Acum citesti
Cum devii ciclist profesionist în 4 episoade și te trezești la realitate în mai puțin de 5 minute

Înțeleg că ciclismul, la nivel mondial, sau cel puțin pedalatul ceva mai serios decât până la colțul străzii, a luat amploare pe mapamond. Înțeleg, măcar parțial, și motivele. Dar nu înțeleg de unde s-a ivit o stagnare, ori chiar reducere, a abilităților cognitive privind implicațiile acestui sport. Adică, de unde până unde opt personaje au impresia că acum au descoperit „harta” pentru cei care vor să devină cicliști profesioniști.

pro

OK, poate am fost puțin cam dur cu cele opt suflete. Unde naiba îmi este spiritul Sărbătorilor? Doar au vrut și ei să ajute lumea, nu? Și, printre articolele referitoare la cum să arunci un bumerang, cum să călărești un taur mecanic, cum să faci un om de zăpadă din șosete și să măsluiești zarurile, au reușit să o pună de-un articol despre cum să devii ciclist profesionist. De ăla care fuge în Turul Franței, Italiei și la Mondiale, nu de oricare!

Mă rog, materialul cu pricina îl poți răsfoi aici. Și vorbește de la sine. Dar nu m-am putut abține să nu extrag câteva paragrafe, cărora, cu voia ta, le voi comenta puțin. Mereu mi-au plăcut comentariile literare.

  • Start as young as you can – Noroc cu wikihow.com, că altfel credeam că pot deveni profesionist și dacă mă apuc de ciclism la 30 de ani
  • Take a page from the pro’s book – Firește că sfaturile de antrenament sunt la fel ca rețetele de mâncare – trebuie doar să urmezi instrucțiunile
  • Find a sponsor – Normal, doar într-un târziu te lovești de problemele financiare cauzate de nevoia unei noi biciclete, unui nou set de echipament, bani de deplasări și așa mai departe. Până în respectivul moment, plăteai totul cu nasturi sau mărgele.
  • Enter in bigger contests as you become better and faster – …
  • Accept offers – Mi se pare mie sau este insultată inteligența umană?!

Carevasăzică, trebuie să urmezi niște pași teribil de simpli și, pac!, ești profesionist. Probabil e modul american de a rezuma problema. Păcat că le scapă din vedere esența – îți trebuie un corp zdravăn pentru a urma acești pași și ceva mai mult noroc decât media pe țară!

Traian

Vezi Comentarii (8)
  • Este o chestie de marketing a unei societati de consum. Li se spune de mici ca pot sa fie si sa faca orice. Nu conteaza ca ai forma lui Jabba the Hut, esti sexy. Nu conteaza ca singurul exercitiu pe care il faci e sa apesi pedalele si sa invarti volanul, poti sa alergi un maraton. Ai vazut doar ce simplu e la televizor, nu? Pui un picior in fata celuilalt si gata. Oricine poate face asta! … Trezitul la realitate o sa fie interesant. Pacat ca restul lumii nu va mai fi de fata.

  • Cred ca ai interpretat prea exagerat ghidul wikihow. Motto-ul lor suna cam asa „We’re trying to help everyone on the planet learn how to do anything. Join us.” — nu ofera rezolvari pentru problemele TALE ca si om ci ofera informatii pentru a invata cum sa faci anumite chestii. Ia-o ca si pe un tutorial de HTML sau ca si o lectie de mecanica – nu trebuie sa ai o bicicleta ca sa stii cum se umfla o roata, nu trebuie sa fii web-developer ca stii ce inseamna si nu trebuie sa fii ciclist de top ca sa te uiti la Turul Frantei. 🙂

  • De acord cu tine, Vlăduț, și apreciez inițiativa lor. Însă materialul acesta este plin de lacune și de asta te poți convinge încercând să devii chiar tu ciclist de performanță. Voiam doar să subliniez că, deși nu contest bunele lor intenții, materialul de față este prea superficial pentru a fi de un real folos cuiva și tratează mult prea simplu o problemă complexă cum este antrenamentul sportiv și îmbunătățirea performanțelor sportive. Cu alte cuvinte, e ca și cum ar face un articol despre cum să ajungi CEO IBM în câțiva pași simpli. Nu prea sunt simpli, asta e problema…

  • Pai e mai mult asa in ghid sumar sa isi faca omul o idee despre ce este vorba. Majoritatea nu au nici macar o idee despre ciclismul profesional. Bineinteles ca nu explica tot, dar asa ca sa te orientezi la inceput nu e rau. Pe masura ce te implici in activitatile mentionate de ei ai sa afli oricum infinit mai mult despre antrenamente, finantare si alte alea de la altii care sunt deja profesionisti. Ca sa faci in master plan care sa fie intr-adevar folositor nu cred ca iti ajunge nici timpul nici hartia 😉

  • Parerea mea este ca trebuie orice tutorial din asta legat de sport trebuie sa-ti spuna ca nu o sa reusesti si o sa fii nevoit sa abandonezi, sa simti gustul amar al infrangerii si ca cea mai mare lupta este cu tine insusti sa gasesti puterea sa continui.

  • Ok, Radu, e un ghid, sunt de acord cu tine, dar nu aduce mai multe lămuriri decât o face simpla intuire a cuvântului „profesionist”. Când este un sportiv numit profesionist? Când sportul devine profesia sa, adică atunci când este remunerat ca să practice acel sport, și asta se întâmplă doar atunci când este foarte bun la respectivul sport. Că în rest nu detaliază nimic exact despre ce parametri ar trebui să atingi ca sportiv profesionist ori alte detalii care ar trebui să fie cu adevărat concludente. Eu văd acest articol ca un articol de tipul „să fie acolo”

  • Un „tutorial” scos direct din veceul gandirii colective, aflandu-se in partea aia obscura a internetului, la granita dintre pornografia japoneza si tutorialele te pe youtube despre extragerea litiului din bateriile Duracell pentru fabricarea metamfetaminei shake’n bake.

  • E drept ca partea informativa a articolului este cam subtirica, Singurul lucru care ar putea fi de folos ar fi faptul ca nu ai sa faci niciodata bani in sportul asta. Ca de altfel cam in toate sporturile profesioniste fara o baza mare de fani. Pe alta parte, WikiHow are de obicei articole de genul „How-To bla bla for Dummies”, deci pentru oricine are mai multa experienta decat zero in domeniul respectiv lectura este o pierdere de vreme… Cum este de fapt si in cazul tau si al meu 😉

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × 1 =