Acum citesti
Test – jambierele Comperssport R2 Race&Recovery

În lumea de azi există o mulţime de modalităţi şi produse prin care îţi poţi mări performanţele în timpul efortului sau recupera mai bine după. De la biciclete performante la geluri energizante şi echipament special gândit pentru sportivi şi efort. În ultimii ani am văzut din ce în ce mai des la concursurile de ciclism aceste jambiere de la Compressport şi am intuit că sunt folositoare pentru cei care le poarta în sensul susţinerii muşchiul gambei în principal pentru a preveni crampele. Am intuit corect într-o oarecare măsura avantajele acestui echipament fiind mai multe.

Compressport este o companie elveţiană specializată pe echipament sportiv de compresie a căror asociere cu nume din triatlon precum Chrissie Wellington şi Olivier Marceau şi echipe de ProTour din ciclism precum AG2R inspiră o doză suplimentară de încredere. Teoria din spatele echipamentului de compresie spune că aplicând presiune pe un muşchi precum gamba vei beneficia de o accelerare a curgerii sângelui, muşchii care lucrează primind astfel mai mult oxigen. Acest flux sanguin mărit se spune că îmbunătăţeşte viteza de eliminarea a acidului lactic ce se formează în muşchi în timpul efortului permiţându-ţi să lucrezi mai din greu pentru timp mai mult. Acelaşi lucru se spune şi despre purtarea acestui echipament de compresie după efort, în timpul recuperării. Un flux sanguin îmbunătăţit se pare că întârzie sau reduce şansele de durere şi febră musculară. Aparent acest echipament este atât de eficient încât UCI l-a interzis să fie folosit în competiţiile oficiale pe motivul că îmbunătăţeşte performanţele. Acest lucru însă nu a împiedicat echipele de ciclism să-l folosească în timpul antrenamentelor.

Recent am primit la redacţie mai multe produse de la Compressport, iar primele încercate au fost jambierele pe care le tot vedeam pe la concursuri la ceilalţi ciclişti. Înainte de a le folosi nu pot spune ca vreodată am simţit nevoia susţinerii suplimentare a muşchilor gambei însă nu au fost totuşi rare ocaziile când am avut crampe pe final de concurs.

test jambiere comperssport r2 Race Recovery 03În momentul achiziţiei trebuie să fii atent la mărime întrucât alegerea se face în funcţie de diametrul muşchilor gambei. Odată instalate pe picior le vei simţi foarte strâmte şi la început te vei întreba dacă ai ales mărimea corectă. Însă este normal întrucât ideea din spatele acestor produse este să comprime muşchii.

În timpul efortului, dar şi înainte de start sau după finiş, nu le-am perceput deloc inconfortabile. Ba parcă simţeam că mă ţine cineva în braţe în siguranţă, la fel ca o centură de siguranţă în maşină. Prin compresia pe care o exercită jambierele Compressport R2 ele fac mai multe lucruri în acelaşi timp. Pe lângă îmbunătăţirea circulaţiei sangvine acestea susţin muşchii să nu oscileze în principal stânga-dreapta şi sa nu vibreze. Se spune că aceste oscilaţii provoacă micro-rupturi în cadrul muşchilor, la fel ca febra musculară. În plus mişcarea laterală inutilă a gambelor iroseşte din energia ciclistului.

test jambiere comperssport r2 Race Recovery 01Fără nişte măsurători “ştiinţifice” înainte, în timpul şi după efort nu pot spune cu siguranţă în ce măsură m-au ajutat aceste jambiere. Cert este că la concursurile la care am participat până acum nu am mai avut crampe în zona acestor muşchi. În plus faptul că nu le-am simţit o povară şi că după efort m-am simţit foarte bine, mă fac să cred că produsul are efectul scontat. Cu atât mai bine la cei care se ştiu cu probleme de circulaţie sangvină în picioare. Jambierele au rămas în poziţia în care le-am pus de la începutul şi până la sfârşitul concursului fără să fie nevoie să le ajustez vreodată poziţia şi chiar dacă pe interiorul benzilor superioare şi inferioare de susţinere nu erau prezente acele suprafeţe aderente din silicon. Jambierele au stat acolo unde le-am pus.

Producătorul spune că ţesătura de compresie reduce şocurile la nivelul ligamentelor, tendoanelor şi muşchilor cauzate de impactul piciorului pe suprafeţe dure şi protejează de solicitările intense la schimbările bruşte de direcţie. Dacă acest lucru este adevărat mai mult la alergare consider că şi la ciclism efectul este folositor în timpul coborârilor offroad lungi mai ales dacă foloseşti o bicicletă cu suspensie doar în faţă.

test jambiere comperssport r2 Race Recovery 02Legat de recuperare am mai aflat că „datorită accelerării circulaţiei sangvine şi îmbunătăţirii oxigenării muşchilor gambei, jambierele asigură o recuperare mult mai eficientă după efort în cazul unui antrenament susţinut sau după o competiţie solicitantă.” Am găsit adevărat acest lucru întrucât după concurs, în timp ce stăteam pe iarbă în aşteptarea rezultatelor jambierele R2 susţineau în continuare muşchii. Odată scoase de pe picior am simţit gamba „proaspătă” şi parcă gata de un nou concurs. Cu toate astea există alte produse speciale de la Compressport pentru recuperare după efort, produse despre care vom vorbi într-un test viitor.

Preţul acestor jambiere este de 140 lei. Aparent destul de mult însă la o căutare rapidă pe internet aflăm că produse similare au preţuri între 130 şi 155 lei, Compressport R2 fiind undeva pe la mijloc.

Personal voi continua să folosesc aceste jambiere şi la următoarele concursuri care au mai rămas până la finele anului. Concluzia este că deşi personal nu pot spune cu siguranţă că mi-a îmbunătăţit performanţa faptul că le-am simţit confortabile pe picior în timpul şi după efort mă fac să cred că sunt folositoare pentru cei care practică sport la un nivel intens. Rămâne să vedem şi pe termen lung dacă au efecte adverse deşi la o căutare destul de amănunţită pe internet nu am reuşit să găsim articole pe această temă.

Importator România: compressport.ro
Preţ la data articolului: 140 lei

Vezi Comentariu (1)
  • Folosim si noi de mai bine de un an. Ni se par excelente la ture scurte si intense (30-40km) cu urcari lungi (10-15km). La ture lungi (100-150km, vorbesc de MTB aici) la un moment dat parca provoaca crampe, te simti ca si cum s-ar goli piciorul de sange si e inert, amorteste. Le recomandam si noi pentru tura scurta de la orice maraton, dar cu rezerve pentru ture lungi. Vorbim desigur de experiente personale, fiecare se poate simti diferit…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 − one =