Acum citesti
S-Karp Bike (2019)

Ne bucură de câte ori găsim în lumea ciclismului, pasiunea noastră, câte un produs autentic românesc, deși din păcate sunt puține. Cu atât mai mult ne bucurăm atunci când avem ocazia să îl testăm și chiar ne place mult!

Pantofii de ciclism S-Karp Bike se încadrează chiar aici. Din câte știm noi, aceștia sunt primii pantofi de bicicletă de concepție și producție românească, deși știm că în România se produc multe modele de pantofi de top. S-Karp este o marcă autentică autohtonă și putem spune același lucru și despre pantofii Bike!

Ca structură, pantofii se încadrează în categoria polivalentă. Asta înseamnă că nu sunt pantofi dedicați pentru competiție sau pentru vreo utilizare specifică. Ei sunt concepuți pentru folosirea cu pedale clipless de MTB – Shimano, Crank Brothers sau alte modele mai exotice, dar cu prinderea plăcuței în 2 șuruburi. Talpa Vibram este similară celei unui bocanc, așa că pantofii sunt foarte buni și pentru mersul pe jos. Structura lor e de pantof de munte, cu un exterior textil extrem de rezistent, talpă cu întărituri laterale, închidere cu șiret clasic și impermeabilitate oferită de o membrană Sympatex.

Scoși din cutie, pantofii ne-au făcut o impresie foarte bună. Arată excelent și calitatea materialelor îi fac comparabili cu modelele similare ale producătorilor consacrați din acest domeniu. Impresia generală e de soliditate, în detrimentul lejerității cu care cel puțin eu m-am obișnuit. Pe cântar, un pantof mărimea 46 are fix 500 g, față de 350 g cât are un model de performanță medie, orientat spre sport. Diferența nu e mare, având în vedere că la MTB pe pantofi se adună oricum noroi, se udă și se îngreunează.

Un lucru remarcat de noi e că pantofii nu au plăcuța metalică internă pe care se înșurubează sistemul SPD, motiv pentru care va trebui să achiziționați un set de plăcuțe SPD complet, cu placa interioară inclusă (există variante și cu plăcuța respectivă și fără).

Fiind pantofi polivalenți, am decis să îi încerc în toate situațiile. Astfel am început cu o zi întreagă de purtat ca pantofi casual, la locul de muncă, deoarece asta poate fi o sarcină excelentă pentru S-Karp Bike în cazul în care faceți naveta cu bicicleta. Pantofii au fost extrem de comozi toată ziua, nu au deranjat în niciun fel și nu produc zgomote mari pe suprafețe tari.

Apoi i-am încercat direct la MTB, unde pe parcursul câtorva ture s-au întânit cu multe situații: de la o tură de fugă cu colegii de antrenament pe Maratonul Vinului, trecând prin ture de asfalt de câteva ore, până la o tură în munții Buila ce implică foarte mult push-bike și carry-bike și unde m-am întâlnit și cu noroiul și zăpada.

În mod evident nu avem de-a face cu niște pantofi ușori iar pentru cine s-a obișnuit cu așa ceva, diferența se simte. Talpa însă e acceptabil de rigidă și transferul de putere se face bine. Nu am simțit că pantofii mă trag înapoi chiar dacă am vrut să merg tare. Confortul este însă total. Închiderea cu șireturi nu e tocmai preferata mea deoarece n-am niciodată răbdare să le leg ca lumea din prima încercare și trebuie să mă tot opresc. Mi-ar fi plăcut ca pantofii să aibă un loc special unde să se poată introduce șireturile, să nu atârne, aici le-aș da un minus, mai ales că șireturile sunt destul de lungi.

Am prins o perioadă destul de rece și umedă iar pantofii au făcut față. Am și o pereche de pantofi impermeabili de la Shimano iar aceștia mi s-au părut cam la fel de călduroși în condiții de aproximativ 5-10 grade. În noroi și zăpadă, membrana Sympatex chiar își face treaba și apa nu se infiltrează, dar evident intră pe sus dacă forțăm nota.

Aderența tălpii a fost surprinzător de bună, dat fiind că striațiile de pe aceasta nu sunt foarte promițătoare. De proveniență Vibram, modelul este extrem de aderent pe rădăcini și stânci. Normal, pe teren foarte alunecos are un mic dezavantaj, dar mie mi s-a părut excelent pentru push și carry-bike!

Concluzia mea este că pantofii S-Karp Bike ar trebui să facă parte din colecția oricărui MTB-ist român – dar nu numai, evident! Pentru că un adevărat iubitor de MTB va da mereu ture mai aventuroase pe munte, va avea mereu de transportat bicicleta peste bolovani, prin noroaie, peste copaci răsturnați și rădăcini. Iar aici, genul acesta de pantof este imbatabil. Și să nu uităm de mersul prin oraș și de naveta la servici, unde pentru cei ce pedalează și prin trafic ceva mai sportiv pantofii aceștia le permit să meargă cu pedalele SPD fără să fie nevoie de pantofi de schimb! Impresiile le-am prezentat și într-un mic video făcut în tura din Buila, cu vântul și zăpada incluse!

Producător: S-Karp

Preț: 419 lei (redus la 199.02 lei)

 

Vezi Comentarii (2)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty − one =