Acum citesti
(P) 8 trasee de bicicletă bune de făcut cu cei mici în remorcă

Advertorial

Sezonul este în toi, iar din ce-am observat lumea e din ce în ce mai prezentă pe bicicletă alături de cei mici. Concursurile pentru ciclism sunt în general, un pretext foarte bun de cicloturism pentru că în weekendul respectiv, întreaga familie poate fi prezentă în natură. Cele mai multe concursuri dispun și de trasee scurte, abordabile de cei mai puțin antenați, acestea fiind potrivite inclusiv pentru cei mici, fie să le parcurgă singuri, pe bicicletele lor, fie să meargă în remorcile de bicicletă, trași de părinți.

De-a lungul anilor am fost pe nenumărate astfel de trasee, iar cât timp juniorul a fost mic, l-am avut alături de noi într-o remorcă de bicicletă pentru copii. Pe piața din România există câteva opțiuni pentru astfel de produse însă magazinul Martin Velo Sport oferă, fără doar și poate, cele mai multe produse și opțiuni de acest gen. Aici găsești remorci de bicicletă pentru copii, din categoria Premium sau Economy, dar și remorci pentru bagaje sau animale de companie.

Surmont MTB Challenge, traseul scurt – 25 km lungime, 460 m diferență de nivel.

Acest traseu are startul și sosirea în Azuga și se desfășoară în întregime pe drum forestier de calitate bună. Cu o lungime de 25 km și diferență de nivel de 460 m traseul “se adresează cicliștilor montani începători, juniorilor cât și familiilor cu copii și oferă o tură frumoasă și lipsită de pericole deosebite, în peisajul și în atmosfera sălbatică a văilor Azuga și Limbășel”, asa cum stă scris și pe site-ul oficial al concursului. Partea finală a traseului este în coborâre și oferă nu mai puțin de 7 km de mers la vale.

În această tură am fost cu o remorcă pentru doi copii, model Qaba. Este o remorcă de buget, de calitate medie care oferă aproape toate avantajele remorcilor scumpe, cum ar fi spre exemplu suspensia sau plierea. Și roțile se scot, pentru a fi mai ușor de depozitat, iar când remorca este pliată, aceasta are doar 24 cm înălțime.

Transilvania Bike Trails Race, traseul scurt – 42 km lungime, 650 m diferență de nivel.

Concursul Transilvania Bike Trails Race (TBT Race) are loc în zona Târnava Mare, mai precis în regiunea satelor săsești Viscri, Bunești, Meșendorf, Cloașterf și Saschiz. Este unul din cele mai frumoase concursuri de ciclism mtb din mai multe motive. În primul rând peisajul pitoresc este excelent. Oriunde întorci privirea primești dealuri molcome și înverzite, păduri dese și desigur satele săsești atât de specifice. Regiunea este potrivită pentru mers împreună cu cei mici nu doar pentru traseul de bicicletă, mai precis rețeaua de poteci construită de Fundatia ADEPT, ci și pentru numărul foarte mare de obiective turistice pe care le poți vizita. Vorbim desigur în primul rând de mănăstirile fortificate pe care le găsești în fiecare sat, dar și de altele cum ar fi fierarul din Viscri și cărămidarul din Viscri.

Pentru că ne-a plăcut atât de mult aici, această tură am făcut-o de mai multe ori. O dată am fost cu cei mici pe care i-am transportat într-un Qeridoo Kidgoo2. Și această remorcă poate acomoda doi copii. Echiparea cu suspensii lamelare o fac să fie foarte confortabilă, iar frâna pe disc este utilă când folosești remorca atunci când ieși la jogging împreună cu cei mici.

Cu o altă ocazie, am fost împreună cu un grup de prieteni. În această tură ei au folosit modelul Kidgoo1 de la Qeridoo, practic același model, dar doar pentru un copil. Avantajele acestei remorci sunt că este mai mică și mai ușoară, fiind mai facil de transportat și depozitat.

Vidraru Bike Challenge, traseul scurt – 35 km lungime, 1000 m diferență de nivel

O altă ocazie cu care îi puteți avea pe cei mici alături de voi când participați la un concurs, este la Vidraru Bike Challenge, concursul de mtb cu startul din satul Arefu, la poalele barajului Vidraru. Traseul se desfășoară în întregime pe drumuri forestiere așa că nu este nicio problema să tragi după tine o remorcă de bicicletă. Atenție însă că diferența de nivel de 1000 m poate fi destul de mult pentru cei cu mai puțin antenament.

M-am folosit de ocazia asta pentru a face o plimbare cu cel mic într-o remorcă Samax. Este o remorcă de nivel „economy” care, în ciuda prețului mic, este la fel de funcțională ca una mai scumpă. Ce mi-a placut în mod special la Samax este că o poți face „decapotabilă”. Prelata superioară poate fi detașată complet, pentru ca cel mic să se bucure la maxim de aer. Dacă este soare și e nevoie de umbră, prelata se poate instala imediat.

Maratonul Vinului, traseul scurt – 19 km lungime, 450 m diferență de nivel

Maratonul Vinului sau MARVIN pe scurt, are startul în orașul Urlați. Întreaga zonă este cunoscută pentru caracterul viticol, dealurile dimprejur fiind împânzite de vii și crame. Concursul oferă o șansă absolut perfectă pentru a vizita regiunea împreună cu cei mici. Se face traseul de concurs de 19 km, pe care îl poți extinde în așa fel încât părinții să ajunga și pe la crame unde pot degusta vinurile specifice zonei. Atenție, doar se degustă, așa că nu sunt șanse ca cineva să amețească.

Pentru ca între timp juniorul s-a făcut mare, am facut acest traseu împreună cu el direct pe bicicletă. Însă dacă cel mic este prea mic, drumurile sunt perfecte pentru a-l purta într-o remorcă de bicicletă. Unul din modelele bune pentru acest traseu este Qeridoo Sportrex1, pentru un copil. Este o remorcă ușoară – noi am cântărit-o la 12,95 kg care evident, dispune de suspensie.

Triatlon Fără Asfalt la mare, traseul de bicicletă – 32 km lungime, 190 m diferență de nivel

Nu toate plimbările pe bicicletă cu cei mici în remorcă trebuie să fie la munte. Și la mare este la fel de frumos. Spre exemplu la cursa Triatlon Fără Asfalt de la mare, la care am fost pentru a ne susține prietenii, după ce concurenții au plecat pe traseul de bicicletă am luat-o și noi la pedală după ei. Traseul este frumos și trece prin câteva zone deosebite care nu ți-ai fi închipuit că există la noi. Poți găsi și broaște țestoase!

În această tură am fost cu o remorcă mai mare, pentru doi copii și anume Qeridoo Speedkid2. Este o remorcă încăpătoare cu un portbagaj generos în care poți pune tot ce ai nevoie pentru o excursie mai lungă, spre exemplu mâncare, apă și haine de schimb dacă te hotărăști să faci și o baie în mare.

Turul lacului Bolboci – 17 km lungime, 550 m diferență de nivel

Lacul de acumulare Bolboci se află în munții Bucegi. Se ajunge aici pe drum asfaltat pornind din DN71 Sinaia-Târgoviște. Este un loc foarte bun de mers împreună cu cei mici pentru că există nenumărate posibilități de cazare, cabane, restaurante și desigur natura foarte la îndemână. Circuitul de 17 km poate începe practic de oriunde însă de fiecare dată noi ne-am cazat la cabana Bolboci. Traseul este jumătate asfaltat, malul stâng al lacului – 8,7 km și jumătate forestier, malul drept al lacului – 8,3 km. Ambele variante sunt ușor de abordat, calitatea drumului fiind bună.

În această excursie am fost tot cu modelul Qeridoo Speedkid2 de remorcă, pur și simplu pentru că, fiind iarnă și remorca fiind încăpătoare, am putut transporta inclusiv o păturică pentru cel mic.

Băicoi Buștenari Trail – 37 km lungime, 774 m diferență de nivel

Acest traseu este la îndemână, fiind amplasat în zona orașului Câmpina. Deci se ajunge ușor și repede din orașele mari învecinate cum ar fi Ploiești sau București. Traseul este aproape jumi-juma asfalt cu forestier și ceva potecă. Pe de o parte avem 15 km de forestier și potecă și 22 km de asfalt. Acest traseu este puțin  mai greu pentru că finalul, dacă alegi să-l parcurgi în sensul invers acelor de ceasornic, este destul de abrupt și lung. Se pedalaeză totuși pe asfalt.

În această tură l-am luat pe cel mic într-o remorcă Qeridoo Sportrex2. Ca de fiecare dată, suspensia a fost o specificație folositoare și de ajutor pentru confortul juniorului. La momentul respectiv vremea nu a prea ținut cu noi însă dacă este cald și soare, Sportrex dispune de trei niveluri de umbră pe care o poate face celui mic, mulțumită parasolarelor incluse.

Parcul Natural Văcărești sau „Delta dintre blocuri” – 6 km, fără diferență de nivel

Tura aceasta o poata face oricine și chiar este recomandat să dai o fugă dacă nu ai fost încă. Delta Văcărești se afla în sud-estul Bucureștiului, la ieșirea din oraș spre Glina. Poți ajunge aici direct pe bicicletă sau, dacă vii cu mașina, poți parca în cadrul complexului rezidential Asmita Gardens. Traseul este în mare parte potecă și da, chiar și acesta face parte dintr-un concurs, mai precis București MTB Race.

 

Remorca pe care am avut-o cu noi când am vizitat Delta Văcărești a fost tot Qeridoo Sportrex2. Însă de data asta a fost cald și soare așa că am folosit cu succes toate opțiunile de umbră disponibile. Parasolarul din partea din față a remorcii coboară foarte mult, iar ferestrele sunt fumurii oferind în acelasi timp și protecție UV.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

6 − two =