Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Toate MTB-urile full-suspension moderne, în special cele de XC, suferă de o mare problemă: aglomerarea ghidonului! Pe lângă schimbătoarele de viteze și manetele de frână, acum regăsim tot pe ghidon, la majoritatea modelelor, trei comenzi suplimentare: blocarea suspensiei față, spate și acționarea tijei dropper. De cele mai multe ori, aranjarea tuturor acestor comenzi pe ghidon e o sarcină anevoioasă și foarte des cu rezultate cel mult mulțumitoare, dar mai niciodată perfecte!
Orbea a încercat o rezolvare foarte elegantă a problemei: maneta triplă Squidlock, ce include atât comanda dublă a blocajului ambelor suspensii cât și comanda tijei dropper. Nu este singurul produs de acest gen de pe piață, dar oferta e extrem de redusă. În plus, Orbea oferă Squidlock ca accesoriu separat, pentru oricine și-l dorește pe bicicletă, nu doar în echiparea modelului Oiz din propria ofertă.
Orbea Oiz-ul pe care-l folosesc deja pentru al doilea sezon nu a venit echipat cu o manetă Squidlock, aceasta nefiind încă lansată în acel moment. În schimb, a venit cu manete separate, una originală Fox pentru blocarea celor două suspensii, care se poate vedea în stânga, având aspect de schimbător și înlocuind practic maneta pentru schimbătorul față, care nu mai există. Cealaltă, a tijei dropper, nu prea avea un loc decent unde să fie montată și să funcționeze bine. Se poate vedea că e montată în dreapta, deasupra ghidonului, deși ea ar sta mult mai bine sub acesta. Din păcate nu există un loc decent pentru asta.
Totul s-a rezolvat odată cu montarea manetei triple Squidlock, primită la test de la Hive Distribution, imporator Orbea în România, prin magazinul Trisport.
Maneta este metalică, de o calitate foarte bună și vine ambalată ca atare, într-o cutie mare și cu o prezentare deosebită. Chiar din primul moment se observă caracterul premium, lucru care de fapt se reflectă și în preț, care nu e tocmai unul mic.
Maneta este compusă din două părți: maneta propriuzisă și un ghidaj pentru cablul manetei dropper. Nu e foarte intuitiv care e rolul acestui ghidaj, dar odată montat Squidlock-ul pe bicicletă totul devine foarte clar.
În prima fază am montat maneta în locul celei Fox, în dreapta celei de frână, nefolosind acel ghidaj care părea inițial inutil, dar la prima utilizare din mers a devenit clar că maneta nu a fost concepută să fie montată așa: ergonomia apăsării comenzilor era defectuoasă, se simțea clar că acestea sunt prea deplasate în dreapta, așa că am mutat imediat maneta în stânga frânei, între aceasta și manșon.
Imediat totul a căpătat sens, iar ghidajul și-a găsit pe loc rostul, transportând cablul elegant pe deasupra manetei de frână. În plus, ghidajul are în capăt un șurub de tensionare, extrem de util la tija dropper, deoarece capătul celălalt al cablului, dinspre tijă, e foarte greu accesibil și e aproape imposibilă asigurarea tensiunii perfecte.
Odată montată corect, ergonomia manetei e fantastică. Fiecare dintre cele trei comenzi se află la locul în care trebuie, funcționează impecabil iar integrarea pe ghidon e cât se poate de elegantă!
Maneta Squidlock vine însă doar în varianta Push-to-lock cu 3 poziții, în timp ce suspensiile de XC sunt dotate foarte des cu comandă de tip Push-to-unlock cu 2 poziții. Este și cazul modelului Orbea Oiz pe care a fost montată. Am avut oarecare suspiciuni asupra modului în care maneta va funcționa. Nu există însă probleme, se folosesc cele două poziții extreme, trecând peste cea mediană. Singurul dezavantaj e că trebuie apăsat ceva mai lung, până ce trec 2 click-uri. Funcționează deci perfect și în varianta aceasta, deși e ciudat că nu e oferită o variantă dedicată, având în vedere că Orbea echipează bicicletele cu suspensii de acest tip.
Concluzia e clară: indiferent de tipul blocajului, dacă ai o bicicletă dotată cu suspensii față/spate cu blocaj remote și cu tijă dropper, Squidlock e cu siguranță printre cele mai bune soluții disponibile pentru a organiza controlul tuturor pe ghidonul bicicletei tale de XC!
Preț recomandat: 649 lei
Primit la test de la Trisport.ro
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.