Acum citesti
Test – jachetă ploaie Northwave Rainskin Shield [2017]

Odată cu sosirea sezonului rece și umed, mulți dintre noi simțim nevoia unui echipament mai performant, dacă dorim să continuăm antrenamentele pe bicicletă, afară. Spun doar „antrenamente” și nu inclusiv plimbări pe bicicletă, pentru că produsul de față este unul de top, foarte performant, destul de scump și care merită să fie folosit la întreaga sa capacitate atunci când ieșim la pedalat. Desigur, poate fi folosit și atunci când doar ne plimbăm însă consider că îl uzezi inutil.

Northwave Rainskin Shield este o jachetă de ploaie extrem de performantă și confortabilă. Potrivit specificațiilor oficiale, deține notă maximă aproape la toate capitolele: 4 din 5 la respirabilitate (capacitatea de a elimina transpirația), 5 din 5 la elasticitate (capacitatea de a urmări formele corpului tău), 5 din 5 la rezistența la apă (capacitatea de a nu permite apei să intre) și 5 din 5 la rezistența la vânt (capacitatea de a ține vântul afară).

Din start trebuie spus că fiind un produs de top, și prețul este pe măsură. Totuși, în comparație cu alte produse similare de la mărci concurente care au jachete de ploaie cu preturi și de aproape 1.400 lei, la doar 529 lei noua Northwave Rainskin Shield este un chilipir.

Jacheta e în primul rând extrem de subțire și implicit ușoară, cu doar 151 grame. Este subțire, iar asta înseamnă că nu ține și de cald. Este gândită să fie doar o barieră între tine și vânt plus ploaie. Însă în combinație cu încă 1-2 straturi pe dedesubt, o poți folosi și la zero grade dacă ești obișnuit cu temperatura asta pe bicicletă. Spre exemplu iarna eu o folosesc când plouă, e lapoviță sau ninsoare în combinație cu o bluză subțire de corp și o jachetă de iarnă pentru ciclism. În felul ăsta cele 3 straturi produc un microclimat absolut perfect și suficient atunci când pedalezi.

Culoarea nu mi se pare fenomenală. Este un gri închis, dar care ajuta să nu se vadă prea tare murdăria pe ea. Jacheta dispune de inserții reflectorizante pe piept, spate și contur, devenind astfel „street legal”. Fiind subțire, este și mică atunci când o comprimi. Rainskin Shield vine împreună cu un săculeț în care o poți transporta. Săculețul este însă destul de mare, iar jacheta se poate comprima și mai mult de-atât. Așa că dacă ai disponibil un săculeț mai mic, îl poți folosi. Sau o poți transporta în suportul bidonului de apă, dacă nu vrei să o ții în buzunarul de la spate.

Jacheta dispune de câteva tehnologii speciale care o fac să fie atât de bună pe vreme rea. În primul rând e vorba de tratarea suprafeței exterioare cu o substanță care respinge apa. Picăturile, fie că e vorba de ploaie, burniță sau ceată, rămân pe suprafața textilă și efectiv cad de pe ea. Tratamentul se numește „Durable Water Repellent” (DWR) și se aplică direct din fabrică. Acest tratament face ca țesătura să devină hidrofobă.

Rezistența la apă și vânt este dată de membrana internă H2O Flex ce oferă o rezistență la apă de 10.000 mmHg. Potrivit tabelelor internaționale, 10.000 înseamnă că jacheta este gândită să reziste bine la ploaie măruntă și ninsoare moderată.

Materialul din care este construită jacheta e însă interesant. Este elastic și se întinde în toate direcțiile. I se spune „four-way stretch”. Deși aparent jacheta pare că îți este mică, materialul se întinde suficient de mult încât să se muleze bine pe corpul tău și pe hainele de dedesubt. Trebuie însă ca și celelalte straturi de haine să fie mulate, de ciclism. Practic jacheta este făcută să fie optim de folosit la ciclism șosea. Din acest motiv, în specificații este menționată aerodinamica, în sensul că nu face cute și nu fâlfâie în vânt.

O altă tehnologie și mai interesanta, pe care Rainskin Shield o are, este înglobată în material. E vorba de P4Dry™ creată de compania S.Café® (cuvântul „café” chiar de la cafea vine. Vom vedea imediat de ce). Pe scurt, această tehnologie permite jachetei să se usuce mai repede.

Pe măsură ce transpirația părăsește pielea și intră în țesătura, P4Dry™ o trimite mai departe pe suprafața exterioară a jachetei. E vorba de efectul de fitil. Aici, la suprafață, transpirația se evaporă deci jacheta rămâne uscată dacă afară nu plouă. Un alt avantaj al tehnologiei P4Dry™ este cel care ține de cafea. Practic materialul înglobează particule din boabele de cafea. Rolul acestora este de a absorbi moleculele de miros produse de transpirație. Așadar, jacheta nu miroase după o utilizare îndelungată. Tot mulțumită cafelei din stratul P4Dry™, viteza de condensare a umezelii este semnificativ redusă.

Cusăturile jachetei sunt vulcanizate pe interior. Prezența acestei specificații înseamnă că apa nu poate pătrunde la interior prin zona unde mâneca se prinde de trunchiul jachetei, sau oriunde mai găsim cusături.

Fermoarul folosit la Rainskin Shield este fabricat de YKK, cel mai mare producător de fermoare performante din lume. Cu alte cuvinte putem fi siguri că partea asta nu se va defecta prea curând. Și fermoarul este vulcanizat la exterior, așadar nici pe aici nu intră apă. Nu în ultimul rând, în partea de sus, fermoarul este protejat de buzunărașul clasic, pentru a nu produce iritații și disconfort la gât.

Pentru o ventilație și mai bună, jacheta dispune în partea din spate de două fante generoase de aerisire. Ideal este să nu le acoperi cu rucsacul pentru a lăsa umezeala să iasă ușor.

Brâul jachetei este elastic, pentru a sta bine peste hainele de dedesubt, dar dispune și de o bandă subțire și aderentă, ușor siliconată. Rolul ei este să nu permită jachetei să se ridice și să rămână în poziția în care ai pus-o tu, oferind astfel protecția maximă asupra intemperiilor. O specificație care mi-a plăcut este spatele lung, care se prelungește și peste șezutul tău. În felul ăsta stropii de la roată te vor uda mai puțin.

Pe această jachetă nu vei găsi buzunare, la spate sau pe piept. Probabil că este un neajuns pentru unii însă Rainskin Shield este gândită să ofere protecție totală din exterior spre interior. Niște buzunare ar fi făcut-o mai vulnerabilă la intemperii. În plus, orice ai nevoie să transporți, poți totuși să pui în buzunarele jachetei de pe interior.

Nu în ultimul rând Northwave Rainskin Shield are mâneci foarte lungi. Acestea se pot trage foarte convenabil peste mănuși, oferind protecție și mai bună, în special iarna la frig sau lapoviță. Pe de altă parte mânecile nu au acea gaică specială prin care se introduce degetul mare și care ajută să nu ți se ridice mâneca în sus când introduci mâna în mănușă. Așadar Rainskin Shield este gândită să fie purtata peste mănuși.

În natură jacheta s-a comportat excelent. Am testat-o în două situații distincte: pe ploaie rece și pe vreme rece, dar uscată. Pe ploaie, evident că apa nu a intrat la câte „sisteme” de protecție are. Însă impresionant a fost cum transpirația ieșea din jachetă. Asta s-a observat mai ușor când am folosit jacheta pe frig, dar fără ploaie. Pe suprafața textilă exterioară a sa se formau broboane mici de umezeală, interiorul jachetei era umed, dar următorul strat de haine era uscat sau doar foarte puțin umed.

Northwave Rainskin Shield este o jacheta utilă, extrem de performantă și ideal de folosit la ciclism șosea. Poate fi utilizată și la mtb, dar ideal ar fi să nu porți rucsac. Pe de o parte rucsacul împiedică ventilația oferită de jachetă prin cele două fante de pe spate, pe de altă parte frecușul de la rucsac va deteriora în timp materialul performant al jachetei. Nu în ultimul rând Northwave Rainskin Shield se strânge foarte mult putând fi ușor transportată în buzunarele jachetei principale, iar pentru că este elastică și mutată, devine foarte aerodinamică, fiind ideal de folosit și la concursuri, iarna și vara.

  • Pentru vară și iarnă
  • Pentru ciclism șosea și mtb
  • Material: 4Way Stretch
  • Rezistență la apă: 10.000 mmHg
  • Membrană: H2O Flex
  • Suprafață tratată hidrofob: P4Dry®
  • Tehnologie anti-miros: S.Café®
  • Cusături vulcanizate
  • Fermoar YKK, vulcanizat
  • Buzunăraș superior fermoar
  • Talie elastică și aderentă
  • Fante generoase de aerisire pe spate
  • Elemente reflectorizante
  • Fără buzunare
  • Săculeț de transport
  • Mărimi disponibile: S-3XL
  • Greutate: 151 g
  • Preț: 529 lei
  • Importator: BikeFun
Vezi Comentarii (4)
  • Salut Dan ,
    Sunt interesat sa achizitionez aceasta jacheta , ma intereseaza sa stiu ce marime este jacheta pe care ai folosit-o la test , ce inaltime si greutate ai ? Multumesc.

    • Salut. Este L. Am 178 si 75kg. Jacheta este slim fit, deci mulata, deci nu incap multe pe sub ea.
      Dar pe frig face treaba buna doar si cu un first layer subtire de iarna plus jacheta de iarna, gen ceva de nivel Extreme sau Ghost

  • Salut. Este L. Am 178 si 75kg. Jacheta este slim fit, deci mulata, deci nu incap multe pe sub ea.
    Dar pe frig face treaba buna doar si cu un first layer subtire de iarna plus jacheta de iarna, gen ceva de nivel Extreme sau Ghost

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

sixteen − 9 =