Acum citesti
Ciucaș – ultimul fat bike

De data asta, adică anul ăsta, începutul lui aprilie a însemnat finalul iernii. E drept că la deal și câmpie vara venise demult, insă la munte zăpada a stat mai mult decât durează oficial iarna. Este ușor paradoxal pentru că deși ne-am început demult sezonul de biking, mulțumită căldurii de afară, încă mai sunt semne de întrebare dacă sus la munte, se poate pedala. Deunăzi voiam să dau o tură la vârful Omu, însă aparent încă ar mai fi ceva zăpadă. Mai mult, zilele trecute tocmai ce a mai fost o avalanșă pe Transfăgărășan, cu victime chiar. Dar zăpada este totuși de domeniul trecutului.

Așa că tura de fat bike pe care am făcut-o în Ciucaș o pot considera ultima pe zapadă veritabilă, cât vezi cu ochii adică. Urcarea la cabana Ciuacș, unde ne-am cazat, se face pe cunoscutul drum forestier din valea Berii, extrem de abrupt. Personalul cabanei îl menține iarna în condiții relativ bune, dar este foarte greu de urcat chiar și la picior. Cu fat bike-ul m-am descurcat în mare parte, excepție făcând în special ultimele porțiuni unde rampa este extremă. Acolo am mai și împins.

Însă pe platoul din Ciucaș este ce ne interesează pe noi. Dacă ai timp o zi întreagă și dacă ai noroc să fie potecă deschisă, poți face un circuit de nivel “epic”, cu coborâre la cabana Muntele Roșu, pe marcaj turistic bandă roșie, cruce roșie și triunghi roșu și mai departe urcare înapoi pe poteca cu marcaj turistic bandă galbenă și apoi pe forestierul menționat mai devreme, cu marcaj turistic cruce albastră, sus la cabana Ciucaș. Anvelopele fat te vor ajuta mare parte din drum însă așteaptă-te să fie nevoie și de ceva push-bike.

Pe de alta parte vara se pot face mult mai multe, fie cu fat bike fie cu mtb normal. Plecând de jos din Cheia, de la cabana Ciucaș sau dinspre Vălenii de Munte, ai de făcut cinci circuite de lungimi și dificultăți diferite.

  • Traversarea clasică Ciucaș – Siriu, are o lungime de 60 km cu 2051 m diferență de nivel. Traseul îl găsești descris pe larg aici.
  • Munții Ciucaș cu traversare în munții Roșca, este o altă opțiune unde avem două trasee. Unul de 56 km cu 1650 m diferență de nivel și unul mai scurt, de 32 km cu 1155 m diferență de nivel. Traseele le găsiți descrise pe larg aici.
  • Munții Grohotiș și Ciucaș oferă un traseu cu o lungime de 90 km și diferentă de nivel de 2650 m. Traseul este descris pe larg aici.
  • Tură la Lacul Vulturilor, prin Tabla Buții, este de asemenea un traseu foarte frumos, cu o lungime de 92 km și 2322 m diferență de nivel.

Track-urile GPS pentru toate cele 5 trasee de mai sus pot fi descărcate de aici.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 + 13 =