se pare normal să utilizeze bicicleta (pentru că vor părea mai săraci decât sunt). Că este vorba de mentalitate, asta o știm deja cu toții. Este important ca media să sublinieze faptul că noi ca popor și ca entitate nu ne putem agăța de astfel de reguli, dar oare cine-i ia în serios?

Nu fac nimic altceva decât să confirme că a fi eco este încă o mare necunoscută pentru noi. Nu acuz pe nimeni, dar este bine de știut de pe acum că nu mai putea continua să persistăm în a ne compara cu popoare nordice, deoarece calea este foarte lungă iar urcarea foarte abruptă. Mai așteptăm, timpul nu este pierdut.

Vezi Comentarii (2)
  • singurul lucru care m-a facut sa nu aprind toate luminile din casa in perioada aia e 1. ca am uitat si 2. ca as fi platit in plus.

    mi-e greata de initiative de genul asta de spalare de creiere; hai popor sa stingem lumina; ca vezi Doamne de deaia nu e planeta verde ca stai tu cu popor lumina aprinsa

    eu aprind lumina atat cat am nevoie nici mai mult (ca n-am chef sa platesc) nici mai putin (ca zic unii si altii).

    smekerii planetei care trag sforile si care nu vor sa semneze acorduri de reducere a poluarii behaie pe spate de ras la fraieii care cred de daca stau ei 1h in orbecaiala fac diferenta

    ce s-a facut in tara asta ca sa se reduca dependenta de energia termo? canci! smekerii care s-au facut ca se baga la reactoarele 3 si 4 s-au retras. jocuri de culise. prea adanci pentru ca poporul stingator de becuri sa le intelega. a zis el base ca sunt interese sa se tina romania dependenta energetic, cine are urechi de auzit (si nu doar degete de stins lumina) aude si nu pune botul la extaze colective de genul asta.

    altii pot face diferenta cu mult mai mult dar nu au nici un gand. in care conditii nici eu

  • si ca sa mai clarific:

    – sunt foarte atent sa nu las gunoi in urma mea (si btw n-are de-aface poluarea ce se crede ca se elimina cu stinsul luminii cu aruncatul hartiilor pe jos)
    – sunt foarte constient ca e o problema de poluare

    problema mea e cu initiative de genul asta flowerpower care nu adreseaza cauza.
    nu eu sunt cauza; eu intotdeauna sting luminile care ard degeaba. daca ma chemi la un flashmob in fata la ambasada chinei/sua ca protest ca nu au ratificat tratate de reducere a poluarii, vin cu draga inima; de ce? pt ca treaba asta adreseaza problema;
    daca ma chemi la guvern sa cerem socoteala de ce avem tot 2 reactoare ca pe vremea lui ceasca, iarasi vin.
    astea sunt actiuni care fac diferenta si prin care deranjezi. nu stingerea becurilor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

sixteen + ten =