Acum citesti
Test cu noi elemente de confort: manșoane, șa și inner barends de la SQ lab

SQ lab este cunoscut nu doar pentru șeile personalizate pe care le construiesc, dar în general pentru elementele de confort dezvoltate împreună cu medici sportivi. Toată povestea face ca produsele să fie mai atractive pentru cei în căutare de confort și pentru că am fost curioși ce mai au de oferit nemții ca accesorii pentru anul viitor, i-am rugat să trimită câteva componente reprezentative. Și iată ce ne-au pus la dispoziție:

Șa SQ Lab Ergowave 611 Active Ti (2017)

În trecut am avut ocazia să testez o singură șa de la SQ Lab, una construită complet din carbon, fără niciun înveliș. Pe cât de dur sună, pe atât de confortabilă a fost respectiva, însă prețul pe măsură, de peste 1.000 de lei, nu o recomanda chiar pentru oricine. Cea de față ar urma să fie oferită pentru aproximativ 650 de lei, iar după cum singur ți-ai dat seama, nu este un chilipir, însă pentru această sumă, are ceva de oferit.

sa-sq-labt-611-active-ti-2017-1Calitatea fabricației este excelentă, de la finisaje la materialele folosite. Șinele sunt construite din titan, pentru a mai economisi din greutate și pentru a oferi o rezistență desăvârșită, iar partea superioară este construită dintr-un material foarte ușor de curățat și spălat, deci ușor de întreținut. Partea inferioară este construită din plastic, iar la îmbinarea șinelor, există o inserție din cauciuc de diferite durități. Acesta are rolul de a atenua șocurile provenite din teren, foarte utilă mai ales dacă utilizezi un hardtail. În pachet, vei găsi 3 astfel de componente, unul de duritate mică, medie și altul de duritate mare. Nu se montează/demontează prea ușor, însă este o funcție binevenită, care permite personalizarea confortului șeii în funcție de traseul pe care-l alegi.

sa-sq-labt-611-active-ti-2017-2Șezutul este relativ lat, însă acesta este personalizat în funcție de distanța oaselor șezutului. În fond, trebuie mai întâi să măsori această distanță cu ajutorul unui carton, ca apoi să primești sfatul de achiziționare pentru șa, de la SQ lab sau de la reprezentantul de vânzări. Aceasta flexează o dată cu tine când pedalezi, cele două părți laterale ale șeii fiind mobile. Dar chiar și așa, a necesitat ceva timp ca să mă obișnuiesc cu șaua, mai ales că lungă fiind, mă poziționat tot timpul către vârful acesteia.

sa-sq-labt-611-active-ti-2017-3După o tură de aproximativ 50 de km pot spune că deja m-am obișnuit cu aceasta și cu confortul oferit, pe care-l consider bun însă nu extraordinar. Până la urmă, n-am întâlnit până acum o șa despre care să pot spune că oferă un confort ieșit din comun, însă cu siguranță a fost mai bine decât experiențele avute pe șeile anterioare. De menționat, că față de versiunea anterioară, noua 611 este mai lungă cu 5mm și are vârful ceva mai lat. Probabil de aceea îmi mutasem poziția către față și încă mă simțeam bine pe aceasta.

sa-sq-labt-611-active-ti-2017-4
În partea din spate: kevlar și cauciuc (cel alb) care stabilește duritatea amortizării.

Greutatea de 225 de grame este absolut acceptabilă raportată la confort. Din primăvară, ar trebui să fie disponibilă în magazine.

SQ Lab 411 Innerbarends

Acest nou produs de la SQ Lab a atras atenția multor curioși la Eurobike: suport pentru mâini însă nu pe exterior, cum eram obișnuiți până acum, ci pe interior. Se montează între manșon și maneta de frână și într-adevăr, după cum s-a deovedit pe traseu, reprezintă un excelent sprijin pentru palme. Pe distanțele lungi, acestea sunt mai mult decât binevenite, deoarece oferă un sprijin relaxant, căci nu trebuie să stai cu mâinile distanțate, poziția oferită de acestea fiind una naturală, firească.

sqlab-411-innerbarends-1Probabil te întrebi cum frânezi sau cum schimbi vitezele din acea poziție. Cu grijă aș spune și ceva mai dificil decât dacă ai ține mâna pe manșon, însă realist vorbind, le poți acționa. Nu aș recomanda să te sprijini în ele pe o coborâre pe off-road, însă pe asfalt nu ai de ce să-ți faci griji. De asemenea, nu sunt gândite pentru sprinturi, asemenea celor care se montează pe extremele ghidonului și oricât ai încerca, va fi dificil.

sqlab-411-innerbarends-2Rolul lor este însă de a-ți oferi o poziție și mai confortabilă pe bicicletă, în special pe porțiunile de plat sau pe urcări, iar dacă aspectul nu te deranjează, reprezintă o investiție de luat în seamă. Prețul recomandat este de 180 de lei, acceptabil aș spune, raportat la ceea ce oferă.

sqlab-411-innerbarends-4Manșoane SQ Lab 711

Astfel de manșoane s-au mai aflat la test în decursul timpului în redacția noastră, iar concluzia a fost în general aceeași. Pentru cei care nu sunt foarte atrași de latura competițională a cilcismului, acestea manșoane oferă un confort deosebit. De ce nu le recomand în mod special pentru competiții? Pentru că forma ceva mai groasă va face ceva mai greu manevrabilă bicicleta atunci când tragi de ghidon, indiferent dacă este vorba de trick-uri, sărituri peste obstacole etc. În plus, utilizându-le împreună cu o pereche de mănuși cu perne de gel relativ groase, am simțit că am pierdut contactul real cu ghidonul pe parcursul turelor. Din acest punct de vedere, atunci când vine vorba de biciclete de competiții, prefer manșoanele subțiri sau pe cele din burete, folosite împreună cu un set de mănuși cu un material în palmă cât mai subțire.

sqlab-711-2 sqlab-711-1Altfel, manșoanele de la SQ Lab oferă un sprijin generos pentru podul palmei, se montează facil cu ajutorul unui imbus și nici nu cântăresc atât de mult. Prețul recomandat este de puțin peste 110 lei, așadar din nou, un element de confort, pe care oricine și-l poate permite. Dacă ești pasionat de plimbări pe bicicletă, prin pădure sau pe munte, fără a aborda latura extremă a sportului, aceste manșoane oferă un plus de confort. Cu mențiunea că nu poate elimina complet situațiile în care te trezești cu palma amorțită după mulți kilometri de pedalat.

Concluzie

Toate produsele de la SQ Lab au scopul de a ne face viața mai ușoară pe bicicletă, însă dacă-ți imaginezi că odată montate vei beneficia de un confort divin, ei bine, te înșeli. Mountainbiking-ul nu este despre confort, iar aceste componente vor atenua șocurile din teren, vor oferi o poziție optimă pe bicicletă și vor face pedalatul mai plăcut. Prețurile pentru Innerbarends (sau extensiile de ghidon, mai pe românește) cât și pentru manșoane sunt atractive și contribuie la o poziție mai ergonomică pe bicicletă. Șaua nu este ieftină, dar oferă un confort sporit și este croită pe dimensiunea oaselor tale, un plus important în turele lungi.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 3 =