Acum citesti
Câinii ciobanilor, din spatele ghidonului bicicletei

94604Foto: www.reporterntv.ro

Era o dimineaţă liniştită şi ceaţa încă nu se ridicase de pe valea Prelucele, dincolo de Groşii Ţibleşului, în ţara Lăpuşului iar eu cu soţia mea plecam de la maşină pentru o plimbare pe creasta Munţilor Ţibleş. Am început să urcăm pe jos cele câteva serpentine ale drumului forestier ce duce spre refugiul Arcer, mirat fiind că încă nu aud lătrăturile câinilor de la stâna pe lângă care urma să trecem. Am zis că probabil oile sunt plecate… Ajungem şi sus de unde se vede stâna în stânga în poiană dar e tot linişte. Însă la un moment dat se aude un zgomot în spatele unor tufişuri şi, brusc şi fără vreo lătrătură, câţiva dulăi sar direct pe noi. Datorită şocului, suntem alungaţi în dreapta potecii unde ne împiedicăm şi începem să ne rostogolim pe panta abruptă, pantă care se termină cu o cădere în gol de vreo 3-4 m. După câteva secunde ne trezim undeva mai jos pe drum, plini de julituri, cu dureri puternice de mâini şi de picioare şi cel puţin eu destul de ameţit de la o lovitură primită la cap. După ce am constatat că nu avem rupt nimic, ameţiţi şi şchiopătând reuşim să facem cale întoarsă la maşină şi să ne întoarcem în Cluj. A urmat o vizită la urgenţă, verificări şi pansări de răni. Norocul face că am scăpat fără daune fizice grave, dar psihic au trecut aproape 10 ani şi soţia încă nu şi-a revenit, şi acum aude câini de câte ori mergem pe munte iar dacă apar cu adevărat unii, intră într-o stare de groază. Eu nu pot să spun că am rămas afectat, am tratat-o doar ca o experienţă, nu mi-a mărit frica de aceste animale şi încă le pot face faţă fără probleme în 95% din cazuri…

Au trecut mulţi ani şi poate zeci de alte întâlniri cu câinii ciobanilor… Unele s-au terminat mai bine decât normal, unele mai rău, multe întâlniri au fost absolut uzuale. Prin uzual sau normal înţeleg să treci pe lângă o stână sau turmă de oi, să vină câinii spre tine, să se oprească la vreo 4-5 m, să latre iar ciobanul să vină în cel mai scurt timp să îi potolească. Mai schimbi o vorbă cu baciul, îl mai întrebi de vreme, de sănătate şi mergi mai departe… În Apuseni, în Făgăraş şi nu numai am avut parte de astfel de experienţe, plăcute sau măcar nederanjante…

Din păcate, nu toate întâlnirile se desfăşoară aşa, din mai multe şi variate motive…

Tot cu soţia am decis să facem o tură clasică de Iezer, urcat cu bicicleta de la baraj la Crucea Ateneului şi coborâre pe picior pe traseul turistic la cabana Voina. Era în plin sezon de păşunat şi pot să spun că am întâlnit câteva turme de oi. Aşa ciobani jegoşi şi împuţiţi ca şi acolo nu mi-a fost dat să văd vreodată. Încă de departe, au început să strige câinilor să sară pe noi: „Sari pe ei măăă, muşcă-i”. Noroc că animalul patruped este mai inteligent ca şi cel biped. Figura s-a repetat turmă de turmă până la cruce, soţia era deja disperată. I-am promis că pe coborâre va fi în regulă, avem viteză, nu ne ajung. Pe naiba, la un moment dat drumul se termină şi traseul continuă printr-o poiană cu, evident, o stână. Nu exagerez că în momentul în care ne-am apropiat, aproximativ 20 de câini ne-au înconjurat furioşl, în condiţiile în care nici măcar nu erau oi pe acolo. Şi nu stăteau la distanţă, au venit cu colţii lângă picioarele noastre, norocul nostru fiind bicicletele cu care am făcut un mic baraj de apărare. După vreo 10 minute, după ce probabil că s-au distrat bine, au venit şi nişte „ciobani” râzând să ne spună că ăştia sunt câinii cuminţi, ăia răi sunt plecaţi cu oile. I-am zis că ne-am întâlnit cu ei cu siguranţă, am afişat o politeţe cât de cât şi am trecut. Nu am făcut scandal pe principiul că ei erau doi şi noi eram singuri… Ne-am bucurat că am scăpat…

Chiar toamna asta am dat un circuit superb şi greu de MTB prin Siriu, Ciucaş şi Grohotiş. Cine a fost în ultima vreme pe la Monumentul Eroilor de la Tabla Buţii probabil ştie că şi acolo e o stână fix în mijlocul drumului şi, evident. şi o haită serioasă de dulăi însetaţi de sânge. Am făcut şi eu cunoştinţă cu ei. Din nou, nici urmă de oi, doar ceva camionetă 4×4 şi un ATV. De data asta timpul de mobilizare al „ciobanului” a fost de vreo 5 minute… Dar nu am scăpat. Odată ajunşi în Ciucaş, traseul turistic trece foarte aproape de o stână şi… chiar prin mijlocul alteia. Nu vă mai spun ce show a fost din nou…

Zilele astea a ieşit o lege foarte controversată care limitează numărul câinilor de la o stână. Probabil toată ţara ştie că acum e voie să ai un câine la şes, doi la deal şi trei la munte. Ciobanii (sau unii care se pretindeau ciobani) au ieşit să protesteze. Comunitatea hipsterilor din mediul online a sărit să le ia apărarea. Dar în teren lucrurile stau, ca de obicei altfel.

Din spatele ghidonului vă spun că da, cu siguranţă numărul de câini de la stână trebuie limitaţi. Abuzurile sunt fantastice. Agresivitatea lor creşte de la an la an. Ciobanii nu mai sunt acele personaje arhaice din Mioriţa ci sunt în mare parte foşti criminali şi puşcăriaşi ieşiţi din închisoare şi care nu îşi găsesc altceva de lucru. Nivelul lor de responsabilitate este în continuă scădere.

Da, transhumanţa şi păstoritul sunt nişte tradiţii minunate care ne caracterizează ca popor, ca şi cultură, iar dacă acestea mor, moare şi o parte din noi. Nu cred că există mulţi în comunitatea celor care mergem pe munte care ne-am dori să traversăm Făgăraşul sau Iezerul fără să dăm de o turmă de oi… Chiar şi ierbivorii vegani tot au o pereche de ciorapi de lână pe acasă… Dar nici nu poate continua bătaia asta de joc la adresa restului de persoane care doresc să ajungă la munte.

Ciobanii şi-au însuşit munţii! Şi din păcate au făcut-o cu o mare nesimţire şi fără niciun simţ civic. Şi-au pus stâna în mijlocul potecilor, au făcut din asmuţitul câinilor pe turişti o adevărată distracţie. Evident, e la fel de stupid să spui că orice cioban este un infractor, la fel cum e stupid să consideri că orice emigrant din Orientul Mijlociu e terorist. Dar ca şi teroriştii, şi ciobanii agresivi şi câinii lor în număr exagerat există şi nu pot fi ignoraţi!

Este legea aceasta bună? Probabil că nu! Probabil că trei câini sunt suficienţi la 100 de oi dar nu sunt destui la 600 sau la 1000. Apără legea interesele animalelor sălbatice sau ale animalelor dornice să îşi îngraşe conturile bancare? Greu de spus, iar Freerider.ro nu e un site care să discute genul ăsta de subiecte. Dar cu certitudine că trebuie să existe o limitare şi o metodă de tragere la răspundere care să se aplice şi ciobanilor care nu îşi ţin în frâu patrupezii. Nu este normal să ai probabil doar trei câini la stâna, dar la fel de aberant este ca munţii şi dealurile să fie împânzite de fălci cu caninii ascuţiţi gata să se înfigă fără nicio scrupulă în pulpa primului ghinionist… Soluţia este probabil o lege scrisă împreună cu toate părţile implicate, amenzi usturătoare (câinii au obligatoriu cip de indentificare, deci se ştie proprietarul) şi mai ales reglementări care să îi împiedice să umble liberi. Stânile ar trebui îngrădite cu garduri electrice moderne. Ar trebui interzisă construirea acestora la mai puţin de 500 m de traseele turistice şi drumurile publice. Şi da, vânătorii ar trebui să îşi respecte obligaţia de a împuşca pe loc orice câine fără jujău la gât şi fără stăpân peste care dau în zonele sălbatice, pentru a proteja fauna şi pentru a proteja populaţia. Vrem să ne simţim din nou în siguranţă sus pe munte!

Gata, ajunge, mă duc să îi pun nişte oase câinelui meu din curte. Pentru că da, iubesc şi eu câinii, dar nu şi exemplarele agresive şi degenerate. Acestea trebuie stârpite, exact cum facem cu gândacii de bucătărie şi cu şobolanii. Asta e, dacă am început să civilizăm această planetă, nu trebuie să lăsăm garda jos acum, când avem atâta tehnologie care ne ajută…

 

Vezi Comentarii (128)
  • Legea-i rea, dar nu prea. In drum spre Tabla Butii am gasit pe traseu in jur de 3 stani de oi si fiecare avea cel putin 10 caini dezlegati si fara „bat” la gat. Spre norocul meu la fiecare stana ciobanul ne-a ajutat sa trecem. Aceeasi si in drum spre M-tii Baiului, ciobanul ne-a oprit sa lege caini si ne-a servit cu palinca. 1/2/3 caini e un numar mic dar ce depaseste 5 deja e nesimtire.

  • Aberezi domnule…Si eu merg pe munte dar niciodata nu am avut probleme cu cainii de la stana.. Tu vrei garduri electrice? esti dus cu pluta :))) in natura vrei garduri electrice?
    unde te crezi? in Parcul Cismigiu ? Carnivorele mari nu vrei sa fie si ele inchise? Auzi la el cainii de la stana sa fie legati :)))

    • Dar ce problemă au gardurile electrice? Le foloseşte o lume întreagă! E un mic fir aproape invizibil care ţine frumos oile şi câinii înăuntru şi lupii şi urşii afară, frumos, eficient şi fără să strice peisajul. Şi nici nu sunt periculoase, te scutură puţin. E un dispozitiv care rezolvă elegant o grămadă de probleme. Prin zona Bran am şi văzut că au început deja să apară păşuni încercuite cu gard electric, nu există nicio soluţie mai elegantă. Iar ca turist calci cu atenţie peste el şi gata.

        • Au un soi de baterie ca de maşină care ţine destul de mult, aşa e sistemul şi din moment ce TOŢI crescătorii de animale domestice pe păşuni din Austria, Italia, Franţa, Elveţia sau Germania îl folosesc bănuiesc că e fiabil

          • Domnule tu faci niste comparatii ca un copil mic care vede ceva si vrea si el .. ce nu vrei sa intelegi? In primul rand sa pui astfel de garduri ar incalca orice lege care reglementeaza pastoritul ba mai mult incalca si legislatia de mediu .. una e ca iti pui tu in curte la tine si alta e sa pui in varful muntelui pe o pajiste/pasune de sute de hectare :))) tu constientizezi ce prostii spui? Tu stii ce dimensiune trebuie sa aibe o pasune pentru o stana? ai vreo idee? Multe zone sunt zone protejate IUCN ii si tu vrei gard? pe acea pasune mananca si ierbivorele salbatice.. deci serios esti copil? Imi dai exemple cu tari care aproape si-au exterminat populatiile de animale salbatice si in special carnivore mari ( ma refer doar la urs si lup ) De ex: lup 1 in Austria, 1 Elvetia, 80-100 in Franta, Germania ( populatie exterminata) 150 exemplare aduse din Polonia, Pensinsula Scandinava 300 exemplare din care ~ 30 in Norvegia ( Tara idioata dar culmea mare aparatoare a mediului , din populatia de 30 exemplare vor sa ucida 16 motivul pagube aduse activitatilor pastorale) Polonia ~ 800 exemplare ROMANIA peste 2500 exemplare Italia ca sa nu omit ceva.. 700 -800 exemplare populatia fiind concentrata in Parcul National Abruzzo.
            Populatia de ursi si voi incepe cu Romania ..care are ~ 5000-6000 exemplare sursa IUCN.com ( asociatia vanatorilor declara altceva si anume 9000 exemplare, motivul fiind lesne de inteles ) Elvetia populatie exterminata Ultimul urs ucis in 2013 ( o poveste foarte trista .. insa nu o relatez pentru ca sunteti ignoranti )( momentan 2 exemplare care migreaza din zona Alpilor Italieni) , Germania populatie exterminata ( Ultimul urs a fost ucis in 2006 , avea 3 ani si era in cautarea unei partenere. A fost impuscat pentru ca reprezenta un pericol pentru turistii din acea zona) Austria populatia exterminata ( 5 exemplare care migreaza din zona Alpilor Italieni) Italia populatie impatrita in doua zone 18 exemplare regiunea Trentino 12 exemplare in regiunea Friuli, Franta are 22 exemplare ( o parte provine din populatia de pe teritoriul Spaniei) Norvegia are aproximativ 40 -45 ursi. Concluziile le poti trage singur..sper ca te ajuta matematica.. Sau hai sa te luminez eu..in acele tari de care pomeneai tu.. poti sa iti lasi oaia pe munte singura, pentru ce iti trebuie caini cand nu mai ai populatie de carnivore? eventual pentru hoti .. garduri? evident .. desi domnule, nici garduri nu ar trebui sa puna acolo pentru ca oaia nu MUSCA domnule…!
            Ei bine domnule Campian ( ma rog.. ) eu nu imi doresc asa ceva si nu pentru ca sunt vreun tampit sau ca sunt vegetarian ( nu sunt si nu e cazul ) ci pentru ca respectul fata de natura este mai important decat hedonismul de care dau dovada unii!! Tie iti lipseste obiectivismul. Aceste animale traiesc in casa lor acolo unde tu si altii intrati cu rotile si treceti prin natura ca prin branza, argumentand sofisme demne de cascadorii rasului. Este trist pentru ca va declarati „iubitori” ai muntelui si banuiesc ca aveti impresia (falsa) ca protejati natura… ei bine domnule .. te inseli ..Atitudinea ta denota o ura aparte pentru tot ce insemna natural salbatic si care reprezinta un pericol pentru biciclisti si turisti. De peste 30 ani strabat acesti munti ii iubesc si ii respect ( desi am o frica enorma, de serpi..) Iar unii ca voi vin si se arunca cu rotile prin salbaticia si frumusetea muntilor nostri. Dc ? penstru ca se considera zei supremi.. si ca au dreptul asta … Afla domnule ca nu il ai !! Si nu il vei avea niciodata! Daca distrugem natura suntem terminati suntem condamnati pe viata si nu uita.. probabil esti de aceeasi varsta cu mine dar poate ai copii.. gandeste-te la ei sau poate vrei ca toti muntii acestia sa devina o Valea Prahovei sau litoral … Poate iti doresti sa vezi frumusetea unui animal salbatic doar la zoo sau in fotografii…( desi sunt convins ca nu te-ai intalnit niciodata cu vreo haita de lupi sau cu vreun urs) altfel ai fi dorit si pentru astia, garduri electrice.
            Asa sa stii ca pastoritul in Romania este demn de toata lauda pentru ca a reusit sa supravietuiasca langa cea mai mare populatie de carnivore din Europa, fara sa recurga la situatiile extreme la care au recurs altii si inca mai recurg
            Alte state fac eforturi pentru repopularea zonelor muntoase. Noi ( unii ca dumneata) vor sa copieze greselile facute de aia, cum se numeste asta?! .. Am certitudinea ca nu asta iti doresti.. Domnule daca te deranjeaza asa de mult „salbaticiunile” si primitivismul.. de ce mai mergi in salbaticie? de ce nu ramai la oras? esti in siguranta ai confort ai si garduri .. ai copaci.. nu ai? apoi cum? au defrisat si pe acolo? ..ahh sa inteleg ca reprezentau un pericol pentru… masini .. ( cunosc foarte bine treaba) produceau pagube…
            Sau vei ajunge la concluzia ca trebuiesc impuscati ursii si lupii.. pentru ca exterminandu-i nu vor mai avea nevoie nici ciobanii de caini care sa te latre si sa te deranjeze cand tu te distrezi prin natura….( stii vorba aia din popor? „cainele latra la omu’ rau ”
            Mergi pe munte? asuma-ti riscurile vrei salbaticie fara risc? vrei placere fara durere?
            Vrei siguranta? ramai la oras!

          • TOTI crescatorii din Austria, Italia, Franta, Elvetia, da? TOTI :))
            mie mi-a zis Herr Frauman din Austria, pe vremea cand mergeam la ski ca nu are gard electric 🙂

          • Alin, sunt total de acord cu tine si imi permit sa iti distribui comentariul – stiu ca nu te va deranja, fiind un manifest. Iti multumesc!

          • Horatiu–daca ti crezi ca un asenea „gard” de ata va tine intr-o parte ursul si mistratul si in cealalta parte cainele…inseamna ca n-ai vazut niciodata in realitate asemenea gard.alea sunt facute pentru vaci…scutura odata,animalul le invata de frica si dupa un timp anumalul nu se mai apropie de ele chiar daca e un simplu snur sau sfoara.

          • Nu stiu daca ar tine afara carnivorele mari, dar cu siguranta ar tine oile si cainii inauntru pe timpul noptii. Si daca intra un animal, cainii sunt acolo, dar daca trec eu la un km de stana nu vor sari la mine. Iar ziua daca nu sunt plecati cu oile, cainii pot sta in interiorul gardului. Personal sunt complet impotriva legarii cainelui, este un gest inuman sa tii un animal legat, asa ca delimitarea unei zone cu un gard electric mi se pare o situatie win-win pentru toti. Pe mine nu ma mai ataca, daca e nevoie isi apara stana si nu e nevoie sa il tina legat. Iar la niste lupi cred ca un gard din acela face fata fara probleme. Sincer cred ca daca le-ar primi gratuit si ciobanii ar fi incantati, dar patronii sunt suficient de avari sa nu faca investitii din astea pana nu ii obliga cineva.

      • Super amuzant :D…sarma electrificata…
        Am fost la o stana de prin zona Iezer-Papusa… ceva ani in urma. Am urcat pe drumul forestier pana in varful dealului Plaiul lui Petru..unde era o stana in mijlocul unui luminis imens. De cand am iesit din padure, am fost intampinati de 2 caini ciobanesti: nu ne-au facut absolut nimic, ci ne-au „condusa” pana in apropierea stanii.Cand ne-am apropiat de stana au inceput sa latre spre stana si atunci au primit raspuns – au iesit inca vreo 2-3 dulai..sa latre(nu sa ne latre). Au iesit si ciobanii, i-au oprit din latrat si am intrat in vorba cu ei..Ne-au aratat unde tin ei branza, unde stau ei, ne-au dat niste lapte sa bem si in schimbul a 2 borcane cu dulceata, ne-au dat niste branza de burduf…
        Am vorbit cu ei si despre caini, noi, oraseni fiind, si impresionati ca un caine mare, cu dita mai labele era doar un pui de ciobanesc, si inca si mai impresionati de ciobanestii mioritici din jurul nostru.. Nu am sa uit niciodata ce a spus acel cioban cand noi spuneam zambind si aroganti ca nu au probleme cu ursii si lupii cu asa caini.. Ciobanul a ras si ne-a spus exact cum stau lucrurile pe munte: ursul vine, isi ia oaia in bot si pleaca..sar cainii pe el, il musca, nu il intereseaza, iar daca se enerveaza, dintr-o singura lovitura, rupe cainele in doua… si pleaca tot cu oaia in gura…. nu jumatate ci o oaie intreaga. Si nu vorbesc de catelusii astia de sunt plimbati prin bucuresti cu zgarda si f bine intretinuti..ci de dulai cat un om.. Ciobanii tocmai fusesera saraciti de niste caini(omorati sau betegiti) cu 2 nopti inainte ca „trecuse ursul” pe-acolo.. Ce sarma si curent electric visezi coane?!?! Ala rupe oasele cu forta lui si tu visezi ca o sarmulita electrificata il sperie?! Cand i se face foame, nu il tine departe nicio sarmulita… Si apoi, daca tu pui o sarma sa tii ursul departe si oile in staul, nu cumva omori si tu alte vietati ?
        Si ar fi mai bine sa o lase mai moale cei cu biodiversitatea, ca de 3000 de ani se practica cresterea oilor prin partilea astea si nu a scazut nicio biodiversitate din aceasta cauza, sau din cauza cainilor… Mai degraba din cauza vantorii sportive ( sau de placere – zimbrul romanesc e celebru intre multele exemple) sau din cauza defrisarilor abuzive etc.
        Nu stiu ce trasee face autorul acestui articol pe munte, nici in ce perioada, nici in ce conditii…
        Poate ar fi bine de stiut cand trec ciobanii cu turmele pe langa traseele turistice si avertizati turistii sa nu se mai aventureze pe-acolo..cel putin nu in grupuri prea mici.. La fel cum nimeni nu se aventureaza in zone cu animale salbatice..
        Dar stiu ca un urs omoara un caine ciobanesc mioritic matur dintr-o lovitura, la fel si un om poate avea aceeasi soarta. Stiu ca ciobanestii mioritici nu sunt caini de haituire sau de vantoare, nu au viteza necesara pentru asa ceva. Stiu ca un caine simte un miros strain de la 1 km si are o memorie olfactiva incredibila. Si mai stiu ca 3 caini si 2 -3 ciobani nu fac fata unui urs sau unei haite de lupi… la munte si oriunde..
        concluzia: Lege ca oricare Lege in aceasta tara – data de cine habar nu are si facuta fara a intreba oamenii afectati direct de ea si care mai stiu depsre ce e vorba.. Parlamentul asta a ajuns o bascalie plina de gasti de smecheri.

    • Omul nu abereaza, in m-tii Ciucas am patit la fel. Eu si sotul am fost atacati de vreo 10 dulai si deabia au reusit ciobanii sa ne scape.

    • Daca spui ca nu ai avut probleme cu cainii de la stanele de pe munte, inseamna ca ai fost 100 de metri in jurul vreunei statiuni. Macar taci, ca te faci de ras. Serios, taci.
      Absolut orice montaniard cu o minima experienta stie ce probleme exista cu cainii de stana pe munte. Nu cred sa fi fost vreodata in vreo drumetie de cel putin 3 ore (desi rar facem din astea asa scurte) in care sa nu intalnim o stana sau o turma, cu dulaii aferenti. De cate ori nu am dat toata painea pe care o aveam la noi sa ne ”imprietenim” cu ei, de cate ori nu ne-am furisat ca hotii sa nu ne vada… Si tu ”mergi pe munte” dar nu ai avut probleme cu cainii. Pe unde umbli? Pe la Busteni? La Baisoara? Cu masina pana sus? Te bagi in seama degeaba…

      • Un alt biciclist deghizat in montaniard!! Domnule faptul ca nu stii sa te comporti in natura nu tine de mine! Faptul ca nu accepti natura asa cum este denota un egoism nesimtit! Muntii pe care ii frecventez eu fac parte din grupa nordica a Carpatilor si aici ma refer la Carpatii Orientali.. munti mult mai salbatici cu foarte multe carnivore mari.. Atitudinea ta este absolut nesimtita!

        • Tu esti capabil sa intelegi ca oamenii se plang ca ii ataca cainii si nu ursii sau lupii?? cainii aia sunt la fel de naturali acolo ca si oile sau ciobanii.

        • Hmm… Va invit domnule la o tura in Muntii Suhard. O tura relativ scurta intre Pasul Rotunda si Vf. Omu. Pe poteca turistica (banda rosie). Impropriu spus poteca. E drum pentru „jipanele” ciobanilor.
          Fix pe poteca/drum sunt 3 stane. Prima e chiar aproape de Pasul Rotunda. Acolo n-am avut probleme. Celelalte doua in schimb aveau fiecare in jur de 15 caini. Unii erau de talie mica folositi la „intorsul” oilor. Altii in schimb erau ciobanesti de talie mare. Si la dus si la intors am avut incidente cu ei. Ciobanii radeau. Mai urat a fost la intoarcere. Ciobanii erau ocupati cu mulsul oilor si cainii erau liberi sa faca ce vor. Cu greu am scapat de ei.
          O tot dati cu animalele salbatice. Pai ce credeti ca fac acesti caini cu animalele? Dar pasunile? Ati vazut in ce hal raman dupa ce pleaca turma de oi de acolo? Inafara de brusturi mai creste ceva? Ati auzit de notiune de „pasunat excesiv”? Stiti ce consecinte are?
          In rest e bine ca ne trezim „vorbind”…

  • nu sunt de acord cu legea pentru ca da acces altor abuzuri.
    dar haite de caini sio oameni de caini sunt pe munte. dece nu se aplica aia cu chipuriel si sa reglementeze eutanasia prima oara?
    eu asa cred ca se pune problema, aplicati legile nu invetati altele noi divergente.

  • Cine spune ca acesti caini ai ciobanilor nu sunt o problema pe munte, cel mai probabil nu umbla pe munte . De mic am avut sansa sa merg prin munti , fie ca a fost in drumeti, la alergat sau cu bicicleta, mereu a fost problema asta a cainilor ciobanesti.
    Sunt convins ca aceste numere nu sunt realiste insa de la 3 caini la 10 -15 cati au ajuns sa aibe unii ciobani e cale lunga. Ba mai nou in muntii metaliferi ciobani au o rasa foarte faina de caini , prima data am crezut ca-i vitel, un drag de ciobanesc de asia centrala (asa mi sa zis ca ar fi ) care face ca un mioritic de-al nostru sa paleasca in comparatie. A fost pentru prima data cand mi a fost frica , pentru ca am realizat ca singur cu cateva animale din astea chiar nu am nici o sansa.Deci nu e vorba numai de numar , mai e si de rasa .Eu cel putin contemplez tot mai serios la a-mi procura o arma, asa cum imi permite legea, desii mereu am considerat a fi o tampenie.

    • Absolut de acord.
      Este evidenta schimbarea „de atitudine” a câinilor de la stână odata cu pătrunderea în genofondul canin al raselor importate mai ales din fosta Uniune Soovietică, referindu-mă in primul rând la Ciobănescul de Asia Centrală si la Caucazian, rase hiperagresive prin definiție și, culmea, reproduse si selecționate în continuare de către cei ce le cresc la noi, tocmai după acest criteriu al hiperagresivității.
      Exemplarele aparținând raselor noastre sunt mult mai echilibrate și au o agresivitate moderată față de om, fiind selectionate de-a lungul generatiilor pentru agresivitatea lor față de animalele de pradă.
      Nu am să comentez continutul articolului, considerându-l prea partizan, dar nu am să închei înainte de a sublinia nevoia de a impune nu neapărat un număr maxim de câini pentru o stână, ci conduita proprietarilor de stâne și a ciobanilor față de ceea ce îi înconjoară.
      Și ei, la fel ca noi, sunt parte a muntelui, nu stăpânii.

  • Horatiu, crezi ca sparay-ul cu piper pentru ursi (grizzly sau polar vezi http://counterassault.com/) e o solutie buna? Evident asta daca-i vezi din timp si poti actiona (nu ai mainile pe ghidon in coborare pe abrupt etc).
    Cred ca ai dreptate si trebuie gasita o cale de a rezolva problema asta urata.
    Ca si zapezile, nu mai avem ciobanii de alta data…
    Pe mine era gata sa ma omoare cainii noaptea pe Calea Victoriei in Bucuresti, seara in parc plimbandu-ma cu copilul sau alta noapte cu bicicleta trecand prin fata primariei din orasul meu. Am sunat primarul si mi-a spus ca v-a trimite politia comunitara. Am asteptat si nu a venit nimeni; oricum eram inconjurat de 10 (zece) dulai si noroc cu bicicleta…
    Ma gandesc serios sa cumpar asa un spray pentru fiecare membru al familiei inainte de a urca pe Iezer (unde am fost si eu fugarit de caini in timp ce pedalam).
    Aveam obiceiul sa ies la o tura de antrenament la miezul noptii pe timp de vara cand aproape fara exceptie eram urmarit de cainiii de bloc, de cartier, de benzinarie, de curte, de intersectie etc. Niciun stapan nu-si asuma proprietatea cainilor cand acestia sar pe tine. Cred ca voi folosi spray-ul si pe javrele de stapani nu doar pe cainii agresivi. Cainele e doar un animal, javrele sunt stapanii cu potential criminal adica cei care hranesc aceste animale in mod regulat, proprietarii de stana, primarii etc.
    De la mine ai sustinere totala.

    • Şi eu umblu cu un spray la mine dar încă nu am ajuns să îl folosesc. Fie s-a rezolvat paşnic, fie erau oricum prea mulţi să rezolve ceva. Adică dacă vin 10-20 de exemplare poate merge să îţi dai singur cu spray-ul în faţă să nu mai simţi nimic 🙂 Oricum, e o idee proastă să foloseşti un spray din prima. Eu zic că trebuie păstrat doar pentru ultimul moment, când sunt cu colţii la 10 cm de picior.

  • As vrea sa adresez scriitorului un dulce atasament feros in dosul cefei, dar nu ma lasa legea. Asa ca, ii dores cat mai putine plimbari, si vreme cat mai rea, pana is rescrie articolull cu o structura ceva mai obiectiva , lasand la o parte un caz vechi de un deceniu, urmand sa realizeze generalizarea sa groteasca, bazat pe un fapt izolat.. De la un iubitor de munte si de bicicleta la un stimabil individ ce a decis sa o ia la fuga in jos pe rapa atunci cand aude latrat. Bafta la peste si hai inainte la vreme rea!

  • Merg pe munte de mic copil, cu piciorul, iar de cativa ani buni, si cu bicla. Nu o data m-au(ne-au) latrat si atacat cainii ciobanesti, din fericire nicio intalnire nu s-a terminat cu muscaturi, doar cu sperieturi. Problema cainilor ciobanesti inseamna , de fapt, probelema existentei unor ciobani care sunt mai primitivi decat omul de Neanderthal. Cainele isi apara teritoriul atacand, ciobanul este cel care ar trebui sa-l ajute pe acesta sa diferentieze pericolul (ursi, lupi, hoti etc)de nepericol( turisti). Dupa cum stim cu totii , cainele este un animal inteligent ce poate fi dresat relativ usor . Legea asta nu face decat sa-i coboare pe ciobani in zone mai joase, astfel incat vanatorii si cei ce defriseaza sa poata sa faca ce le place in liniste, fara sa-i vada cineva.

    • ne puteti spune si noua cati ciobani sesizeaza autoritatile cand cineva braconeaza sau taie ilegal padurea? astea sunt aberatii. Eu unul recunosc ca sunt trasee din Fagaras pe care prefer sa le fac dupa ce coboara turmele, tocmai pentru ca nu am chef de intalniri cu cainii de la stana. Chiar daca de obicei merg cu betele de treking dupa mine tot nu as avea chef sa ma alerge cainii. Ce nu spun ciobanii este ca ai lor caini sunt liberi toata ziua, nu noaptea, ca nu au jujau si nici vreun marcaj pentru a-si putea asuma cineva responsabilitatea pentru pagubele care le produc. Legea ar trebui sa fie simpla: cainii obligatoriu trebuie sa aibe jujau (google it daca nu cunoasteti termenul) si sa fie marcati cu cip sau cu crotalii. Daca n au marcajul sau jujau orice vanator va putea impusca cainii, indiferent ca acestia sunt la 100 de metri sau la 5 km de stana. Oricum legea in forma actuala nu se poate aplica. Se duce dracu sa le numere la astia cainii la peste 1400 m sau sa le dea amenda. Pentru cat de la curent cu legea sunt cei care pazesc oile solutia cu impuscatul este mai pe intelesul lor.

  • Sa nu uite ciclisti de weekend ca ciobanii au sute de oi de pazit de salbaticiile de pe munte (lupi, ursi, etc), nu sa isi lege cainii intr-un lant ca chipuri trece ciclistu prin salbaticie si sa nu il muste cainii. Ca ursi si lupii ii sunt prieteni vechi, de pe vremea cand mama il ducea la zoo.

  • Eu folosesc aparat cu ultra sunete.. și l-am cumpărat pe cel mai ieftin. Nu mai am nicio problemă cu dulăi. Se opresc la 5-10 metri și îmi conferă timp suficient să îmi iau ceva în mână sau chiar să și plec 🙂

  • Parerea mea e ca e nitel exagerata toata treaba si iarasi vedem cum se ocupa guvernul de alte chestii mai putin interesante. Cat despre caini, indiferent de ce natura si de unde provin acestia, se poate pati ceva nasol chiar si cu unul. Eu am fost muscat de un caine si am fost internat in spital vreo 2 saptamani. Era sa raman fara mandibula. Si nu glumesc. Cu toate astea nu sustin prostia guvernului.

    Daca se doreste ca sa fie trasi la raspundere se poate face altfel. Si chiar si asa, cine draqu sta sa ii numerge pe nu stiu ce varf de munte. Sa fim seriosi…

    • de acord ca e o lege exagerata…
      Nasol ce ai putut pati de la un singur caine.. Muscaturile de caine mi le-am tras in oras de la vagabonzi(cand erau). Le munte nu am fost muscat nicioadata de caine..(nici de alte animale). Si am apucat sa vad o singura data o caprioara in salbaticie: nu vad cum ar putea un ciobanesc sa prinda o caprioara din urma sau sa o haituiasca..(apropos de biodiversitate).

  • Cred cu tarie ca singura cale civilizata este o lege cu raspundere inclusiv penala pentru proprietarii cainilor de orice fel nu doar de la stana. Niciun caine fara proprietar care sa isi asume raspunderea! E simplu in principiu.
    Altfel vom ajunge sa ne aparam singuri. Inclusiv de javre(vezi mai sus definitia mea).
    Ciobanul care-si doreste oile protejate de jivine e scutit de raspundere daca sunt atacat de cainii lui. Cine il absolva de raspundere? Un alt „iubitor de animale” poate la fel de iresponsabil.
    Pedalez foarte des (aproape zilnic) inclusiv pe vreme rea in alta tara cu mai multe animale si oi decat la noi dar orice caine e dresat si educat astfel incat sa nu produca daune numanui. Altfel proprietarul plateste toata viata paguba. Uite cum legea penala face minuni. Orice proprietar va cauta singur solutii de a-si dresa animalul chiar asigurandu-l ca pe masina daca trebuie. Ati vazut la noi asa ceva?
    Aici sunt crescatori de animale RESPONSABILI.
    La noi sunt foarte multi „iubitori de animale” iresponsabili pentru ca legea le permite. Prostia e mai ieftina la noi. In tarile civilizate e mult mai scump platita.
    De fiecare data cand ma indrept catre un caine aflat in preajma stapanului la plimbare reduc viteza sau chiar ma opresc din pedalat. Ei se uita la mine mirati, iar eu nu pot spune ca sunt crescut si traumatizat in Romania.
    Incerc sa promovez aspectele pozitive si sper ca cele negative se vor indrepta dar tare ma tem ca avem mai multe javre decat caini in Romania.

  • Oricine merge pe munte si fara suv sau logan stie ca lucrurile stau cam cum le descrie Horatiu.
    Problema e simpla: muntii aia in mare parte nu sint proprietate privata mostenire de la Miorita, asa ca nu e normal sa fii atacat/ranit de animale domestice doar pentru ca ai indraznit sa-i vizitezi…

  • si eu cand am cobarat de pe Moldoveanu in valea Buda (seara) am trecut pe langa multe stane, cainii latrau cand ne auzeau de la distanta. Ciobanii au legat din timp cainii ca noi sa trecem in siguranta pe langa stana iar cand am ajuns la ultima stana (unde ciobanii nu au legat nici un caine) am fost inconjurat de vreo 20 de caini ciobanesti; intr-un final a iesit ciobanul si cu cateva fluieraturi a potolit cainii. In acele circumstante mi se pare normal ca, cainii sa sara la noi (eram noaptea pe langa stane, cainii sunt pusi acolo sa le pazeasca). Faptul ca erai cu bicicleta… cainii sar la bicileta si in fata blocului; se pare ca au ceva cu roata de cand s-a inventat, nu e vina cainilor ciobanesti. Doar pt ca tu te-ai speriat si ai pierdut controlul nu inseamna ca sunt jegosi si trebuie exterminati. TU ai calcat pe teritoriul lor ca sa zic asa. Si te invit sa stai la o stana 1 luna sa vedem daca ti-ar conveni sa stai cu 3 caini acolo. Te inteleg ca ai avut o experienta proasta dar asta nu inseamna ca ai dreptate.

    • Eduard, orice animal are ceva cu un obiect/vehicul/fiinta care se deplaseaza cu viteza… acelasi lucru se intampla si cand trece o masina.. este totusi animal.. ba mai mult se afla in spatiul sau natural.. noi am renuntat la acest spatiu in favoarea modernismului civilizatiei si comoditatii/confortului. Referitor la cainii de prin orase.. vina nu o poarta acei caini.. vina o poarta omul si probabil nici nu ar fi trebuit sa ii domesticeasca dupa logica unora..

    • Probabil esti si tu un cioban din acela care iubeste sa ii sperie pe turisti cu cei 20 de caini tinuti si asa infometati..nu?
      Lasa-te de internet ca nu te tine.Bye

  • @Adrian – ai perfecta dreptate, ca si autorul articolului evident. Oricum romanii nu mai gandesc, asta este cel mai trist lucru,…..televiziunea le da cu lingurita exact ce vor sa auda. Nimeni nu se mai intreaba „de ce? de unde? cum? etc” . Cand au inceput sa apara primele articole in presa am incercat sa-mi atentionez colegii de servici despre aceasta realitate, sa fie pregatiti in caz ca vor dori sa descopere tara asta mai mult decat din pozele de pe facebook si la o distanta mai mare de 100m de cabana/masina, dar este ca si cum as fi vorbit cu peretii….

  • Daca legile dupa 89 nu ar fi restrictionat traseele si zonele de pasunat ale ciobanilor nu ar fi fost fortati sa cumpere sau sa inchirieze terenuri apropiate de zonele locuite mai intens sau trasee montane de agrement…pana la urma tot hotii de la guvern cauta sa puna „oieritul” in mana a unor mafioti autohtoni si straini …

  • Remedii: Spray lacrimogen cu ardei iute (nu exista cu piper) 😀 … SPRAY-uri cu PIPER, contin de fapt extract de ardei iute ~~~ si desigur generatoare cu Ultasunete … cat mai puternice.

    Un caine care a luat o ingura data un jet de spray de la un biciclist, niciodata nu va mai ataca o bicicleta, garantat!

  • Cei care vor sălbăticie fără riscuri îi sfătuiesc să meargă la Mamaia. Singur risc ar fi o boală veneriană sau de piele. Într-o societate unde munții sunt încă sălbatici și vara pline de stâne turismul este sifilisa spațiului.

  • Observ ca multe sunt gresite in tara asta si lipsite de logica si atunci cand se da o lege trebuie avut in vedere sa fie posibila si respectarea ei.

  • Domnu’ Horatiu,iti spun ca si un singur caine de stana iti poate provoca probleme serioase. Nu ar fi mai bine sa nu mai aiba ciobanii voie sa detina decat niste bichoni sau pechinezi ? Astfel integritatea ta corporala si psihica ar fi la adapost. Eu cred ca tu ai o problema si nu cainii sau ciobanii. Din ce ai scris pe aici ai lasat impresia ca de cate ori mergi in salbaticie ( atat de jinduita de altii de prin alte tari ,,civilizate”) te ataca cate un caine. Atunci eu cred ca tu creezi probleme cainilor ciobanesti si ar trebui sa iti interzica cineva sa mai mergi la munte.Macar nu in România ca sa impacam pe toata lumea. Cu oameni plini de idei ,,revolutionare” ca tine (garduri electrice si alte bazaconii)am ,,rezolvat” multe in ultimii 25 de ani.

  • Nu o singura data mie si prietenilor mei ni s-a intamplat ca in turele noastre cu bicicleta prin Muntii Macin sa fim alergati de cainii de la stani. Uneori am scapat cu fuga, alteori a trebuit sa-i infruntam. Pana acum am avut noroc si nu ne-au muscat.

  • Cu tot respectul, mai multi oameni sunt muscati in Bucuresti. Din cand in cand sunt si victime.
    Am un amic care a fost muscat chiar in Herastrau. Si nevasta-mea era sa fie muscata in Herastrau, noroc ca eram in zona si am aparat-o.
    Nimeni (inclusiv parlamentarii) nu face nimic ca sa rezolve problema asta.
    Muntele este un loc salbatic, putin locuit, habitat pentru ursi, lupi si pentru multe alte animale salbatice. Si da, ciobanii isi pasc oile de mii de ani pe acolo. Si ursii pot sa raneasca sau sa omoare oameni.
    Acum putem fi absurzi si egoisti sa pretindem ca vrem sa indepartam toate aceste pericole, doar ca sa ne putem plimba in voie pe acolo. Adica dorim ca acel loc salbatic si frumos sa ne apartina doar noua, vizitatorilor ocazionali. Nu este frumos si nici corect.
    Iar politicienii cum de nu vad jegul de sub nasul lor (cainii din Bucuresti) care deranjeaza infinit mai mult ? Evident ca ei nu si-au propus sa rezolve o problema, doar au dat o lege cu dedicatie pentru ca au ceva interese. Nu muncesc decat atunci cand le dicteaza interesul.

    • Toni, incep si eu ca si tine, cu tot respectul,dar nu cred ca ai inteles exact nemultumirea noastra.Nimeni nu vrea sa indeparteze nici ursul nici lupul nici nimic……de asta mergem in natura, de asta cautam salbaticia naturala, de asta nu vreau natura domesticita ca in unele tari din occident. Nu inteleg de unde pana unde cativa dintre cei care au comentat la acest articol au inteles tampenia asta. Problema este foarte simpla. Tara asta este a tuturor romanilor, nu doar a catorva (cum ai precizat si tu) prin urmare nu este normal ca pe domeniul public sa fii haituit si atacat de cainii ciobanilor – atat. Nu este nimic complicat, nici o conspiratie. Daca in orase sunt multi maidanezi sau daca cineva detoneaza o arma nulceara diseara sau orice altceva, nu schimba cu absolut nimic problema in cauza -nu este normal ca pe domeniul public sa fii haituit si atacat de cainii ciobanilor.Aceasta problema ii afecteaza si pe cei care nu au bicicleta mult mai mult, pt ca nu au cum sa fuga sau cum se se foloseasca de bicicleta pt a se apara. Este logic sa vezi incontinuu la tv despre problemele generate de canii din oras in detrimentul celorlalti deoarece in oras daca esti muscat te duci frumos imediat la spital si la autoritati(daca vrei). In schimb la munte esti la ore bune sau chiar mai mult de o zi departare de oricine si orice……ce faci dupa o zi de urcat cu sau fara bike daca te musca un caine? Te intorci (cobori) 30, 40 , 50 de km sa raportezi la politie + alti km pana la spital ca ulterior sa iei traseul de la capat?! …esti masina????? Si dupa asta in cazul miraculos in care politia se aventureaza sa investigheze tu va trebui sa reiei tot traseul (fiind masina) numai ca acum vei trece si prin fatza celui care tocmai a fost amendat de politie ca nu si-a tinut cainii sub control. Hai sa fim seriosi…..cel mai probabil persoana in cauza va merge mai departe si nu va raporta nimic….si adevarul nu va face parte din nici o statistica. Cum au mai zis si altii mai sus……realitatea asta ramane necunoscuta doar pt cei care nu au mers cu adevarat la munte, care nu au vizitat si explorat cat de cat tara asta.

      • Subscriu.Si pentru domnul care spunea ca se exagereaza cu 20 de caini uitati in acest link https://www.youtube.com/watch?v=9U-YvCO4QxI doar 11 caini …Sincer,nu credeam ca ar tine ciobanii atatia caini la o stana dar acum nu ma mir daca ar fi si 20 de caini…Pe jos sau cu bicicleta mergem,o mare parte din noi,sa ne relaxam pe munte,pe carari nu prin salbaticie,sa vedem taramurile tarii noastre.Mi-ar placea sa vad cainii ciobanesti alergand pe langa turma de oi nu dupa turisti…Legea ce prevede mai putini caini la o stana nu cred ca e potrivita si nu rezolva problema.O solutie potrivita pentru toata lumea cred ca ar fi dresarea cainilor ciobanilor. Statul sa le asigure dresajul cainilor iar ciobanii sa fie obligati prin lege sa il accepte.Cred ca sunt si dresori care ar face voluntariat.Sarbatori fericite tuturor si mai putina ura intre noi!

  • Nu e vina cainilor ca ciobanii nu ii educa . Si mergand linistit seara pe strada se mai intampla sa se lege cate unul ( om sau caine ) de tine . Oricine este agresat de cainii oierilor poate depune plangere la politie . Nu te razbuni tu pe animale ca e tampit ciobanul si nu isi educa cainii . Imi pare rau de experientele neplacute care le-ai avut dar avand in vedere ca s-au cam repetat iti puteai pune o camera video pe casca si sa vii si cu probe …nu doar cu vorbe . P.S. daca iubesti natura las-o sa-si desfasoare cursul ( plimbarile tale pe munte nu fac parte din natura )

  • din pacate problema cu cainii nu se limiteaza la munte. La noi in Tg.Mures trebuie sa te gandesti bine pe unde sa iesi la o tura cu mtb ul. De cativa ani numarul de stane a crescut enorm, peste tot unde exista un petec de iarba sigur gasesti o stana sau o turma de oi cu min. 10 caini desigur lasati liberi sa-si faca de cap si sa fugareasca orice misca. Nimeni n-ar avea probleme cu cainii daca ar fi dresati corespinzator, dar nu e normal sa fii fugarit de fiecare data daca iesi la o tura in natura. Unii ciobani respecta legea, cat de cat, leaga cainii sa pun la gat lemnul care ii impiedica sa fuga cu viteza pe distante mari dar foarte putini, aia probabil au luat amenda recent. 😀

  • Si acum 30-40 de ani ciobanii si cainii lor erau identici cu ce povestesti tu.
    Nu stiai sa vorbesti cu ei, caini si oameni, stateai acasa, nu navaleai peste ei.
    Muntele a fost al lor dintotdeauna.
    Mediul este distrus de noi, nu de ei.
    Adevarul este ca nimic nu poate fi zugravit in alb-negru.
    Dar, ceva ce exista de mii de ani, fara ca sa fi distrus mediul, este evident mult mai putin periculos comparativ cu ceva ce a aparut de nici 100 de ani- defrisarea industriala- al carui efect se vede din satelit.
    Parlamentul nostru a rezolvat problema defrisarilor, am scazut la un ritm de doar 3 ha. pe ora!, asa ca a trecut la oile care distrug mediul.
    Doar LEGAL, pe 2015, s-au defrisat peste 10 milioane de metri cubi!!!
    Ilegal, cf. WWF, din 1990, s-au taiat 100 de milioane de mc., adica am chelit 400 de mii de ha. de padure.
    Dar turcana si miorelul ie divina!:)))))

  • Ai scris si ai argumentat frumos… De-asta poate am si fost surprins cand ai dat cu mucii in fasole la final la faza cu „obligatia” vanatorilor de a impusca orice caine fara jujau pe care il intalnesc. Deja ai dat in altele si ti-ai luat la revedere de la obiectivitate. Poza articolului este de asmenea, de tabloid online. As fi vrut sa dau share la punctul tau de vedere, dar n-am mai putut…

  • Se pare ca ai o abordare gresita fata de caini, eu de cate ori am fost la munte, cu bicicleta, cu cortul sau cu piciorul, n-am avut niciodata probleme, in afara de niste latraturi la intimidare, probabil ca fugi de ei sau te ambitionezi sa treci prin mijlocul stanei, altfel nu imi explic, de cele mai multe ori ciobanii si-au chemat cainii…
    Intro noapte cand a venit ursul la cort si se chinuiau jandarmii sa il sperie cu sirena, crede-ma ca ne doream cat mai multi caini ciobanesti prin apropiere, banuiesc ca laa stana lucrul asta se intampla in fieecare noapte.
    Ma asteptam la mai multa obiectivitate din partea unui iubitor de natura si la mai putin egoism…

  • Am patit-o si eu cu cainii, linga Snagov, pe un camp, la 200 m de A3… ne-au atacat din senin 5 caini (eram 2 biciclete), ne-au inconjurat, ne-au latrat puternic, cu secvente de atac la picioare, apoi s-au indepartat!
    Am plecat si noi cu inima batind puternic, ne-am indepartat la vreo 200 m, apoi ne-au atacat din nou! si ne-au atacat si a 3 -a oara!! Ciobanul (daca pot sa ii spun asa) statea si se uita la noi !!! noroc ca nu ne-au muscat, dar sperietura a fost maxima!
    eu umblu cu spray anti caini acuma-cat efect o avea?! ramane de vazut desi as prefera sa nu stiu 🙂
    e o problema!

  • Dragi turisti pe biciclete. Nu voi ati fost primii pe munte. Ciobanul e pe munte de cand e muntele acolo. Si are nevoie de caini pentru a isi pazi turma. Voi sunteti acolo pentru a admira aceasta salbaticie si frumusete iar ea presupune riscul descris mai sus. Daca nu te intalnesti cu un caine atunci sigur te vei intalni cu Ursul sau Lupul si l-a ala nu ai sa gasesti nici un cioban sa te scoata din gura lui. Voi hipsterilor pe bicicleta credeti ca Muntii Romaniei sunt ca cei din restul europei unde nu a ramas nici Lup si nici Urs. Dupa ce o sa ingraditi cainii o sa cereti sa fie omorate si animalele salbatice care va ataca. Era o vorba populara: „voi vreti si cu dansa in transa si cu sufletul in rai”.

    • Hei, nu are treaba una cu alta, muntii Ro cu animale sau cei din Eu fara. E vorba ca, cainii de la stana sunt inzecit mai agresivi si periculosi decat un urs. De lup nu vorbesc, nu apuci sa-l vezi in ochi, te evita de la departare, nicio sansa sa te atace. In schimb, cainii sunt un real pericol, mai ales in numar mare. Recent au fost oameni muscati de caini pe valea cernei, destul de grav, nu de urs, nu de lup, de caini ciobanesti. Dupa unii, daca nu esti cioban, nu mai ai voie sa iesi pe munte cu familia si copiii, ca muntele e de 10000 de ani al ciobanului, este?

  • Prietene, tu ai vazut vreodata un urs? Cum naibii va apucati voi sa va scrieti opiniile cand habar nu aveti despre ce vorbiti? Daca nu ai 5 caini ceva mai inalti de oglinda masinii si un cioban pus pe treaba, iti spun eu ca te rupe ursul pe genunchi. Si chiar nu vreau sa mai comentez motivele reale pentru care aceasta mizerie de lege este data. De sute de ani oamenii astia fac acest lucru si dintr-o data se gasesc o serie de „baieti destepti” sa le explice cum sta treaba cu oieritul. Iar marea ta problema e ca nu te poti da cu bicicleta pe munte din cauza asta… Tu esti real sau platit? Stau eu asa si ma gandesc, daca sunt 2 caini in loc de 5 nu e cam acelasi lucru?

  • In general merg singur la munte si din experientele mele nu trebuie sa te panichezi, sa iei pietre, bate, sa tipi etc. pentru ca ii enervezi mai tare. Eu ma dau jos de pe bicicleta si le vorbesc calm iar ei ma petrec latrand pana ies din zona lor.
    Trei caini sunt insuficienti in fata unei haite de lupi sau ursi. Iar vanatorii trebuie sa-si gaseasca alte hobby-uri: airsoft, paintball etc. care sa nu implice nimicirea faunei.

  • 1 Traiti in Romania! aici sunt caini. Nu vreti decat sa chemam vanatorii cu pustile si sa comentam pe net sa dam un search pe acelasi net si sa invatam cum sa ne comportam cand dam de caini?
    2 autorul articolului s-a intalnit pe toti muntii cu ,, dulăi însetaţi de sânge„ dar nu a fost muscat niciodata…. Nici eu nici cainii mei unu 40 si unu 9 kg (care se pun in culcat, cum i-am invatat, si asteapta sa gonesc eu ,,cainii agresivi si degenerati„) nu am fost muscati niciodata.
    3 daca tu cazi de pe poteca pt ca te-au speriat niste caini ce faci cand dai de urs? cum pleci pe munte fara sa sti ce sa faci cand dai de un pradator?
    4 Probabil toată ţara ştie că acum e voie să suni la 112 daca ai fost atacat de un caine neprovocat.
    6 ,,niste oase„ nu sunt sanatoase (maxim unu la 3-4 zile) pt cainele tau pe care il iubesti dar il ti in curte si nu il iei pe munte. Mai multe informatii despre ce mananca un caine pe acelasi net: http://www.ciobanescgerman.net/forum/index.php/topic,5375.0.html
    5 pretul unui aparat cu ultrasunete impotriva cainilor agresivi costa 39ron (http://www.teleshoponline.ro/accesorii-animale/274-aparat-cu-ultrasunete-impotriva-cainilor.html?gclid=CjwKEAiA18mzBRCo1e_-y_KLpXISJACEsANG73mCT1ZqPFS339bJGjj2HE6B0KjwBgdY0sB0uaftCBoCqAbw_wcB) ,, Asta e, dacă am început să civilizăm această planetă, nu trebuie să lăsăm garda jos acum, când avem atâta tehnologie care ne ajută… „

  • Legea cu limitatul câinilor nu este deloc nouă. Cea ce citiți sau auziți prin „presă” este fals. Limita de 3,2,1 câini există din 2006, ea nu s-a modificat, amenzile sunt aceleași între 500-1500 de lei. Faptul că nu au știut ciobanii nu este foarte grav, ei nu știu și gata. Grav, foarte grav, este că administratorii fondurilor cinegetice, ai fondurilor forestiere, sau a mi știu eu ce, împreună cu jandarmii montani, sau polițiștii nu au știu de existența ei, este foarte grav. Și mai grav este atunci când, cu toate că o cunoșteau nu au aplicat-o, lăsând să se înțeleagă faptul că e normal ca tu, turist, cicloturist, etc., să te înarmezi ca pentru asaltul Romei pentru a trage o gură de aer curat, pe jos sau în șa. Tu erai cu soția, eu eram vreau să merg cu copilul de 8 ani pe bicicletă prin munți (așa vrem să ne distrăm noi prin munții patriei), cum pot face asta? Postacii empatici din FB nici nu citesc, nici nu întrabă, dar se solidarizează, fără să se întrebe de ce 1,7 milioane de oameni (1/3 din totalul angajaților) muncesc în continuare pe 1050 de lei.

    • Domnule Dan…Inainte de a-ti aduce la cunostinta anumite aspecte pe care le ignori si asta pentru tu confunzi statiunea sau litoralul cu muntele afla urmatoarele aspecte: Legea exista si a fost promulgata din 2006. Corect! Pe parcurs s-au adus anumite modificari, anumite articole au fost modificate sau abrogate. Articolul care face referire la numarul de caini a fost lasat in forma initiala, intentionat. Legea este cunoscuta de oricine si mai ales de catre ciobani pentru ca aceste legi se discuta in asociatiile din care fac parte ..nu e ca la voi astia cu vehiculul prin munti..intelegi? Stiau foarte bine de ea.. ideea este ca anul acesta lucrurile au luat o turnura aberanta..au fost impuscati caini iar ciobanii nu mai pot sa isi scoata oile pe timp de iarna din saivane, atentie, in propria lor „ograda” dc ograda ? pentru ca pasunile si nu iti mai repet ( vezi legea 214/2011 ) sunt proprietate privata .. E ca si cum tu nu iti poti plimba copilul prin propria ta casa.. dar nu ma intind cu explicatii pentru ca stai prost cu logica ..
      Referitor la turist cicloturist ( eu merg pe munte, atentie PE MUNTE nu la munte, de prin ’92 ) si nu sunt turist, turist te poti considera tu si ala care merge la pensiune sau la Mamaia! Referitor la montaniarzi sau muntomani sau drumeti, putin conteaza cum vrei sa le spui, caini au o problema cu biciclistii intelegi? asa cum si eu am o problema cu bicicletele pe munte! Tu fiind venetic intro zona salbatica este normal sa te crezi prin Cismigiu sau prin nu stiu ce Mall .. Muntele stimate cicloturist, este un mediu salbatic primitiv si spectaculos care adaposteste ultimele exemplare de animale aflate in libertate, diferite plante/flori, unele unice in lume si care sunt protejate sub o forma sau alta de oameni ca tine! Deci Ai doua solutii fie accepti muntele asa cum este ( e problema ta daca vrei sa iti iei armamentul cu tine) fie ramai la oras, unde vei continua sa contribui la bunastarea aerului si a mediului ! Pricepusi? Tu cu aceasta mentalitate nu ai ce sa cauti pe munte sub nici o forma si nu pentru ca ar fi muntele meu sau al altcuiva ci pentru ca nu poti sa respecti Muntele si nu il poti accepta asa cum este si sper din tot sufletul sa si ramana! Aceasta mentalitate tampita si idioata afecteaza muntele si pe toti locuitorii acestuia, afecteaza viata pe munte, practic ca sa ma intelegi stimabile CICLOTURIST sau ENDURIST sau ce-oi fi tu ..deplasarea in zone salbatice se face cat mai primitiv primitiv insemnand pedestru( sau ecvestru in anumite zone) si atat! Astfel impactul tau al meu sau al altuia este minim asupra acelui ecosistem. Pricepusi? Si in acelasi timp ne putem bucura in continuare de el. Multe zone sunt Integrate in Prcuri Nationale, Parcuri Naturale sau situri Natura 2000 si nu asa de dragul tau sau al altuia ci pentru a fi cat mai bine protejate de? OAMENI CA TINE !! Care vin si se cred inca pe Bulevardul Dacia sau oricare altu.. Aceasta atitudine nu reprezinta dragoste fata de natura sub nicio forma REPREZINTA doar PARSIVITATE fata de natura.. Ai inteles pana aici? Domnule hai sa iti dau alt exemplu poate vei intelege mai usor .
      Muntele este precum o femeie! O poti iubi proteja, apara, accepta asa cum este si PENTRU CEEA CE ESTE EA! sau o pofi folosi pentru PLACERI .. ei bine domnule asta faci tu cu Muntele.. Iar acest lucru denota egoismul hedonist de care dai dovada. Domnule te rog frumos ramai pe Valea Prahovei.. sau dute intr-un parc de distractii..
      Ca sa intelegi cat de departe esti fata de subiect si cat de pervers gandesti PE MUNTE NU FACI CE VREI TU pentru ca muntele este un areal cu statut special, este casa animalelor a plantelor si sursa izvoarelor … Acesti munti apartin tuturor atata timp cat stim sa ii protejam si sa limitam impactul nostru asupra mediului respectiv. Daca tu prin mentalitatea ta tampita distrugi acesti munti si faci din ei niste parcuri de distractie vom avea de suferit toti, si tu si eu si altul DAR MAI MULT, VEI DISTRUGE CASA ANIMALELOR SI SALBATICIA LOCULUI. Stimabile faptul ca tu nu ai vazut un urs sau un lup din goana ta prin natura nu insemna ca acestia nu exista sau ca nu te vad.. te vad si se retrag se ascund si devin stresati. Spatiul acesta care este casa lor devine din ce in ce mai mic si la un momentdat dispare si odata cu asta dispar si aceste animale si plante…Faptul ca nu ai cunostinte de mediu si faptul ca iti lipseste bunul simt fata de munte ( dar culmea pe care il folosesti dupa bunul plac) nu inseamna ca poti sa faci ce vrei tu. Pentru distractii ramai in statiuni sau dute in cluburi, ai inteles?
      Curios este faptul ca tu pe langa ca esti paralel cu legea „Miorita” esti paralel si cu legislatia rutiera. Un copil de 8 ani nu are voie sa conduca o bicicleta pe drumurile publice.. sa nu mai vorbim de riscul la care il expui pe un teren accidentat. Varsta minima este 14 ani! Nu ca as tine cu orice pret de chestia asta dar ai incercat sa aduci in discutie legislatia in vigoare. Deci practic esti inconstient daca iti expui copilul anumitor riscuri! Daca te intalnesti cu un urs ce faci? Daca esti atacat ce faci? Tu pe bicicleta esti considerat o prada pentru animalele salbatice, de ce? pentru ca te deplasezi cu viteza ( vezi cazurile din SUA) plus ca nu lasi spatiu de retragere unui animal intalnit pe poteca iar acesta va reactiona atacand ( orice persoana care a avut pana si cea mai mica legatura cu mediul salbatic, stie ca miscarile bruste trebuiesc evitate cu orice pret) Stiu ce faci, faci ceea ce fac toate mizeriile de genul si anume o sa vrei sa fie impuscat ursul pentru ca in inconstienta ta nu ai inteles ca mersul pe munte implica niste pericole pe care trebuie sa le accepti. Iar in nemernicia ta solutia este ? distrugerea habitatului salbatic si exterminarea faunei pentru ca tu nu esti in siguranta, (domnule aici trebuie sa recunosc ca m-a pufnit rasul). Asta da dovada de simt civic si de solidaritate cu mama natura. Felicitari! Esti un model pentru copii dumneatale. Stimabile eu intru la tine in casa , tu ma ataci, iar eu te actionez in judecata sau cer sa fii impuscat pentru ca eu nu m-am simtit in siguranta in casa la tine. Logica ta….rationament? hmmm ..of doamne …
      Faptul ca aduci in discutie alte subiecte care nu tin de problema discutata. si anume salariile, se datoreaza doar incercarii tale de a manipula si de a aduce discutia intr-o alta directie. Asta spune si mai multe despre caracterul tau . Si nu amesteca lucrurile.. montaniardul este montaniard nu turist sper sa nu faci confuzie intre acesti termeni. Turist esti in Valea Prahovei la Busteni sau la Predeal .. Asta este rezultatul promovarii gresite a Muntelui, Mamaia se muta la munte… iar acest lucru ne va costa pe toti si pe toate generatiile care vor urma.. Nu in ultimul rand iti recomand cu insistenta sa inveti sa convietuiesti si sa intelegi natura si salbaticia. Daca nu poti face acest lucru atunci cu parere de rau iti spun, NU AI CE CAUTA PRIN MUNTI. Maine poimaine o sa ne trezim ca astia vor cu bicicleta prin Rezervatia Gemenele sau oricare alta … Este de-a drepul TERIFIANT! In curand isi vor cere „drepturile” si motoristii si atv-isti pe principiul ? discriminarii si argumentand cu: platesc taxe, au dreptul sa faca sport, aer curat… defapt nu..Vor spune pur si simplu ca asa vor ei sa se distreze prin muntii Patriei… Conservarea mediului, respectul fata de natura si animalele ei reprezinta pentru unii ecuatii matematice sau limbi arhaice.. O sa vina si vremea cand o sa mai avem acces la munte numai cu ghizi care sa ne arate pe unde avem voie sa calcam si cum sa calcam.. Deja mare parte din traseele nemarcate sunt interzise… Iar mai tarziu vom construii autostrazi prin mijlocul Retezatului pentru stimabilul domn Dan ….. Este atat de regretabil si trist…. Dar somnul inconstientei ….

      • Domnule Alin, chiar daca sunt in mod evident unul din ciclistii pe care ii condamnati, tin sa va spun ca apreciez foarte mult ideile dumnevoastra! Este un mod de gandire bine directionat si in linii mari aveti dreptate cu toate justificarile pe care le prezentati, pentru a mentine un echilibru este nevoie intotdeauna si de persoane care sa tina partea naturii ca dumneavoastra. In calitate de autor al articolului spun ca acestea sunt genul de argumente impotriva pe care as dori sa le aud. Multumesc!

        • Am urmarit cu mare interes atat articolul cat si comentariile. Trebuie sa va spun ca nu sunt deacord cu aceasta lege – este o aberatie (nu o sa expun motivele aici). De asemeni, sunt intru totul deacord cu cele spuse de domnul Alin (De altfel am intrat aici de la un share pe facebook care spunea in descriere „Foarte bine spus la comentarii de Alin”). Apreciez ca autorul articolului a stiut sa raspunda politicos si sa accepte opinia altora – poate ar fi cazul sa fie adaugat un „later edit” in articolul principal continand o opinie consistenta si bine documentata cum e cea a domnului Alin pe care as dori sa-l felicit pentru argumentele concise si clare care le aduce. Nu uitati domnule Horatiu ca legea pe care o dau baietii nostri veseli nu e gandita pentru turisti montani, ci altele sunt interesele, cum ar trebui sa aveti in vedere ca un caine ciobanesc e suficient sa faca praf 2 baieti bine facuti intr-un timp foarte scurt (deci ce mi-e 3 , ce mi-e 10 … rezultatul final e tot ala 🙂 … si intradevar , trebuie sa nu uitam ca omul desi domina planeta, nu e el cel mai tare din parcare …. chiar daca scapam de caini, trebuie sa va aparati de ursi, lupi (si chiar si mistreti) pe munte – deci trebuie sa fiti pregatit sa infruntati carnivore agresive, fie ei si caini de talie mare 🙂

          • Multumim de opinie! Nu stiu in ce masura ati avut ocazia sa va intalniti cu animale salbatice, dar aceasta opinie cu violenta acestora fata de om este o poveste indusa de stirile TV. Va asigur ca in afara de cateva exemplare de ursi gunoieri denaturati comportamental de pe langa Brasov (unii dintre ei stramutati in sudul Fagarasului), animalele salbatice nu ataca omul neprovocate. Ba chiar ar trebui sa ne simtim privilegiati daca reusim sa le vedem. Ca si carnivore mari, eu am avut ocazia sa ma intalnesc de multe ori doar cu ursii, inclusiv ursoaica alaturi de pui. Niciodata nu am fost amenintat. Fie m-am oprit pana au plecat, fie am trecut pe langa urs pur si simplu ignorandu-l iar acesta m-a urmarit in liniste de la distanta. Nici macar serpii nu musca omul daca nu sunt deranjati. Nimic din ce am scris aici nu se aplica la caini din pacate, fiind singurele vietati de pe munte care te ataca de fiecare data cand te simt. Comparatia asta dintre caini si alte animale salbatice este cel putin stupida si denota doar dezinformarea generata de stirile TV.

      • O adevarata minte ingusta. Deci un mountainbiker nu respecta muntele ca se deplaseaza pe 2 roti. Il respecta doar aia care merg pe jos si eventual isi iau „armele” la ei fiind foarte atenti sa nu calce vre-o iarba rara pe care o fumezi tu.

        Ciclistii care vor sa se bucure de natura si nu au 1 saptamana la dispozitie sa mearga la pas prin locuri … sunt raul de pe pamant. Cainii ciobanilor sunt atat de naturali in zona incat mai ca se confunda cu fauna aia atata de aparata de imbecili ca Alin. La fel si oile. Poate iti trebuie niste rapoarte asupra daunelor ce le fac ciobanii si mai ales cainii ciobanilor in fauna locala cat si a turmelor de oi care rad pajisti intregi…exemple fiind destule cu zone fara verdeata.

        Evident , cand avem pe unul ca Alin cu pajisti in proprietate …el nu poate vedea decat acul din ochiul altora decat barna din ochii lui.

        El nu merge ca turist… dar ca si ce mergi? Omul muntelui? Yeti? Mai du-te in plm de padurar.

  • Dragi hipsteri iubitori de mountain bike, de ce nu va dati voi cu biclele prin oras? Sau vreti sa-si pasca oierii oile prin Bucuresti?

  • Cand o sa vina o namila de urs rupt de foame , ii se rupe de ,, firul” ala care tine ,,elefantii ” sa nu fuga . Unul care pleaca cu bicicleta sa se plimbe pe la munte, pe anumite trasee poate o duce mai bine ca omul de rand, nu sta sa doarma noaptea la stana ,are centrala noaptea si are caldura si toate cele.Nu stie decat sa injure cainii si pe ciobanii. I-atii Ticule un electrosoc si vezi daca nu fug cainii de langa tine .Sunt curios catii din voi a-ti crescut la tara sa avetii grija de animale, catii din voi au grija de un animal , dar de unul domestic .Sa va aud ???

  • Sunt plecat de ceva vreme din tara si ma intreb daca exista un motiv pe lumea asta la care Romanul sa nu fie EXPERT? De ce va certati? De ce jicniti ? Un schimb de pareri politicos nu credeti ca este binevenit? Si ca sa revin la subiect pentru toti cei care nu stiu Daca vine catelusul ,dulaul sau stiu eu ce alta natie de ciine spre voi fioros ca un urs lasati-va pe vine sau stati in genunchi . Se va opri la 2-3m de voi si nu va continua . Nu fiti agresivi nu incercati sa puneti mina pe bete etc ii provocati doar . Eu stiu acest lucru de la bunicu ,fiu de cioban si la fiecare intilnire cu ciini fiorosi am aplicat-o si a tinut sa stiti. O singura data am vrut sa fiu si eu viteaz si mi-am incasat o zgirietura pe picior de toata frumusetea dar intrassem deja in panica eram inconjurat de vreo 20 de ciini ai strazii .Si cum credeti ca am scapat? Mi-am amintit vorbele bunicului. Si mergind mai in genunchi mai de-a busilea am reusit sa ies din cercul lor. Iar ca sa revin la lege ,sincer nu cred ca e aberanta nu cred ca jumatate dintre ciobani ar avea ciini care sunt capabili sa conduca oile sunt doar corcituri bune de latrat si muscat . Iar aprofundind situatia cred ca as aplica aceeasi lege ca in locurile in care traiesc acum ai un ciine ok platesti la stat . Si as gasi niste profesionisti care sa poata spuna de citi ciini au nevoie 100 de oi de exemplu si as spune ca daca ai peste platesti la stat . Iar in privinta biciclistilor pe munte eu i-as interzice .In Canada pe munte sunt interzisi e adevarat ca au trasee speciale de biciclete dar sunt in general la poalele muntilor. Se stie la nivel mondial ca biciclistii sunt un real pericol in trafic si sa nu credeti ca pe munte sunt altfel .Am vazut un accident de bicicleta pe Ceahlau unde doar sansa de a trai a biciclistului si-a spus cuvintul s-a oprit pe marginea prapastiei agatat de un copac cu un picior rupt dupa ce incercase sa evite un alt turist -fara bicicleta-care saracul nu avea nici o vina ca venea din fata nebunul in coborire . Vorba unuia dintre comentatorii de pe aici muntele e salbatic asa ca daca iti place atunci admira salbaticia fara sa intervii prea mult in ea . Insasi doar simpla ta prezenta reprezinta un real pericol pentru salbaticie .

  • Merg in munti aproape cu toate metodele posibile: pe jos, cu bicicleta, cu motorul si cu masina. PESTE TOT numai ciobani cu oi! 5 -6 turme pe 10 km! Fata de acum 10 ani numarul turmelor s-a inzecit, si pe langa fiecare sunt cel putin 5 caini fara jujeu! Calculatie simpla: 1 caine mananca 1-3 pui iepure (sau pui de caprior)/zi: ia faceti voi totalul cu numai 10 turme???? Ati reusit??? Aratati-mi un singur cioban care isi hraneste caiini cu altceva decat zar sau mamaliga (CA DOAR CAINII CIOBANESTI SUNT O RASA DE CAINI VEGETARIENI NU-I ASA?) Cati caini sunt vaccinati antirabic?

    A incercat sa mearga cineva in excurise montana cu copiii? Acestia sunt traumatizatie caini mai mari decat copiii care cate 5-10-20 deodata alearga catre copil si faimia lui?!

    Decat asa, mai bine sa se restranga oieritul la dimensiunile normale, si nu 5-6 turme pe 10 km!!
    Daca statul ar opri subventia pe oaie, imediat ar plange ciobanii sa primeasca bani si i-ar durea in cot de traditii, transhumanta etc….

    • Aha .. domnule Arpad …cu tine nu am ce sa discut… Ai spus absolut tot in prima fraza!! Mai trebuia sa precizezi de vanatoare si de taiat padurea.. si erai bun de spanzurat ( cu scuzele de rigoare) O zi buna si iti doresc sa nu aibe muntii parte de tine!

      • Nu stiu cum puteti denumi natura salbatica, acea natura in care omul isi desfasoara activitatea pastorala de mii de ani. Natura salbatica gasiti in Siberia, Brazilia, etc. Credeti ca activitatea desfasurata de pastori in natura nu agita animalele? Natura salbatica nu are legatura cu pastoritul! Poate ca biciclistii perturba linistea si echilibrul muntilor, dar atv-urile ciobanilor sunt simfonia cea mai desavarsita pentru ele!

        • Arpad, ai mare dreptate, dar putini vad lucrurile astea. In Ro suprematia o au ciobanii cu ai lor caini, oricine doreste munte, e conditionat de ei. Pentru excursii in munti superbi in care poti admira in liniste frumusetile naturii, recomand Austria, la noi nu are sens. De doua ori am intalnit cainii ciobanilor impreuna cu copiii, cu toate ca ne-a ajutat ciobanul(om valabil nu scursura de cioban, mai prost ca patrupedul), copii au suferit adevarate traume, i-am luat sus pe umeri, fetita tremura. De atunci gata cu Romanica, nu are rost.

  • Domnule Eduard, Nu exista o metodologie de calcul al numarului de caini ciobanesti pe care trebuie sa ii aiba o stana. O stana este compusa in general din ovine, caprine si bovine. Totusi in zonele cu protectie severa, caprinele( caprele ) nu sunt permise datorita caracterului rebel al caprei ( acelasi ca in cazul caprei negre) plus ca, capra nu consuma doar vegetatie ci si diferite specii de arbusti ( uneori chiar si scoarta unor copaci sau mugurii acestora) Stanele mixte sunt formate in special, pentru a se putea amesteca mai multe categorii de lapte ( produsele obtinute doar din lapte de oaie sunt mai slabe calitativ)
    Oaia este un animal „mai bleg” in general nu constientizeaza pericolul si nu scoate sunete ( fie ca este taiata sau ucisa de vreun carnivor) capra in schimb „striga” si inca foarte tare…
    Stana este impartita pe turme ( carduri) si in general se compune din doua carduri de manzari ( oi cu lapte) si un card de carlani sau „sterpe” care este format din berbeci miei si oi sterpe ( care nu produc lapte)
    Fiecare card este pazit de un anumit numar de caini ( in general ciobanii isi impart caini in functie de „umblarea” din ziua respectiva) sau dupa obisnuinta fiecarui caine de a merge cu un anumit card (turma)
    Totusi putem accepta faptul ca un card mai mare are nevoie de un numar mai mare de caini datorita ariei si perimetrului pe care se imprastie turma.
    Dar din punct de vedere obiectiv numarul de caini nu poate fi stabilit dupa marimea turmei ( voi explica de ce) insa baciul ( seful stanii sau ciobanul care conduce stana, uneori este si singurul care face casul insa acest aspect difera de la zona la zona) poate accepta un anumit numar de caini in functie de resursele de hrana ( cainii ciobanesti sunt hraniti in general cu mamaliga si in special cu zer ( lichidul care ramane dupa fierberea urdei- a nu se confunda cu zerul dulce care este lichidul obtinut dupa stoarcerea casului si din care se prepara urda) Uneori mai primesc resturile de la unele oi sacrificate. Cainii de la stana sunt hraniti destul de bine avand mese regulate desi hrana este slaba din punct de vedere proteic ( nu li se da carne exceptie resturile-vezi mai sus) Hrana constituie principala resursa care asigura puterea combatanta a unui caine ciobanesc ( a nu se omite si talia/ dimensiunea lui insa fara hrana nu poate face fata unor atacuri, efectiv se teme se simte slab si nu ataca – ma refer la atac la pradator)
    Cainii ciobanesti folositi pe teritoriul Romaniei sunt caini din rasele Ciobanesc Carpatin, Ciobanesc Mioritic, Ciobanesc de Bucovina, Ciobanesc Corb, si mai rar Ciobanescul Saint-Bernard ( originar din zona Alpilor Elvetieni) SI INCRUCISARI ALE ACESTOR RASE (pe care i-ai numit tu corcituri)
    Cainii de talie mica nu sunt caini destinati pazei ci sunt caini de intors oile, sunt usor de dresat iuti si odata dresati sa intoarca o turma de oi nu ataca oaia) efectiv tine cardul cat mai compact si ii schimba directia de deplasare in functie de comanda ciobanulu.
    DE ce am spus ca un anumit numar de caini ciobanesti este irelevant chiar daca turma este mai mica?
    In primul rand sa incepem cu ursul … Ursul este cel mai mare carnivor din Europa cel putin , Desi este masiv, si vede destul de slab, are un miros foarte foarte dezvoltat, o viteza foarte buna ( poate atinge si 40 45 km/h) si este foarte ager .. Este protejat de o piele foarte groasa acoperita de blana. Principala lui arma , este laba prevazuta cu degete si ghiare , O lovitura data cu laba poate rupe un bradulet cu diametru de 10 -12 cm. Se considera ca singurul caine ciobanesc care poate sa se infrunte direct cu el este ciobanescul mioritic ( atentie doar sa stea la bataie nu sa il omoare pe urs – 10 caini nu ar reusii) Ursul nu ataca in haita fiind un animal solitar.. Este in general pasnic si se teme de om dar devine extrem extrem de agresiv cand are parada sau pui… Ursoaica cu pui este extrem de agresiva deci atentie… Ursul ataca in general la ore fixe ( pe timp de noapte si mai putin ziua ) In general nu ataca o turma aflata la pascut cu ataca turmele aflate la stana … Daca aznoapte a venit la ora 3 si i-a reusit atacul in noaptea urmatoare se intoarce cam la aceeasi ora..
    Se multumeste cu o oaie ,,, o ia sub brat si fuge cu ea devorand-o uneori din mers.. daca este foarte flamand se pune cu fundul la un copac si o devoreaza aproape de stana… Uneori arunca bucati de lem sau bolovani dupa caini sau chiar le arunca acestora bucati de carne din prada.. Nu este un animal prost este chiar foarte inteligent.

    Lupul , stramosul cainelui este un animal inteligent ager si iute. Este foarte feroce .. Cainii de talie mare in general incearca sa il incolteasca il inconjoara si ataca impreuna. Lupul rezista unui atac simultan facut de 5-8 caini de talie mare ( si nu atacuri de care ne povestesc domnii biciclisti) ci efectiv il incaleca…Din fericire pentru lup si din pacate pentru ciobani .. lupul nu poate fi doborat .. Are o agerime incredibila .. cadenta falcilor fiind de aproximativ 10 muscaturi pe secunda..
    Problema la lup este ca nu ataca singur niciodata.. ataca in haita in general 2 3 lupi din care unul atrage cainii lasand urme intro directie gresita iar ceilalti doi ataca oile ramase neprotejate.. Pentru a rezista unui atac facut de doi lupi ai avea nevoie de 10 -16 caini… Un caine este o prada sigura in fata unui lup.. Il poate omora dintr-un singur atac ..Partea preferata este gatul si ( greabanul) adica zona arterelor mari..
    Lupul este protejat prin lege si imi doresc din tot sufletul sa rama asa !! Lupul parcurge distante mari intr-un timp foarte scurt.. Zona sensibila este spinarea.. Iar la urs nasul…. Sunt cazuri in care oaia efectiv se duce singura la lup, ca si cum ar fi hipnotizata… Au fost cazuri cand efectiv oaia a fugit pe langa lup acesta prinzand-o de blana de la gat si manand-o cu coada.. Lupul este lacom .. daca reuseste sa treaca de caini face prapad intre oi.. poate sa omoare chiar si cateva zeci.. Spre deosebire de urs care nu o mananca cu blana , lupul o consuma cu tot cu blana..
    Daca iti legi un caine si vine lupul o sa gasesti doar lantul sau zgarda… Multi dintre voi nu cunoasteti niste aspecte pentru ca nu sunteti interesati si nu ati avut tangenta cu mediul rural ba mai mult ignorati si subestimati ciobanii. Sa nu uitati domnilor, fie ca ne place fie ca nu stramosii nostrii au fost pastori in mare parte ( ai altor natii au fost vanatori si inca se pastreaza in gene -vezi popoarele nordice sau germanice) de aceea suntem mai pasnici ..Faptul ca am terminat o facultate si un masterat nu imi da dreptul sa privesc de sus un cioban NICIODATA ( ma poate „bate” oricand la intelepciune sau la randuielile din spatiul rural) sunt oameni care trebuiesc apreciati pentru munca lor ( una dintre cele mai vitrege…) Salutatii si oferiti-le respectul cuvenit si nu provocati, amenintati, sau loviti caini. Cainele pentru un cioban este cel mai de folos animal…Este prietenul lui de nadejde cu care isi imparte singuratatea prin acesti munti frumosi cum sunt ai nostri.. Invatati sa convietuiti cu acesti oameni si cu animalele lor.. Noi suntem intrusi acolo si va rog .. rezumati-va cu bicicletele la drumurile forestiere. Sunt singurele locuri unde puteti circula legal.

    Domnule Campian…”stimabile” – fara ironie..
    Eu nu mi-am indreptat atacurile asupra dv-stra.. ci impotriva ansamblului pe care il formati impreuna cu bicicleta. Sunteti un vehicul si nu aveti nici dreptul moral nici legal sa circulati pe potecile de munte. Sub nici o forma. Daca promovati anumite activitati si mai nocive mediului si stiti foarte bine la ce ma refer.. ( enduro…) este si mai grav..Faptul ca faceti jocurile unei industrii care promoveaza tot mai agresiv aceste activitati…nu reprezinta nimic bun pentru muntii nostrii..Salbaticia lor trebuie sa ramana asa cum este.
    De mii de ani ( iar ma repet) pe acesti munti au pastorit mii de urme.. cu probabil milioane de oi ..si mediul respectiv a ramas aproape la fel…Distrugerile facute mai ales in ultimii 25 ani sunt incomensurabile..si nu vor putea fi reparate niciodata. Din bun simt fata de munte.. nu mai promovati bicicleta pe potecile astea…Din bun simt fata de ceilalti participanti…rezumativa la drumurile forestiere. Toti suntem bineveniti pe munte iar muntele nu este un bun exclusiv al meu sau alt dv-stra.. el este al tuturor celor care stiu sa il protejeze sa il respecte si sa il pastreze cel putin forma actuala.. Aveti respect pentru flora si fauna acestor munti pentru apele si potecile lui…
    Fiecare categorie de participanti produce un anumit impact negativ… insa impactul minim este cel produs de pedestri..este o lege a fizici ce nu poate fi discutata… Viteza intr-un areal salbatic nu are ce cauta..iar vehiculele tocmai pentru asta au fost concepute.. Fata de mine si aici .. puteti sa sustineti multe si nevrute.. eu nu astept acest lucru, nici sa mi se dea dreptate sau sa primesc aplauze.. Eu imi doresc ca acesti munti salbatici sa ramana la fel iar deplasarea pe potecile lor sa fie cat mai primitiva cu putinta..astfel impactul nostru asupra muntelui sa fie minim.. Conteaza foarte mult si numarul de participanti ( vezi cazurile din anumite tari cand efectiv accesul in anumite parcuri nationale a fost oprit pentru o anumita perioada de timp -ani) Fiecare are diferite hobby-uri dar nu toate sunt compatibile cu mediul.
    Bicicleta este de apreciat in mediul urban pentru ca dupa cum stie orice persoana cu un nivel minim de inteligenta.. este ecologica..Pe potecile muntilor este nociva…este parte din industrie din civilizatie si din modernism..nu are ce cauta pe potecile de munte…Am zis..bicicleta … Iar celorlalti care ati comentat subiectiv si hedonist.. nu folositi persuasiuni de tipul .. „merg si pedestru dar si cu biciclteta prin munti” nu are nici o relevanta asupra problemelor discutate..e ca si cum ai spune sunt si pieton si sofer dar merg cu masina pe trotuar …e vorba de respect iar aici e vorba de protejarea mediului salbatic si de conservarea lui.
    Este singurul refugiu al omului modern..Nu ne taiati craca de sub picioare.
    PS: Probabil nu ma ve-ti lua in serios..nici dv-stra „stimabile” si nici alti pasionati de mountain bike…
    Sa nu uitati si aspectele legale.. ciclismul este acceptat doar pe drumurile forestiere ( si nu pe toate)
    Sper din tot sufletul ca nu vom ajunge la situatii regretabile cum se intampla in alte tari.

    Nota: Informatiile legate de pastorit au fost culese pe parcursul anilor direct de la cei implicati in acest fenomen pe parcursul turelor facute prin muntii nostrii si din anumite carti.
    Cineva mai sus facea aluzie la „masina sau ceva de genu, pe munte” nu detin si nu intentionez sa detin masina chiar daca sunt posesor de permis de conducere. Detin bicicleta pe care o folosesc cu succes in oras si pe unele drumuri din vecinatatea muntilor.
    Sa nu uitati ca beneficiile mersului pedestru nu pot fi intrecute de nici o alta activitat.
    Mi-as fi dorit sa mai traiasca, inca , John Muir….Am fi avut o comunitate montana mult mai responsabila.. Dar nu mai traieste….Este responsabilitatea noastra sa protejam ceea ce ne tine in viata..Muntele, pentru ca este singurul care a mai rezistat civilizatiei..

  • Problema nu este la numarul de caini ci cum sunt crescuti/dresati si cata minte buna are ciobanul. Am fost pe munte de multe ori, am fost si inconjurat de caini. Cainii trebuie dresati sa nu atace omul ci doar sa latre. Ciobanul trebuie sa stie sa ii linisteasca, nu sa ii azmute.

    Am vazut caini care doar latra, am trecut pe langa turma de oi, cu ciobanul acolo, am dat bunaziua, am intrebat de drumuri pe unde o iau, intre timp ditamai dulaul vine pe la spate si ma miroase, am simtit usor nasul pe picior, nici vorba de muscat, asa trebuie sa fie un caine la turma, daca nu e pericol sa nu sara la tine. Cati oameni cu bicicleta merg sa fure oi ? :))

    Sunt cazuri cand vin la tine cainii daca esti pe langa o turma sau o stana si se pun pe langa tine si latra, nimic gresit atata timp cat doar latra si te retin pana vine ciobanul.

    Cel mai bun caine sta pe langa turma, nu alearga 200mm sa latre la 1m.

    Am si intrat in stana cu toti cainii langa mine, a iesit omu afara, am dat bunaziua, si am plecat in continuare, cainii nu m-au considerat o amenintare, am mers incet si calm. Nu tot timpul se poate asta.

    Problema e la educatie si dresaj, atat, nu la numarul de caini.

  • E adevarat faptul ca pe langa stane cainii sunt o problema de siguranta pentru turisti/calatori, iar aici trebuie rezolvat in vreun fel prin comunicarea cu ciobanii.

    Dar cand ai zis ca majoritatea ciobanilor sunt criminali sau fosti puscariasi, ai cam lasat o pata neagra asupra a tot ce ai scris! De unde ai informatia asta? sau ai generalizat tu asa…aievea

    • Eu o ştiu chiar de la ei, de la prietenii mei ciobani la care mai stăteam la stână. Ei mi-au spus că nu se mai găsesc ciobani adevăraţi aşa că sunt angajaţi tot felul de dubioşi, în general ca ajutoare de ciobani (baci) şi care fac mereu probleme atât turiştilor cât şi cu ceilalţi ciobani. Iar realitatea o cam confirmă din păcate, în general sunt tineri şi cam nesimţiţi dacă nu e şeful mai în vârstă pe acolo…

  • Si eu ma dau pe bicicletă si practic si enduro la fiecare întâlnire cu câinii ma dau jos de pe bicicletă si ii chem la mi e pun mana pe ei si nu au nici o problema intradevar latră si la mine sunt agitati dar asta le este meseria daca nu ii bagi in seama nu au treaba cu tine ori esti prieten cu ei ori ii ignori nu incerca sa ii fugaresti atunci se simt atacati si eu am acasa un ciobănesc mioritic unul caucazian si un husky asta ii o aberatie cu numarul de câini si povestea ta ii destul de interesanta dar totusi sa fim seriosi sunt niste câini daca esti blând si nu faci gesturi extreme de frica nu iti fac nimic si problema lor cu bicicleta ii roata ca se învârte

  • Am vazut si eu un documentar despre cibani adevarati din Franta nu exista niciun gard elecric numarul cainiilor e nemilitat , gardurile elecrice ar interzice traversarea animalelor salbatice(lupi, ursi, capriaorare , etc.) poti sa pui numai pe suprafete mici la 1000 de oi cata zona ai putea sa incercuiesti a gandit careva . Ursi oricum pot sa sara peste fara nici o problema ca sar garduri chiar de 2 metri care nu stiti . Vreti s amancati produse bio prin tinerea animalelor inchise nu se mai numeste bio , animalul trebuuie sa aibe zona nelimitata pe unde sa umble. Daca esti iubitor de munte iti asumi anumite responsabilitati trebuie sa fi echipat adecvat , De ce sa treci pe langa stana sau un card de oi ce nu poti sa eviti ?. Ocolesti maxim 1 km nu cred ca e chiar asa mult daca esti iubitor de munte ,ei sunt caini de paza de asta latra si sare la tine ca isi apara teritoriul ,eu daca as intra la tine in curte si daca ai caine el nu ma musca . Te plimbi in oras si te musca cainii vagabozi de aia nu ziceti nimica Vreti sa distrugeti traditia pentru a va plimba de cateva ori pe an pe un loc ce ei platesc impozite ca pana la urma e proprietate privata sau numai vreti sa le dea muntii Mie chiar imi e frica de cainii si chiar ii evit dar merg pe munte vad o stana sau un card de oi urc un munte in plus ca doar de asta merg sa ma plimb traseul se poate devia un pic sau esti atat de prost sa nu gaseti poteca pe cand te crezi iubitor de munte si de plimbari Dati exemple de alte tarii vedeti ca acolo multi care se plimba au gps luativa si voi asa ceva daca nu va duce bila sa ocoliti stana si turma si nu gasiti poteca……

      • omologat prin lege :)))) cati turisti trec zilnic pe acolo? ce ar pute face anumiti munti unde pe traseul lor trec multi turisti sa nu se mai inchirieze la ciobani sau daca se inchiriaza sa nu aibe voie sa puna stana pe langa trase, Daca esti iubitor de munte sunt anumite reguli, echipamente, etc, In echipamete e introdusa si o bata sau mai bine zis bat de trekking ca doar nu te cateri, Mai ales pe munte e folositor daca dai de vreo vipera, lup ,urs de ce nu si de niste cainii Mai mult distruge turistul decat ciobani cu turmele de oi si caini

  • Stimate domn, initial am vrut sa va las un comentariu in care combat cu argumente ceea ce ati scris, dar in momentul in care am analizat mai cu atentie mi-am dat seama ca textul e atat de imbecil incat ar fi o pierdere de vreme, pana si poza e o cretinitate, e un mastiff tibetan in lesa, dupa cum arata e chiar un exemplar de expozitie, aceasta rasa este prezenta putin spre deloc in Romania si cu atat mai putin la stane, deci v-ati inceput articolul printr-o incercare grosolana si nereusita de manipulare. Nu ati vrea ca si ursii sau alti pradatori de pe munte sa fie frumos tinuti in lesa ca sa va puteti da linistiti cu bicicletele? Poate ca mersul pe munte nu este pentru dumneavoastra, pentru sotie este clar ca nu este cazul.

  • Sunteti foarte bine documentat domnule Alin si ,sincer, am mai aflat citeva lucruri noi despre care , nefiind in breasla nu le stiam . O singura precizare as vrea sa fac cind m-am referit la corcituri ma gindeam la tot felul de incrucisari intre ciini domestici pentru ca nu cred ca ciobanii au la stina doar vestitii Ciobanesti la care bineinteles nu le putem pune prezervativ cind se duce la vecina ….glumeam . Nu vad de ce i-am lasa sa se inmulteasca fara numar . Dar vorba taranului Daca Trebe Apai Trebe . Fiecare isi cunoaste mai bine curtea decit vecinul si nu cred ca un cioban ar creste un ciine in plus daca intr-adevar nu ar avea nevoie de el .

    • Denumirea de ciobanesc este relativa.. orice caine aflat la stana poate fi considerat caine ciobanesc pentru ca insasi denumirea „stiintifica” de Ciobanesc provine de la caine care pazeste oile … deci.. ai inteles ideea..
      Din cate imi amintesc eu .. oile sunt ale mai multor proprietari, unu poate sa aibe 5 altu 19 sau 100.. toate sunt insemnate.. prin diferite semne conventionale sau prin vopsitul pe lana ca omul sa isi recunoasca oaia cand se „rupe” sau „destrama” stana .. undeva prin octombrie pe la sfarsit.. deci acele oi in general sunt ale mai multor persoane care locuiesc in satele din apropierea pasunilor… acesti caini in general sunt ai acelor oameni deci cum zici dumneata domestici…. sunt caini care iarna stau la curte si pazesc grajdul sateanului ..( regula nu este generala.. dar se aplica in 60 70% dintre cazuri) deci iarna in general sunt caini tinuti in lant sau „pe sarma” o sarma legata de la un capat la celalalt al curtii iar cainele este legat cu lantul printr-o veriga la acea sarma astfel poate sa acopere o suprafata mai mare din curte… Exista si varianta de transhumanta adica vara stau la munte si dupa luna octombrie se duc in zone mai blande pe la campie.. dar cei mai multi tarani isi tin oile acasa… Deci sa nu intelegeti gresit, acele oi nu sunt ale unei singure persoane ci sunt oile satenilor iar in majoritatea cazurilor aceia sunt cani care iarna pazesc curtea taranului…Exista si „mari proprietari de oi” dar nu cunosc o statistica in acest sens …aceia daca au oi multe probabil peste 500 sau 300 atunci isi fac o stana proprie.. totusi nu e asa simplu.. is multe chichite si hartii aprobari si alte cele.. Mai exista o varianta.. tomnatul… tomnatul se refera la … dupa ce oaia nu mai da lapte( cand se rupe stana si coboara oile in sat) in schimbul unei sume de bani ciobanul isi strange un mic card de oi pe care le paste pana la venirea zapezii.. insa „punctul de comanda” nu mai este stana unde a varat ( a stat vara) ci un loc mai apropiat de sat iar umblarile sunt lungi ( de dimineata pana seara, cand se intoarce langa sat) pentru ca acele oi nu mai sunt mulse ( vara sunt mulse pe la 11 pe la 7 seara si pe la 5 dimineata) in general am observat ca in toate zonele din carpati ..plecarea „pe traseu” este la 7 dimineata intoarcerea la 11 dimineata apoi plecarea la 15 si intoarcerea la 7 seara.. oile fiind mulse cam de 3 ori pe zi .. Ei bine dupa luna octombrie oaia nu mai da lapte si atunci se revine la sat insa apare o problema si anume taranii trebuie sa isi tina oile cu fanul facut sau cumparat chiar daca pana da zapada mai exista iarba pe pasuni… si atunci se organizeaza acest „tomnat” cand o parte din oi sunt plimbate de dimineata pana seara si mananca ce mai este pana la venirea zapezii.. dupa care fiecare taran isi ia oaia acasa si o trece pe hrana uscata fan si ce le mai da.. astfel limiteaza consumul de nutret si il economiseste pentru iarna… stiu ca povestea cineva odata ca o fost iarna lunga si a ramas fara fan ( este un adevarat dezastru) si avea nevoie de cateva carute sau cum se numesc.. si plecase la cateva sute de km ca sa cumpere… altfel ii mureau animalele .. ehh multi nu stiu cat de greu este .. pacat ca multi dintre voi nu va interesati atunci cand interactionati cu oamenii de la tara si anumite aspecte legate de munca si mersul obiceiurilor pe acolo .. Acele pasuni apartin comunelor si satelor care se afla in vecinatate.. fie sunt concesionate fie sunt proprietate privata ..deci nu-s ale „numanui” Si aici intervine problema sa zicem tu ai cumparat o pasune ( are pretul cel mai mic dintre padure, faneata (loc unde cosesti) pentru ca iarba este mai putina si nu este ingradita plus ne „plimbam” si noi pe acolo.. ei bine tu cumperi acea pasune da? si dupa ce iti vin oile acasa toamna nu vrei sa le tii in grajd ( ar fi oricum imposibil… „iau foc” se „aprind” ) si nici nu vrei sa incepi sa le dai din fanul cosit vara(inca) si atunci le scoti pe pasunea ta ca sa mai manance pana vine zapada… deci pasunea ta da? ei bine legea asta le interzicea acest lucru si ii obliga sa isi tina animalele in grajd sau curtea de acasa motivul? ca stimabilii sa poata vana in liniste pe pasunea „ta”

  • Domnule Campian va citez „Eu o ştiu chiar de la ei, de la prietenii mei ciobani la care mai stăteam la stână. Ei mi-au spus că nu se mai găsesc ciobani adevăraţi aşa că sunt angajaţi tot felul de dubioşi, în general ca ajutoare de ciobani (baci) şi care fac mereu probleme atât turiştilor cât şi cu ceilalţi ciobani. Iar realitatea o cam confirmă din păcate, în general sunt tineri şi cam nesimţiţi dacă nu e şeful mai în vârstă pe acolo ”

    Am o nelamurire.. sigur ati vorbit cu ciobanii „adevarati”? nu de alta dar am impresia ca ati vorbit cu cealalta categorie.. oare chiar asa de intunecat sa fie somnul….?
    Baciul este seful unei stane este ciobanul cu cel mai inalt grad ierarhic.. domnule tu colinzi muntii dar nu stii absolut nimic de traditiile de pe acolo si mai ai pretentia sa te intelegi cu natura? Serios cel mai mult urasc la un om cand minte …te-am considerat persoana de buna credinta insa ( spre final)….. ca tot ai pomenit de nesimtire…

    • Pai hai sa va zic cum sta treaba. Eu am cam 25 de ani de cand umblu pe munte in medie cam weekend de weekend. Cu bicicleta ma dau de mai putin de 10. Am avut multe relatii de prietenie cu ciobani la care stateam la stana pe vremuri. Pot sa spun ca in general ciobanii erau extrem de prietenosi. De multe ori am fost nevoit sa refuz invitatia de a petrece o seara la stana, de multe ori am acceptat-o. Situatia insa s-a schimbat radical in ultimii 5-10 ani. Aproape ca nu exista plimbare in sezon pe jos sau cu bicicleta, sa nu am altercatii cu cainii unora ce nu se sinchisesc sa si-i cheme inapoi. Asa ceva nu mi s-a intamplat niciodata in trecut. Situatia a scapat de sub control si cam la una din zece stane sunt probleme serioase. Turismul este una dintre cele mai mari sperante de bine ale tarii iar in conditiile astea vor fi mari probleme.

      • Domnule Campian .. tin sa te contrazic.. turismul este o porcarie o mare mare porcarie.. si cred ca dumneata o stii mai bine decat mine.. Notiunea de dezvoltare durabila nu exista cu adevarat.. exista pana incep sa se faca simtite efectele poluarii .. Turismul domnule Campian este unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei .. si te rog nu ma face sa iti trimit studiile … O economie Bazata pe turism este practic inexistenta ( vezi cazul Greciei sau Italiei ) Economia bazata pe turism este influientata de multe aspecte.. trenduri legi calamitati naturale poluare bla bla bla bla…. intelegi? Exista doar termenul de GREENWASHING 😉 Din pacate ( nu sunt un mare fan si dea ceea zic) dar Agricultura este singura in masura sa sustina o natie un popor.. Si din pacate ( iar ma repet) industriile… asta este adevarul… este trist stiu ..Mi-as fi dorit ca Bucurestiul de ex sa fie o oaza de verdeata si o veritabila sursa de turism .. nu este si intrun final si muntii astia vor ajunge la fel… noi nu vom mai apuca acele vremuri dar asta se va intampla… Odata poluate aceste zone nu vor mai fi profitabile pentru turism …vezi atatea cazuri in lume unde turismul a distrus insule intregi si dupa si-au mutat activitatea in alte zone.. plus impactul asupra populatiei locale si asupra resurselor locale… Domnule Campian dumneata stii ca pentru un turist sunt necesare aproximativ de 5 ori mai multe resurse decat pentru un localnic? un localnic se multumeste si cu putinul si cu modestia.. un turist nu.. turistului trebuie sa ii oferi conditii in momentul in care zona devine populata resursele acelei zone se termina… Iti recomand sa studiezi si teme referitoare la „deplasarea” populatiei la migratie etc .. tu vezi muntii astia asa frumosi si satele atat de pitoresti dc? pentru ca resursele respective hranesc un numar redus de locuitori.. in momentul in care iti vin 1000 de turisti intr-un sat cu 100 locuitori ghici ce se intampla? Domnule.. te rog frumos informeaza-te… turismul este bun la inceput .. dupa treburile se schimba… vrei un singur exemplu? Chamonix.. deci… nu este asa roz cum crezi dumneata… din pacate cei drept .. Turismul indiferent de forma este un consumator de resurse..naturale.. iar profitul industriei de turism este strans legat de numarul de turisti.. atragi mai multi turisti? castigi mai mult dar pui presiune pe resursele respective (locale).. odata terminate … …. Turism responsabil? domnule tu nu poti renunta la bicicleta pe potecile de munte si vrei sa zici ca ai renunta la „a” castiga mai multi bani? :)) of of..
        Iar natura nu o mai „repari” dupa .. cu toti banii din lume..

        • Pacat ca nu avem aici buton de like pentru cuvintele astea! Sunt perfect de acord, dar cred ca putem avea si un turism altfel decat cel din Alpi, unul mai ecoresponsabil. Din pacate mai mult ca sigur setea de castig financiar l-ar deturna pe parcurs. Si eu cred in agricultura ca fiind viitorul nostru si chiar doresc sa ma indrept personal spre asta. Si va mai spun inca o data ca sunt intr-o destul de mare masura de aceiasi parere cu bicicletele pe munte, consider ca MTB-ul a adus pe munte o gramada de oameni ce nu au ce cauta acolo si fac foarte mult rau, dar numarul este totusi mult mai mic decat cei adusi de un drum asfaltat sau o telecabina.

          • Este foarte simplu.. turistii( caci aceia sunt doar turisti) fiind echipati necorespunzator vor petrece timpul in vecinatatea cabanelor..nu vor avea acces la o anumita distanta de cabane.. sunt supravegheati si li se pot inmana niste manuale de „utilizare” a muntelui… se argumenteaza prin.. pentru siguranta dv-stra.. si bla bla.. Sa nu credeti ca ii simpatizez.. totusi trebuie sa fim absolut ignoranti incat sa spunem ca doar gunoaiele afecteaza mediul 😉 mediul respectiv este afectat de modul de deplasare, nesimtire ( aici intra treaba cu gunoaiele) si numar de participanti…

  • Nu se poate pune un gard electric in zonele salbatice. Afecteaza intreaga fauna, nu tine doar oile si canii la distanta. Sper sa nu-i vina ideea asta la vreun politician idiot.
    Nu poti sa-ti doresti a te plimba liber si relaxant in salbaticie, atata timp cat interactionezi cu animale salbatice, adica intri in habitatul lor, iar pe de alta parte interactionezi cu o indeletnicire veche de mii de ani. Mi se pare o ipocrizie a-ti creea un drept pe care nu l-ai avut niciodata. In momentul in care ai iesit din civilizatie, din urban sau rural, iti asumi niste riscuri. Daca te-ar fugari ursul cand te-ai plimba cu bicicleta prin padure, ai fi la fel de fericit sa-ti faca dreptate vanatorul cu pusca ? Ma sperie genul acesta de gandire, fara suparare.
    Avem un areal salbatic pe care altii si l-ar dori din tot sufletul, iar aici ma refer la tarile civilizate pe care le invidiem mai tot timpul. Avem aceasta traditie, pastoritul, pe care altii au transformat-o intr-o chestie industriala, dupa ce si-au exterminat populatiile de lupi si ursi. Nu poti sa-ti doresti a avea atat traditia pastoritului, dar si paduri pline de ursi, lupi sau alte animale salbatice, fara a implica cainele. 2-3 caini la o stana montana ? Tu realizezi ce inseamna puterea unui urs sau maxilarele extrem de puternice ale unui lup ?
    Fara suparare, cand iesi in salbaticie, te gandesti la riscuri. Iti iei masuri de precautie si eviti anumite zone.
    Locuiesc in zona montana si m-am intalnit de zeci de ori cu cainii oierilor. Am avut si eu vreo 2-3 peripetii de genul acelora prin care ai trecut tu, dar niciodata n-am fost muscat de vreun caine. Incerc sa evit zonele in care se afla stane de oi. Normal, cand te afli pe bicicleta, zgomotul produs este mai mare decat atunci cand o iei la pas. Orice zgomot atrage atentia, iar aici apare diferenta intre noi si animalele salbatice. Un animal salbatic stie ca in salbaticie se traieste in liniste, dar omul se crede in continuare in ograda lui.
    Sa nu crezi ca am vreun respect deosebit pentru un om doar pentru ca face lucruri pe care putini le fac, in cazul de fata fiind vorba de ciclismul montan. Nu te poti considera in categoria celor care cunosc muntele sau padurea, doar pentru ca ti-ai facut un hobby in a le cutreiera, pe bicicleta sau pe jos, pana nu le respecti si mai ales sa le intelegi ca nefiind proprietatea ta, indiferent daca vreo lege-ti aronda acest drept.

    • Daca folosesti spray cu piper la urs esti in proportie de 90% ca si mort. Motivatia? Chiar daca unele produse de genu pot pulveriza un jet pe o distanta de 10 chiar 16 m daca ai ratat tinta esti ca si terminat . sunt multe variabile.. directia vantului tipul de teren ( deschis , impadurit, cu vedetatie etc etc) cunostintele persaoanei.. de ex daca persoana nu poate sa faca diferenta intre moment de tatonare si atac iminent plus declansarea atacului .. poate sa isi inrautateasca si mai mult situatia.. un urs enervat este de neoprit ..( aia care vaneaza stiu cel mai bine dsp ce vorbesc) Sa dam din gura este usor ….Si ca o precizare piperul este aproape inofensiv la urs… poate ai vrut sa zici capsicum (capsaicina) insa repet.. mai mult iti poti agrava situatia.. se pare ca nu ai intalnit un urs in mediul lui ..

  • Cel mai interesant fapt este ca in varianta anterioara a legii, 407/2006 – Legea vanatorii şi a protectiei fondului cinegetic, exista deja restrictia privind cainii de stana si chiar era mai dura, fiind specificat clar ca in limita de maxim trei caini sunt inclusi si cei de paza, precizare scoasa acum. Problema era ca legea nu se aplica, iar nr. de caini nu e adevaratul motiv al nemultumirii ciobanilor (mai degraba interzicerea pasunatului pe timpul iernii). Daca tot iubiti asa de mult dulaii, de ce nu va ganditi si la bietele mioare? Pasunatul iarna dupa umila mea parere inseamna o maltratare a bietelor animale. Mai creste iarna iarba? Intrebati veterinarii de avorturi, mortalitate si nedezvoltarea normala a mieilor. Nu mai confundati ciobanii de acum 30 de ani cu asa zisi ,,ciobani” de azi lipsiti de experienta, nepasatori si ignoranti (nu vreau sa generalizez, am intalnit inca ciobani de bun simt care in cinci minute isi chiama caini, dar sunt si dintre aceea care stau si rad in timp ce caini sunt gata sa te sfasie). Legat de hranirea cainilor de la stana, sa fim seriosi…… un pic de zer (e foarte ok pentru a potoli setea) si o coaja de paine sau doua -trei oase credeti ca e de ajuns? Sunt de la tara si am umblat pe la stana asa incat cunosc cat de cat cum se petrec lucrurile. Pentru asi completa necesarul de hrana ciobanestii vaneaza, asta e realitatea ( nu o data am vazut caprioare fugarite de ciobanesti fara jujau evident). Sunt uni care spun ca de cand e lumea a existat pastorit iar mediul inconjurator nu a avut de suferit. Asa o fi doar ca uitam un lucru important, zic eu, si anume ca intre 2007 – 2013 numarul ovinelor s-a dublat iar concomitent cu acestea si numarul de dulai. Suprapasunatul, daunele fondului cinegetic, etc. exista cu adevarat si nu le putem ignora. Pastoritul in forma lui ancestrala cred ca a murit, iar acum asistam la o mare afacere (sunt in joc sume mari din subventii primite pe cap de animal). Taxe ma gandesc ca nu prea platesc. Cresterea nr. de oi a dus la pasunat excesiv (fie el izlazul comunal, privat, culturi agricole, padure, etc.) si asta cred eu ca e adevarata problema. In zona de munte un nr de 5 caini cred ca ar fi rezonabil, dar obligatoriu cu jujau si marcati, amplasarea stanelor in afara drumurilor publice si a traseelor montane si poate chiar si o reducere a nr. de ovine pe hectar de pasune.

  • Cred ca dumneata confunzi cainele cu omul sau cu porcul .. nu toate animalele simt nevoia sa se indoape.. intelegi? Cainele are instinct de vanator fiind carnivor .. evident ca va alerga dupa animale salbatice si nu numai.. asta este si unul dintre motivele pentru care cainele este folosit ca paza si nu porcul sau gaina.. Cainele alearga dupa animalele salbatice pentru ca are instinct de vanator.. sper ca ai inteles, nu de foame.. cat despre interactiunea dumneatale cu mediul rural cu pastoritul.. ofera-i unui caine hrana pana la saturare si pune-l in fata unui animal salbatic.. care crezi ca ar fi reactia? si-ar aprinde o tigara si ar aplauda nu?.. esti cam pe langa.. Cand te referi la „in zona de munte un numar de 5 caini cred ca ar fi rezonabil” la ce anume te referi mai exact? 5 caini la o turma sau 5 caini la o stana? Nu am inteles prea bine .. Daca nu stii o stana poate sa aibe 300 de oi sau 1000 sau si mai multe.. impartite in mai multe turme.. ori cand ies la pascut din aia 5 caini ar insemna ca 1,6 caini sa apere fiecare turma ( in cazul in care exista 3 turme la o stana) ori acest lucru este imposibil .. Turmele sunt mulse separat , pe rand si nu se amesteca intre ele.. deci inpotarea se face in tarcuri separate ori 5 caini sa iti apere 3 tarcuri pe timp de noapte …. ma apuca rasul domnule.. Tu ai vreo idee despre ce vorbesti? serios acum..

  • am si eu trei caini baraci \corcituri intre mioritic si bucovinean/ si care ataca pe oricine care mi incalca proprietatea;…dak cineva se incumeta sa treaca chiar pe langa ferma atunci are de a face cu ei dak acea persoana ocoleste proprietatea se multumesc doar sa l latre de la distanta in cazul in care ataca pe cineva iar eu strig la ei cu scopul de ai potoli indiferent de comanda treci sau sezi sau sa i fluier ei iau aceasta ca pe un indemn si atunci sa te tii prin bat si prin foc trec sa ajunga la respectivu asa ca mai bine nu zic nimic …sunt caini ca majoritatea cainilor ciobanesti stiu sa primeasca comanda de atac doar atat. orice gest din partea ciobanului poate fi o incurajare pt cainii lui nu stiu de retragere nu ia invatat nimeni ori na reusit sa i invete cu ai mei m am chinuit mult dar degeaba odata pornit la atac nu se mai opreste strigi la el si mai tare da la om din aceasta cauza vedeti pe munte ciobani care se uita si nu zic nimic cand sunteti atacat de cainii lor cum relata cineva mai sus … credeti ma pe cuvant e spre binele vostru ca acel om sa nu spuna nimic….el stie ce i de capul javrelor. nu toti cainii sunt la fel altii stiu inteleg cand vrei sa i opresti altii nu ; ca si oamenii buni si nebuni…ce dresor imi vine sa rad …
    acesti caini atat asculta de stapinul lor sunt caini traiti in salbaticie nu asculta asa de oricine nu sunt de rasa sau de expozitie.nu au nici timp au de pazit oi si vaci nu sedinte la dresor…dak nu si asculta stapanul credeti ca vor asc dresorul adica de un strain. au caracter cine are sau a avut ciobanesc stie ca nu spun prostii.nu sunt ca javrele tinute in apartamente padocuri sau casele din oras …stau intre pradator si turma , stana e casa muntele patria lor . mare parte din ei acolo se nasc acolo isi traiesc viata o viata scurta curmata deseori de labele ursului si de coltii lupului; si voi vreti acesti caini sa fie ca pudelii sau bichonii; e de ajuns k atunci cand esti inconjurat sa stai nemiscat in picioare sau dak vezi ca nu se opresc t lasi pe glezne sau in fund vor latra putin va vor mirosi si vor pleca revenind daca faceti miscari bruste. plecati incet ignorandu i fara sa le dati atentie cand se apropie iar va puneti jos pana iesiti din zona lor….. dak aveti pretioasele dv oase nu va sfiiti sa le aruncati cateva se vor incaiera asa de tare incat vor uita de dv si veti avea timp suficient sa dispareti . cu lectia invatata ocolind pe cat posibil stanele; daca treci pe langa tarc nu ai cum sa scapi neatacat la tine acasa dak ar veni un intrus ce iai face./// cand te intalnesti cu ei instantaneu nu o rupi la fuga , te urci prin copaci SARI IN RAPE ARUNCI CU PIETRE SAU BETE IN EI-ASTA MAI TARE II INTARATA SPRAY UL CU PIPER NU ARE EFECT IN AER LIBER INCERCATIL SI VETI AVEA CURUL FLENDURI MAI TARE II ATATA;;;DOAR STAI NEMISCAT FARA SA TREMURI VORBINDULE CU BLANDETE ARUNCANDULE CEVA DE MANCARE CHIAR DE NU SE INCAIERA VA VOR CASTIGA INCREDEREA NU UITATI CA SI EI IAU MITA. UN BAT IN MANA PREZINTA UN AVANTAJ DAR NU SA DAI IN EI SAL INDREPTI CATRE EI SI VOR STA LA DISTANTA STIU SI EI CA BATAIA DOARE CUM SP CINEVA MAI SUS CEI CE NU STIU SA SE COMPORTE CU EI NU AU CE CAUTA PE MUNTE NU UITA CA TU VII LAEI NU EI ACASA LA TINE ASA CA NU I POT EXTERMINA DOAR PT FAPTUL CA SE TEME NEVASTAMEA DE EI ;;; HAI SA LASAM IN PACE ACESTE ANIMALE CARE NU SI FAC DECAT DATORIA NUI VINA LOR CA UN DITAIU OMU DE 100 CHILE TIPA SI SARE PRIN COPACI DE FRICA UNOR JAVRE AMARATE DACA VOI ATI VEDEA ASA CEVA SIGUR N ATI RADE ;; SA NU I INVINOVATIM PE CIOBANI CA RAD DE NOI CA SUNTEM FRICOSI RESPECTAND NATURA NE RESPECTAM PE NOI SI CAINII DE MUNTE FAC PARTE DIN NATURA FARA EI N AR EXISTA OIERIT SI VACARIT FARA OI SI VACI CE AR MAI MANCA LUPII SI URSII CU VANATUL SI ASA LA NOI IN TARA PE CALE DE DISPARITIE DIN CAUZA CAINILOR CU DOUA PICIOARE CARE AU PUSTI NU CEI CIOBANESTI VA SPUN TOT EU ….. TURISTI IN SPECIAL PE CEI CARE NU STIU SA SE COMPORTE IN NATURA CAT DESPRE LEGEA VANATORII NU CAINII TREBUIE REDUSI CI BRACONIERII .. DUPA CE AU UCIS TOT CE MISCA SI SA REDUS TOTAL SPECIILE DE IEPURE CAPRIOR FAZAN AU GASIT TAP[UL ISPASITOR CAINELE CIOBANULUI ASA CA BINE AR FI CA SI PARLA MENTARII SA FIE REDUSI 1 LA 10000000 DE LOCUITORI CA SUNT PREA MULTI MANANCA DEGEABA SI VOTEAZA AIUREA MAI DE FOLOS NE SUNT CAINII DECAT EI

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seven + ten =