Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Lansarea unui nou model al gamei de top de ceasuri multisport/adventure Garmin Fenix reprezintă un eveniment de maximă importanță pentru cei pasionați de gadget-uri și instrumente de monitorizare sportivă și de aventură.
Gama Fenix a reprezentat mereu vârful în acest domeniu, complexitatea funcțiilor oferite de modelele respective fiind departe de a fi egalate de vreun competitor. Deși există produse concurente serioase pe anumite zone de interes. Garmin Fenix excelează nu doar la activitățile clasice cum ar fi alergarea, ciclismul sau înotul ci oferă funcții de navigare pe hartă avansate, funcții dedicate pentru schi și golf, muzică, plata NFC cu card virtual, dar cel mai important este că gestionează un sistem complet de management al sănătății și performanței sportive, care ia în calcul o mulțime de factori, de la cei de bază cum e greutatea, pulsul, stresul și calitatea somnului până la analize profunde ale antrenamentelor, oferind statistici, parametri și sugestii de îmbunătățire și de antrenament.
Am avut ocazia plăcută de a testa modelul de top Fenix 7x cu două săptămâni înainte de lansarea sa oficială, prin amabilitatea Stonefeet, importator autorizat Garmin în România. Din păcate cea mai mare parte a funcțiilor ceasului Fenix sunt legate de împerecherea acestuia cu profilul personal Garmin Connect, lucru imposibil de făcut înainte ca ceasul să fie lansat pe piață. Din acest motiv, am reușit să analizăm doar o parte din noutățile cu care această generație a 6-a vine pe piață (deși se numește 7, e a 6-a generație, deoarece s-a sărit peste denumirea Fenix 4).
În filmul de mai sus am explicat aproape toate noutățile descoperite la noul model (exceptând una, de care efectiv am uitat, dar pe care o prezentăm în text – lanterna încorporată).
Ecranul este prima noutate care ”sare în ochi” la noul Fenix 7x, mai exact faptul că pentru prima dată în gamă, acesta este de tipul touchscreen! E oportun un touchscreen pe un ceas sport/adventure? E o discuție care e aprinsă pe forumuri de câțiva ani dar care se va termina acum, că marele exponent al zonei non-touchscreen, a renunțat! Personal mi se pare că e enervant din prima impresie, deoarece nu se blochează și de câte ori mă uit la ceas el a intrat în tot felul de meniuri. Pe de altă parte, e foarte util pe hartă, care fără touchscreen e cvasi-inutilizabilă. Ar fi fost bun un mod în care touchscreen-ul să fie activ doar la vizualizarea hărții. Nu există momentan, el poate fi activat/dezactivat separat pentru purtare normală, în timpul somnului și în timpul activităților. Altfel, ecranul se mișcă bine, fără nicio latență și promite să fie fiabil și să nu facă probleme deosebite.
Calitatea pare neschimbată față de Fenix 6, dar se va lansa și un model cu ecran Amoled, cu funcții asemănătoare Fenix, cu denumirea Epix 2 (Epix 1 e un model vechi dar inovator la vremea sa).
Pe spatele ceasului apare inscripția Solar Sapphire, ceea ce indică faptul că în sfârșit modelel solare vin și cu sticla extrem de rezistentă Sapphire, nu cu Gorilla Glass. Se pare însă că Fenix 7x va exista doar în această versiune, Solar Sapphire, ceea ce va face ca prețul de bază a acestui model să fie mult mai mare decât în cazul Fenix 6x, disponibil fără încărcare solară și fără ecran sapphire.
Încărcarea solară a fost modificată, iar banda care asigură captarea luminii este mult mai mare. Nu știm ce plus de autonomie asigură exact, dar noul 7x încărcat la maxim afișează o autonomie de 28 de ore, mai mult decât modelul anterior. Banda se poate vedea pe marginea ecranului, iar datorită acesteia și ceasul are dimensiunile un pic mai mari decât 6X.
Senzorul optic de înregistrare a pulsului și oxigenării e mai nou, dar pare identic cu cel folosit pe Venu 2, model lifestyle care a fost lansat după Fenix 6x. Deși mă așteptam să apară metrici noi cum ar fi EKG-ul, momentan se pare că senzorul face aceleași măsurători ca înainte: puls și oxigenare. Ce ar fi de remarcat este o nouă aplicație care face o măsurătoare rapidă a tuturor acestor parametri. Impresia mea este că măsurarea oxigenării se face mai repede ca înainte. Am folosit ceasul ca monitor cardiac pe trainer și pulsul pare să funcționeze foarte bine (dar la mine funcționează foarte bine și cel de pe 6x). Există zvonuri că fizic e implementată și funcția EKG dar că va fi lansată la o dată ulterioară.
Senzorul GPS are acum mai multe moduri de funcționare. La generația Fenix 6, măsurătoarea se făcea folosind una sau două simultan dintre sistemele GPS, Glonass și Galileo. Acum există modurile de funcționare GPS, MultiFrequency Band GNSS și Full MultiBand GNSS. Bănuiala este că modul nou este al treilea, care permite folosirea în paralel a tuturor celor 3 sisteme, probabil cu o penalizare la autonomie. Urmează ca la testul detaliat să verificăm cum se descurcă noul sistem în locuri problematice din acest punct de vedere.
Lanterna e un nou mic amănunt, aparent un gadget semi-stupid, dar în realitate am constatat că luminează destul de bine și e perfectă dacă ai ceva de căutat repede și nu mai vrei să iei cu tine o lanternă. Ai scăpat ceva pe jos în mașină, nu găsești gaura cheii, te-ai trezit noaptea și cauți sticla cu apă? Lanterna asta încorporată vine la fix să rezolve problema. Are mai multe niveluri de intensitate, un mod intermitent și unul roșu, toate selectabile de pe ecran. Se pare că lanterna va fi prezentă doar pe modelul de top 7X.
Părere generală
La prima vedere, Garmin Fenix 7x vine cu multe inovații de interfață, cu o formă nouă, ceva mai masivă, cu noutăți destul de interesante. Funcțiile de bază rămân însă destul de neschimbate. Funcția Stamina, care se va adăuga celor din pachetul de analiză a performanțelor, nu am putut să o vedem momentan. Din păcate, faptul că ecranul Solar Sapphire va fi singurul disponibil, va face ca prețul pentru Fenix 7x să devină prohibitiv, o mare parte din clienți urmând probabil să migreze spre variantele mai mici 7 și 7s.
Așteptăm cu nerăbdare să testăm integral în detaliu modelele din gama Fenix 7 și să revenim cu o prezentare detaliată ce să includă aproape toate funcționalitățile acesteia!
Primit la test de la Magazinul Stonefeet
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.