Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Într-o lume condusă de „brand names” unde nu se poate altfel decât să porţi ceva „original” ţi-ai închipui că nu mai este loc pentru alte mărci poate la fel de bune, dar mai puţin cunoscute. Tot ce trebuie să faci este să ai curiozitatea şi să cauţi puţin, iar efortul îţi va fi răsplătit cu o mulţime de alte opţiuni. Apoi de cele mai multe ori preţul îl vei găsi a fi mai mic decât cel al produselor „consacrate” calitatea şi specificaţiile fiind cel puţin la acelaşi nivel.
Vorbim astăzi despre pantofii Crono Track pentru mtb pe care i-am folosit la câteva concursuri autohtone şi ture între prieteni. Articolul ar putea să se încheie aici întrucât pantofii au fost pur şi simplu excelenţi, confortabili şi cu o înfăţişare cât se poate de sportivă. Realmente nici un reproş de făcut acestor pantofi. Dar să detaliem puţin şi să vedem ce de sunt totuşi atât de buni.
Când spui „bun” astăzi termenul este destul de generic. Ce este bun pentru cineva poate fi mai puţin sau deloc bun pentru altcineva. Însă când vorbeşti despre chestiuni generale şansele să se potrivească la mai multă lume sunt mai mari.
Pentru început cine este producătorul? Crono o marcă italiană cu o experienţă în domeniu de peste 40 de ani. Aşadar începutul sună bine. Continuarea sună la fel de bine întrucât Crono sunt implicaţi la nivel înalt în competiţiile internaţionale având în palmares nu mai puţin de 18 echipe şi sportivi individuali sponsorizaţi. E drept că şi aşa nu prea am auzit de ei însă deja încrederea în produs trebuie să fie mai mare.
Crono Track este un produs care face parte din categoria pantofilor cu 3 cureluşe din care una cu prindere mecanică şi două cu Velcro. Asta înseamnă din start că se situează mai sus decât cei cu 2 cureluşe sau 3 cureluşe cu Vecro, mulţumită reglajului de strângere mai precis şi de încredere aşa cum vom vedea în continuare. Crono Track sunt destinaţi ciclismului cross country sau montan şi aş evita să îi recomand pentru touring / trekking întrucât nu dispun de susţinerea gleznei sau strângerea cu şiret pe care o vedem în general la pantofii de touring.
Trebuie menţionat, de asemenea că atunci când vine vorba de confort mărimea pantofilor trebuie să ţi se potrivească perfect. Este la fel ca la biciclete când cumperi una cu dimensiunea greşită. Spui că nu este bună bicicleta însă de fapt cadrul este prea mic sau prea mare pentru tine. La fel şi în cazul de faţă. Dacă dimensiunea este corectă atunci cu siguranţă îi vei simţi confortabili. Iar dimensiunea potrivită nu ar trebui să fie o problemă întrucât există inclusiv jumătăţi de măsură pentru a te ajuta la „reglaj fin”.
În plus, spre deosebire de alţi pantofi pe care i-am testat şi la care am avut nevoie de timp pentru a ne obişnui, întrucât la primele ture amorţea talpa, nu am simţit acest neajuns în cazul pantofilor Crono Track. Tot la capitolul confort vorbim şi de sistemul ATP – Anatomic Tendon Protection care presupune instalarea de spumă cu memorie în anumite zone pentru a proteja tendoanele.
Pantofii sunt fabricaţi din materiale moderne – rezistente şi cu un design sportiv în acelaşi timp. Materialul este lucios pentru ca murdăria să se lipească mai greu de pantofi sau să se cureţe mai uşor la spălare, lucru pe care l-am găsit adevărat după ce ne-am întors din turele off-road cu noroi.
Aerisirea este de asemenea foarte bună. Sunt nişte pantofi subţiri ce dispun de fante suficient de largi pentru o răcorire bună a piciorului. Este de menţionat că sunt pantofi de vară. Însă îi găsim potriviţi şi pentru iarnă dacă sunt folosiţi împreună cu o husă groasă din neopren aşa cum am încercat cu alţi pantofi de şosea iarna trecută.
Prinderea pe picior se face cu 3 cureluşe. Cele două inferioare sunt cu Velcro şi întărite cu împletitură din carbon pentru o mai bună rezistenţă în timp. A treia cureluşă superioară este cu cataramă reglabilă. Deşi nu dispune şi de reglajul micrometric, aşa cum găsim la modelele mai scumpe, reglarea se face cât se poate de bine şi precis. La aceasta a 3a cureluşă se poate regla inclusiv lungimea ei în cazul în care ai nevoie de ceva mai mult spaţiu pentru picior.
Vorbeam mai devreme de strângerea “de încredere”. Este vorba practic de cureluşele Velcro care în timpul mersului pe bicicletă se mai pot desprinde sau lărgi dacă nu au fost prinse bine din start sau am agăţat piciorul în vreo tufă. Situaţia este rezolvată de cea de a 3a cureluşă cu cataramă metalică ce nu se poate desface decât dacă, spre exemplu, loveşti piciorul cu putere de pământ sau pietre.
Talpa este rigidă asta însemnând că transferul energiei de la ciclist spre pedala şi mai departe la roţi are foarte puţine pierderi. O talpă mai rigidă poate însemna mai puţin confort pentru cei cu mai puţină experienţă însă, aşa cum spuneam, Crono Track sunt mai degrabă destinaţi concursurilor de mtb sau turelor rapide alături de prieteni decât turului ţării pe bicicletă. Talpa nu este din carbon însă este întărita cu carbon. Asta înseamnă că primeşti o rigiditate foarte mare la un preţ mai mic.
În partea din faţă a tălpii se pot instala două crampoane dacă doreşti aderenţă mai bună la un push-bike. Acestea pot fi din plastic întărit cu metal sau complet metalice. Crampoanele se cumpără separat. Profilul tălpii este şi acesta specific terenului accidentat. Designul este agresiv şi oferă aderenţă bună atunci când mai ai şi de împins la bicicletă sau chiar când trebuie să o cari în spate pentru a traversa o zonă mai dificilă.
Protecţia pe care Crono Track o oferă piciorului este suficientă. Spunem suficientă şi nu completă pentru că sunt totuşi nişte pantofi subţiri şi uşori. Protecţie efectivă găsim doar în spate unde călcâiul este înconjurat de material plastic. Şi în faţă avem protecţie pentru vârf însă nu şi pe lateralele piciorului motivul fiind acelaşi – pantoful este mai degrabă pentru „racing” şi mai puţin pentru „touring”. De asemenea şi talpa rigidă oferă protecţie foarte bună atunci când suntem cu bicicleta în spate şi traversăm o zonă cu stânci sau o albie de râu.
Spuneam mai devreme că pantofii sunt uşori. Vorbim de 885 grame / pereche greutate cât se poate de bună în comparaţie cu ce mai aveam lângă noi la momentul redactării articolului – Bontrager (talpă carbon) 919 g, Sidi 1.014 g sau Northwave (şosea) 767 g. Toţi aceşti pantofi fiind din aceeaşi categorie de 3 cureluşe din care una cu cataramă.
Lucrătura şi detaliile pantofului sunt şi acestea de nota zece. Priviţi de aproape, în detaliu, şi la interior şi la exterior se vede că produsul este lucrat cu grijă – cusăturile sunt perfecte, decupajele la fel, lipiturile fără cusur.
Desigur este vorba şi de preţ când facem o alegere, iar în cazul de faţă faptul că marca este mai puţin cunoscută oferă avantajul unui preţ mai bun. La 420 lei Crono Track sunt cei mai ieftini pe care i-am găsit la o primă căutare online ceva similar de la Specialized având un preţ de 480 lei, Shimano 499 lei, Cube 535 lei, Gaerne şi Northwave 569 lei, Mavic 599 lei, Bontrager 685 lei sau Sidi 789 lei.
Importator: BikeWear
Preț: 420 Lei
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.